واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
در این مراسم که با حضور موسیقیدانان و سینماگران و همینطور علاقه.مندان آثار محمدرضا درویشی برگزار شد، هنرمندانی چون....
مراسم رونمایی از آلبوم موسیقی.های فیلم و تئا.تر محمدرضا درویشی با حواشی بسیار همراه بود.
یکشنبه شب محمدرضا درویشی که به تازگی در مراسم رونمایی آلبوم «شوق.نامه». حاضر شده بود بار دیگر در خانه هنرمندان در کنار همکارانش در موسیقی و سینما آلبوم مجموعه کار.هایش در سینما و تئا.تر را رونمایی کرد.
در این مراسم که با حضور موسیقیدانان و سینماگران و همینطور علاقه.مندان آثار محمدرضا درویشی برگزار شد، هنرمندانی چون مازیار میری، محمدرضا اصلانی، .پری ملکی، .حسام الدین سراج.، مجتبی میرطهماسب. و منصور فلامکی. حضور داشتند. همچنین اجرای مراسم را بابک چمن آرا مدیر نشر آوا خورشید به عهده داشت.
رونمایی از آلبوم موسیقی.های فیلم و تئا.تر محمدرضا درویشی که توسط نشر موسیقی آواخورشید (فروشگاه بتهوون) در سالن ناصری خانه هنرمندان ایران برگزار شد با حواشی بسیار همراه بود که بیشتر حول محور خبر انحلال خانه سینما می.گشت تا آنجا که مازیار میری، رضا مقدسیان و حتی خود درویشی در نطق پایانی این مجلس درباره این مسئله صحبت کردند.
پخش مستندی درباره درویشی و برخی از آثارش به کارگردانی محمد شیروانی آغازگر این مراسم رونمایی بود.
درویشی در این مستند درباره روند تاریخی آثارش گفت: «در سال.های ابتدایی کار آهنگسازی.ام، در زمینه موسیقی فیلم معمولا موسیقی.های پرحجم می.ساختم که متاثر از فضای آکادمیک و موسیقی ارکسترال بود، اما به تدریج که رنگ.آمیزی موسیقی ایرانی را بیشتر درک کردم در موسیقی.های فیلمی که می.ساختم از حجم کمتر صوتی بهره می.گرفتم. معمولا از یک، دو و یا سه ساز در کنار یکدیگر استفاده می.کردم. آرام آرام در آثارم به نوعی کلاژ دست پیدا کردم که در ایران و در زمینه موسیقی فیلم تجربه.ای درباره آن وجود نداشت.»
بعد از پخش این مستند حمیدرضا اردلان پژوهشگر موسیقی و همکار قدیمی درویشی روی سن آمد و درباره درویشی گفت: «من آثار درویشی را به سه دوره مختلف تقسیم.بندی می.کنم. دوره اول آثار این آهنگساز متاثر از مبانی آکادمیک و تحت تاثیر تحصیلات دانشگاهی او ساخته شده است. درویشی در این وادی به سرعت متوجه شد که علاوه بر مبانی آکادمیک می.بایست شناخت موسیقی بومی ایران نیز به آثارش اضافه شود.»
او افزود: «درست در زمانی که موسیقی بومی ایران می.توانست به سمت نابودی برود؛ درویشی دانشگاه را.. رها کرد و برای شناخت این موسیقی به روستاهای سراسر ایران سفر کرد. البته من اعتقاد ندارم که آثار این دوره درویشی محصول نهایی چنین نگرشی است، بلکه اعتقاد دارم این آثار می.تواند تجربه.ای برای یک کار نهایی باشد. در دوره سوم فعالیت آهنگسازی درویشی نیز او به جنسی از موسیقی مدرن بازگشت که در مغرب زمین به آن آبستره و در ایران به آن انتزاع می.گویند. یعنی به صداهایی روی آورد که محصول ذهن آهنگساز بودند. این موسیقی اگرچه غم بی.پایانی دارد و در اجزای مختلف آن شادی نمی.یابید. موسیقی درویشی با اینکه غم بی.پایانی دارد اما بی.امید نیست.»
