واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: اقتصاد - نفت ايران كمتر از 40 دلار
اقتصاد - نفت ايران كمتر از 40 دلار
گروه اقتصاد:البته آنطور كه محمود احمدينژاد ميگويد قرار نيست كسي از كاهش قيمت نفت نگران شود، اما وقتي سهم نفت در بودجه دولت سهمي به بزرگي 65 درصد است، و واردات سه برابر صادرات غيرنفتي است، نميتوان از رسيدن قيمت نفت به قيمتهاي سهسال و نيم قبل نگران نبود.
ديروز قيمت نفت در ادامه سريال دنبالهدار افت قيمتها بازهم كاهش يافت، تا اگرچه رئيس دولت تاكيد ميكند كه با قيمتهايي پايينتر هم ميتواند كشور را اداره كرده و آب هم از آب تكان نخورد اما تجربه دوباره قيمت نفت 40 دلاري پس از گذراندن روزهاي 100 دلاري كابوسي است، كه كسي بازگشت آن را حدس نميزد. قيمت سبد نفتي اوپك روز گذشته با بيش از سه دلار كاهش به 6/41 دلار در هر بشكه رسيد و تا رسيدن به سطح رواني 40 دلار فقط يك گام باقي ماندهاست.
اما كاهش قيمت نفت محدود به بازار نفت اوپك نيست. ديروز قيمت نفت در بازارهاي جهاني نيز با كاهش مواجه شد، بهطوريكه قيمت نفت وست تگزاس با كاهش 2 دلار و 32 سنتي در هر بشكه 46 دلار و 96 سنت فروخته ميشد و قيمت نفت برنت با نزديك به يك دلار كاهش قيمتي در حدود 44 دلار و 66 سنت را تجربه كرد.
اين افت قيمت نفت اوپك به معناي آن است كه قيمت نفت ايران كه نفتي سنگينتر با قيمتي پايينترازميانگين قيمتي سبد نفتي اوپك است، با قيمتهايي در حدود37 يا 38 دلار فروخته ميشود. به گزارش دبيرخانه اوپك قيمت سبد نفتي اين سازمان در روز سه شنبه با 66/3 دلار كاهش نسبت به روز قبل از آن به 6/41 دلار در هر بشكه رسيد كه اين رقم از ماه مي2005 تا كنون بيسابقه بوده است.
آنها كاهش ميدهند
كارشناسان بينالمللي با اشاره به افت قيمت نفت به زير 50 دلار پيشبيني كردند اعضاي اوپك در نشست آتي سطح توليد اين سازمان را تا 5/1 ميليون بشكه در روز كاهش خواهند داد.
به گزارش رويترز، كاهش شديد قيمت نفت در ماههاي اخير موجب خواهد شد تا اعضاي اوپك اختلافات مربوط به ميزان كاهش توليد نفت را كنار بگذارند و براي حمايت از قيمتها با همديگر متحد شوند. عربستان خواستار افزايش قيمت نفت به بيش از 75 دلار در هر بشكه است. عربستان و ساير كشورهاي عربي خليج فارس در نشست قاهره خواستار پايبندي بيشتر اعضاي اوپك به تعهدات مربوط به كاهش سقف توليد شدند. ايران و ونزوئلا و برخي ديگر از اعضاي اوپك خواستار كاهش مجدد سقف توليد سازمان در نشست 17 دسامبر الجزاير هستند. علي النعيمي وزير نفت عربستان نيز تا كنون رسما حمايت رياض را از كاهش مجدد سقف توليد اوپك اعلام نكرده است. راجا كيوان كارشناس موسسه پي اف سي انرژي در اين باره گفت: بيشك اوپك بايد براي برقراري تعادل در بازار نفت، سقف توليد خود را در اوران كاهش دهد. اگرهم نعيمي بخواهد به بازي سخت خود با ايران و ونزوئلا ادامه دهد و اجازه دهد روند نزولي قيمت نفت ادامه يابد بايد گفت اظهارات اخير ملك عبدالله تا حدي اختيارات وي را محدود كرده است. ملك عبدالله قيمت 75 دلاري را قيمتي عادلانه براي هر بشكه نفت ارزيابي كرده است.
