واضح آرشیو وب فارسی:ایران ویج: کاغذباطله مدارس به کجا میرود؟
سالانه حدود ۴۰ هزار تن کاغذ در بخش کتاب درسی، دفتر و اوراق امتحانی دانش آموزان در مدارس سراسر کشور مصرف میشود و بدین ترتیب با پایان هر سال تحصیلی، با انبوهی از کاغذ باطله و کتب درسی در مدارس مواجه میشویم که به علت نبود کارخانجات بازیافت کاغذ باطله در اکثر استانها و هزینه بالای حمل آن به استانهای دارای کارخانجات بازیافت، پروسه بازیافت کاغذ باطله به درستی انجام نمیشود.
به گزارش ایسنا، سید احمد حسینی ـ مدیرکل چاپ و توزیع کتب درسی آموزش و پرورش ـ با اشاره به مصرف کاغذ و تولید کاغذ باطله در مدارس گفت: سالانه بیش از ۲۵۰ هزار تن کاغذ در سراسر کشور در بخش کتاب، روزنامه، مجله و سایر بخشها مصرف میشود که سهم آموزش و پرورش از این میزان، یک پنجم است و سالانه بیش از۴۰ هزار تن کاغذ در بخش کتاب، دفتر و اوراق امتحانی دانش آموزان مصرف میشود.
وی اظهار کرد: به طور میانگین در یک مدرسه ۵۰۰ نفره در طول یک سال تحصیلی ۳۰ هزار برگ کاغذ A4 مصرف میشود که شامل اوراق امتحانی و سایر کاغذهای مصرفی دانشآموزان است.
وی افزود: با همکاری مشترک آموزش و پرورش و سازمان شهرداریها، از طریق برخی شرکتهای خصوصی، جعبههای ویژه جمعآوری کاغذ در مدارس تعبیه شده که از این طریق بازیافت کاغذ باطلههای مدارس و تفکیک کاغذ از زبالهها انجام میشود.
وی با بیان اینکه طرح تفکیک کاغذ از سایر زبالهها طرحی سراسری است که با همکاری محیط زیست و سازمان شهرداریها انجام میشود، گفت: در بحث بازیافت کاغذ باطلههای مدارس نکتهای وجود دارد و آن این که در همه استانها کارخانجات بازیافت کاغذ وجود ندارد، لذا بازیافت کاغذ باطلهها در بیشتر استانها به طور مستقل انجام نمیشود و برای انتقال آن به شهرهایی که کارخانجات بازیافت وجود دارد، هزینههای زیادی باید صرف شود که برای کارخانجات مقرون به صرفه نیست.
حسینی گفت: یکی از مهمترین مسائل در بازیافت کاغذ باطلههای مدارس، نوع بازیافت و تبدیل آن است که قرار است کاغذ بازیافت شده مورد استفاده چه بخشی قرار گیرد، آیا به عنوان کاغذ روزنامه بازتولید میشود یا کاغذی برای چاپ رنگی و یا موارد دیگر؟ وی با بیان اینکه بازیافت باید تعریف فنی داشته باشند، تصریح کرد: در بازیافتها باید کاغذ روزنامه در چرخه بازیافت بار دیگر به کاغذ روزنامه تبدیل شود.
مدیرکل چاپ و توزیع کتب درسی آموزش و پرورش تاکید کرد: معتقدیم این وزارتخانه باید به عنوان یک پشتیبان در امر بازیافت کاغذ باطله با سایر دستگاهها همکاری لازم را داشته باشد و آماده است تا هر نوع تخصص و تجربهای را که در طول سالیان گذشته در زمینه چاپ، تولید و بازیافت کاغذ داشته در اختیار دستگاهها قرار دهد.
وی درباره اجرای طرح سراسری جمعآوری کاغذباطلهها و کتابهای درسی با پایان سال تحصیلی نیز خاطرنشان کرد: در برخی از مدارس چنین طرحی اجرا میشود، اما با توجه به اینکه کتاب وسیله شخصی دانشآموزان است، هیچ اجباری برای این کار وجود ندارد و چنانچه افراد تمایل داشته باشند آن را میتوانند به مدرسه تحویل دهند.
حسینی با تاکید بر اینکه تفکیک کاغذ از زبالههای دیگر و انتقال آن به پروسه بازیافت موضوعی است که نیازمند فرهنگسازی است، خاطرنشان کرد: بخشی از این فرهنگسازی در کتابهای درسی از جمله کتاب علوم آغاز شده و در برنامه درس ملی نیز در تغییرات کتاب و آموزش مهارتهای زندگی، این نوع فرهنگسازیها مدنظر قرار گرفته است.
وی تاکید کرد: بازیافت کاغذ باطلهها موضوع بسیار مهمی است که همانند مباحث آموزشی ترافیک و همیاران پلیس و یا پزشک خانواده باید فرهنگسازی شده و زمینههای آن در جامعه به ویژه در مدارس فراهم شود.
وی با بیان اینکه بازیافت تعاریف صنعتی مخصوص به خودش را دارد افزود: بر این اساس، کاغذ شیمیایی سفید باید مجددا به کاغذ شیمیایی سفید و کاغذ مکانیکی باید به کاغذ مکانیکی تبدیل شود اما در شرایط فعلی مشکل این است که بازیافت به معنای واقعی انجام نمیشود و کارخانجاتی که در این زمینه فعالیت میکنند، از امکانات صنعتی کافی برخوردار نیستند.
به گفته مدیرکل چاپ و توزیع کتب درسی، در حال حاضر بخشی از کتابهای درسی که جمعآوری میشود، به طور کامل در چرخه بازیافت قرار میگیرد و کاغذ سفید کتاب به “کاغذهای سنگین” مانند کارتن و جعبه کفش و بخشی از آن نیز به دستمال کاغذی تبدیل میشود.
حسینی تصریح کرد: اکثر فرآیند چاپ و تولید کتاب در ایران همانند کشورهای اروپایی است و آموزش و پرورش از دستگاهها و امکانات به روز برای چاپ کتابهای درسی استفاده میکند و از آمادهسازی تا چاپ نهایی از امکانات درجه یک کشورهای اروپایی استفاده میشود.
۱۶ بهمن ۱۳۹۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایران ویج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]