تور لحظه آخری
امروز : چهارشنبه ، 30 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام محمد باقر(ع):هرچیز بهاری دارد و بهار قرآن ماه رمضان است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1831463802




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

ارزش و فضيلت انتقادپذيري


واضح آرشیو وب فارسی:قدس: ارزش و فضيلت انتقادپذيري
*سيري در آراء پيشواي دهم(ع)

* دكتر محمدرضا جواهري

هر انساني در راه رشد و كمال نيازمند بهره برداري از انتقادها، هشدارها و يادآوريهاي ديگران است. گردن فرازي، فخرفروشي، نفاق، بي اعتقادي به ارزشهاي ديني، غرور، تكبر، خودخواهي و خودپسندي لوازم ناداني و مانع پذيرش انتقاد است. «انتقاد پذيري» يك اصل سرنوشت ساز و مهم اخلاقي و يك ارزش در مجموعه عناصر پيشرفت و كمال است.
آفت بزرگ جوامع بويژه كارگزاران و مديران، عدم پذيرش انتقاد است. يكي از ريشه هاي عقب ماندگي و مشكلات جوامع، انتقادناپذيري است. رواج روحيه تملق و چاپلوسي و ستايش گري و كرنش خواهي در ميان مديران، باعث نفي و انزواي مصلحان بيدار و منتقدان هوشيار آگاه و مخلص است.
با مرگ انتقاد، جامعه از نشاط و پويايي و تحرك و احساس مسؤوليت و بيداري و روح پايدار سازندگي تهي مي شود و گرفتار انفعال، بي حالي، تنبلي فكري و تعطيلي خرد و انديشه ورزي خواهد شد و اين آفتي بسيار بزرگ و خطرناك براي جامعه در حال توسعه همه جانبه است.

قبول عتاب، خير الهي
پيامبر اعظم(ص) و امامان(ع) راههاي رشد، كمال، فلاح و خوشبختي را به بشريت نشان داده اند. آموزه هاي ديني معصومين(ع) سراسر زندگي و تمام ابعاد نيازهاي انسان را فرا گرفته است. ضرورت انتقاد و عتاب و لزوم انتقادپذيري و قبول عتاب، يكي از اصول ارزشهاي اخلاق اسلامي است. امامان(ع) اصحاب خويش را به عتاب و انتقاد از يكديگر و پذيرش عتاب و انتقاد فرا خوانده اند.
حسن بن شعبه حراني نقل كرده است: امام هادي(ع) به يكي از دوستان خويش فرمودند: فلاني را عتاب و توبيخ كن و به او بگو، هر گاه خداوند براي بنده اي خير بخواهد، چون توبيخ شود بپذيرد. (تحف العقول/ص 360)
مطابق اين رهنمود الهي امام دهم(ع)، بايد در بين دوستان صراحت و صداقت در اعتراض بر گفتار و رفتارهاي نادرست يكديگر حاكم باشد و بدون محافظه كاري و مصلحت جويي، براي رشد و رستگاري يكديگر تلاش نمايند.
انتقاد، عتاب، سرزنش، ملامت و توبيخ نيز همانند تشويق و تشكر لازم است. از اين رو، امام به يكي از دوستان خويش امر مي كنند دوست ديگر را عتاب و توبيخ نمايد. قطعاً رفتار و گفتار نادرست و باطل و كار حرام او، امام معصوم(ع) را به دستور و فرمان بر توبيخ وادار نموده است. امام در همين فرمان الهي، علاوه بر دستور به توبيخ ديگري، به او امر مي نمايند اهميت و ارزش پذيرش توبيخ و انتقادپذيري را هم به وي ابلاغ كند. انتقادپذيري و توبيخ پذيري و نرنجيدن از توبيخ و انتقاد بجا، خير الهي است و هر كس خداي حكيم خير او را بخواهد، انتقادپذير مي گردد. بنابراين، انتقادپذيري نشانه خير الهي و رشد معنوي و كمال ديني است.

نصيحت پذيري، نياز مؤمنان
هر انسان باايماني نيازمند خيرخواهي، نصيحت و انتقاد ديگران است. ارتباطات و تعاملات مؤمنان بايد براساس نصيحت و خيرخواهي براي يكديگر استوار گردد. اشتباه و گناه در گفتار و رفتار غيرمعصوم راه پيدا مي كند، بنابراين انتقادگري و انتقادپذيري از نيازهاي مؤمنان براي اصلاح گفتار و رفتار در راه تقرب به خداي متعال است.
امام جواد(ع) در بيان احتياجات مؤمن فرموده اند مؤمن نيازمند سه خصلت است؛ توفيق الهي، واعظ دروني، قبول و پذيرش سخن از كسي كه او را نصيحت مي كند. (بحارالانوار/ج 78/ص 358)
براساس اين حديث شريف، هر مؤمني محتاج نصيحت پذيري است. انتقادپذيري مؤمنان، سفارش بزرگان دين و مذهب است. هيچ كس نبايد خود را از نصيحت و انتقاد بي نياز بداند، زيرا انتقادپذيري از نيازهاي اساسي هر مؤمن در راه كمال است. نصيحت پذيري، عيب شناسي و نشاط و پويايي در جهت رفع عيبهاست و آثار سازنده و سودمند زيادي دارد. واژه «نصيحت» كه در آن خلوص، صداقت، صافي و پاكي نهفته است، رسالت انتقادگران را يادآوري مي نمايد و شيوه و ادب انتقاد را نشان مي دهد.
انتقاد اگر ويژگيهاي نصيحت را دارا شود، قطعاً آثار بيشتري خواهد داشت.
 يکشنبه 24 آذر 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: قدس]
[مشاهده در: www.qudsdaily.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن