واضح آرشیو وب فارسی:حيات: گزارشي از بنياد" اميد مهر" ؛ جايي براي يك نگاه امن
تهران - حيات
هوا تاريك مي شود. گرم نيست اما سرد هم نيست . كنار خيابان مي دود ،مدام به اطراف نگاه مي كند، گاهي به پشت سرش ،سرك مي كشد.
فرار مي كند . شايد از جايي ، شايد از كسي !
در ميان انبوه جمعيت ، آمد و رفت ماشين ها و هياهوي داخل شهر تنهاي تنها با يك جفت كتاني سفيد رنگ ، سرگردان است.
گاهي به اتوبوس هاي پارك شده ، داخل ايستگاه تكيه مي دهد ، گاهي به تير چراغ برق ، گاه هم به سكويي .
در خيابان هاي شهر ، داخل پارك ها و ترمينال ها بسياردختران و زنان تنهايي هستند. آنها تنها نيازمند يك نگاه امن و ياري اند.
بنياد اميد مهر داخل يكي از كوچه پس كوچه هاي شمال شهر تهران است. محله اي كه مردمانش با فقر ،نداري ، گرسنگي و بي خانماني تقريبا" بيگانه اند. محل گذر مردماني شيك پوش با ماشين هاي لوكس.
چند نفر نگاهم مي كنند اما يكي جلوتر مي آيد : با كي كار داري؟
منتظر جواب نمي ماند مي گويد : از پله ها بالا بروم سمت چپ اولين اتاق ، خانم مدير اونجاست.
اينجا بنياد اميد مهر است ، بنياد اميد مهر ، جايي براي خدمات رساني به زنان و دختران با شرايط سني 15 تا 25 سال است كه مشكلات بدسرپرستي ، بي سرپرستي ، فقر و نداري دارند و اكنون به بيش از 100 مددجوي زن خدمات آموزشي و پرورشي ارائه مي دهد، ساختماني نه خيلي بزرگ با مساحت 150 متر در يكي از خيابان هاي تهران بزرگ ، ساختماني كه مي توان در آن به 100 دختر و زن گرفتار با ناهنجاري هاي اجتماعي خدمات ارائه داد.
ساختماني كه مي توان از پله ها بالا و پايين رفت ، استراحت كرد ، غذا خورد،درس خواند،مهارت و حرفه آموخت و حتي الگو شد ؛ دور از كساني كه خشونت اعمال مي كنند.
اينجا بنياد اميد مهر ، خانه ايست امن براي دختران و زنان آسيب ديده يا در معرض آسيب كه عمده فعاليت هايش مهارت و حرفه آموزي است اما جايي براي خواب شب ندارد. خانه اي كه حياطش بزرگ نيست اما كوچك هم نيست تنها راه خروجي يك در كوچك خاكستري رنگ است و مي توان كسي را كه زنگ آنجا را به صدا در مي آورد از داخل دستگاه نصب شده به ديوار ديد.
خانه اي براي من
اختر 19 سال سن دارد، لاغر اندام است . مي نشيند روي صندلي روبه رويم . پاهايش را كنار هم جفت مي كند. 12 ساله بوده كه پدر و مادرش از هم جدا شده اند تا 15 سالگي در خانه محقر با پدر بزرگي كه شغل جوبگردي داشت و مادر بزرگي كه شاگرد نانوا بود زندگي مي كرده است اما فقر و نداري بي اندازه او را از خانواده جدا كرد. اختر در يكي از واحدهاي بهزيستي زندگي مي كند . چند وقت است كه به بنياد اميد مهر براي خدمات گرفتن معرفي شده است . او امروز توانسته است ادامه تحصيل بدهد ، دوره تخصصي حسابداري را بگذراند و وارد دانشگاه شود. حالا اختر نه تنها با سواد است بلكه وارد طبقه فرهنگي جامعه شده است.
اختر از آرزوهايش مي گويد ، علاقه مند است حسابدار موفقي باشد، خانه بخرد و استقلال مالي داشته باشد ، تشكيل خانواده بدهد و يك دختر با موهاي صاف و براق مشكي داشته باشد كه چشمانش هم سياه و درشت باشد. اختر تكيه داده به صندلي ؛ حالت پاهايش را عوض مي كند و روي هم مي گذارد . او فكر مي كند 2 سال بعد از اتمام تحصيلات دانشگاهي كاري پيدا و به پدربزرگش كمك مالي مي كند و وقتي خيالش راحت شد ازدواج مي كند با مردي كه اولين خواستگارش نيست. او نمي خواهد زندگي پدر و مادرش را تكرار كند . بنياد اميد مهر دو طبقه است . طبقه اول آن آشپزخانه دارد، سرويس بهداشتي ، اتاق مددكاري ، سالن غذا خوري و يك نشيمن و اتاق اداري . هر ماه در همان سالن غذا خوري كارگاه هاي توانمندسازي برگزار مي شود. طبقه دوم ، كلاس هاي مهارت و حرفه آموزي همراه با دفتر مديريت ، آموزش و روانشناسي است.
