واضح آرشیو وب فارسی:خراسان: باز هم نان، اين بار گلايه هاي نانوايان
نمي دانم چه شده كه به هر كس مي رسي هنوز احوالش را نپرسيده، برايت از مشكلات مي گويد: به خانه هم كه مي آيي تا از مشكلات روزانه به كانون گرم خانواده پناه ببري بايد به مشكلاتي از قبيل بالا بودن مبلغ قبض هاي مختلف آب و برق و تلفن، گرفته تا مشاجره هاي همسايه ها و صدها مشكل ديگر گوش كني.
چند روز قبل بعد از يك عمر فرصتي پيش آمده بود تا من هم توي صف بايستم و نان بخرم، گزارش اين شماره را بازگويي ماجراهاي آن روز مي سازد.
جر و بحث با يكي از مشتريان باعث شد نگاهم به اطرافيان دقيق تر شود. مشتري خانم مسني بود كه وقتي شاگرد نانوايي، نان هايش را به دستش داد از هر 4 نان 2 عدد را انتخاب مي كرد و بقيه را پس از آن كه زير و رويش را معاينه مي كرد به دليل بي كيفيتي روي تخته نانوايي مي انداخت، شاطر كه حوصله اش از اين رفتار خودخواهانه پيرزن سر رفته بود فرياد زد، چه كار مي كني؟ اين همه آدم را معطل خودت كردي كه چي بشه و پيرزن پاسخ داد: مي خواستي خوب بپزي، نه اين كه خمير درست كني و تحويل مردم بدهي، نمي توانم هر ناني را كه دستم دادي ببرم خانه ... و اين جر و بحث تا زماني كه پيرزن نان هاي خوب را برداشت و خميرها را براي ما گذاشت ادامه يافت.
نزد نانوا رفتم و خودم را به عنوان خبرنگار خراسان معرفي كردم و از مشكلات نانواها پرسيدم كه يك باره همه كاركنان نانوايي شروع به صحبت كردند.انگار مدت ها بود كاسه صبرشان لبريز شده و فقط به دنبال بهانه اي مي گشتند تا بازگويش كنند.
شاطر نانوايي لواش مي گويد: تا تصميم كبري بيشتر درس نخوانده ام. 16 سال است در نانوايي كار مي كنم. تمام پس انداز كارم در نانوايي 2 ميليون تومان است كه بابت پول پيش خانه داده ام و ماهانه 150 هزار تومان اجاره مي پردازم.
او در پاسخ به اين كه چقدر حقوق مي گيرد مي گويد: درآمد ما بستگي به پخت نان دارد، اگر پخت زياد باشد، روزي 12 هزار تومان و اگر كم باشد روزي 8 هزار تومان حقوق مي گيرم.
جمعه ها تعطيل است و اگر بخواهيم ميانگيني حساب كنم ماهانه 250 هزار تومان حقوق مي گيرم و اگر يك روز مريض شوم حقوق ندارم.
اين شاطر نانوايي با اشاره به اين كه مدتي است حقوق كارگران اضافه نشده مي گويد: هر وقت از صاحب نانوايي مي خواهم حقوقم را اضافه كند پاسخ مي دهد هر وقت دولت قيمت نان را بالا برد من هم حقوق كارگرم را بالا مي برم، مي خواهيد بمانيد، نمي خواهيد برويد. چيزي كه زياد است، كارگر نانوايي است.
اين كارگر نانوايي كه حاضر نيست نامش را در گزارش بياورم در ادامه مي گويد: همين يك لقمه نان را هم از دست مي دهيم. الان 3 روز است خانمم در بيمارستان بستري شده اما هنوز نتوانسته ام به ملاقاتش بروم زيرا ترك كار همان و اخراج از كار همان.
تازه مانده ام كه خرج بيمارستان را از كجا بياورم.
او در پاسخ به اين كه مگر بيمه نيستيد مي گويد: كارگر نانوايي روز مزد حقوق مي گيرد و از بيمه، عيدي، پاداش، بازنشستگي، مرخصي قانوني و ساعت كار خبري نيست.
او در پاسخ به اين كه چرا دنبال كار ديگري نمي روي مي گويد: خاك نانوايي آدم را نمك گير مي كند: تازه كدام كار؟ همين كار نانوايي هم گير نمي آيد.كارگر ديگري كه يك كاردك در دست دارد و نان را از روي صفحه گردان تنور برمي دارد دست هايش را جلو مي گيرد. انگشتان هر دو دستش سوخته و تاول هايي كه روي دست هايش زده حالت رقت آوري به دست هايش داده است مي گويد: نان از تنور درمي آورم، پول نان را از مشتري مي گيرم، جارو و نظافت نانوايي هم با من است و روزي 5 هزار تومان حقوق مي گيرم. تازه برخي مشتري ها پول را جلويم پرت مي كنند و يك چيزي هم طلب كارند.
اين كارگر نانوايي هم مايل به ذكر نامش نيست و مي گويد: ماهي 150 هزار تومان حقوق مي گيرم.
او كه بيش از 30 سال است در نانوايي كار مي كند 27 سال سابقه بيمه دارد و مي گويد اميدوارم اين سه سال هم هر چه زودتر تمام شود تا بازنشسته شوم.
نانوايان متخلف 41 ميليون ريال جريمه شدند
دبير كميسيون تعزيرات آرد و نان شهرستان بيرجند از تشكيل 5 كميسيون از ابتداي سال جاري تاكنون در اين شهر خبر داد و گفت: 56 متصدي نانوايي در نتيجه اين كميسيون ها به دلايل مختلف نظير عدم مرغوبيت نان، رعايت نكردن بهداشت، كم فروشي، نبود متصدي، واگذاري پروانه به غير و... به مبلغ 41 ميليون ريال جريمه شدند.
نخعي افزود: بيشتر نانوايان به دليل رعايت نكردن مرغوبيت و كيفيت نان جريمه شده اند.وي با بيان اين كه بازرسي ها در سه شيفت صبح، ظهر و شب توسط بازرسان فرمانداري انجام مي شود اظهار كرد: گزارش هاي متعدد و قابل توجهي هم از طرف شهروندان ارائه مي شود كه بيشتر موارد مربوط به برخورد بد و ناشايست فروشنده است.وي گفت: ساعت كار نانوايي ها صبح ها از ساعت 5 تا 7، ظهر از ساعت 10:30 تا 12:30 و بعدازظهر از ساعت 4 تا 7 شب مي باشد كه درمحله هاي خاص با توجه به مقدار سهميه و جمعيت و... متفاوت است.
رئيس اتحاديه نانوايان شهرستان بيرجند نيز از وجود 150 واحد نانوايي فعال با 400 كارگر، در اين شهر خبر داد و گفت: تمام كارگران مشغول كار در واحدهاي نانوايي بيمه اند و فقط شايد در مواردي كارگري باشد كه دو يا سه ماه از شروع به كارش بيمه نشده باشد.مهندس شاهين با بيان اين كه همه كارگران نانوايي ها روز مزد و بر اساس تعداد كيسه آرد كه در روز پخت مي شود دستمزد مي گيرند افزود: شاطر نانوايي ماشيني براي هر كيسه آرد هزار و 250 و شاطر نانوايي تنوري هزار و 700 تومان دريافت مي كنند كه به طور ميانگين در هر روز 14 تا 15 هزار تومان دريافت مي كنند.
دوشنبه 18 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خراسان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 141]