تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1835154026
گنجينهاي بر بلنداي كوير
واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: گنجينهاي بر بلنداي كوير
يزد اين سرزمين آرميده در دل كوير مركزي ايران، كانون تمدني بسيار غني و پويا است و تاريخي بس كهن دارد.
شرايط سخت طبيعي، كويرهاي لم يزرع و عاري از هرگونه نشانه حيات (كه دور تا دور اين سامان را فراگرفته است)، خاك شورستون اقليم فراخشك، گرماي طاقت فرسا در تابستان و سرماي بس سوزان در زمستان و منابع آبي به شدّت محدود، همه و همه دست به دست هم دادهاند تا شرايط محيطي سخت ناسازگار (با طبيعت انساني)، براي زيستن را بر اين سرزمين حاكم كنند.
چنين شرايطي، جدال بيامان انسانهاي ساكن اين ديار با طبيعت قهار پيرامون را، در طول تاريخ گريز ناپذير كرده است. در اين مبارزه نابرابر، ساكنان اين خطّه نه تنها تسليم نشدهاند، بلكه كوشيدهاند طبيعت ناسازگار را به انقياد خود درآورند و حتّي محيط پيرامون را به پايگاهي براي شكوفايي و بالندگي مبدل سازند.
مردم اين سامان، در طول تاريخي كه به قرنها قبل از اسلام بازمي گردد، نه تنها به چنين مهمي نائل آمدهاند، بلكه قادر شدهاند بستري را فراهم كنند كه بنيانگذار فرهنگ و تمدّني سخت پويا و در جهات بسياري منحصر به فرد باشد. فرهنگي با هويّت، ريشهدار و آكنده از نشانههاي اصالتهاي قومي ايراني كه در برخورد با اسلام غنايي بس شگرف يافته است و موجد يكي از اصيلترين فرهنگهاي ايراني و اسلامي شده است.در اين رهگذر، استان يزد آثار بيبديل و ميراثهاي گرانبهايي را به جهان اسلام و ميهن عزيز اسلامي تقديم داشته است كه در نوع خود بيمانند و انحصاري است. در واقع به همان گونه كه دشواري زندگي ايجاب ميكرده است، چهرههاي شاخص علمي، ديني، فرهنگي و هنري اين سامان نيز با مرارت و سختي ويژهاي قلّههاي مجد و افتخار را طي كردهاند. به تعبيري هيچگاه در اين سرزمين گل ناز نروئيده است، آنچه كه هست ريشه در رنج و خون دل انسان كويرنشين دارد.
با اين همه اگر يزد توانسته است از آن شرايط و ويژگيهاي محيطي سخت و طاقتفرسا خود را آزاد كند و كاخي بلند بر بنيانهاي سختكوشي، قناعت، خلاقيت، ايثار و توكل از علم و فرهنگ و هنر پيريزي كند ولي متأسفانه چون بسياري ديگر از مناطق ايران زمين، از گزند تندباد ويرانگر تاراج بيگانگان در امان نمانده و آسيبهاي فراوان ديده است.در اين يورش بيامان و يغمابري بيحساب بسياري از كتابها، اشياء، نوشتارها و ديگر دستاوردهاي هنري، علمي و فرهنگي بيبديل كه همگي نشانههاي هويت اصيل و غناي فرهنگ مردم اين سامان است به تاراج رفته است. جولانگه اين تاخت و تاز چنان گسترده است كه به واقع هيچ عامل ويرانگر ديگري چون اين نميتوانسته است اين چنين تيشه بر ريشه اصالتهاي قومي ما زده و حاصل آن را به ويراني و نابودي و يا سرقت و يغمابري بكشاند. از زيرزمين و پستوي خانهها تا شبستان و سردرگاه مساجد و حتي بلنداي كوهها و دخمهها و كنج غارها و گوشه خلوت گورستانها هيچ كجا از اين هجمه وحشتناك در امان نمانده است و مع الاسف از همانجا كه ما از خود كاستهايم، لوور و آرميتا ژ و بريتيش موزيم و متروپوليتين و صدها موزه و كتابخانه دولتي و غيردولتي ديگر اروپا و آمريكا بر رونق خود افزودهاند و در واقع با داشتههاي خود ما بر ما فخر فروخته و ميفروشند. در اين رهگذر جز تأسف و تحسّر و همنوايي با خواجه بلندآوازه شيراز جناب حافظ كه فرمود:
جاي آن است كه خون موج زند در دل لعل
زين تغابن كه خزف ميشكند بازارش
چيزي براي ما نميماند.
