واضح آرشیو وب فارسی:آفتاب: دكتر محمدمهدي مظاهري : عراق پاشنه آشيل سياست خارجي اوباما
آفتاب: باراك اوباما رئيسجمهور جديد آمريكا كه با وعده تحقق شعار تغيير سياست خارجي و خروج نيروهاي آمريكايي از عراق به كاخ سفيد راه يافته، در عرصه عملي و نيز چشمانداز توافق امنيتي با دولت عراق با مشكلات متعددي مواجه است.
واقعيت آن است كه به رغم پذيرش جدول زماني براي خروج نيروهاي آمريكا از عراق تا 210 معماي امنيت و تداوم ناآراميها و آشوبها لاينحل مينمايد. از اين رو بيشتر كارشناسان مسائل منطقه براين باورند كه تداوم چالشها موافقين و مخالفين توافق امنيتي آمريكا با عراق براي اجرايي ساختن از يك سو، وعده خلافي اوباما در ارتباط با بازگرداندن نيروهاي آمريكايي در موعد مقرر از ديگر سو ميتواند همچنان اين كشور را به عنوان كانون بحران در منطقه نگه دارد در بررسي خطوط اصلي سياست خارجي اوباما نسبت به عراق مسائل ذيل قابل تامل است:
1- اوباما درطول دوره رقابت انتخاباتي، بحران عراق را يكي از محورهاي تبليغاتي خود قرار داد وبارها سياست جمهوريخواهان را در تداوم اشغال عراق نادرست خواند البته اين بدين معنا نيست كه اوباما مخالف جنگ عراق باشد بلكه برعكس وي از كساني است كه حمله به عراق را تاييد نمود، اما نكته مهم اين استكه اوباما بارها اعتراض خويش را نسبت به تداوم سياستهاي يكجانبه بوش اعلام داشت و مدعي است كه آمريكا بايد با تجديدنظر در استراتژيها و اهداف خويش در مورد عراق از پتانسيل بالاي متحدين خويش از جمله ناتو براي كاهش هزينهها و حل و فصل بحران استفاده كند.
2- باراك اوباما علاوه بر يادآوري نقش همپيمانان غربي در طرح راهبردي خويش براي خروج از بحران عراق به نقش موثر و سازنده ملل در انتقال قدرت و تثبيت اوضاع امنيتي در منطقه متعهد است. بطوريكه از ديدگاه وي آمريكا بايد سازمان ملل را در حكومت آينده عراق شريك اصلي قرار دهد و به منظور جلب حمايت بينالمللي براي تقويت زمينههاي ايجاد آرامش در عراق، تلاش بيشتري از خود نشان دهد.
3- اوباما برعكس ديدگاه بوش براي تثبيت اوضاع
” باراك اوباما علاوه بر يادآوري نقش همپيمانان غربي در طرح راهبردي خويش براي خروج از بحران عراق به نقش موثر و سازنده ملل در انتقال قدرت و تثبيت اوضاع امنيتي در منطقه متعهد است.... “
منطقه و كاستن از مشكلات داخلي عراق، نقش كشورهاي تاثيرگذار و بزرگ نظير ايران و سوريه را مثبت ارزيابي ميكند و خواهان نقشآفريني اين دو كشور در بحران عراق است. افزايش قدرت طبيعي ايران در منطقه همزمان رويكرد مثبت اتحاديه اروپا به نقش سوريه در تحولات خاورميانه در تغيير رويكرد اوباما نسبت به اين دو كشور بيتاثير نبوده است.
4- با توجه به تشديد اوضاع امنيتي افغانستان و قدرتيابي مجدد طالبان در افغانستان و سرحدات پاكستان به نظر ميرسد كه اوباما خواهان تمركز بيشتر نيروهاي آمريكايي در مبارزه جدي عليه فعاليتهاي گروه تروريستي القاعده در منطقه است. اين امر نشان ميدهد كه دولت جديد آمريكا با كاستن از نيروهاي خود در عراق و تمركز در افغانستان در پي آن است كه از تشديد افكار ضد جنگ در سطح جهان به دليل اقدامات مسالهساز بوش جلوگيري كند.
5- بيترديد اظهارات اوباما در مورد تغيير سياست خارجي و بحث پايان اشغال عراق از مولفههاي تاثيرگذار دموكراتها براي جلب آراي عمومي مردم آمريكا و كسب كرسي رياست جمهوري كاخ سفيد محسوب ميگردد. از اين رو عدم خروج نيروهاي آمريكا در موعد مقرر و تشديد اوضاع امنيتي عراق با واكنش منفي جنبش ضد جنگ در سراسر جهان مواجه خواهد شد و سياست منطقهاي دولت اوباما را همانند نومحافظهكاران با بنبست روبرو خواهد ساخت.
سه شنبه 12 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفتاب]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 76]