مثل مادر
عشرت قلي پور مديريت اجرايي بنياد اميد مهر رابر عهده دارد . او يكسال پس از تاسيس با بچه ها بوده است . بچه ها او را دوست دارند، نه به اندازه مادرشان اما مثل او.
او با اشاره به نام مدير موسس ، دكتر مرجانه حالتي روانكاو و روانشناس ، در معرفي بنياد اميد مهر مي گويد :بنياد در سال 1382 در 5 بخش اجرايي ، آموزشي ،روانشناسي،مددكاري و اداري آغاز شد.
بنياد اميد مهر براي خدمات رساني و توانمند سازي دختران و زنان آسيب ديده يا در معرض آسيب است . خدمات در بنياد به طور رايگان و با همكاري نيروهاي متخصص ارائه مي شود.
قلي پور به نحوه پذيرش مراجعان اشاره مي كند و مي گويد : دختران و زنان با شرايط سني بين 15 تا 25 سال براي يك دوره 18 ماهه در بنياد پذيرفته مي شوند كه پس از پايان اين دوره به يكي از دوره هاي تخصصي آن هم به تشخيص 4 واحد اجرايي معرفي مي شوند بعد از دريافت مدارك تخصصي از سازمان فني و حرفه اي مهارت جويان جذب محيط كار در داخل بنياد يا خارج ، آن هم با نظارت مستقيم مددكاران وكارشناسان مي شوند.
60 درصد از مهارت جويان اميد مهر از سوي بهزيستي و كلانتري ها معرفي مي شوند و 40 درصد ديگر از قشرهاي بسيار فقير جامعه از جنوبي ترين مناطق شهر مي آيند. تعدادي هم از دختران و زنان خود معرف اند. مدير اجرايي بنياد اميد مهر در خصوص زنان و دختران خود معرف توضيح مي دهد : خود معرف ها كساني هستند كه از دور عملكرد بنياد را شنيده اند و خود به محل مراجعه مي كنند كه عمده آنان از خانواده هاي بي سرپرست ، تك سرپرست يا بد سرپرست هستند. داشتن حداقل مدرك تحصيلي پايان دوره راهنمايي ،ديپلم يا پيش دانشگاهي يكي از ديگر از شروط پذيرش در بنياد اميد مهر است.
برخورداري از بهره هوشي نرمال ، نداشتن معلوليت جسمي و اختلالات رواني آن هم به تشخيص روانشناس يا در صورت لزوم روانپزشك ، عدم اعتياد به مواد مخدر و مشروبات الكلي ، عدم سوءپيشينه و تحت پيگرد قانوني نبودن از ديگر شروط پذيرش مهارت جويان است اما اولويت ها با كساني است كه از سوي خانواده ها ، كلانتري ها يا بهزيستي معرفي مي شوند.
گفتني است كه در خصوص بهزيستي و مراكز نگهداري ها مي توان به شرايطي اشاره كرد كه اين مراكز قادر به حمايت هاي آموزشي،پرورشي و پيشرفت براي مهارت جو را نباشند. پس از گذشت اين مراحل مددكاران از منازل مددجويان بازديد به عمل مي آورند كه بعد ازآن ارائه خدمات بنياد آغاز مي شود.
در صورت داشتن اختلالات رواني و رفتاري بنابر تشخيص واحد روانشناسي به مراكز درماني خارج از بنياد اميد مهر معرفي مي شوند تا پس از آمادگي ، توانايي شركت در كلاس هاي آموزشي را داشته باشند . در بنياد مي توان به موارد پذيرش استثنا دختران بالاي 25 سال ، كم سواد يا بي سواد ، گاه تحصيلكرده حتي گرفتار به مواد مخدر اشاره كرد. ارائه خدمات براي اين استثناها در خارج از بنياد صورت مي گيرد.
