واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جهان - عضويت اوكراين و گرجستان در اجلاس ناتو بررسي ميشود
جهان - عضويت اوكراين و گرجستان در اجلاس ناتو بررسي ميشود
گروه بينالملل:وزراي خارجه 26 كشور عضو ناتو روز گذشته در نشست دو روزهاي در بروكسل گرد هم آمدند. اين اجلاس در حالي است كه اين سازمان امنيتي نظامي در ماههاي گذشته روابط پر تنشي با روسيه داشته است. در پي تهاجم ارتش روسيه به گرجستان در اوت سالجاري اعضاي ناتو به نشانه حمايت از گرجستان گفتوگوهاي راهبردي خود با روسيه را تعليق كردند. موضوع عضويت گرجستان و اوكراين در ناتو هم از جمله موضوعات و چالشهاي جدي اين سازمان است چرا كه برخي از اعضاي ناتو از جمله فرانسه، آلمان و ايتاليا با توجه به سطح آسيبپذيري روابط اقتصاديشان با روسيه، مايل به تشديد تنش بين ناتو و روسيه نيستند در حالي كه ديگر اعضاي ناتو از جمله ايالاتمتحده، بريتانيا و كشورهاي شرق و مركز اروپا خواستار عضويت اوكراين و گرجستان در اين پيمان دفاعي بدون ملاحظه دغدغههاي امنيتي و استراتژيك مسكو هستند.
هشدار رايس و ساكاشويلي درباره روابط ناتو و روسيه
كاندوليزا رايس وزير امور خارجه ايالات متحده در آستانه تشكيل اجلاس بروكسل، به ناتو درباره آغاز همكاريهاي نظامي با روسيه هشدار داد. بهگزارش رويترز، رايس روز دوشنبه و يك روز مانده به آغاز اجلاس بروكسل با اشاره به دردسرساز بودن همكاريهاي روسيه و ناتو در عين حال گفت كه با تشكيل جلسات شوراي ناتو-روسيه مخالفتي ندارد. رايس كه در زمان تهاجم روسيه به گرجستان با شديدترين حملات لفظي به روسيه، مقامات مسكو را به «وحشيگري» متهم ساخته بود درباره آغاز گفتوگوهاي ناتو و روسيه گفت: «بايد بسيار مراقب بود و به دقت اقدامات مسكو را زير نظر گرفت» وزير خارجه ايالات متحده كه خود كارشناس مسائل روسيه است در ادامه با اشاره به سابقه حمله روسيه به گرجستان ،ضمن اشتباه خواندن تصميم روسيه در حمله به گرجستان، افزود: «سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه به صراحت به من گفت كه هدف روسيه از حمله به گرجستان سرنگون كردن دولت تفليس بوده است». در اين حال و همزمان با نشست وزراي خارجه ناتو در بروكسل، ميخائيل ساكاشويلي رئيسجمهور گرجستان از كشورهاي غرب خواست بدون مسوول دانستن روسيه به آغاز جنگ پنج روزه اين كشور با گرجستان روابط خود را با روسيه از سر نگيرند.به گزارش خبرگزاري رويترز، ساكاشويلي با چاپ مقالهاي در روزنامه آمريكايي والاستريت ژورنال همزمان با نشست ناتو در بروكسل ضمن ارائه اين درخواست خود افزوده است كه مسكو بايد به مواد آتشبس مدودف- ساركوزي براي خروج كامل از خاك گرجستان پايبند باشد. ساكاشويلي ضمن هشدار به اين امر كه وي قبلا گفته است بدون مسوول دانستن روسيه براي حمله به گرجستان، خطرات جدي ايجاد خواهد شد، نوشته است: اگر پاسخ بينالمللي قاطع نباشد، مسكو براي تغيير نقشه منطقه با ارعاب و زور، اقدامات ديگري انجام خواهد داد.