نيجريه و كويت نيز از موضع ملك عبدالله حمايت ميكنند. ديويد هافتون كارشناس موسسه پي وي ام در اين باره گفت: اكنون زمان خطرناكي براي اوپك است. اختلافات اعضاي اوپك بر سر كاهش توليد، نقش زيادي در كاهش شديد قيمت نفت داشته است و در صورت ادامه اين اختلافات، قيمت نفت به كمتر از 40 دلار خواهد رسيد. عبدالله البدري دبيركل اوپك نيز كاهش مجدد سقف توليد اوپك را محتمل دانست. وي در اين باره گفت: اوپك در نشست الجزاير سقف توليد خود را به حد مناسبي كاهش خواهد داد. بازار نفت با مازاد عرضه روبهرو است چون ذخاير انرژي به شدت در حال افزايش است. پس از پايان نشست قاهره، اين مطلب روشن شد كه اكثر اعضاي اوپك خواستار كاهش يك تا 5/1 ميليون بشكهاي توليد سازمان در نشست الجزاير هستند. وزراي نفت اوپك بر اين باورند كه ميزان ذخاير جهاني نفت بايد به 52 روز برسد. اين رقم اكنون براي مصرف 55 تا 56 روز كافي است.
توليدكنندگان نفت متحد شويد
قيمت نفت فقط در هفته گذشته بيش از 13 درصد كاهش داشته و به پايينترين حد خود طي 5/3 سال اخير رسيده است. نگراني از وضعيت اقتصاد جهاني و تصميم اوپك مبني بر حفظ سقف توليد در نشست قاهره تاثير زيادي در روند نزولي قيمت نفت داشته است. ديويد مور كارشناس بانك استراليا در اين باره گفت: كاهش و افت تقاضا مهمترين علت كاهش قيمت نفت به شمار ميرود. بر اساس اين گزارش ذخاير نفتي آمريكا طي هفته منتهي به 28 نوامبر بيش از 7/1 ميليون بشكه افزايش داشته است. اين براي سومين هفته متوالي است كه ذخاير نفتي آمريكا با افزايش روبهرو شده است. ركود اقتصادي موجب شده تا مردم آمريكا در تعطيلات عيد شكرگزاري به جاي مسافرت در خانههاي خود بمانند و تمايل كمتري براي سفر داشته باشند. ميزان مسافرتهاي مردم آمريكا طي 10 ماه نخست امسال بيش از 11 ميليارد مايل كاهش داشته است. موسسه ملي تحقيقات اقتصادي آمريكا نيز اعلام كرد، ركود اقتصادي آمريكا شديدترين بحران و ركود اقتصادي در اين كشور پس از جنگ جهاني دوم است. توليد نفت اوپك نيز طي ماه نوامبر براي سومين ماه متوالي كاهش يافت. نشست آتي اوپك قرار است 17 دسامبر در شهر اوران الجزاير برگزار شود.
اما تجربه ناموفق كاهش سقف توليد اوپك در اجلاس گذشته و بياثر بودن آن بر بازار نفت باعث شده تا اوپكيها در آستانه اجلاس الجزاير به دنبال هماهنگي بيشتر با توليدكنندگان نفت خارج از سازمان باشند. به طوريكه رئيس سازمان كشورهاي صادر كننده نفت (اوپك) خواستار توسعه اين سازمان شده و از روسيه، نروژ و مكزيك دعوت كرده تا به آن بپيوندند. به اعتقاد رئيس اوپك اين كشورهاي توليدكننده نفت بايد يا از طريق پيوستن به سازمان يا با تبعيت از آن با اوپك ابراز همبستگي كرده و توليد طلاي سياه خود را كاهش دهند تا روند كاهش بهاي نفت در بازارهاي جهاني متوقف شود. از نظر اوپك بهاي نفت در سطح 70 تا90 دلار به ازاي هر بشكه مطلوب است. به گزارش آسوشيتدپرس، سهم روسيه در استخراج نفت جهاني بيش از 10 درصد است و كشورهاي اوپك و روسيه در مجموع بيش از 80 درصد از كليه ذخاير نفت جهان را كنترل ميكنند.
