واضح آرشیو وب فارسی:ابتکار: سوز زمستان وكارتون خوابي سوژه داغ فصل سرد هتل هاي مقوايي هنوز هم مسافر مي گيرند
مريم يارقلي-معلوم نيست هوا كه تاريك مي شود دلهره وجود آدم را فرا مي گيرد يا وقتي دلهره آدم بيشتر مي شود آسمان به سمت تاريكي ميل پيدا مي كند خلاصه هر چه هست شب كه فرامي رسد هر كجا كه باشي در اين فكري كه هر چه زودتر خود را به خانه برساني مخصوصا اگر سوز استخوان شكن يك روز پاييزي مستقيما توي سر و صورت ات بخورد و مجبورت كند از كرختي لب ها و گونه هايت سكوت را به هر چيزي ترجيح بدهي اين زمان است كه شتاب و عجله در قدمهاي همه مردم موج مي زند تا خود را به جايي برسانند بنام خانه...
خانه اي با بناي مقوايي!
شايد در دفتر نقاشي هيچ كودكي نتوان خانه اي با كارتن و مقوا و پتو پيدا كرد حتي والديني هم كه خانه اي را در دفتر نقاشي فرزندانشان ترسيم مي كنند سقف در و ديوار و از هم مهمتر دود كشي كه خبر از گرماي خانه دارد را در نقاشي شان فراموش نمي كنند اما در ميان همين شهري كه سر وته اش را نمي توان پيدا كرد افرادي زندگي مي كنند كه روياي داشتن خانه اي با دود كش هنوز در قاب نقاشي هاي كلاس اول و دومشان مانده است. براي آنها مقوا، كارتن و... مي شود پايه اي براي بناي خانه البته آنهم از ساعت 11 شب به بعد و در مكان هايي زير پل، كنار مترو، معابر عمومي و... آنهم به زور جنگ و ستيز با ديگران. اين ميمهانان موقتي هتل هاي كارتوني اغلب مهاجران روستاها معتادان، متكديان، بي سرپرستان، زنان خياباني و دختران فراري و كودكان هستند كه اگر توسط شهرداري و گشت هاي نيروي انتظامي و...جمع آوري شوند به جايي بنام گرمخانه فرستاده مي شوند و اگر هم تبحر خاصي در پنهان كردن خود در ميان درختان و ستون ها داشته باشند به حال خود رها مي شوند تا همچنان بتوانند از هتل هاي مقوايي شان استفاده كرده و شبي ديگر را به صبح برسانند.
كارتن خواب ها; توپ فوتبال مسئولان و سازمان ها
تقريبا 5 سالي مي شود كارتون خوابي و زندگي خياباني به يكي از مهمترين معضلات زندگي شهري بدل شده است درست از زماني كه در يكي از روزهاي يخبنداني زمستان 82 گروهي كارتون خواب از سرما و يخبندان شب را به صبح نرساندند و روي آسفالت هاي سخت جان دادند. حال در نيمه دوم هر سال و با خوردن اولين سوز سرما در صورت مردم و مسئولان كارتون خواب ها و دردهايشان سوژه داغي مي شود براي برگزاري همايش و كنفرانس و مجلات آبي قرمز صورتي تا هر كدام از يك زاويه موضوع را بپرورانند و پوشش دهند. در ادامه آن اتفاق ناگوار و سروصدايي كه رسانه ها به راه انداختند جلسه پشت جلسه بود كه برگزار شد و طرح ها يكي بعد از ديگري بيان شد تا در نهايت طرح جمع آوري كارتن خواب ها آغاز شد. مينيبوس هايي در سطح شهر به حركت درآمدند كه با همكاري نيروي انتظامي خيابان خواب ها را جمع آوري كنند. باز هم هوا گرم شد و همه چيز به دست فراموشي سپرده شد. انگار جماعت عادت كرده بودند كه فصلي فكر كنند و فصلي تصميم بگيرند. هيچ كس زير بار مسئوليت حمايت اين آوارگان شب هاي سرد نمي رفت شده بودند توپ فوتبالي كه دائما توسط مسئولان به يكديگر پاس داده مي شدند بهزيستي به نيروي انتظامي، نيروي انتظامي به كميته امداد و كميته امداد به شهرداري و همينطور پاس داده مي شدند تا...
تولد خانه هاي گرمي بنام "گرمخانه"
بالاخره شهرداري تهران دست به كار شد و از سال 84 با برپايي 2 گرمخانه در فصل هاي گرم و 3گرمخانه در فصل هاي سرد سال، به ارائه خدمات اجتماعي به افراد بي خانمان و در راه مانده اقدام كرد.براساس آمارهاي موجود از همان سال 84 به طور ميانگين 3300 نفر به گرمخانه ها مراجعه مي كنند. پيدايش چنين مراكزي سبب شد كه مسئولان با اطمينان اذعان كنند كه از سال 84 تا كنون، هيچ كس بر اثر سرما يا خيابان خوابي فوت نكرده است و اگر كسي نيز در خيابان ها جان خود را از دست داده، به دلايلي جز سرمازدگي مثل مصرف مواد مخدر و... بوده است.