اوكراين و گرجستان در راه عضويت در ناتو
يكي از دستور كارهاي مهم وزراي خارجه ناتو در اين اجلاس بررسي موضوع عضويت گرجستان و اوكراين است. اين دو كشور در حياط خلوت روسيه همچنان خواستار عضويت در ناتو هستند در حالي كه برخي از اعضاي ناتو با احتياط به اين موضوع مينگرند. از اين رو برخي مقامهاي ناتو قبل از نشست بروكسل در موضعگيريهاي خود به مقامات تفليس و كييف خاطرنشان كردند كه احتمالا طرح اقدام براي عضويت (membership map action plan) براي اين دو كشور به تصويب نخواهد رسيد. اين برنامه در واقع آغاز فرآيندي است كه بهطور رسمي به عضويت يك كشور در ناتو ميانجامد و در چارچوب آن كشور متقاضي عضويت، متعهد ميشود تا اصلاحات مورد نياز براي عضويت در اين سازمان را در يك «بازه» زماني مشخصي به انجام رساند و در مقابل ناتو نيز متعهد ميشود با نظارت و راستيآزمايي بر اين اصلاحات اعمالي، عضويت كشور متقاضي در پيمان را در پايان زمان وعده داده شده و مقرر به سرانجام برساند. كشورهاي فرانسه، آلمان و ايتاليا اعلام كردهاند كه تصويب «طرح اقدام براي عضويت» براي اوكراين و گرجستان و پذيرش رسمي آغاز فرآيند عضويت اين دو كشور در ناتو ممكن است خشم روسيه را برانگيزد. از اين رو اين سه كشور در جريان اجلاس آوريل سالجاري سران ناتو در بخارست روماني بحث عضويت اوكراين و گرجستان در ناتو را به اجلاس ماه دسامبر موكول كردند. در اين فاصله زماني 9 ماهه اجلاس آوريل تا دسامبر، بحران قفقاز، معادلات منطقهاي را بيش از پيش دگرگون كرد و مقامات مسكو با حمله به گرجستان و جدا كردن دو منطقه جداييطلب اوستياي جنوبي و آبخازيا، جدي بودن خود را در دفاع از منافع استراتژيكشان در حوزه «خارج نزديك» به خود به رخ غرب كشيدند. از سوي ديگر مقامهاي مسكو با مخالفت صريح و شديد با موضوع استقرار سپر دفاع موشكي آمريكا در شرق اروپا، كشورهاي اروپايي را در دوراهي انتخاب آمريكا و روسيه قرار دادهاند. اعلام استقرار سامانه موشكي «اسكاندر» روسيه در مرز لهستان و ليتواني در واكنش به استقرار سپر دفاع موشكي آمريكا در لهستان و جمهوري چك از جمله موضوعاتي بود كه روابط روسيه و غرب را با چالش بيشتري مواجه كرد. در نهايت با پيشنهاد نيكلا ساركوزي رئيسجمهور فرانسه و پذيرش دميتري مدودف رئيسجمهور روسيه در اجلاس 14 نوامبر روسيه و اروپا در شهر نيس فرانسه، مسكو متعهد شد تا زمان برگزاري يك اجلاس امنيتي براي اروپا در ميانههاي سال آينده ميلادي اين طرح خود را متوقف كند. مقامات روسيه اميدوارند با حضور باراك اوباما رئيسجمهور منتخب آمريكا در كاخ سفيد، دولت دموكرات آمريكا در تصميم دولت بوش در استقرار سامانه سپر دفاع موشكي در اروپا تجديدنظر كند.
از سرگيري گفتوگوهاي اروپا- روسيه
همزمان با نشست وزراي خارجه ناتو در بروكسل، مقامات اتحاديه اروپا و روسيه نيز از روز گذشته نشستي به منظور بررسي موضوع از سرگيري گفتوگوهاي روسيه و اتحاديه اروپا برگزار كردند. موضوع اصلي اين نشست ارزيابي از سرگيري گفتوگوهاي روسيه و اتحاديه اروپا براي تفاهم بر سر انعقاد يك پيمان جامع همكاريهاي استراتژيك بين روسيه و اتحاديه اروپاست. روسيه و اتحاديه اروپا در سال 1997 يك موافقتنامه همكاري 10 سال به امضا رساندند. با انقضاي زمان اين موافقتنامه در دسامبر 2007 دو طرف اين توافقنامه را به مدت يك سال ديگر نيز تمديد كردند و دو طرف متعهد شدند كه در سال 2008، گفتوگوهاي خود را به منظور انعقاد يك پيمان همكاري استراتژيك و جامع بين خود به سرانجام رسانند. اما اين گفتوگوها به تصميم اروپا و به نشانه اعتراض به اقدام روسيه در حمله به گرجستان از اول سپتامبر سالجاري متوقف شد. در حالي كه به فاصله كمتر از سه ماه مقامات اروپا بار ديگر تصميم گرفتند تا گفتوگوهاي خود را با روسيه از سر بگيرند. «ولاديمير چيزوف» نماينده روسيه در اتحاديه اروپا كه رياست هيات روسي را در گفتوگوهاي بروكسل برعهده دارد گفتوگوهاي روسيه و اتحاديه را آسان ندانسته است.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]