طيف گسترده خدمات در بنياد اميد مهر دربرگيرنده مراحل پرورشي ، مهارت هاي زندگي ، گروه درماني ،فن بيان، خلاقيت ،مباني هنرهاي تجسمي و مؤلفه هاي چند عاملي فرهنگ شامل آشنايي با آداب و روسوم ، سنن ، مذاهب گوناگون ، اقوام مختلف ايراني و.... است. در مراحل آموزشي هم در زمينه هاي اپراتوري ، آشنايي با نرم افزار،گرافيك ، برنامه ريزي ،منشي گري ، حسابداري ، نقشه كشي ، آشپزي ، خياطي ، كتاب داري و .... آموزش داده مي شود.
معرفي 6 زن موفق ايراني با طرح و تعريف "قصه موفقيت" يكي ديگر از اقداماتي است كه در بنياد اميد مهر انجام مي شود. حتي مي توان به آخرين نشست بنياد با مديران وزارت بهداشت و درمان اشاره كرد، كه طي توافق طرفين مصوب شد وزارت بهداشت هر ماه با معرفي كارشناسان مجرب به منظور آموزش بهداشت فردي ، عمومي ، تنظيم خانواده و .... به مددجويان خدمات ارائه دهد.
سكوي پرش طلايي
سودابه ، مهارت جوي 20 ساله بنياد است. او معتقد است كه اين مركز سكوي پرش طلايي اوست . سودابه از يك خانواده هشت نفره فقير است مادر و پدرش از هم جدا شده اند اما مادر به خاطر نداري شوهر دومش و بي خانماني دوباره ، زير سقف نيمه شكسته خانواده برگشته است . دعوا و مشاجره ميان آن دو ،تجمع همسايگان و مردم كوچه و محل ، دخيل كردن نيروي پليس عرصه زندگي را براي تك تك اعضاي خانه تنگ كرده است.
او از طريق كانون اصلاح وتربيت به بنياد اميد مهر معرفي شده است . امروز سودابه هنوز همان خانواده را دارد آنها عوض نشده اند اما او زندگي را از دريچه ديگري ديده است حالا در حد يك مترجم زبان انگليسي موفق است . دوره حسابداري تخصصي را خوب مي داند به همين زودي منتظر است شاغل شود.
اميد داشته باشد
به گفته عشرت قلي پور فقر ،نداري ، بيكاري ، بي سوادي يا كم سوادي ، فقر فرهنگي ، عدم آگاهي و شرايط نامساعد محيط به ويژه خانواده عواملي هستند كه وضعيت بجراني اين گونه از دختران و زنان جوان را به مخاطره مي اندازند.
در تصديق سخنان مدير اجرايي بنياد اميد مهر يكي از مددكاران نيز معتقد است كه پايه هاي سست خانواده ، مشكلات عاطفي دوران كودكي و نوجواني ، مشكلات اجتماعي و فرهنگي ، نداشتن امكانات ، عدم آموزش ، فقر مالي و.... عواملي هستند كه مي توانند منجربه بروز ناهنجاري هاي اجتماعي شوند.
مهري 19 ساله است ،يكي از صدها دختري است كه به بنياد آمده اند و رفته اند، مهارت آموخته اند ،پيش رفته اند يا نيمه ،محيط را رها كرده اند. او هيچ علاقه اي به ادامه تحصيل ندارد اما توانسته است با كسب مهارت در دوره هاي خياطي اكنون خياط زبر دستي شود. حالا مهري نه تنها پول توجيبي خود را در مي آورد و براي خود لباس مي دوزد ،بلكه كمك حال مادر و 5 خواهر و برادر 6 ساله اش شده است.
به خانه باز گرد
در بنياد اميد مهر تلاش مي شود تا به مهارت جويان براي بازگشت به خانواده انگيزه داده مي شود. به گفته قلي پور هدف ديگر بنياد شناسايي نيازها و حتي الامكان رفع نيازهاي مراجعان است اما فضاي محدود و كوچك جوابگوي اين تعداد مهارت جو هم نيست اما چشم انداز آينده ما آموزش و توانمند سازي مادران مهارت جويان است ولي براي عملي كردن آن بيناد اميد مهر نيازمند فضايي بزرگ تر از محيط كنوني است و آن مستلزم كمك و ياري نيكو كاراني است كه علاقمند ياري رساني اند.
ياري نيكو كاران
لادن كني كه مسوول آموزش بنياد است در تاييد اظهارات قلي پور مي گويد: فضاي كوچك 150 متري و ارائه خدمات به 100 مهارت جو مشكلي است كه پذيرش مددجويان جديد را به تاخير مي اندازد . بيش از 100 نفر ديگر واجد شرايط ورود به بنياد هستند. كني اميدوار است كه توجه و ياري نيكوكاران منجر به تسهيل در روند پذيرش نيروي جديد مهارت جو باشد.
پايان پيام
يکشنبه 17 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 767]