واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: استفاده درست از لامپهاي كممصرف را آموزش دهيم (قسمت پاياني)
داخلي. اقتصادي. برق.
* خطرات احتمالي لامپهاي كممصرف
لامپهاي كممصرف به خودي خود عامل ايجاد بيماري در انسان نيستند بلكه تنها خروج جيوه موجود در درون آن به هر نحو ممكن خطرناك خواهد بود.
اين سخنان را يك كارشناس شركت برق منطقهاي گيلان در گفت وگو با خبرنگار ايرنا عنوان و از جيوه درون لامپهاي كم مصرف به مثابه "غول چراغ" ياد كرد.
"طبري" ضمن هشدار نسبت به عواقب خطرناك تماس با جيوه و ورود آن به محيط زيست، درخصوص اثرات زيست محيطي استفاده از لامپهاي كممصرف، گفت: لامپهاي كممصرف يا CFLهمانند لامپهاي فلورسنت داراي جيوه است كه ميزان جيوه موجود در آن به شش تا هشت ميليگرم ميرسد.
وي افزود: جيوه عنصر فلزي با دماي تبخير پايين است كه به سادگي در جو حركت كرده و سرانجام وارد درياچه، رودها و يا زمينهاي مرطوب ميشود.
"طبري" گفت: جيوه در اثر فعاليت شيميايي و يا باكتريايي به مادهاي به نام "متيل مركوري" تبديل ميشود كه درصورت استفاده آبزيان از گياهان دريايي و يا ماهيان كوچكتر وارد چرخه غذايي آنها شده و سرانجام به انسان برميگردد.
وي با بيان اينكه تا زمان بسته و سالم بودن اين لامپها، خطري انسان را تهديد نميكند، بيشترين خطر را در زمان شكستهشدن آنها عنوان كرد.
كارشناس مديريت مصرف منابع برق در گيلان اظهارداشت: در واقع جيوه موجود در لامپهاي كممصرف همانند غولي در چراغ شيشهاي محبوس شدهاند كه تنها پس از آزاد شدن و ورود به اتمسفر ميتوانند به تهديدي جدي براي انسانها و محيط زيست تبديل شود.
* توصيهها
اين كارشناس كه داراي مدرك فوق ليسانس مديريت انرژي و بازيافت منابع است، براي كاهش خطرات احتمالي به مردم توصيه كرد: درصورت شكسته شدن لامپ هاي كم مصرف، به دليل امكان استنشاق جيوه موجود درلامپ، حتما از ماسك استفاده كرده و ضمن پرهيزجدي از دست زدن و تماس مستقيم با لامپ شكسته شده و استفاده از دستكش، تكههاي خرد شده لامپها را هم بايد در دولايه پلاستيك بريزند.
"طبري" ضمن تاكيد مجدد بر رعايت نكات ايمني در صورت شكسته شدن لامپ ها، گفت: حتي درصورتي كه اين لامپها بسوزند، باتوجه به احتمال شكست لامپها و انتقال جيوه آن به محيط، بايد آن لامپها را جدا از ساير زبالهها از محيط خارج كرده و در سايت مخصوص و جدا از ساير زبالهها هم دفن كرد.
وي با بيان اينكه تاكنون اقدام اساسي براي جداسازي اين لامپها از ساير زبالهها انجام نشده است، تصريح كرد: با توجه به اينكه در مقطع كنوني شهرداريها مسوول جمعآوري زبالهها هستند، اين دستگاه و يا حتي سازمان بازيافت بايد براي جلوگيري از عواقب خطرناك ورود جيوه موجود در اين لامپها به محيط زيست، هرچه سريعتر براي تفكيك زباله اين لامپها اقدام كند.
"طبري" ادامه داد: حتي بسياري از خانوادهها لامپهاي مهتابي سوخته و يا شكسته شده را همراه با ساير زبالهها به شهرداري تحويل ميدهند كه اين كار نيز درست و تاييد نشده نيست و بايد آن لامپها هم درمحلهاي خاص جمع آوري شوند.
