واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: بورس و بازار - او نيامد
بورس و بازار - او نيامد
سالهاي نخست دهه 70 زماني كه نقش بورس در اقتصاد ايران بسيار كمرنگتر از حالا بود، اكبر هاشميرفسنجاني رئيسجمهور وقت خود را از مشكلات بيپايان سالهاي پس از جنگ چند ساعتي فارغ كرد تا در بورس تهران حضور يابد و مراسم راهاندازي سيستم معاملاتي جديد بورس تهران كه معاملات را از حالت دستي و غيرمكانيزه خارج ميساخت خود افتتاح كند. روز دوشنبه، هفدهم آذرماه سال 1387 بار ديگر سيستم جديدي براي معاملات بورس تهران به طور رسمي راهاندازي شد اما اين بار اين محمود احمدينژاد، رئيسجمهور نبود كه براي راهاندازي سيستم جديد پا به ساختمان خيابان حافظ ميگذاشت تا اطمينانخاطري به بورس بد احوال تهران بدهد، احمدينژاد وزير اقتصادش را روانه اين مراسم كرد تا پس از گذشت 5/3 سال از عمر دولتش هنوز هم شائبههاي جدي از بياعتقادي او به بورس پابرجا باشد. او نيامد تا در شرايطي كه بورس تهران روزهاي وخيم بحران را ميگذراند كوچكترين حمايتي از اين بازار نكرده باشد.
در همين حال در حالي كه برخي شايعات از برنامه دولت براي تزريق 300 ميليارد تومان نقدينگي خبر ميداد، شمسالدين حسيني وزير امور اقتصادي و دارايي اين خبر را تكذيب كرد. او كه در مراسم راهاندازي رسمي سيستم جديد معاملاتي بورس بالاترين مقام دولتي محسوب ميشد، در اين باره گفت: با توجه به شرايط كنوني بورس، ما چنين نيازي را مانند كشورهايي مانند چين كه در بازارهاي مالي نقدينگي تزريق كردند، حس نميكنيم اما مراقبتهاي لازم از بورس را انجام خواهيم داد. وي تزريق 300 ميليارد تومان به بورس كشور را منتفي دانست و در توضيح دليل آن گفت: يكي از دلايل كاهش قيمت سهام در بورس ما ناشي از كاهش قيمت محصولات صاحبان سهام در دنياست و اثر تورم وارداتي آرامآرام كاهش خواهد يافت و عموم مردم از كاهش قيمت بهرهمند خواهند شد. وي ادامه داد: از ناحيه كاهش قيمت محصولات كه موجب كاهش قيمت سهام شده برنامه حمايت از توليد را داريم. استفاده از ابزارهاي تجاري و مالي قطعا مانع از كاهش قيمت سهام از يك سطح خواهند شد و در واقع با حمايت از توليد سعي ميكنيم تا سود منطقي بر صنايع حاكم شود تا بازار سهام نيز به ثبات برسد. وي افزود: همانطور كه قبلا به همه مردم اعلام شد با دقت تحولات بازارهاي مالي دنيا و كشور را دنبال و رصد ميكنيم. براساس بررسيهاي به عمل آمده آرامش نسبي بازار مالي ايران قابل قياس با دنيا نيست.
وي در برابر گلايه سهامداران از وضعيت فعلي بورس گفت: براساس آخرين اطلاعات ارائه شده بايد گفت كه قيمت سهام در بازارهاي مالي طي سال ميلادي جاري حداقل 40 درصد و در برخي بازارها تا 80 درصد افت كرده كه اگر همين دوره در كشور بررسي شود، ملاحظه ميشود كه بورس ما با رشد هم مواجه شده است.
حسيني گفت: ولي آنچه در يكي، دو ماه اخير در اقتصاد ايران رخ داده و قابل پيشبيني هم بود اين است كه برخي از محصولاتي كه به دليل افزايش قيمت رشد كرده بودند و حاشيه سودي را براي برخي صنايع ايجاد كرده بودند، به دنبال كاهش قيمت انرژي، حاشيه سودشان كم شد و چون اين نوع از صنايع كه عمدتا صنايع كاني و فلزي هستند در بورس ايران سهم عمدهاي دارند، موجب شدند تا كاهش قيمت سهام در بورس كشور رخ دهد. رئيس شوراي عالي بورس تصريح كرد: حبابهاي قيمتي ديگر بازارها در بورس ايران وجود ندارد و از آن بابت جاي نگراني نيست اما طبيعي است كه بايد به فكر بازار سرمايه كشور بود كه تاكنون بودهايم و هستيم. حسيني خاطرنشان كرد: كارهايي كه امروز در حال انجام است اين است كه لايحه دوفوريتي مالياتي در خصوص توسعه ابزارهاي مالي جديد آماده و تقديم دولت شده تا با توجه به فراهم شدن امكانات بيشتر، زمينه توسعه بازار سرمايه نيز مهيا شود. حسيني ادامه داد: اما بايد در اين شرايط همانطور كه انتظارات را مديريت ميكنيم، بخشهاي عرضه و تقاضا را نيز مديريت كنيم.
وي افزود: نكتهاي كه در واگذاريهاي دو ماه گذشته رعايت كرديم اين بود كه عرضه سهام مديريت شده بود و روند واگذاريها را آهسته كرديم كه قطعا اين روند را در پيش خواهيم گرفت اما تمهيدات لازم را نيز خواهيم انديشيد تا به رونق بازار كمك شود. تلاش ميكنيم از تمهيداتي چون بازارگرداني و بازارسازي استفاده شود. وزير اقتصاد در خصوص تاثير سامانه جديد معاملاتي بر بازار سرمايه نيز گفت: يكي از مسائل حائز اهميت اين است كه بازارهاي مالي دنيا بهرغم افت چند ماه اخير، رشد فوقالعادهاي را در چند دهه اخير داشتهاند و تجربه هم نشان داده كه براي اقتصادهايي مانند اقتصاد ايران اين ظرفيت خيلي بيشتر است. وي ادامه داد: نرمافزار قبلي معاملات سهام محدوديتهايي داشت و حداكثر 450 ايستگاه معاملاتي را پوشش ميداد در حالي در شهرستانها اين نياز بيش از 450 ايستگاه بود اما سامانه جديد اين ظرفيت را به 2 هزار ايستگاه معاملاتي افزايش ميدهد.
حسيني افزود: از سوي ديگر ظرفيت معاملات روزانه سهام با نرمافزار قبلي در حالي 20 هزار دفعه بود كه با مشكلاتي مانند كند شدن مواجه ميشد اما نرمافزار فعلي اين امكان را به 150 هزار دفعه معامله افزايش داده است.
چهارشنبه 20 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 108]