واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: محمود نامجو بر خلاف نامش دنبال نام و نشان نبود، اما توانست نامش را در دنياي وزنه برداري جاودانه كند. وزنه برداري كه 22 سال پيش يعني 30 دي.ماه سال 1368 دار فاني را وداع گفت.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) و به نقل از سايت فدراسيون وزنه برداري، نام خانوادگي او «نامجوي» است، هرچند که همگان اين قهرمان بزرگ و پرافتخار ورزش ايران را «نامجو» مي شناسند؛ محمود نامجو، متولد اول مهر 1297 در تکيه مستوفي رشت.
نامجو ورزش کردن را از زورخانه اي واقع در يکي از محله هاي ارمني نشين بيرون شهر رشت آغاز کرد و آشنايي با حرکات موزون ورزش باستاني و تمرين کشتي محلي گيلک اولين آموزه هاي اين قهرمان بزرگ در عرصه ورزش بودند.
چندي نگذشت که او در کشتي محلي گيلک به مقام قهرماني رسيد. در 20 سالگي نامجو به تهران آمد و در يک کارگاه نجاري مشغول به کار شد. اين کارگاه نزديک باشگاه ورزشي ورزنده بود و نامجو براي تمرين شمشيربازي و ژيمناستيک در آن ثبت نام کرد. آشنايي نامجو با وزنه برداري هم از همين باشگاه بود، چراکه در همان سال (1316) اولين هالتر 50 کيلويي توسط عبدالله نادري از کلکته به ايران وارد شد و يکي از نمونه هاي ساخته شده از روي آن در باشگاه ورزنده مورد استفاده قرار گرفت.
بعد از 3 سال نامجو خود را براي حضور در دومين دوره مسابقات قهرماني کشور در سال 1319 آماده کرد و توانست در مجموع 3 حرکت رکورد 250 کيلوگرم را به نام خود به ثبت برساند. او با اين حدنصاب رکورددار دسته 60 کيلوگرم ايران شد و اولين نشان طلاي خود را در وزنه برداري به دست آورد.
اين آغاز موفقيت هاي بزرگ محمود نامجو بود، چراکه او تا سال 1330 که آخرين حضورش در مسابقات قهرماني کشور بود 6 بار ديگر در سالهاي 1321، 1322، 1326، 1327، 1329 و 1330 قهرمان ايران شد و به دفعات رکوردهاي ايران و جهان را ترقي داد.
درخشش نامجو باعث شد خيلي زود به عضويت تيم ملي وزنه برداري درآيد و در اولين حضور ورزش ايران در المپيک ها، يکي از 37 ورزشکار اعزامي به المپيک 1948 لندن باشد.
نامجو در لندن و در روز مسابقه به دليل خوردن غذاي نامناسب توانست رکوردهاي قبلي اش را تکرار کند و در دسته 56 کيلوگرم پنجم شد اما در همان رقابتها وزنه 122.5کيلوگرمي را در دوضرب بالاي سر برد رکورد جهاني اين حرکت را به نام خود به ثبت رساند.
يک سال بعد و در اولين حضور ورزش ايران در مسابقات جهاني يک رشته ورزشي، نامجو تيم ملي وزنه برداري را در مسابقات جهاني 1949 هلند همراهي کرد و توانست با ثبت رکوردهاي جديد در دسته 56 کيلوگرم اولين طلاي تاريخ ورزش ايران را در مسابقات جهاني به دست آورد.
نامجو اين موفقيت بزرگ را در مسابقات جهاني 1950 پاريس و 1951 ميلان هم با کسب مدال طلا تکرار کرد.
اين قهرمان ارزنده در سال 1951 و همزمان با برگزاري اولين دوره مسابقات بازيهاي آسيايي در دهلي نو، بار ديگر تاريخ ساز شد و اولين طلاي بازيهاي آسيايي را براي خود و ايران به دست آورد.
نامجو اولين مدال المپيکي خود را نيز در سال 1952 و در المپيک هلسينکي به دست آورد. او که با وجود آسيب ديدگي از ناحيه کمر در اين رقابتها حاضر شده بود همچون المپيک قبلي نتوانست حدنصاب هاي جهاني خود را در صحنه المپيک تکرار کند و با رکورد مجموع 307.5 کيلوگرم که پائين ترين رکورد او بعد از المپيک 1948 لندن به حساب مي آمد به مدال نقره بسنده کند. اين اولين نقره تاريخ ورزش ايران در رقابتهاي المپيک بود.
نامجو در المپيک هلسينکي پرچمدار کاروان ايران هم بود و اولين وزنه بردار تاريخ ورزش کشور لقب گرفت که به چنين افتخاري نائل شده است. او در المپيک 1956، بار ديگر به عنوان پرچمدار کاروان ورزشي ايران برگزيده شد تا از اين حيث که 2 بار متوالي در رقابتهاي المپيک پرچمدار کاروان ورزشي ايران بوده، نامش در تاريخ رقابتهاي المپيک جاودانه شود.
نامجو در سومين تجربه حضور خود در رقابتهاي المپيک، اين بار به مدال برنز دسته 56 کيلوگرم رقابتهاي وزنه برداري المپيک 1956 ملبورن دست يافت تا باز هم اولين ورزشکار ايراني باشد که در رقابتهاي المپيک صاحب دو مدال مي شود. او اين نشان با ارزش را در 38 سالگي به دست آورد تا از اين حيث هم جزو رکوردداران باشد.
پهلوان محمود نامجو، پس از چندسال مبارزه با بيماري سرطان، در سي ام دي ماه 1368 در بيمارستان مهر تهران ديده از جهان فروبست. روحش شاد و يادش گرامي باد.
عناوين و افتخارات بين المللي محمود نامجو
بازيهاي المپيک
1952 هلسينکي، فنلاند (مدال نقره)
1956 ملبورن، استراليا (مدال برنز)
مسابقات جهاني وزنه برداري
1949 شووينينگن، هلند (مدال طلا)
1950 پاريس، فرانسه (مدال طلا)
1951 ميلان، ايتاليا (مدال طلا)
1954 وين، اتريش (مدال نقره)
1955 مونيخ، آلمان (مدال برنز)
1957 تهران، ايران (مدال برنز)
بازيهاي آسيايي
1951 دهلي نو، هندوستان (مدال طلا)
1958 توکيو، ژاپن (مدال نقره)
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 107]