وي گفت: از آنجا كه احتمال شكسته شدن لامپها در مواقع حمل آن در كاميون هاي و جعبههاي حمل آن وجود دارد، باتوجه به خطرات يادشده بايد در نحوه حمل و نقل آن نيز كاملا احتياط كرد.
وي درخصوص ذهنيت برخي افراد مبني بر لزوم ايجاد نور تركيبي(سفيد و زرد) دريك محيط به منظور پيشگيري از سرطان، گفت: علت توصيه كارشناسان بر ايجاد نور تركيبي، افزايش كيفيت نور منتشر شده براي كاهش ميزان حساسيت و واكنش چشم افراد به نورهاي مختلف است وارتباطي به خطرناك بودن اين لامپها ندارد.
"طبري" افزود: ما در هنگام استفاده از لامپها طيفي از نور را ميبينيم كه تركيب آن متفاوت است و همين مساله در نحوه ديد انسان اثر ميگذارد و از آنجا كه نور لامپها تك رنگ است، بنابر اين متخصصان پيشنهاد ميكنند افراد براي ديد بهتر از تركيبي از رنگ نورها استفاده كنند.
* ضرورت اجباري شدن استاندارد لامپهاي كم مصرف
بهگفته كارشناس مديريت مصرف منابع برق، رعايت مسايل زيست محيطي و جلوگيري از آسيبهاي ژنتيكي در نسل كنوني و نسلهاي آينده مسووليت توليد كنندگان و توزيعكنندگان لامپها كم مصرف را افزايش ميدهد.
از اين رو به نظر ميرسد با توجه به تاكيد و توصيه مسوولان به استفاده از لامپهاي كم مصرف و گسترش تعداد مصرفكنندگان اين نوع لامپها، بايد توجه ويژهاي به استاندارد بودن توليد اين لامپها و حتي آگاهسازي مردم از نحوه استفاده از اين نوع لامپها داشت.
اما با اين وجود به گفته مديركل استاندارد و تحقيقات صنعتي گيلان، توليد اين نوع لامپها در كشور هنوز مشمول استاندارد اجباري نيست و بايستي استانداردهاي لازم براي توليد اين محصول تدوين شود.
"محمدعلي يوسفي" در گفت و گو با ايرنا، درخصوص استاندارد بودن لامپهاي موجود در بازار، گفت: با وجود تشويقي بودن استاندارد توليد لامپ در كشور، كارخانه پارس شهاب گيلان لامپهاي كم مصرف ۴۰وات مارپيچي، ۲۰وات لولهاي شكل و شمعي را به صورت استاندارد توليد ميكند اما بيشتر لامپهاي كم مصرف غيراستاندارد از طريق گمركات جنوب وارد كشور شده است.
وي با اشاره به اجباري بودن استاندارد لامپهاي كم مصرف وارداتي، افزود:
باتوجه به تاكيد دولت بر استفاده از اين لامپها، ضروري است به منظور حفظ حقوق مصرفكنندگان ، توليد لامپ در كشور هم مهمور به مهر استاندارد شود.
"يوسفي" ادامه داد: از آنجا كه تا سال ۱۴۰۴بايد كليه محصولات داراي مهر استاندارد شوند، بنابراين بايد از هم اكنون براي دستيابي به برنامه توسعه كشور و استانداردسازي توليدات داخل اقدام كرد.
بنابراين به نظرميرسد مسوولان امر ضمن تشويق مردم به استفاده از لامپهاي كم مصرف، راهكارهاي درست نگهداري و بازيافت اين لامپها را هم آموزش دهند تا از عواقب خطرناك احتمالي كه ممكن است نسلهاي آينده و فعلي را تهديد كند، پيشگيري شود. ك/۴
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 237]