واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: آغازي بر روابط رو به توسعه ايران و اكوادور
با سفر « رافائل كوره آ دلگادو » رييس جمهور اكوادور به تهران با توجه به زمينه هاي مشترك همگرايي و همبستگي ايران و آمريكاي لاتين بستر براي مناسبات دو كشور هموار خواهد شد.
اكوادور كشوري است در سواحل اقيانوس آرام و در غرب آمريكاي جنوبي كه از شمال با كلمبيا و از جنوب با پرو همسايه است . جمهوري اكوادور با مساحتي در حدود 284 هزار كيلومتر مربع و جمعيتي بالغ بر 14 ميليون نفر از اقوام و نژادهاي مختلفي تشكيل شده كه بيش از نيمي از مردم آن از نژاد بومي و اسپانيايي هستند.
اكوادور در سال 1822 ميلادي (1201 ه" . ش ) به ياري ارتش هاي « آنتونيو خوزه دوسوكره » و « سيمون بوليوار » از قيموميت اسپانيا رها شد و با وجود آشوب هاي داخلي و جنگ با همسايگان در سال 1830 (1209 ه" . ش ) به استقلال كامل رسيد .
از سال 1895 (1274 ) بيشتر نظاميان قدرت را در اين كشور در دست داشتند ولي از اواخر دهه هفتاد قرن بيستم به دنبال استقرار نظام جمهوري در اين كشور دولت ها بر اساس برگزاري انتخابات به قدرت رسيدند.
) ائتلاف محافظه كاران جبهه پيشرفت دموكراتيك و ائتلاف دموكرات مسيحي احزاب مهم سياسي در FRN جبهه بازسازي ملي ( اكوادور هستند.
سفر « رافائل كوره آ دلگادو » در صدر يك هيات بلندپايه سياسي و اقتصادي به ايران سرآغاز روابط ديپلماتيك و تجاري بين دو كشور است چرا كه تا پيش از اين مسايل اكوادور از طريق نمايندگي ايران در « بوگوتا » پي گرفته مي شد و اكنون با توجه به توافقات صورت گرفته ماه آينده سفارتخانه هاي دو كشور افتتاح خواهد شد.
محمود احمدي نژاد پيش از اين با شركت در مراسم تحليف رياست جمهوري رافائل كوره آ ضمن اعلام آمادگي همكاري » با هركسي كه براي سرافرازي كشورش تلاش مي كند » به وجود زمينه هاي مشترك تعامل ميان طرفين اشاره كرده بود.
« كوره آ » 45 ساله داراي مدرك دكتراي اقتصاد از دانشگاه بلژيك است كه در بهمن سال گذشته با راي مستقيم مردم به رياست جمهوري رسيد. وي كه پيشتر وزارت دارايي اكوادور را عهده دار بود با قرار گرفتن در راس معادلات سياسي تغييراتي اساسي در سياست هاي اين كشور اعمال نمود.
كوره آ دلگادو منتقد جدي اقتصاد نئوليبراليستي است و تجارت آزاد بر اساس فرمول هاي نئوليبراليستي را مبتني بر رقابت نابرابر مي داند كه منجر به نابودي اقتصاد مي شود. وي به منظور تغيير نظام اقتصادي اكوادور از مدل نئوليبرال با اتكا به حمايت هاي مردمي دست به اصلاح قانون اساسي كشور زد. كوره آ كه براي انجام اصلاحات خود تقاضاي پرداخت يكصد ميليون دلار وام از بانك جهاني را نموده بود به دنبال مخالفت اين نهاد اقتصادي با اعطاي وام « ادواردو سومنساتو » نماينده بانك جهاني در اكوادور را اخراج كرد.
كوره آ كه در جريان تبليغات انتخاباتي اش در مصاحبه با روزنامه « آ.ب .ث » اسپانيا نماد اقتدار كشور را » ممانعت از حضور نيروهاي خارجي در اكوادور » دانسته بود به همين منظور پس از به دست گرفتن قدرت با لغو قرارداد تجارت آزاد با آمريكا اعلام كرد « در سال آينده كه قرارداد حضور نظاميان آمريكايي در پايگاه « مانتا » منقضي مي شود اگر من همچنان قدرت را در دست داشته باشم اين امر ادامه نخواهد يافت . »
شايان ذكر است آمريكا و اكوادور در زمان حكومت « جميل محواد » در سال 78 قرارداد ده ساله اي براي حضور نظاميان آمريكايي در پايگاه نيروي هوايي مانتا واقع در جنوب غربي اكوادور منعقد كرده بودند.
رييس جمهور اكوادور براي پيشبرد مواضع خود توانست حمايت ديگر رهبران مردمي آمريكاي لاتين را نيز با خود همراه كند. در همين راستا با تاكيد بر » رويارويي با چالش ها منطقه » پيشنهاد ايجاد سازمان كشورهاي آمريكاي لاتين را مطرح كرد تا از اين رهگذر با تشكلي شامل ملت هاي مستقل منطقه اصول همگرايي و حاكميت ملي را اجرا كند.
