واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: مخابرات سود آورترين صنعت خاورميانه است
بيشتر مردم خاورميانه كه صاحب تلفن همراه هستند و از انواع خدمات مخابراتي و ارتباطي استفاده مي كنند، قصد تغيير اپراتور مربوطه خود را در طول 12 ماه آينده ندارند.
ميثم لطفي : خاورميانه كه تا چند سال قبل اهميتي در دنياي فناوري ارتباطات و اطلاعات نداشته، امروز به يكي از قطب هاي اصلي اين صنعت تبديل شده و توجه تمامي شركت هاي بزرگ در اين حوزه را به خود جلب كرده است.از آنجايي كه تلفن همراه و صنعت ارتباطات بخش اعظم ICT منطقه را شكل مي دهد، ارائه خدمات نوين و ميزان رضايت كاربران از اين خدمات مخابراتي نقش مهمي بر عهده دارد و اين مساله باعث شده مركز مطالعات و تحقيقات شركت رسانه اي AME Info امارات مطالعات گسترد ه اي را در مورد ميزان رضايت مندي مشتركان خاورميانه از خدمات مخابراتي انجام دهد. اين مركز بر پايه مطالعات خود دريافته است، در حال حاضر بخش عمده مشتركان تلفن همراه در خاورميانه از خدمات مخابراتي كه در اختيار دارند، احساس رضايت مي كنند.
نتايج حاصل از اين مطالعه نشان مي دهد، 40 درصد مشتركان مخابراتي خاورميانه اعلام كرده اند از خدمات مخابراتي احساس رضايت مي كنند و 18 درصد نيز توضيح داده اند از اين خدمات بسيار خوشحالند. علاوه بر اين، 18 درصد اين افراد خاطرنشان كرده اند خدمات مخابراتي براي آنها اهميت چنداني ندارد، 17 درصد گفته اند از اين خدمات ناراضي هستند و هفت درصد هم اعلام كرده اند به طور نسبي
" در اين مطالعات مشخص شده است بيشتر مردم خاورميانه كه صاحب تلفن همراه هستند و از انواع خدمات مخابراتي و ارتباطي استفاده مي كنند، قصد تغيير اپراتور مربوطه خود را در طول 12 ماه آينده ندارند. ... "
از اين خدمات راضي هستند.
در اين مطالعات مشخص شده است بيشتر مردم خاورميانه كه صاحب تلفن همراه هستند و از انواع خدمات مخابراتي و ارتباطي استفاده مي كنند، قصد تغيير اپراتور مربوطه خود را در طول 12 ماه آينده ندارند.
اگر چه نتايج حاصل از اين مطالعه مي تواند خبر خوشي براي اپراتورها و شركت هاي مخابراتي منطقه محسوب شود، توجه به علت عدم تمايل كاربران براي تغيير اپراتورها مي تواند نكته هاي فراواني را نمايان كند. بسياري از كاربراني كه هم اكنون از تلفن همراه استفاده مي كنند بر اين باورند كه ديگر شركت هاي مخابراتي خدمات بهتري را ارائه نمي دهند و تمامي اپراتورها در يك سطح هستند و اين مساله باعث شده آنها تمايلي به تغيير شركت مخابراتي خود نداشته باشند.اگر چه اين روزها بيشتر اپراتورها در تلاشند با افزايش سرمايه گذاري ها، نسل جديد خدمات مخابراتي را در اختيار كاربران بگذارند، برخي از اين شركت ها همچنان زير نظر دولت ها اداره مي شوند و اين مساله باعث شده پيشرفت قابل ملاحظه اي در آنها صورت نگيرد و كاربران منطقه شاهد تحول خاصي در دنياي مخابرات نباشند. اين مشكل كه مانع رقابتي شدن صنعت مخابرات خاورميانه شده است، مي تواند مشكلات فراواني را در آينده به همراه داشته باشد و تعداد مشتركان مخابراتي را در منطقه ثابت نگه داشته يا كاهش دهد.
