واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نماينده كره شمالي تهديد كرد: اگر كمكها به تاخير بيفتد، پيونگيانگ از سرعت خلع سلاحش خواهد كاست
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
نمايندهي كرهي شمالي در مذاكرات ششجانبه هشدار داد كه در صورتي كه كمكهاي وعده داده شده به اين كشور توسط واشنگتن و ديگر كشورهاي دخيل به تعويق بيفتد، پيونگيانگ از سرعت خلع سلاح خود خواهد كاست.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، كيم كاي گوان، نمايندهي كرهي شمالي در مذاكرات ششجانبه امروز (شنبه) در حالي كه براي بازگشت به پيونگيانگ آماده ميشد، گفت: بگذاريد ببينيم آيا پروژههاي كمكهاي اقتصادي و كمك در زمينهي انرژي متوقف ميشود يا به جلو حركت ميكند؟ اگر كمك در زمينهي انرژي را دريافت نكنيم سرعت فعاليتهايمان در زمينهي خلع سلاح را بر اساس آن تنظيم ميكنيم.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس، چهار روز مذاكرات با حضور نمايندگان شش كشور دخيل در مذاكرات ششجانبه (آمريكا، روسيه، چين، كرهي جنوبي، كرهي شمالي و ژاپن) در پكن روز پنجشنبه پس از آنكه پيونگيانگ از تعهدات مكتوب در زمينهي بازرسي از برنامههاي هستهيياش خودداري كرد به بنبست رسيده و بدون هر گونه نتيجهاي پايان يافت.
كريستوفر هيل، نمايندهي آمريكا در مذاكرات ششجانبه پيش از ترك پكن در جمع خبرنگاران، گفت: ما برنامههاي بزرگي براي اين دور از مذاكرات داشتيم. متاسفانه نتوانستيم برخي از كارهايي را كه ميخواستيم انجام دهيم تكميل كنيم. كرهي شمالي در نهايت آماده نبود با يك پروتكل راستيآزمايي با همهي استانداردهاي لازم آن موافقت كند.
هيل اشارهاي به اين كه چه اختلافنظرهايي باقيمانده است نكرد.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، آمريكا روز جمعه اعلام كرد كه تا زماني كه پيونگيانگ با طرح مكتوب راستيآزمايي خلع سلاح هستهيياش موافقت نكند ارسال كمك سوختي به اين كشور انجام نخواهد گرفت.
آمريكا علاوه بر آن هشدار داد كه ممكن است در رويكرد خود در قبال كرهي شمالي "تجديدنظر كند".
شان مككورمك، سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا روز جمعه گفت كه به دنبال "تفاهمي" كه بين آمريكا، كرهي جنوبي، ژاپن، چين و روسيه به وجود آمد "ارسال سوخت در آينده در صورت نبود يك رژيم راستيآزمايي انجام نخواهد گرفت."
سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا علاوه بر آن گفت كه نفت سوختي سنگين ارسال شده توسط روسيه وارد كرهي شمالي شده است و "خالي كردن بارها هفتهي آينده انجام ميگيرد".
مك كورمك افزود كه به دلايل فني، سوخت ارسالي روسيه آخرين سوخت ارسالي تا زمان حل بنبست موجود خواهد بود.
سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا گفت كه بنبست موجود علاوه بر آن، گفتوگوها دربارهي يافتن جايگزيني براي ژاپن را كه قرار بود به كرهي شمالي سوخت بدهد به تعويق انداخته است.
توكيو اعلام كرده است تا زماني كه مسئلهي شهروندان ژاپني ربوده شده در طول جنگ سرد حل نشود به تعهدات خود در زمينهي ارسال سوخت به كرهي شمالي عمل نخواهد كرد و اين خود موجب شد كرهي شمالي پيش از آغاز مذاكرات اعلام كند كه به دليل خودداري ژاپن از ارايهي كمك مورد توافق به اين كشور در مذاكرات پكن توكيو را به رسميت نخواهد شناخت.
به گفتهي برخي مقامات آمريكايي استراليا و كرهي شمالي براي جايگزيني ژاپن انتخاب شدهاند.
مككورمك گفت كه هيل از پكن بازگشته و كاندوليزا رايس، وزير امور خارجهي آمريكا را در جريان توضيحات بيشتر گفتوگوهاي اخير شش كشور قرار داده است.
