واضح آرشیو وب فارسی:مهر: انبان خالي تلويزيون /جاي 90 شبيها در شبهاي بلند پائيز و زمستان خالي است
روند توقف ساخت و پخش مجموعههاي شبانه در تلويزيون به هر دليل كه باشد كمترين عايدي آن گرايش مخاطب عام به رسانههاي ديگر است كه عواقبي خوش براي دو طرف اين ماجرا به همراه ندارد.
به گزارش خبرنگار مهر، پائيز 87 تلويزيون در كنار همه تفاوتهايي كه الزاماً با پائيزهاي گذشته دارد، يك فقدان را هم يادآور ميشود. مجموعههاي 90 شبي هر چند حضورشان همواره با نقد و واكنش در زمان پخش همراه بود، اما اولين تجربه نبودشان در پائيز امسال به شدت خود را نمايان ميكند.
مجموعههاي طنز 90 شبي هر چند در روندي تدريجي در دهه 70 از دل آيتمهاي طنز و اپيزودهاي ناپيوسته زاده شدند، اما تجربههاي آغازين نشان داد اين حيطه جديد قابليت دارد تا كمي تغيير تا مدتها مخاطب گريزپا را پاي تلويزيون نگه دارد. روند اين سير و تغيير و تحول كه در ساختار مجموعههاي 90 شبي ايجاد شد تا مرحله توقف ناگهاني، خود مؤيد اين وجه است.
شبهاي برره
هر چند "زير آسمان شهر" را ميتوان آغازگر جدي طنزهاي شبانه دانست، حركت گروه سازنده بر مسيري تكراري، سري دوم و سوم اين مجموعه را با افت تدريجي و شكست مواجه كرد. تا جايي كه مهران غفوريان كارگردان و بازيگر آن در قسمت پاياني به طور مستقيم از مخاطبان به خاطر ضعف كيفي كار عذرخواهي كرد.
اما اين تجربه گروههاي ديگر را به حركت واداشت و شكلگيري تخصصي به نام سرپرست و گروه نويسندگان طنز شبانه را وارد عرصه تلويزيون كرد. گروهي كه در صدر آنها رضا عطاران قرار گرفت كه بعدتر خودش هم به كارگرداني روي آورد و در عرصه 90 شبيها مجموعه "كوچه اقاقيا" را ساخت كه موفقيت نسبي در پخش به دست آورد.
در ميان پيوستن گروههاي جديد به عرصه ساخت مجموعههاي شبانه همزمان با "زير آسمان شهر" باعث شكلگيري مهمترين گروه سازنده شد كه قبلتر همكاري موفق در عرصه ساخت آيتمهاي طنز داشتند. مهران مديري با اولين مجموعه 90 شبي خود علاوه بر اينكه سبك خاص طنز خود را در تلفيق فانتزي و واقعيت وارد كار كرد، گروهي نويسنده را به عرصه تلويزيون آورد كه نوآوري آنها جهشي در 90 شبيها ايجاد كرد.
پيمان و مهراب قاسمخاني اصليترين زوج نويسنده بودند كه همكاري موفق آنها با مديري منجر به خلق مجموعههاي "پاورچين"، "شبهاي برره" و "باغ مظفر" شد كه هر يك بدون تكرار محض اين ساختار، با با نوآوريهاي خاص همراه بودند و استقبال مخاطب هم پاسخي به آزمون و خطاي آنها در اين حيطه بود.
مديري در اين ميان مجموعه شبانه "نقطهچين" را هم ساخت كه البته به جهت جنس قصهها و حضور نداشتن سرپرست نويسندگان هميشگياش نتوانست به توفيق ديگر آثارش برسد. ضمن اشاره به اين نكته كه اين كارگردان / بازيگر در اين فاصله به ساخت مجموعههاي مناسبتي نوروزي هم روي آورد كه هر جا بهاي لازم به متن و فيلمنامهها داده شد، تضميني بر همراهي مخاطب بود.
در اين ميان گروههايي هم بودند كه به صورت پراكنده و مقطعي وارد عرصه ساخت 90 شبيها شدند كه از مهمترين آنها ميتوان به "بدون شرح"، "كمربندها را ببنديم"، "اكسيژن" و "زندگي به شرط خنده" مهدي مظلومي، "باجناقها" فرهاد آئيش و "چارخونه" سروش صحت نام برد كه با افت و خيزهايي همراه بودند.
مرور كوتاه بر اين روند ميتواند روند تغيير و تحول مجموعههاي 90 شبي و اين مهم را يادآور شود كه اين آثار كمتر در يك ساختار محدودشونده درجا زدهاند. در واقع بيشتر سازندگان اين آثار تلاش كردهاند وراي حركت بر مسيري كه ميتواند همراهي مخاطب را تضمين كند، به نوآوري و تغيير روي آورند و مجموعههاي مديري نمونهاي خوب از تشخيص اين الزامها براي احترام و توجه به مخاطب است.
به اين ترتيب اين ساختار سريالي مانند همه گونهها مرحله آزمون و خطا را طي كرده و حتي از طنز به سمت و سوي ملودرام هم حركت كرده كه "نرگس" سيروس مقدم نمونهاي از 90 شبيهاي ملودرام است كه در زمان پخش توانست مخاطب عام را با خود همراه كند.
نكتهاي كه پائيز امسال را خاليتر از هر سال و شبهاي طولاني سومين فصل سال را در رسانه ملي بيبهره از تدارك براي مخاطب نشان ميدهد، اين است كه هر سال برنامهريزي مسئولان به گونهاي بود كه از آغاز پائيز حداقل يك مجموعه شبانه از يكي از شبكهها پخش شود.
اما بنا به دلايلي كه ميتواند از ناموفق تجربههاي اخير اين حيطه باشد و همچنين نوآوريهايي كه در مقاطعي گريبان رسانه ملي را ميگيرد، تصميم گرفته شده فعلاً مجموعه 90 شبي ساخته نشود. در اين ميان مخاطب هم بايد با مجموعههاي هفتگي سر كند كه متأسفانه در پائيز 87 هيچكدام آنچنان جذابيتي براي پر كردن اوقات خالي شبهاي طولاني پائيز ندارند.
چارخونه
روند پخش سه روز در هفته مجموعهها (ساعت شني)، پخش مجموعههاي زير 90 قسمت به مناسبتهاي مختلف به صورت هر شبي (ترانه مادري) و... نيز نتوانستند جاي مجموعههاي 90 شبي را پر كنند. اينجاست كه در كنار جذاب نبودن مجموعههاي هفتگي و افت كيفي آثار در حال پخش، اين فقدان به شدت حس ميشود.
اگر بهانه توقف ساخت 90 شبيها افت كيفي آنها باشد كه بايد گفت مجموعههاي در حال پخش نيز چيز دندانگيري براي عرضه ندارند تا بتوانند در اين رقابت وارد شوند. فيلمهاي تلويزيوني كه در مقطعي كنوني در كميت بالا توليد و روانه پخش ميشوند هم جايگزيني مناسب براي پر كردن رقابت در اين عرصه نيستند.
به هر حال بهانه توقف ساخت و پخش مجموعههاي شبانه هر چيز كه باشد مطمئناً كمترين عايدي اين فقدان براي مخاطب عام تلويزيون گرايش دادن او به رسانههاي ديگر است كه البته عواقبي خوش براي رسانه ملي به همراه نخواهد داشت.
چهارشنبه 13 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 154]