سپس بخش.هایی از موسیقی فیلم «دو فرشته» به کارگردانی محمد حقیقت توسط گروه موسیقی اختاف به صورت زنده اجرا شد و در پی آن محمدرضا مقدسیان (مستندسازی که درویشی برایش موسیقی مستند «سرود دشت نیمور» را ساخته است) پیش از آنکه درباره آلبوم درویشی صحبت کند گفت: «از زمانی که خانه سینما منحل شده و بالتبع انجمن مستندسازان نیز تعطیل شده است.، فرصت بیشتری پیدا کردم که این آلبوم موسیقی را گوش دهم.»
مقدسیان در ادامه سخنانی درباره شخصیت درویشی و همچنین همکاری.اش با او گفت: «تجربه گوش دادن موسیقی فیلم.های درویشی بدون دیدن تصاویر، تجربه.ای شگفت.انگیز است. من با فضای آثار درویشی بیگانه نیستم، اما موسیقی او بدون دیدن تصاویر برایم شبیه معجزه است و پیشنهاد می.کنم حتما چنین اتفاقی را تجربه کنید تا بهتر درک کنید چه می.گویم.»
مقدسیان با بیان خاطره.ای گفت: «من بار.ها با درویشی سفر کرده.ام، وقتی با درویشی به سفر می.روی از کنگره قلعه.ها نیز موسیقی می.بارد. او از سنگ و زغال، از همه چیز موسیقی به وجود می.آورد. حتی از پشت دیوارهای کاه.گلی که فقر غم.انگیزی از آن.ها می.بارد موسیقی.دانان را می.شناسد و معرفی می.کند. گاهی فکر می.کنم درویشی جادوگر است. وقتی درویشی جایی بوده نوازندگان و شاعرانی بیرون آمده.اند که قطعا بزرگ و شگفت.انگیز بوده.اند و درویشی توانسته بود با آن.ها ارتباط برقرار کند و به آن.ها هویت بخشد.»
این کارگردان ادامه داد: «درویشی موسیقی فیلم «سرود دشت نیمور» را زیر بمباران ساخت و من با اینکه به کار او اعتماد داشتم، اما نگران محصول پایانی کار بودم. وقتی نتیجه نهایی فیلم همراه با موسیقی آماده شد چنان غنای دراماتیکی به کار بخشیده بود که من واقعا مسرور شدم.»
همزمان با صحبت.های این مستندساز تصاویری از فیلم او نیز در بک گراند پخش می.شد.
مازیار میری دیگر کارگردانی بود که به روی صحنه آمد. او در فیلم «به آهستگی« و «آواز ناتمام» با درویشی در مقام آهنگساز موسیقی فیلمش همکاری داشته است.
میری با اشاره به اینکه در جایی هستیم که کم کم همه راه.ها و درهای فرهنگی از جمله خانه سینما در حال بسته شدن هستند گفت: «وظیفه ما نیز همچون درویشی مقاومت برای حفظ چشمه.های ناب فرهنگ و هنر ایرانی است؛ چشمه.هایی که درحال خشک شدن هستند و نیازمند توجه بیشترند. امیدوارم ما نیز بتوانیم مانند درویشی در این راه مقاوم باشیم. حالا اینجا در خانه هنرمندان دور هم هستیم معلوم نیست تا چه زمانی که در این خانه هم بسته شود.»
در ادامه بخش.هایی از فیلم مستند «بانوی گل سرخ»، «قالی سخنگو»، «وقتی همه خوابیم» و چند فیلم دیگر پخش شد و سپس چمن.آرا درباره آلبوم موسیقی.های فیلم و تئا.تر محمدرضا درویشی توضیح داد این آلبوم که شامل پنج سی.دی است از روز 18 دی.ماه در بازار در دسترس علاقمندان قرار گرفته است. این مجموعه از موسیقی 25 تئا.تر، فیلم مستند و فیلم سینمایی به کارگردانی 19 کارگردان مختلف تشکیل شده است.