به هر حال بايد توجه داشت، افراد ناراضي از خدمات مخابراتي بيش از افراد راضي به چشم مي خورند.
كارشناسان و تحليلگران بر اين باورند كه صنعت مخابرات خاورميانه هنوز راه طولاني را براي پيشرفت و توسعه پيش رو دارد تا بتواند با عرضه خدمات جديد، كاهش هزينه ها و... با بازارهاي مخابراتي اروپا و آمريكا رقابت كند.
آن دسته از كاربراني كه از خدمات كنوني مخابراتي در خاورميانه احساس نارضايتي مي كنند، توضيح داده اند: «پوشش دهي نامناسب، نبود شبكه هاي مخابراتي قابل اعتماد و تداخل سيگنال ها هنگام برقراري تماس از مهم ترين مشكلاتي است كه مخابرات منطقه با آن روبه رو است. برخي كشورهاي در حال توسعه خدمات بهتري نسبت به وضعيت كنوني مخابرات منطقه دارند. سرويس هايي كه ما امروز استفاده مي كنيم، 20 سال قبل در اروپا و آمريكا مورد استفاده قرار مي گرفته است و....»
نبود بازار رقابتي
نگاهي اجمالي به وضعيت مخابراتي كشوري نظير امارات متحده
" كارشناسان و تحليلگران بر اين باورند كه صنعت مخابرات خاورميانه هنوز راه طولاني را براي پيشرفت و توسعه پيش رو دارد تا بتواند با عرضه خدمات جديد، كاهش هزينه ها و... با بازارهاي مخابراتي اروپا و آمريكا رقابت كند. ... "
عربي نشان مي دهد مردم اين كشور در حال حاضر رضايت چنداني از خدمات مخابراتي عرضه شده ندارند. هم اكنون دو شركت مخابراتي وظيفه ارائه خدمات مخابراتي به مردم امارات را برعهده دارند كه دولت بخشي از سهام هر دو شركت را در اختيار دارد و اين مساله باعث شده فضاي مناسب براي رقابت وجود نداشته باشد و مردم با بازار مخابراتي ايستا در اين كشور روبه رو شوند. حضور دولت در تمامي بخش هاي مخابراتي امارات باعث شده مردم اين كشور درخواست حضور سومين اپراتور تلفن همراه را به صورت كاملاً خصوصي داشته باشند تا بتوانند آخرين خدمات و سرويس ها را در اختيار بگيرند.
در حالي كه از نگاه مردم رقابتي نبودن بازار مهم ترين مشكل صنعت مخابرات خاورميانه محسوب مي شود، تعداد زيادي از كاربران وجود دارند كه از اپراتور خود احساس رضايت مي كنند و برنامه اي براي تغيير سيم كارت و اپراتور خود ندارند. اين افراد حاضر نيستند تحت هيچ شرايطي شماره تلفن همراه خود را از دست بدهند كه اين مساله نيز در جريان عدم تغيير اپراتور توسط آنها تاثير گذاشته است.
اگر چه بازار مخابراتي منطقه همچنان در حال آزمون و خطاست و مي كوشد از اين طريق مشتركان و سرمايه گذاران بيشتري را به سمت خود بكشاند، بررسي ها نشان داده است خاورميانه هم اكنون يكي از پرسودترين بازارهاي مخابراتي دنيا محسوب مي شود و بر اين اساس اروپا و آمريكا به تنهايي اين درآمدها را از آن خود نمي كنند. اگر چه اپراتورهاي مخابراتي خاورميانه بين بهترين شركت هاي مخابراتي جهان جاي نمي گيرند، اين مراكز هم اكنون توانسته اند پس از شركت هاي بزرگ نفتي رتبه دوم در زمينه پرسودترين شركت هاي منطقه را به خود اختصاص دهند.جديدترين فهرست ارائه شده از 100 شركت بزرگ دولتي و خصوصي منطقه خاورميانه نشان مي دهد بعد از شركت نفتي آرامكو عربستان سعودي، شركت ملي نفت ايران، شركت نفت كويت، شركت نفتي پتروناس مالزي و چند شركت فعال در حوزه انرژي، پتروشيمي، گاز و نفت از كشورهاي عراق، تركيه، امارات، نيجريه و ليبي، الجزاير، سوريه، اندونزي، قطر، عمان، آذربايجان و... رتبه بيستم متعلق به شركت مخابرات عربستان است كه با نزديك به 9 ميليارد دلار درآمد در سال 2007 برترين رتبه را در منطقه خاورميانه از آن خود كرده است.