شايد جرقههاي اوليهاي كه در ذهن بيدار ميرزامحمد كاظميني روشن شده است نيز ناشي از درك همين واقعيت و تلخي اين ماجراي غمانگيز باشد. او از همان اوان جواني با اين واقعيتهاي دردناك پيراموني آشنا ميشود و عظمت فاجعه را با همه ابعاد وجودي خود لمس ميكند. متأسفانه در ميان عموم مردم بسيار اندكند آناني كه با تمامي وجود خود، آثار و عواقب اين تاراج وحشتناك فرهنگي را لمس كرده باشند و بسيار بسيار، نادرند كساني كه عملاً براي مهار اين جريان خطرناك از خود مايه گذاشته باشند.
تاريخ معاصر يزد از بزرگمرد ديگري در اين وادي نام ميبرد كه با پوست، گوشت و استخوان خود عظمت فاجعه را درك كرد و مردانه و با همتي استوار گام در ميان نهاد. كار بس سترگ روحاني جليلالقدر و روشن ضمير اين سامان مرحوم حجتالاسلام والمسلمين سيد علي محمد وزيري (ره) در حفظ و صيانت از دستاوردهاي بزرگ فرهنگي مردم اين استان از طريق تشكيل هيأت حاميان مسجد جامع كبير يزد (براي حفظ و نگهداري مهمترين اثر تاريخي اسلامي اين استان) و جمعآوري نسخ كمياب كتابهاي خطي و آنگاه تأسيس كتابخانه وزيري و وصيت ايشان در تشكيل موزه و بنياد يزدشناسي (در پوشش آستان مقدس رضوي) خدماتي بس پر ارج است كه اوج عظمت آن را تنها فرهيختگان دلسوزي ميتوانند دريابند كه با همه وجود خود عمق فاجعه تاخت و تاز و تخريب و يغمابري ميراثهاي فرهنگي را احساس و همه زوايا و ابعاد گسترده آن را درك كرده باشند و چه بسا به جاي تجليل از وزيري در حياتش عدهاي جاهل، تهمتهايي به ايشان روا ميداشتند.
و اينك پس از گذشت سالياني كه از آن كار بزرگ و فقدان آن بزرگوار گذشته است. بار ديگر انساني غيرتمند و دلسوخته فرهنگ اين سامان و اين كشور قد علم كرده و در جهت حفظ دستاوردهاي فرهنگي، آنچه را كه در توان داشته است در طبق اخلاص گذاشته است.
شايان گفتن است كه علاوه بر كتابخانه و موزه (گنجينههاي ششگانه، اسناد و نسخ خطي، سكه و اسكناس، عكس، نگين و مهر و اشياي تاريخي، تمبر و كبريت) كه جناب آقاي كاظميني سالها با صرف وقت و حوصله و بذل سرمايه شخصي خود گردآوري كرد و با همت و ارادهاي بينظير در جوار حرم امامزاده جعفر (عليهالسلام) به معرض نمايش گذاشت و سرانجام آن را وقف آستان مقدس كرد، وي بنيانگذار بنياد فرهنگي پژوهشي ريحانهالرسول(س) نيز هست كه در حال حاضر نيز با هدايت ايشان به فعاليت خود ادامه ميدهد و خدمات بسارزندهاي را در جهت حراست از ميراثهاي فرهنگي و تكريم شخصيتهاي اين سامان و احياي دستآوردهاي تاريخي و فرهنگي استان و كشور به انجام رسانيده است. آنچه به دنبال خواهد آمد، شرح مختصري است از معرفي واقف و كتابخانه و موزهاي كه آقاي كاظميني به گونهاي آبرومند تجهيز و براي استفاده عموم وقف كرد.