كسي پايبند نيست
رئيس سازمان اوپك در حالي به دنبال هماهنگي بيشتر با توليدكنندگان نفت غيرعضو اين سازمان است كه مهمترين مشكل اوپك در كنترل بازار تخلف اعضا از سهميههاي تعيينشده است كه در عمل سازوكارهاي اوپك براي كنترل بازار را برهم ميزند. در.اقع اوپكيها بيش از آنكه نيازمند توافق بر سر اعلام كاهش سقف توليد خود براي كنترل افت قيمت باشند نيازمند پايبندي اعضاي خود بر سقف تعيينشده توليد هستند.
ديروز خبرگزاري رويترز بر پايه آمارهاي خود اعلام كرد كه اعضاي اوپك فقط به 66 درصد تعهدات خود مبني بر كاهش سقف توليد در ماه نوامبر عمل كردهاند. بر اساس اين آمار اقدامات اوپك براي حمايت از قيمت نفت و جلوگيري از ادامه روند نزولي قيمتها كافي نبوده است. اين در حالي است كه مقامهاي اوپك در نشست قاهره ميزان پايبندي اعضا به تعهدات خود را بيش از 80 درصد اعلام كردند. مايك ويتنر كارشناس ارشد موسسه سوسايت جنرال گفت: اوپك قطعا بايد كار بيشتري انجام دهد. تقاضاي جهاني نفت بيشك كاهش داشته است ولي اقدامات اوپك براي حمايت از قيمت نفت، كافي نبوده است و متاسفانه برخي از اعضا نيز به تعهدات خود براي كاهش توليد، پايبند نبودهاند.
بر اساس اين گزارش، توليد اوپك طي ماه نوامبر به 2/31 ميليون بشكه در روز رسيد. اين رقم طي ماه اكتبر به 17/32 ميليون بشكه رسيده بود. توليد 11 عضو اوپك در اين مدت به 07/28 ميليون بشكه رسيد، اين رقم طي ماه اكتبر به بيش از 06/29 ميليون بشكه رسيده بود. بيشترين ميزان كاهش توليد اوپك طي ماه نوامبر مربوط به كشورهاي عربي خليج فارس است. توليد نفت عربستان بيش از 500 هزار بشكه كاهش داشته و كويت و امارات نيز توليد خود را كاهش دادهاند. توليد نفت 11 عضو اوپك همچنان بالاتر از سقف 3/27 ميليون بشكهاي تعيين شده در نشست اكتبر است. فيل فيلين كارشناس موسسه آلارون تريدينگ در اينباره گفت: عدمپايبندي اعضاي اوپك به تعهدات خود، نااميدكننده است و كاهش بيشتر توليد اوپك در نشست دسامبر را با ترديد جدي روبهرو كرده است.
اين گزارش مدعي شده است ايران و ونزوئلا كه خواستار كاهش مجدد سقف توليد اوپك هستند، پايبندي چنداني به تعهدات اين سازمان نداشتهاند. توليد نفت ايران از 95/3 ميليون بشكه در ماه اكتبر به كمتر از 9/3 ميليون بشكه در ماه نوامبر رسيده است. اين رقم بر اساس توافقات اوپك بايد به 618/3 ميليون بشكه در روز ميرسيد. توليد نفت ونزوئلا نيز از 36/2 ميليون بشكه در اكتبر به 34/2 ميليون بشكه در نوامبر رسيده است.
عربستان و ساير كشورهاي عربي در نشست قاهره خواستار پايبندي بيشتر اعضاي اوپك به تعهدات قبلي خود شدند. ليبي تا حدي ميزان توليد نفت خود را طي نوامبر كاهش داده و اكوادور نيز به هيچ وجه سقف توليدش را كاهش نداده است. توليد نفت عراق نيز در اين مدت به بيش از 282 ميليون بشكه افزايش يافت. قيمت جهاني نفت از اواسط تيرماه تا كنون بيش از 100 دلار در هر بشكه كاهش يافته است. در حالي قيمت نفت روندي كاهشي را در پيش گرفته كه اعضاي اوپك براي تدوين بودجه سال 2009 خود آماده ميشوند. ابهام در وضعيت بازار نفت اعضاي اوپك را كه وابستگي بسياري به درآمدهاي نفتي دارند با مشكل در تعيين قيمت نفت براي بودجه 2009 مواجه كرده است.
پنجشنبه 14 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 148]