واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق:
برخی افراد هنگامی .که برای اهداء خون مراجعه می.کنند در آزمایشات متوجه هموگلوبین پایین خود می.شوند که نشان دهنده.ی .....
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورتی که احساس کوفتگی، خستگی و فرسودگی می.کنید و علتی برای آن پیدا نمی.کنید به پزشک مراجعه کنید.خصوصاً اگر جزء افراد مستعد ابتلا به کم.خونی هستید.البته ممکن است احساس خستگی شما به دلیل کم.خونی نباشد.احساس فرسودگی و خستگی می.تواند علل دیگری غیر از کم.خونی نیز داشته باشد.
برخی افراد هنگامی .که برای اهداء خون مراجعه می.کنند در آزمایشات متوجه هموگلوبین پایین خود می.شوند که نشان دهنده.ی کم.خونی است.اما این هموگلوبین پایین ممکن است موقتی باشد و با مصرف غذاهای غنی از آهن و یا مصرف مولتی ویتامین.های آهن.دار برطرف شود.
اگر چه ممکن است همین علامت نشان دهنده.ی این باشد که بدن شما خون از دست می.دهد و موجب کم.خونی شده است.اگر به شما گفته شده که به دلیل هموگلوبین پایین مجاز به اهداء خون نیستید می.توانید با پزشک خود مشورت کنید تا نگرانی شما برطرف شود.
اگر سابقه.ی کم.خونی ارثی مانند کم.خونی سلول داسی شکل در خانواده.ی شما وجود دارد بهتر است با پزشک و یا مشاور ژنتیکی در.باره.ی خطر ابتلاء خود و یا احتمال درگیری فرزندانتان مشورت کنید.
کم.خونی چگونه تشخیص داده می.شود؟
پزشکان با استفاده از شرح حال، معاینه و آزمایش خون کم.خونی را تشخیص می.دهند.آزمایشها میزان گلبولهای قرمز و هموگلوبین خون را نشان می.دهند.رنگ، شکل و اندازه.ی برخی از گلبولهای قرمز با بررسی میکروسکوپی مشخص می.شود که به تشخیص بیماری کمک می.کند.برای مثال در کم.خونی فقر آهن گلبولهای قرمز کوچکتر و رنگ پریده.تر از حالت عادی هستند و یا در کم.خونی ناشی از کمبود ویتامین، گلبولهای قرمز بزرگتر هستند و تعدادشان کمتر از حالت طبیعی می.شود. اگر برای شما تشخیص کم.خونی داده شود ممکن است آزمایشات اضافی برای تعیین علت زمینه ای بیماری مورد نیاز باشد.
برای مثال در کم.خونی ناشی از فقر آهن به دنبال منبعی برای از دست رفتن خون در بدن هستند. مثلا ممکن است زخمهای شناخته شده و یا ناشناخته.ی گوارشی، پولیپ.های روده.ی بزرگ، سرطان روده.ی بزرگ و یا نارسایی کلیوی علت اصلی باشند.پزشک ممکن است این موارد و یا علتهای دیگر را با آزمایشات لازم مورد بررسی قرار دهد. در موارد نادری ممکن است بررسی نمونه.ی مغز استخوان لازم باشد.
عوارض کم.خونی کدامند؟
اگر کم.خونی شدید باشد ممکن است توانایی شما را کاهش دهد و فعالیتهای روزانه نیز برای شما مشکل شود. ممکن است خیلی زود از کار کردن و فعالیت خسته شوید. در بسیاری از مواردکم.خونی قابل درمان است اما ممکن است درمان، چندین هفته تا چند ماه به طول بیانجامد تا گلبولهای قرمز به حالت طبیعی خود باز گردند. برای اینکه از مدت زمان درمان و انتظاری که باید از روند درمان داشته باشید آگاه شوید با پزشک خود مشورت کنید.
اگر تشخیص داده شده است که شما مبتلا به کم.خونی هستید و آزمایشات معمول برای شما انجام شده است، در صورت نیاز پزشک برای شما درمان کم.خونی را در نظر می.گیرد. توجه داشته باشید که باید درمان را کامل کنید زیرا ممکن است با شروع درمان احساس بهبود کنید و تصور کنید که مشکل شما برطرف شده است. عدم پیگیری و درمان کم.خونی می.تواند منجر به نا منظم شدن ضربان قلب و یا تند شدن ضربان قلب شود. زیرا در کم.خونی، قلب برای تامین اکسیژن مورد نیاز بافتها باید میزان خون بیشتری را پمپ کند. این عمل قلب ممکن است در دراز مدت منجر به ایجاد نارسایی قلبی شود.