كوره آ با بي اعتنايي به معيار دوگانه تحميلي از سوي آمريكا در نظام بين الملل با سفر به ايران و امضاي 10 تفاهم نامه همكاري در زمينه هاي صنعتي و معدني توافق نامه اجراي زمين شناسي و اكتشافات معدني يادداشت تفاهم در زمينه توليد سيمان همكاري هاي نفتي همكاري در بخش نيرو برق نيروگاه هاي حرارتي دارويي و تفاهم نامه هاي ايجاد خط كشتيراني و همكاري هاي بانكي علاقمندي خود را براي گسترش مناسبات با كشورهاي ديگر و دوستي با طرف هاي مخالف آمريكا نشان داد.
وي كه پيش از عزيمت به ايران در نطق راديويي هفتگي خود در واكنش به فشارهاي كاخ سفيد به صراحت گسترش مناسبات سياسي و اقتصادي با ايران را ضروري اعلام كرده بود پس از مشاهده پيشرفت هاي ايران با اشاره به دستآوردهاي جمهوري اسلامي با وجود تحريم هاي سه دهه اي غرب و آمريكا بر تعميق روابط دوستي و برادري با ايران تاكيد نمود.
به معناي ديگر سفر رييس جمهور اكوادور كه تلاشي است براي نزديكي « كيتو » به تهران حاكي از تاييد عالي ترين مقام سياسي آن كشور در تمايل به توسعه مناسبات دوجانبه همكاري هاي منطقه اي و انتقال دانش فني ايران براي كمك به پيشرفت صنايع نفتي اكوادور مي باشد; امري كه مي تواند با برخورداري طرفين از نفت و عضويت در اوپك به اهرمي عليه فشارهاي موجود در نظام بين الملل تبديل شود. اين مسئله هنگامي بيشتر جلوه مي نمايد كه دريابيم اكوادور به همراه ونزوئلا از اعضاي سازمان كشورهاي صادركننده نفت بوده و از طرفداران سياست كاهش توليد به منظور توقف روند نزول شديد بهاي نفت به شمار مي روند.
اكوادور با در نظر داشتن مواضع تهران نسبت به توزيع قدرت در نظام بين الملل از درخواست ايران براي اختصاص يك كرسي در شوراي امنيت سازمان ملل متحد حمايت كرد كه اين نشان از آمادگي كيتو براي مقاومت در برابر نفوذ اعمال قدرت و يكجانبه گرايي آمريكا دارد.
كوره آ كه پيشتر نيز در ديدار با « فيليپه كالدرون » رييس جمهور مكزيك ضمن پيشنهاد تشكيل سازمان كشورهاي آمريكاي لاتين بر « تحرك بخشيدن به توسعه و همگرايي ملت هاي آمريكاي لاتين و تقويت چند جانبه گرايي براي رويارويي با چالش هاي منطقه اي تاكيد كرده و خواستار ايجاد ائتلافي جديد عليه سياست هاي توسعه طلبانه آمريكا براي خارج ساختن آمريكاي لاتين از كسوت حياط خلوت آمريكا شده بود با اشاره به فجايع آمريكا در عراق و افغانستان به مقايسه رخدادهاي منطقه خاورميانه با وقايعي كه اكوادور در سه دهه گذشته در نتيجه دخالت آمريكا به آن مبتلا بود پرداخت و تنها راه نجات كشورهاي در حال توسعه را از توطئه هاي غرب و آمريكا رفع وابستگي و گسترش ارتباطات موسوم به جنوب ـ جنوب در جهان ارزيابي كرد و بر لزوم تعميق مناسبات و همكاري كشورهاي اين حوزه در جهت منافع ملت ها تاكيد نمود.
سفر رييس جمهور اكوادور به ايران كه براي نخستين بار در طول تاريخ دو كشور است با عنايت به رويكرد « عدالت محورانه » نظام اسلامي در مناسبات بين الملل و اعتراض به روابط نابرابر جهاني بر اساس نظم سلطه و نظام تك قطبي به سركردگي آمريكا كه هم زماني مناسبي با بيداري كشورهاي حوزه آمريكاي لاتين و اهداف آن ها مبني بر دستيابي به استقلال و خروج از تحت الحمايگي ضمني واشنگتن پيدا كرد زمينه هاي مشتركي را براي هم گرايي و هم بستگي بين اين دو منطقه يكي در اين سوي قاره كهن و ديگري در آن سوي قاره سرخ حول بسط عدالت و مبارزه با طبقاتي شدن نظام بين الملل پديد آورده است .
ايرنا
دوشنبه 25 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]