درباره واقف
ميرزامحمد كاظميني، فرزند حاج علياكبر و از نوادگان دختري آيتالله حاج شيخ غلامرضا يزدي (فقيه خراساني) به سال 1343 ش در يزد متولد شد. وي پس از گذراندن دوره متوسطه در سال 1363 موفق به دريافت مدرك كارداني از آموزشكده شهيدصدوقي(ره) شد و از همين مرحله پيوند وي با آموزش و پرورش برقرار شد. وي سال 72 مدرك كارشناسي مديريت خود را از دانشگاه پيامنور دريافت كرد و سال 78 تحصيلات كارشناسيارشد مديريت دولتي را با پاياننامه به پايان برد. ميرزا محمد كاظميني به دليل علاقه به تحصيل در رشته تاريخ و ارائه آثار گرانقدري در زمينه زندگينامه رجال تاريخي، اسلامي در سال 85 موفق شد مدرك دكتراي تاريخ اسلام را از دانشگاه ربُر سوربن اخذ كند.فعاليتها و مسئوليتهاي وي به شرحي كه در دانشنامه مشاهير يزد آمده است همواره در حوزه آموزش و پرورش و امور فرهنگي بوده است. از جمله مسئوليتهاي وي ميتوان به رياست هنرستان فني دكتر ناصر اعظم، معاون آموزش و پرورش شهرستان تفت، رئيس آموزش و پرورش شهرستان صدوق و مديركل فرهنگ و ارشاد اسلامي استان يزد و مشاور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اشاره كرد.
در كنار اين فعاليتها، وي تحصيلات حوزوي را براي آشنايي با علوم ديني در مدرسه امام خميني(ره) و شفيعيه يزد دنبال كرد و با فراگيري دوره تخصصي جنگهاي ش.م.ر (شيميايي ميكروبي راديواكتيو) در دوران دفاع مقدس و جنگ تحميلي به آموزش آن در دانشگاه آزاد و جبهههاي جنگ تحميلي پرداخت.آقاي كاظميني علاوه بر ستمهاي رسمي در مقام پشتيباني از فعاليتهاي موثر فرهنگي نيز منشأ خدماتي ارزنده است كه از جمله ميتوان به برگزاري كنگره آيتالله شهيد صدوقي، يادمان مرحوم حجتالاسلاموالمسلمين سيدعليمحمد وزيري و نكوداشت استاد مهدي آذريزدي و راهاندازي دهها انجمن فرهنگي به ويژه انجمن آثار و مفاخر فرهنگي يزد اشاره كرد.از جمله ديگر فعاليتهاي وي ميتوان سياستگذاري و تأسيس روزنامه آفتاب يزد و انتشار هفتهنامه يزد امروز را نام برد كه كماكان به انتشار مرتب خود ادامه ميدهند، وي همچنين ماهنامهاي به نام فنّ راه در زمينه ضرورت آموزشهاي فني و حرفهاي را بين سالهاي 1363 تا 1366 منتشر كرد.شروع فعاليتهاي بنياد فرهنگي پژوهشي ريحانهالرسول از سال 1378 است و اين بنياد در طول سالهاي اندك فعاليت خود به توفيقات زيادي نائل آمد. از جمله انتشار بيش از 56 عنوان كتاب است كه اغلب از آثار وي يا به اهتمام وي تأليف شده است. تأليفات كاظميني 25 عنوان كتاب است كه دانشنامه فقهاي يكصدساله شيعه، دانشنامه ائمه جمعه كشور، دانشنامه مشاهير يزد، دانشنامه مفاخر يزد، دانشنامه مشاهير و مفاخر دامغان، تنديس پارسايي، خط در امپراتوري ايران، فرهنگسازي در دنياي امروز و ... از آن جمله هستند.
موزه و كتابخانه ميرزامحمد كاظميني
دو يادگار پرارج ميرزامحمد كاظميني كه با تلاش و كوشش فراوان وي جمعآوري و كريمانه در اختيار عموم قرار گرفت شامل كتابخانه تخصصي و موزه است كه به اختصار معرفي ميشوند.
كتابخانه تخصصي
اين كتابخانه در ضلع جنوبشرقي امامزاده جعفر(ع) يزد، در صحن معروف به مصلّي ساخته شده است. سبك معماري اين بناي سنّتي يزد و با سقف بزرگ سراسر ضربي است. كتابخانه دربردارنده بيش از 20هزار عنوان كتاب و 10 هزار نسخه انواع نشريات و جرائد است. قبلاً اين مجموعه در زيرزمين بزرگي با وسعت 600 مترمربع قرار داشت (كه در حال حاضر نيز مركز نگهداري و آرشيو نشريات و قرائت خانه كتابخانه است).