کم.خونی ناشی از کمبود ویتامینB12 نیز ممکن است منجر به تخریب اعصاب و کاهش عملکردهای مغزی شود. زیرا این ویتامین علاوه بر اینکه در سلامت گلبولهای قرمز موثر است در عملکرد اعصاب و مغز نیز نقش دارد.برخی کم.خونیهای ارثی نیز هستند که عوارض جدی و خطرناکی دارند و تهدید کننده ی حیات فرد می.باشند. از دست رفتن سریع خون در وضعیتهای حاد، منجر به ایجاد کم.خونی شدید می.شود و می.تواند کشنده باشد.
درمان کم.خونی چیست؟
درمان کم.خونی بسته به علت ایجاد کننده ی آن متفاوت است.
کم.خونی ناشی از فقر آهن
درمان کم.خونی ناشی از فقر آهن با مکملها و یا قرصهای حاوی آهن صورت می.گیرد. ممکن است لازم باشد که ماهها درمان را ادامه دهید. اگر کم.خونی شما علتی غیر از خونریزیهای ماهیانه داشته باشد باید منبع از دست دادن خون پیدا شود و این فرایند متوقف گردد.
کم.خونی ناشی از کمبود ویتامین:
برای درمان این کم.خونی از مکملهای حاوی ویتامین B12یا اسید فولیک استفاده می.شود.
کم.خونی ناشی از بیماری مزمن:
درمان ویژه.ای برا ی این نوع کم.خونی وجود ندارد. درمان اصلی برطرف کردن علت زمینه.ای کم.خونی است که موجب بروز این مشکل شده است. مکملهای آهن و ویتامین کمک زیادی در درمان این نوع کم.خونی نمی.کند. اگر علائم بیماری شدید باشد ممکن است تزریق خون انجام شود و یا هورمون اریتروپوئیتین مصنوعی تجویز شود. این هورمون به صورت طبیعی توسط کلیه.ها ساخته می.شود و باعث تحریک ساخت گلبولهای قرمز می.گردد.
برای درمان سایر انواع کم.خونی که ناشایعترند بسته به علت ایجاد کننده درمانهای مختلفی صورت می.گیرد مانند درمانهای دارویی ویژه، تزریق خون، برداشتن طحال، شیمی.درمانی، پیوند مغز استخوان و....
چگونه از ایجاد کم.خونی پیشگیری کنیم؟
بسیاری از کم.خونیها قابل پیشگیری نیستند اما با داشتن یک رژیم غذایی سالم و متنوع که دارای آهن و ویتامینها باشد می.توان از بروز کم.خونی ناشی از فقر آهن و ویتامینها پیشگیری کرد.
بهترین منابع آهن، گوشت گوساله و سپس سایر گوشتها هستند. غلات غنی شده با آهن، سبزیجات تیره.ی پر.برگ، میوه.های خشک، دانه.ها و خشکبار حاوی آهن هستند.
اسید فولیک در مرکبات و میوه.ها، سبزیجات تیره.ی پر برگ، غلات غنی شده و منابع سنتتیک یافت می.شود.
ویتامین B12 در گوشت و لبنیات وجود دارد. ویتامینC که در مرکبات یافت می.شود به جذب آهن کمک می.کند و باعث افزایش جذب آهن می.شود.
مصرف غذاهای حاوی آهن در افرادی که نیاز به آهن در آنان افزایش می.یابد اهمیت زیادی دارد. در بچه.ها به دلیل اینکه در حال رشد هستند آهن مورد نیاز افزایش می.یابد. همچنین زنان باردار و زنانی که دوره.های ماهیانه خونریزی دارند نیز باید آهن بیشتری دریافت کنند. تامین آهن کافی در کودکان خردسال که زیر 7 سال هستند و در دوندگان حرفه.ای که مسافتهای طولانی می.دوند حیاتی است.
ممکن است پزشکان مکملهای آهن و یا مولتی ویتامین ب برای افرادی که نیاز بیشتری به آهن دارند تجویز کنند. اما این مکملها تنها در شرایطی که فرد نتواند آهن مورد نیاز را از طریق رژیم غذایی خود دریافت کند به کار می.روند بنابراین از مصرف خودسرانه.ی مکملها خودداری کنید زیرا مصرف بیش از حد آهن می.تواند خطرناک باشد.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]