واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به مشكلات ايلراههاي عشاير در خراسان شمالي ((۱
داخلي. اجتماعي. عشاير.
عشاير خراسان شمالي مسايلي چون خرابي ايلراهها، سخت گذر بودن، تصرف و تعرض به ايلراهها، از بين رفتن مراتع ميانبندها و تخريب چراگاههاي دام توسط روستاييان را از مشكلات اصلي خود در فصل كوچ عنوان ميكنند.
شماري از عشاير خراسان شمالي در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي خواستار رفع مشكلات مسير كوچ براي تداوم دامپروري عشايري شدند.
يكي از عشاير خراسان شمالي كه هماينك در مناطق قشلاقي مانهوسملقان اين استان مستقر است در اين خصوص گفت: به دليل وضعيت نامناسب ايلراههاي عشايري مجبور به جابهجايي دامهاي خود با وسايط نقليه شدهام.
شيرمحمد وحيدي افزود: جابهجايي با وسايط نقليه باعث ميشود عشاير زودتر به مناطق قشلاقي برسند كه اين امر منجر به افزايش اين مدت به طول زمان استقرار آنان در قشلاق ميشود.
وي گفت: اين در حالي است مراتع قشلاقي در مدت اين ۲۰روز جوابگوي نياز دامهاي آنان نبوده و عشاير ناگزير ميشوند دامها را به صورت دستي تغذيه كرده و متحمل هزينه سنگين تهيه علوفه ميشوند.
او تصرف راههاي عشايري توسط روستاييان را مشكل اصلي عشاير خراسان شمالي هنگام كوچاندن دامها دانست و افزود: روستاييان زمينهاي كشاورزي را تا جايي گسترش دادهاند كه به آسفالت جاده اصلي نيز نزديك شده و حتي در برخي مناطق محدوده خاكي جاده را نيز كشت كردهاند.
يكي ديگر از عشاير گفت: عشاير هنگام كوچ در نبود ايلراهها ناچار به عبور از جادهها هستند كه در اين صورت با مشكلات زيادي همچون درگيري با روستاييان مواجه ميشوند.
اميرعلي قهرمانلو افزود: گاهي عشاير در زمان كوچ در جادههاي اصلي نيز تردد دارند كه سالانه تصادفات جادهاي به عشاير خسارات زيادي وارد ميكند.
وي مشكل اصلي در زمان كوچ را براي عشاير، خرابي ايلراهها عنوان و بيان كرد: عشاير مجبور ميشوند گاهي اوقات در زمان كوچ وسايل زندگي خود را با تراكتور و چهارپا تا مكاني حمل كنند و بعد با كاميون راهي مراتع "مراوهتپه" استان گلستان شوند كه اين امر مستلزم هزينه است.
يكي ديگر از عشاير خراسان شمالي گفت: تا حدودي راههاي اصلي عشايري خوب است اما بيشتر راههاي فرعي سختگذر از وضعيت نامناسب برخوردار است.
قربانعلي شجاعي افزود: راههاي عشايري سختگذر هستند و بيشتر آنها نيز به رودخانه منتهي ميشود كه عشاير براي عبور از رودخانه با مشكل مواجه هستند.
وي گفت: سالها است عشاير از اين ايلراهها استفاده ميكنند اما اهالي روستاهاي مسير بدون توجه به ايلراهها و مراتع براي عشاير استان با تصرف ايلراهها و مراتع مشكل ايجاد ميكنند.
او بيان كرد: در حال حاضر اكثر راههاي عشايري كه از كنار و ميان روستاها ميگذرد توسط روستاييان تصرف و به زير كشت رفته است.
وي افزود: عشاير بايد دامهاي خود را در ايلراهها تغذيه كنند اما وقتي روستاييان مانع استفاده آنان از مراتع و بعضا حتي آب نيز ميشوند چه بايد كرد.
او گفت: قشر عشاير به تنهايي قادر به رفع مشكلات خود نيستند لذا بايد مسوولان از اين قشر حمايت كنند.
مديركل اداره امور عشاير خراسان شمالي هم طول راههاي اصلي عشايري استان را هزار و ۳۰۰كيلومتر ذكر و بيان كرد: در حال حاضر ۳۰۰كيلومتر از راههاي عشايري استان شنريزي شده و بقيه خاكي است.
موسيالرضا شادمهر افزود: راههاي مناطق قشلاقي عشاير كه در مانهوسملقان، راز و جرگلان و اسفراين است اغلب خراب و سختگذر ميباشد.
وي منطقه شمال غرب راز و جرگلان، كوههاي شاهجهان، گلول و كوه باغان شيروان، منطقه "جيران سو" مانهوسملقان، كوه "سالوك " اسفراين و قسمتي از "آلادغ" بجنورد را از مسيرهاي سختگذر عشاير عنوان كرد.
او اظهار داشت: مناطق قشلاقي استان گلستان نيز راههاي سخت و دور از آب دارد كه بعضا برخي از خانوارهاي عشايري در آن منطقه بايد ۱۳۰كيلومتر براي دسترسي به آب طي كنند.
وي افزود: به دليل سختگذر بودن راهها حتي تانكرهاي آبرساني براي تردد با مشكل مواجه ميشوند و هر تانكر تنها در روز يك يا دو بار ميتواند آب را به مناطقي كه عشاير مستقر هستند برساند.
او گفت: براي برطرف كردن مشكل تامين آب عشاير با مسوولان استان گلستان رايزنيهايي شده كه اميدواريم اين مشكل هرچه سريعتر مرتفع شود.
وي افزود: به دليل سختگذر بودن راهها رساندن امكانات بهداشتي، آموزشي، رفاهي و حتي آب به عشاير با مشكل مواجه ميشود.
او گفت: براي برطرف كردن مشكلات راههاي عشايري هزار و ۵۰۰ميليارد ريال اعتبار از استانداري درخواست شده كه اميد است اين اعتبار اختصاص داده شود.
وي افزود: با اين اعتبار راههاي عشايري استان مرمت و شن ريزي و موانع حادثهخيز نيز رفع خواهد شد.
مديركل اداره امور عشايري خراسان شمالي گفت: راههاي عشاير به دو قسمت تردد وسايل نقليه و عبور دام تقسيم ميشود كه اين ادارهكل در مسيرهايي كه خودرو تردد دارد اقدام به مرمت و شنريزي ميكند.
وي به راههاي عشاير واقع در گذرهاي سيل اشاره و بيان كرد: راههايي كه مانع تردد و حمل و نقل عشاير ميشود شناسايي شده و در اين مسيرها با ساخت آب نما و سيلبند با توري گابيوني و خشكهچين مشكل برطرف ميشود.
او افزود: در يكي دو سال اخير اقدامات خوبي براي برطرف كردن مشكلات مسيرها و نقطههاي سختگذر عشاير صورت گرفته كه براي رفع تمامي موانع سخت گذر نياز به تخصيص اعتبارات بيشتري است.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 272]