بخش عمدهاي از كتب موجود در اين كتابخانه، كتابهاي تاريخي و پاياننامه و كتابهاي مربوط به يزد است كه همه روزه مورد استفاده خيل مشتاقان به ويژه دانشآموزان و دانشجويان قرار ميگيرد.وجود اين كتابخانه در قسمت مركزي شهر و در بافت تاريخي و گردشگرپذير اين سامان، جمعيت فراواني را به خود جذب ميكند. ضمن اين كه قرار گرفتن آن در مجموعه متعلق به حرم مطهر نواده امام صادق(ع) و تربت پاك شمار زيادي از علما و فرزانگان طراز اوّل اين ديار اثرات معنوي آن را دو چندان كرده است.
اين كتابخانه كه در سال 83 و همزمان با سالروز ولادت باسعادت دخت نبياكرم حضرت فاطمهزهرا(س) وقف آستانه مقدسه شد، صبح و عصر پذيراي خيل مشتاقان فرهنگ و مطالعه است.
موزه ميرزامحمد كاظميني:
اين موزه نيز در مجموعه حرم مطهر امامزاده جعفر(ع) قرار دارد (در ضلع شمالي
امامزاده در ميدانگاه مجاور بلوار امامزاده جعفر(ع) و در حدفاصل در اصلي حرم تا مسجد اعظم) هدفهاي اصلي تشكيل اين موزه بر اساس نيّات واقف محترم آن عبارتند از:
- نگهداري آثار گذشتگان و نمايش و انتقال آنها به آيندگان و جلوگيري از نابودي آنها؛
- ارزيابي و قياس ميان پديدارهاي تاريخي، علمي، فني، صنعتي و هنري گذشته و حال؛
-پيامرساني فرهنگي براساس مشتركات مورد علاقه ملل و اقوام و ايجاد و تقويت تفاهم ميان آنان؛
- فراهم آوردن مكاني براي انجام مطالعات و پژوهشهاي فرهيختگان، دانشجويان و پژوهشگران براساس مستندات تاريخي؛
- پيشگيري از تاراج فرهنگي و نابودي دستاوردهاي فرهنگي جامعه؛
-جلوگيري از هجوم فرهنگهاي بنيانبرافكن و ناسازگار با باورهاي اعتقادي و فرهنگ بومي؛
- تبيين مجد و عظمت امپراتوري ايران و افتخارات ايران زمين؛
- تبيين جايگاه علمي و ويژگيهاي قومي و فرهنگي ساكنين يزد و مردم ساكن كوير به ويژه در ابعادي چون دينمداري، قناعت، سختكوشي، مهارت، علماندوزي و اعتقاد قلبي به ائمه اطهار(عليهاسلام).
حُسن اقدام آقاي كاظميني زماني بيشتر مشخص ميشود كه در نظر بگيريم يزد با آن همه غناي فرهنگي و برخورداري از آن همه آثار و ابنيه تاريخي و جاذبههايي كه براي گردشگران خارجي دارد، هنوز هم فاقد يك موزه جامع تاريخي و يا مردمشناسي است و اقدامهايي از اين نوع ميتواند سلسلهجنبان حركتهايي باشد كه نهايتاً بايد به آن مقصد عالي (از طرف سازمانها و نهادهاي متولي امر) بينجامد.موزه ميرزامحمد كاظميني شامل 6 گنجينه نفيس است كه هر چند كوتاه به دوستداران علم و ادب معرفي ميشوند.
گنجينه اسناد و نسخ خطّي
هنر خطاطي و تذهيب از جمله هنرهايي است كه در ايران اسلامي به اوج كمال خود رسيده و در اين خطه كويري نيز نمونههايي زيبا و بسيار جذاب از آن وجود دارد كه عليرغم تاخت و تازهاي غارتگرانه ايّام هنوز هم قسمتهاي قابل توجهي از آن در گنجينه اسناد و نسخ خطي به طرز زيبايي در معرض ديد عموم قرار دارد.
اسناد تاريخي علاوه بر آنكه بعضاً زيبايي خارقالعاده و چشمنوازي دارند حاوي مطالب بسيار مهم و ارزشمندي از تاريخ و ابعاد گوناگون حيات اجتماعي، اقتصادي و سياسي مردم زمان خود هستند.گنجينه اسناد و نسخ تاريخي ميرزامحمد كاظميني شامل 2 هزار نسخه ارزشمند خطي، 40 هزار سند خطي و 2 هزار نسخه چاپ سنگي است.فهرستي از نمونههاي نسخ و اسناد خطي موجود در اين موزه از طريق مجمع ذخائر اسلامي قم به اهتمام فضلاي گرامي جناب آقاي حجتالاسلام حاج سيدصادق حسيني اشكوري و حاج سيدجعفر اشكوري به تفكيك موضوعهاي مختلف جمعاً در 8 جلد به چاپ رسيده است كه عبارت است از:
- فهرست نسخههاي خطي كتابخانه (دفتر اول)، چاپ 1383
- فهرست نسخههاي خطي كتابخانه (دفتر دوم)، چاپ 1383
-اسناد شرعي در كتابخانه، چاپ 1387
- فهرست قبالههاي دوره قاجاريه، چاپ 1387
- مراسلات ، چاپ 1385
- نامههاي تاجران، چاپ 1385
- مجموعه اسناد كتابخانه (دفتر اول)، چاپ 1383.