در ادامه شركت هاي مختلفي از تركيه، امارات، عربستان، قزاقستان، مالزي و پاكستان و ايران رتبه هاي بعدي را از آن خود كرده اند. اين شركت ها در حوزه انرژي، ساخت و ساز، امور مالي
" نگاهي اجمالي به وضعيت مخابراتي كشوري نظير امارات متحده عربي نشان مي دهد مردم اين كشور در حال حاضر رضايت چنداني از خدمات مخابراتي عرضه شده ندارند. ... "
و بانكداري فعال هستند و سود سالانه آنها بين 9 تا شش ميليارد دلار است. در اين ميان، شركت تله كام اندونزي با درآمد حدوداً 5/5 ميليارد دلاري خود رتبه 34 فهرست صدتايي برترين شركت هاي مخابراتي را در اختيار دارد.
پس از آن، گروه سعودي بن لادن كه به غير از مخابرات در حوزه معدن و ساخت و ساز هم فعال است، با پنج ميليارد دلار درآمد و شركت مخابرات مالزي و شركت ترك سل تركيه قرار دارند. رتبه اين شركت ها به ترتيب 39، 40 و 41 بوده و درآمد آنها نيز از 5 تا 7/4 ميليارد دلار در نوسان است.در اين فهرست شركت هاي مخابراتي ديگري نيز وجود دارند كه عبارتند از: اتصالات(رتبه 47 با 5/4 ميليارد دلار درآمد سالانه)، اراسكام مصر( رتبه48 با 4/4 ميليارد دلار درآمد سالانه)، زين كويت (رتبه 54 با 1/4 ميليارد دلار درآمد)، ماكسيس مالزي (رتبه 86 و 3/2 ميليارد دلار درآمد) و تله كام مصر(رتبه 100 و 7/1 ميليارد دلار درآمد.) در حالي كه اپراتورهاي ايراني با فضاي اشباع نشده و آماده بهره برداري جايي در اين ليست ندارند، اپراتورها و شركت هاي مخابراتي كشورهايي با جمعيت بسيار كمتر از ايران، مانند كويت و امارات رتبه هاي مناسبي را در فهرست صدتايي قدرتمندترين شركت هاي تجاري خاورميانه به خود اختصاص داده اند.
نكته بسيار جالب آن است كه به غير از شركت تله كام اندونزي كه دولتي است، تمامي شركت هاي مخابراتي ديگر يا در حال خصوصي سازي هستند و سهام آنها در حال عرضه شدن به بورس است يا كاملاً خصوصي شده اند و اين مساله نشان مي دهد رقابتي شدن بازار براي شركت هاي مخابراتي منطقه اهميت بالايي پيدا كرده است و با اين اقدام ، مي كوشند سطح كمي و كيفي خدمات خود را افزايش دهند.
اين آمار و ارقام نشان مي دهد بدون شك صنعت مخابرات و ارائه خدمات تلفن همراه به عنوان يكي از زيرشاخه هاي اين صنعت، از جمله سودآورترين و پررونق ترين صنايع جهان است و در منطقه خاورميانه پس از صنعت ديرپاي نفت و گاز رتبه دوم را به خود اختصاص داده است. از سوي ديگر، خصوصي بودن اكثريت قريب به اتفاق شركت هاي مخابراتي برتر و سودآور در منطقه خاورميانه نشان مي دهد خصوصي سازي راه موفقيت را در اين بخش هموار مي كند.
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 304]