سخنگوي وزارت امور خارجهي آمريكا اين خطر را كه كرهي شمالي ممكن است گامهايي را كه ماه گذشته براي آغاز مجدد نيروگاههاي هستهيياش اتخاذ كرده بود مجددا از سر بگيرد منتفي ندانست و گفت: در طول مذاكرات ناهمواريهاي بسياري وجود داشت.
پيونگ يانگ كه در سال 2006 دست به يك آزمايش هستهيي زد، سال گذشته كار راهاندازي تاسيسات هستهيي خود را آغاز كرد. توافقنامه شش كشور ماه گذشته پس از آن كه كره شمالي اقدامات خود در اين راستا را متوقف كرده و بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي را از مجموعه هستهيي يونگ بيون كه پلوتونيم در سطح تسليحاتي توليد ميكند خارج كرد، در آستانه فروپاشي قرار گرفت، اما به دنبال مذاكرات كريستوفر هيل، نماينده آمريكا در مذاكرات شش جانبه با مقامات كره شمالي و انجام مصالحهاي بين دو كشور، پيونگ يانگ سرانجام موافقت كرد پس از حذف شدن نامش از فهرست گروههاي حامي تروريسم آمريكا (اقدامي كه در ماه اكتبر تحقق يافت) روند خلع سلاح هستهيياش را از سر بگيرد.
به گفتهي تحليلگران نشست پكن از اهميت بيشتري نسبت به نشستهاي قبلي برخوردار بود؛ چراكه اين آخرين نشستي بود كه در دوران رياست جمهوري بوش انجام ميگرفت و اين احتمال وجود داشت كه كره شمالي تلاش كند از دولتي كه در آخرين روزهاي باقيمانده سعي دارد تا جايي كه ميتواند موفقيتهاي ديپلماتيك بيشتري داشته باشد، امتيازات و مصالحههاي بيشتري دريافت كند.
دولت جورج بوش، رييس جمهور آمريكا روز پنجشنبه از پيشرفت نكردن مذاكرات ششجانبه ابراز ياس و نااميدي كرد.
دانا پرينو، سخنگوي كاخ سفيد در اين زمينه گفت كه آن چه جاي تاسف دارد اين است كه كرهي شمالي فرصتي مناسب داشت. در اين جا دري باز بود و تنها كاري كه آنها بايد انجام ميدادند گذر از اين در بود.
در حالي كه ساير كشورها از بينتيجه بودن نشست پكن صحبت ميكنند خبرگزاري رسمي كره شمالي روز جمعه اعلام كرد كه "پيشرفت مثبتي" در مذاكرات ششجانبه به خصوص در زمينه اجراي توافقنامه خلع سلاح در ازاي كمك حاصل شد.
اين خبرگزاري اعلام كرد: همه كشورها " پيشرفت مثبت حاصل در اجراي اقداماتي كه در دومين فاز مشخص شده صورت گرفت" را درك كردند و از تلاشهاي جامعه بينالمللي براي ارايه امتيازات در ازاي خلع سلاح استقبال ميشود.
اين در حالي است كه كيم سوك، نمايندهي كرهي جنوبي در مذاكرات ششجانبه گفت كه كرهي شمالي دربارهي پروتكلي كه آن را ترجيح ميدهد مبهم سخن گفته است و هيچگونه اصلاحيهاي در زمينهي پيشنويس پروتكل پيشنهادي چين ارايه نكرده است.
تاريخ دور جديد مذاكرات هنوز تعيين نشده است، اما وو داويي، نمايندهي چين در مذاكرات ششجانبه گفت كه اين مذاكرات به زودي انجام خواهد شد.
مهمترين مناقشات بر پايهي بيميلي كرهي شمالي در زمينهي دادن اجازه به بازرسان بينالمللي براي نمونهبرداري از تاسيسات هستهيي اين كشور بوده است.
كره شمالي اعلام كرده است كه اجازه نمونهبرداري از سايتهاي هستهيياش را به عنوان بخشي از پروتكل راستيآزمايي نخواهد داد، اما آمريكا تاكيد دارد كه نمونهبرداري بخشي از توافقنامهي پيونگ يانگ و واشنگتن بوده و بايد در طرح راستيآزمايي شش جانبه ذكر شود.
انتهاي پيام
شنبه 23 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]