در اين مجموعه نسخههاي خطي قرآني و ديوان اشعار شاعراني مانند سعدي، حافظ، اوحدي مراغهاي، وحشيبافقي، خاقاني و جامي با تصويرهاي مينياتور بسيار زيبا با قدمتهاي 700 ساله و متعلق به قرون مختلف وجود دارد. همچنين طومار 36 متري شجرهنامه آدم(ع) تا خاتم (ص) و سلسله سادات عريضي يزد و اصفهان با قدمت 300 ساله به چشم ميخورد كه از نسخههاي منحصر بفرد گنجينه به شمار ميرود. اين گنجينه نيز چون كتابخانه در سال 1383 بر آستان مقدس امامزاده جعفر(ع) وقف شد.
گنجينه سكّه و اسكناس
مجموعههاي تاريخي سكّه از نقطه نظر مطالعات تاريخي و بررسي پيشينه و سوابق فرهنگي جوامع مختلف از اهميت فوقالعادهاي برخوردار هستند.مجموعه سكّههاي موجود در موزه ميرزامحمد كاظميني از كاملترين و غنيترين مجموعههاي سكه در ايران است. سكههاي ادوار مختلف مانند هخامنشيان، مقدونيه (متعلق به اسكندر مقدوني)، سلوكيان (حكومتهاي غيرايراني)، اشكانيان و ساسانيان كه همگي از سلسلههاي پيش از اسلام هستند تا سكّههاي اعصار مختلف اسلامي و حكومتهاي محلي به ويژه سكّههاي زمان امويه، عباسي، ساماني و آلبويه و حكومتهاي متأخر مانند صفويه ، افشاريه،زنديه و پهلوي در اين موزه وجود دارد. مضافاً بر آن سكّههاي حكومتهاي محلي به ويژه سكّههاي مختلف ضرب شده در شهر دارالعباده يزد اين موزه را به صورت مجموعهاي بيبديل مطرح ميسازد.
از جمله سكّههاي بسيار ارزشمند اين مجموعه، سكّه وليعهدي حضرت عليبن موسي الرّضا(ع) است كه از اهميت فوقالعاده برخوردار است.شايان گفتن است كه بر اساس آخرين يافتههاي علمي، شواهد حاكي از اين است كه نخستين سكّههاي ضرب شده در جهان مربوط به سده پنجم قبل از ميلاد است كه توسط مردمان ليدي (حواليتركيه امروز) ضرب شده است. در ايران نيز، نخستين سكهها در زمان هخامنشيان و عهد داريوش (حدود 450 ق.م) ضرب شد كه همگي در اين گنجينه ارزشمند وجود دارد. تعداد سكههاي اين گنجينه، بيشتر از 6 هزار عدد است.
گنجينه عكس
هرچند تاريخ پيدايش عكس از ديگر اسناد تاريخي كمتر است، اما با توجه به اين كه عكس بسياري از رخدادهاي تاريخي را بدون تحريف و همانگونه كه بوده است به معرض ديد مطالعهكنندگان قرار ميدهد، از اهميت ويژهاي برخوردار است.
متأسفانه سهلانگاري در حفظ و صيانت عكسهاي تاريخي نيز بسياري از مستندات تاريخي جامعه ما را در صد سال اخير در معرض نابودي قرار داده است.
در اين راه نيز آقاي كاظميني با تلاشهاي خود توانستهاند 20 هزار قطعه عكس از سال 1303 ه- .ش تا انقلاب شكوهمند اسلامي جمعآوري و همزمان با ديگر قسمتهاي اين مجموعه براي استفاده عموم وقف كند. همچنين از دوران پس از پيروزي انقلاب و يادگارهاي دوران دفاع مقدس نيز 20 هزار عكس ديگر در موزه وجود دارد كه از اين نقطه نظر يك مجموعهاي بيبديل در استان به شمار ميرود.
