واضح آرشیو وب فارسی:مهر: در سالجاري؛2 ميليون تن برنج سفيد توليد شد
مدير كل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد كشاورزي گفت: در سالجاري با وجود شرايط بحراني سال گذشته بالغ بر بالغ بر 2 ميليون و يكصد هزار تن برنج سفيد و 3 ميليون و 170 هزار تن شلتوك توليد شده است.
به گزارش خبرنگار مهر، بهمن ناصحي در ميزگرد تخصصي برنج در تهران گفت: در حال حاضر كار برداشت برنج در 19 استان برنج خيز كشور به اتمام رسيده، اين در حالي است كه 80 درصد توليد اين محصول به دو استان گيلان و مازندران اختصاص دارد.
مدير كل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد كشاورزي با بيان اينكه پتانسيل رسيدن به خودكفايي برنج در كشور وجود دارد، افزود: هم اكنون اقتصادي كردن توليد در زراعت برنج به منظور حفظ برنج كاري و شاليزاري از برنامه هاي وزارت جهاد كشاورزي براي توسعه كشت دوم است كه در اين راستا پايش شاليزارها صورت گرفته است.
وي با اشاره به كشت مجدد برنح در سطح 7 هزار هكتار در اراضي شاليزاري استان مازندران تصريح كرد: در مدت حدود 20 سال اخير سطح زيركشت برنج در جهان رشدي معادل 4.2 درصد داشته است، در حالي كه اين رشد در ايران 0.03 درصد بوده كه از 524 هزار هكتار به 615 هزار هكتار رسيده و در حال حاضر ميزان سطح زيركشت اين محصول 620 هزار هكتار تا 630 هزارهكتار ثابت است.
ناصحي ميزان عملكرد توليد برنج در جهان را 12.6 درصد و در ايران معادل 33.7 درصد اعلام كرد و افزود: ميزان متوسط مصرف جهاني برنج در سالجاري از 64 كيلوگرم به 65.5 كيلوگرم رسيده و در ايران از 33.3 درصد سال گذشته با رشد 20.4 درصدي به 40.1 درصد افزايش يافته است.
وي عنوان كرد: افزايش درصد مصرف سرانه برنج در كشوري كه پتانسيل و امكانات محدود در توليد دارد خطر محسوب مي شود.
مدير كل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد كشاورزي تصريح كرد: در طرح خودكفاي برنج كه در سال 84 تقديم مجلس شد اهداف كلي و كمي براي آن ترسيم شده بود، به نحويكه پايداري در توليد با كاهش هزينه ها و رقابتي كردن توليد، كاهش صعوبت كاري و ارتقاي بهره وري از عوامل توليد به عنوان اهداف كيفي و تعيين افزايش ضريب خودكفايي برنج به 102 درصد و ميزان مصرف سرانه به 36.5 كيلوگرم به عنوان اهداف كمي مطرح شد.
وي با اشاره به آخرين گزارشات در ارتباط با توليد برنج در كشور بيان كرد: با وجود اينكه 40 درصد توليد برنج در استان گيلان انجام مي شود، اما آب مورد نياز از سد منجيل و سه رودخانه اصلي به ميزان مورد نيازكشت تامين نمي شود، به نحويكه همزمان با كشت بيلان آب درسد منجيل منفي 60 درصد و در رودخانه ها منفي 80 درصد بوده است.
ناصحي خاطرنشان كرد: ميزان سطح زير كشت مستقيم برنج در سالجاري در 561 هكتار انجام شده كه در سال آينده اين سطح به هزار هكتار قابل افزايش است.
وي اعلام كرد: با توجه به وضعيت بحراني سال گذشته و منفي 6 درصد سطح زيركشت و منفي 7 درصد توليد شلتوك بايد اذعان داشت كه در سالجاري بالغ بر 2 ميليون و يكصد هزارتن برنج سفيد و 3 ميليون و 170 هزار تن شلتوك توليد شده و 500 تا 550 هزار تن نيز نيازمند واردات برنج هستيم.
مدير كل دفتر برنج و حبوبات وزارت جهاد كشاورزي در اين ميزگرد در پاسخ به سئوالات خبرنگاران در ارتباط با واردات برنج به كشور بيان كرد: در ماههاي تير، مرداد، شهريور، مهر و آبان كه همزمان با برداشت برنج داخل است توزيع دولتي صورت نمي گيرد و در ماههاي خرداد و آذر با هماهنگي وزارت بازرگاني 30 درصد كالابرگ ها توزيع مي شود و در ماههاي دي، بهمن، اسفند و فروردين مابقي سهميه ها توزيع مي شود.
وي اظهارداشت: واردات 500 تا 600 هزار تن برنج در طول يكسال انجام مي شود و توزيع آن نيز با هماهنگي وزارت جهاد كشاورزي است.
ناصحي بيان كرد: در برنامه چهارم بايد 3 ميليون و 300 هزار تن شلتوك توليد شود، كه هم اكنون تا تحقق هدف برنامه فقط 30 درصد فاصله داريم كه اين رقم با امكانات و اعتبارات محدود محقق شده است.
تغيير الگوي مصرف برنج
در همين حال، سخنگوي موسسه تحقيقات برنج كشورگفت: اگرالگوي مصرف برنج كشور تغيير نكند نه تنها واردات ميسر نخواهد بود، بلكه توليد برنج داخل به مخاطره خواهد افتاد.
به گزارش مهر، غلامرضا خانكشي پوردر اين ميزگرد گفت: با توجه به پيش بيني رشد جمعيت به 72 ميليون نفر بايد به ازاي هر يك ميليون نفر 36 هزار تن برنج توليد شود؛ لذا ميزان برنج مورد نياز معادل 2 ميليون و 700 هزار تن و شلتوك مورد نياز معادل 4 ميليون و 500 هزار تن خواهد بود.
سخنگوي موسسه تحقيقات برنج كشوراظهارداشت: با توجه به اينكه در7 سال آينده جمعيت كشور به 85 ميليون نفر بالغ مي شود، لذا ميزان نياز به توليد شلتوك به بيش از5 ميليون تن و برنج سفيد به بيش از 3 ميليون تن خواهد رسيد، كه با توجه به كاهش صادرات و واردات برنج در سطح جهاني و كاهش ذخاير مورد استفاده در 5 تا 6 سال آينده شايد ديگر قادر به واردات اين محصول نباشيم.
وي بيان كرد: اگر الگوي مصرف برنج كشور تغيير نكند نه تنها واردات ميسرنخواهد بود، بلكه توليد برنج داخل نيز در صورت عدم توسعه به مخاطره خواهد افتاد؛ لذا معرفي ارقام پرمحصول به منظور حفظ امنيت غذايي و توليد كيفي محصول در دستور كار موسسه قرار دارد.
خانكشي افزود: در حال حاضر با استفاده از انرژي صلح آميز هسته اي حركت به سمت ارقام بومي در راستاي افزايش عملكرد بدون تغيير كيفيت آغاز شده كه در سفر اخير رئيس جمهور به منظور استفاده از ارقام هيبريد، ارقام محلي و ارقام پرمحصول برنج اعتباري بالغ بر 2 ميليارد تومان تخصيص داده شده است.
سه شنبه 19 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 45]