يكي آمار كارتون خواب ها را بگيرد؟
وقتي خانه ات يك تكه مقوا يا يك پتوي پاره باشد كه هر كجايي دنج تر و البته به دور از چشم گشت هاي نيروي انتظامي است بتواني علمش كني ديگر كسي نمي تواند به راحتي آمارت را بگيرد و به دنبال اين باشد كه زير وبم زندگي ات را كشف كند. زندگي كارتون خوابي هم از اين دست زندگيهاست كه براحتي نمي توان آماري واقعي از آن بدست آورد.كارتون خوابان يا به قول معاون اجتماعي شهردار تهران "بي خانمانان " از آنجا كه يك جا بند نمي شوند و به محض پيدا كردن يك جاي گرمتر تغيير مكان مي دهند نمي توان به راحتي آمار علمي درست و بدرد بخوري از آنها پيدا كرد چرا كه جزو جمعيتي ثابت،در مكاني خاص به حساب نمي آيند. براين اساس كارشناسان معتقدند معمولا آماري كه از تعداد كارتون خواب ها داده مي شود شامل افرادي است كه در مراكز خاص مثل گرمخانه ها مورد پذيرش قرار گرفته اند و در غير اينصورت نمي توان از روش ديگري براي پيدا كردن آمار اين افراد بدست آمد. بنابراين مسئولان با توجه به حدس و گمان و برآورد تخميني از تعداد مراجعين به گرمخانه ها اين مراكز را تجهيز مي كنند كه در حال حاضر 4 گرمخانه براي زمستان امسال تدارك ديده شده است. البته گرمخانه هايي كه قرار است مامن اين آورارگان شوند هم خود مشكلات بزرگ و كوچكي را به دنبال خود يدك مي كشند كه در گزارش بعدي به آن ها پرداخته مي شود.
امسال گرمخانه هاي تهران در سرما فعال ترند
معاون اداره كل آسيب هاي اجتماعي شهرداري گفت: براي اينكه گرمخانه هاي تهران تبديل به مكانهايي سالم و امن شوند اين معاونت ساعت هاي بيشتري را به ارايه خدمات مشاوره و مددكاري، مراكز DIT، گروه پزشكي و برگزاري كلاس هاي گروه NA اختصاص داده است.حسن عماري، معاون اداره كل آسيب هاي اجتماعي شهرداري درباره افرادي كه در گرمخانه ها پذيرش مي شوند، مي گويد: اين افراد فيلتر نمي شوند، فلسفه وجودي گرمخانه ها اين است كه كسي شب ها بي سرپناه نباشد، معتاد يا غيرمعتاد.او در ادامه صحبت هايش به مسافرها و بعضي خانواده هاي بي سرپناه اشاره مي كند و مي گويد: ما اين افراد را معمولا به گرمخانه ها نمي فرستيم بلكه اينها به تعدادي مسافرخانه در سطح شهر مي روند كه با شهرداري قرارداد دارد و از آنجا هم ترتيبي مي دهيم كه گروهي كه اهل شهرستان هستند به خانه هايشان برگردند و بعضي از آنها هم به كميته امداد امام خميني يا مركز جامع براي دريافت خدمات ديگر معرفي مي شوند.آن طور كه حسن عماري مي گويد تا دو سال پيش گرمخانه ها فقط در فصل زمستان فعال بودند اما در حال حاضر اين مراكز در طول سال از ساعت 7 شب تا 7 صبح افراد بي خانمان را پذيرش مي كنند و در فصل سرما هم طول ساعت هاي پذيرش بيشتر مي شود.خدمات اين گرمخانه ها كه در مجموع ظرفيت پذيرش هزار نفر را دارند، علاوه بر محلي براي خواب استراحت، امكان مشاوره با مددكاران و استفاده از لوازم بهداشتي براي جلوگيري از ابتلا به بيماري هاي مختلف، شامل يك وعده شام و صبحانه سبك هم مي شود.عماري در جواب اين سوال كه آيا امكان پاتوق شدن اين گرمخانه ها و يا ايجاد مزاحمتي براي ديگر افرادي كه از اين مكان ها استفاده مي كنند وجود دارد يا نه، مي گويد: تا به حال كه اين موارد گزارش نشده، اما چون براي اين نوع مراكز حساسيت هايي از اين دست وجود دارد حضور مددكارها و مشاوران مستقر در گرمخانه اين امكان را خنثي مي كند و مددكاران ما به حساسيت موضوع آگاهي كامل دارند.به گفته معاون بررسي و شناسايي آسيب هاي اداره كل آسيب هاي اجتماعي شهرداري، روزانه بين 800 تا 900 كارتن خواب در اين گرمخانه ها پذيرش مي شوند كه اين افراد يا خودشان به گرمخانه ها مراجعه مي كنند و يا توسط مددجويان و گشت ها در سطح شهر و معابر شناسايي و ساماندهي مي شوند.. به گفته اين مقام مسئول گشت هاي اداره كل آسيب ها كه روزانه 13 تا 15 اكيپ و در فصل سرما و زمستان به 20 تا 25 اكيپ مي رسد كه در سطح شهر كارتن خواب ها را شناسايي و ساماندهي مي كنند. در سه سال گذشته در مجموع هفت هزار و 571 بي خانمان از خدمات گرمخانه هاي شهر تهران استفاده كرده اند كه اوج فعاليت اين گرمخانه ها زمستان سرد سال قبل بوده است. بي خانمان هايي كه مشكلات جسمي و رواني خاصي دارند و از نقاط مختلف شهر توسط گشت هاي مددكاري جمع آوري مي شوند، از افراد سالم جدا شده و به مركز نگهداري موقت شهرداري تهران براي دريافت خدمات درماني و بهداشتي ارجاع داده مي شوند. مسئولان شهرداري تهران از ساخت چهار مركز گرمخانه اي استاندارد در سطح تهران خبر مي دهند و قرار است اين مراكز با توجه به استانداردهاي لازم و در فضايي تخصصي براي ارائه خدمات مختلف ايجاد شوند; سازه هايي كه شرايط و نقايص ساختمان هاي فعلي را نداشته باشند.
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ابتکار]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 193]