همچنین سیروس جمالی نیز به عنوان یکی از شاگردان درویشی پشت تریبون قرار گرفت و درباره استادش گفت: «آثار درویشی لایه.های مختلفی دارد که لایه اول آن با کمال بی.رحمی می.تواند تنها انجام وظیفه باشد، اما لایه.های بعدی اتفاقی است که در آن آهنگساز خودش و تجربه.اش را روی تصویر دیگری می.گذارد تا مخاطب با آن روبرو شود. از این رو است که من در هنگام شنیدن آثار درویشی هرگز احساس کمبود تصویر نمی.کنم.»
اما نکته جالب این مراسم پخش پیام صوتی بهرام بیضایی کارگردان برجسته سینما و تئا.تر بود که به دلیل دوری مسافت نتوانسته بود در این مراسم حضور یابد و پیام صوتی.اش را فرستاده بود.
یک سی.دی از پنج سی.دی این مجموعه نیز تنها به آثار بیضایی و درویشی اختصاص دارد.
او در بخش.هایی از این پیام گفت: «انتشار ساخته.های موسیقی نمایشی و سینمایی محمدرضا درویشی را به محمدرضا درویشی، به ناشر، به اهل موسیقی، و اهل نمایش فیلم شادباش می..گویم. دشواری.های عادی شده.ای که سر راه انتشار هر کار خلاقه و فرهنگی است، اهمیت انتشار این گرد آورده را دو چندان می.کند! من دوستدار موسیقی هستم ولی منتقد موسیقی نیستم. سنجش این ساخته.ها با دیگران و با زمان است. من تنها به عنوان دوستداری که بخشی از این کار.ها بر پایه نمایش.ها و فیلم.های اندک و ساخته شده فرصتی پیدا کرده.ام تا از راه دور از این همکار و همکاری سپاسگزاری کنم.»
در پایان محمدرضا درویشی، آهنگساز، پژوهشگر و نویسنده موسیقی به عنوان آخرین سخنران روی سن آمد که تمام حضار به افتخار او از جای برخاستند.
درویشی سخنان خود را با بیتی از شاهنامه شروع کرد و گفت: «زندگی ما رمز و راز بزرگی است و در این بیت نیز این رمز و راز وجود دارد. فردوسی این رمز و راز را در کل شاهنامه جریان داده و زندگی ما را به تصویر کشیده است. از این رو است که بیضایی نیز در فیلم «فرش سخنگو» به سراغ داستان اسکندر در شاهنامه می.رود و ماجرای پر رمز و راز آن را روایت می.کند. روایتی که به دنبال جستجوی اسکندر برای یافتن درخت زندگی شکل می.گیرد.»
درویشی نیز با اشاره به تعطیلی خانه سینما در حالی که اشک در چشمانش حلقه زده بود گفت: «خانه سینما واسطه.ای بود میان سیاست و سینما. خب حالا این واسطه از بین رفته است. بنابراین ما بی.واسطه در سینما صحبت خواهیم کرد و امیدواریم بعد از خانه سینما، خانه موسیقی هم عمر زیادی نداشته باشد.»
این مراسم در انبوه تماشاگران نشسته و ایستاده در سالن ناصری خانه هنرمندان ایران برگزار شد و در پایان به برخی از میهمانان این مجموعه سی دی.ها اهدا شد.
در مجموعه پنج سی.دی آلبوم آلبوم موسیقی.های فیلم و تئا.تر محمدرضا درویشی موسیقی فیلم.هایی از جمله «تخته سیاه».، «اسامه.«، «بمانی».، «سفر قندهار»، «وقتی همه خوابیم.»، «به آهستگی»، «قطعه ناتمام» و.... گنجانده شده است.
گردآوری: گروه فرهنگ و هنر سیمرغ
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 181]