گنجينه تمبر
پست از قديميترين نهادهاي هر جامعه است كه سير تحولات جامعه را به صورت نمادين معرفي ميكند. تمبرها وسيلهاي براي شناخت اين تحولات است و معرف روح هنري و فرهنگي افراد و ارزشهاي مطرح در جوامع به شمار ميروند.
در موزه ميرزامحمد كاظميني بالغ بر 28 هزار تمبر از پيش از انقلاب و بعد از پيروزي انقلاب شكوهمند اسلامي ايران وجود دارد. همچنين براي تداوم اين حركت پس از انتشار هر تمبر جديدي نمونههاي آن خريداري و به مجموعه اضافه ميشود.
گنجينه نگين، مهر و اشياي تاريخي
در عقايد مذهبي ما نگينهايي كه بر انگشترهاي مختلف نقش ميبندد، هركدام داراي فضائل ويژهاي هستند. عقيق، فيروزه، ياقوت و... هر كدام بنا بر توصيهاي به كار گرفته ميشوند. همچنين اسماء مقدسه حك شده بر نگين انگشتر به آن قداست ويژهاي ميبخشد كه ارزش معنوي آن را در نزد مؤمنين بسيار بالا ميبرد. بنابراين كوشش ويژهاي صورت ميگيرد تا اين انگشترها به نحوي زيبا و برابر با سلايق گوناگون طراحي و ساخته شود.
مهرها كه كاربردي وسيع در نامهنگاري، اعتبار بخشيدن به اسناد مالي و مبادلات تجاري داشته و دارند، سير تطوري قابل مطالعه و تاريخچهاي ديرين دارند، كه در موزه نمونههايي از آن گردآوري شده است. يك جلد از كتابهاي منتشره درباره نسخ و اسناد موجود در كتابخانه ميرزامحمد كاظميني نيز با عنوان مهرهاي اسناد در گنجينه به معرفي نمونههاي موجود پرداخته است.دُرّ علوي و ظروف نمرودي (متعلق به 3000 قبل) نيز از جمله اشياي بسيار ارزشمند اين مجموعه به شمار ميروند. مجموعه اشياء اين گنجينه، بيش از 2500 عدد است.
گنجينه كبريت
كبريتها نيز با توجه به طراحيهاي گوناگون و اشكال مختلفي كه بر روي آن حك ميشود و همچنين نوع آگهيهاي تجاري كه پشت آنها درج ميشود داراي گونههاي بسيار متنوع و از مجموعه پرنقش و نگار جذاب به شمار ميروند.
در گنجينه بيش از 8 هزار كبريت وجود دارد كه از 80 سال پيش به اين سوي جمعآوري شدهاند و بيانگر نوع و نگرش ملل مختلف و فرهنگ حاكم بر آنان هستند. وقفنامههاي آقاي كاظميني توسط اداره كل اوقاف و امور خيريه يزد و تأييد سازمان مركزي اوقاف در سالهاي 1383 و 1385 تنظيم شد و پس از تأييد واقف محترم به امضاء دفتر مقام معظم رهبري و مراجع عظام تقليد حضرات آيات عظام مكارم شيرازي، صافي گلپايگاني، فاضل لنكراني (ره)، ميرزاجواد تبريزي (ره) و دهها عالم ديني و رجال برجسته فرهنگي و عملي كشور رسيد. اين دو سند وقف نيز به وسيله دكتر محمود رهبران خوشنويسي و توسط جناب آقاي غلامي، تذهيب شد و به عنوان دو سند متّقن تاريخي در ديار دارالعباده يزد به يادگار گذاشته شد. گفتني است؛ پنج گنجينه هماكنون نزد اوقاف استان يزد است كه پس از اتمام ساختمان موزه واقف در مجاورت آستان مقدسه امامزاده جعفر (ع) در معرض ديد عموم گذاشته ميشود و مسلماً يكي از مهمترين جاذبههاي گردشگري يزد خواهد بود و انشاءالله هر چه زودتر شاهد تسريع در راهاندازي همه بخشهاي موزه توسط اوقاف استان يزد باشيم.
محمد حاجي شعبان
* براساس تعهدات اوقاف، بايد نوروز 1385 موزه جامع راهاندازي ميشد كه تاكنون محقق نشده است.
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[مشاهده در: www.ettelaat.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 267]
-
گوناگون
پربازدیدترینها