واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: درجلوگيري از گسترش ايدز پيشگام باشيم (2و پاياني)
مهاباد - "مرحله بروز ايدز" هنگامي اچ آي وي مبدل به ايدز مي شود كه شمار گلبولهاي سفيد آنقدر كم شود كه در انجام وظيفه معمولي آنها تداخل ايجاد شود .
درواقع زمانيكه شمارگلبولهاي سفيد ( CD4+T ) به كمتر از 200 شماره درهرميكروليتر خون مي رسد و يا هنگاميكه بدن فرد دچار عفونت بشود، بيماري ايدز رخ مي دهد.
"انتقال و پيشگيري"
هرچند اچ اي وي درتمام ترشحات بدن فرد مبتلا (بجزعرق)وجود دارد ولي براي انتقال و سرايت تنها سه راه اثبات شده است.
آميزش جنسي : شايعترين راه سرايت ويروس تماس جنسي است ويروس ممكن است ازفرد مبتلا به شريك جنسي اش
منتقل بشود كه سرايت ازراه تماس جنسي 80 درصد موارد را شامل مي شود كه بيشتر از 70 درصد آن از راه تماس با جنس مخالف و 10درصد از طريق تماس با همجنس است.
تبادل خون يا فرآورده هاي آن: ويروس مي تواند از راه مصرف خون و يا فاكتورهاي انعقادي آلوده هم منتقل شود، در واقع اين ويروس قادراست از راه وريد ( مثلا درحين تزريق وريدي) مقعد واژن آلت، دهان و سايرغشاهاي مخاطي نظير چشم و مخاط داخل بيني و يا بريدگيها و زخمها وارد بدن ميزبان شود.
بيماران هموفيلي و معتادان تزريقي كه از سرنگ و سوزن بطور مشترك استفاده مي كنند از گروه هاي پر خطر در ابتلا به ايدز به حساب مي آيند.
هروسيله تيز و برنده كه احتمال آغشته شدن به خون آلوده را داشته باشد درصورت ضد عفوني نشدن و ايجاد زخم مي تواند فرد سالم را آلوده كند از اينرو ابزار پزشكي و دندان پزشكي لوازم خالكوبي سوراخ كردن گوش و حجامت، قمه زني و تيغ سلماني و مسواك ممكن است باعث انتقال آلودگي شود.
ازمادر مبتلا به جنين : ويروس مي تواند ازطريق مادر آلوده به جنين در داخل رحم و يا حين زايمان و يا درطي دوران شيردهي به جنين يا نوزاد منتقل شود كه اين شيوه درمورد ابتلاي كودكان بسيار شايع است بطوريكه 90درصد تمامي كودكان مبتلا به اچ آي وي درسال 2003 ميلادي ازطريق انتقال مادر به كودك دچار اين بيماري شدند .
راه هايي كه ايدز نمي تواند منتقل شود:
اين ويروس از طريق هوا و سرفه عطسه و بوسيدن تماس پوستي يا دست دادن و استفاده مشترك از لوازم آشپزي مانند بشقاب و قاشق و چاقو قابل انتقال نيست.
اين ويروس همچنين ازطريق حشرات و نيش يا گازحيوانات، شنا دراستخرهاي عمومي و از طريق خوردن غذايي كه توسط فرد مبتلا به اچ آي وي تهيه شده باشد نيز قابل انتقال نيست.
"پيشگيري"
ازآنجاكه تاكنون واكسن و يا علاج قطعي براي اين بيماري كشف نشده است و درآينده نزديك نيز امكان پذير به نظر نمي رسد مهمترين راه مبارزه با اين بيماري پيشگيري و آموزش است.
براي پيشگيري از انتقال اچ آي وي بهترين راه خودداري از برقراري رابطه جنسي با فرد مبتلا و درمعتادان تزريقي نيز خودداري از مصرف سرنگهاي مشترك است.
"زندگي با ايدز"
كسانيكه دچار اچ آي وي هستند تا سالها مي توانند به اساني به زندگي عادي خود و اشتغال مثمر ادامه دهند و با مصرف داروهاي موجود سالها با سلامت زندگي كنند هرچند كه اچ آي وي در بدنشان ريشه كن نخواهد شد فشارهاي اجتماعي و سستي جسمي و اقتصادي نيز ممكن است آنها را آسيب پذير نمايد.
آنچه يك بيمار ايدزي به آن نياز دارد، برآوردن دارو وخدمات مشاوره اي و درماني همچنين پشتيباني و پرهيز از سوءظن و انگ و تبعيض است.
نبايد انان را ازخود طرد كنيم و اجازه دهيم آنان نيز همچون ما به زندگي بپردازند و دراين ميان كارگزاران سياسي و شخصيتهاي مذهبي و اجتماعي مي توانند نقش مهمي را دررفع انگ و تبعيض و تدارك خدمات لازم داشته باشند.
بايد اين حقيقت را دريافت كه ايدز تنها يك مشكل بهداشتي نيست بلكه يك مشكل اجتماعي و فرهنگي نيز هست كه اين بيماري را با هاله اي از شرم و منع هاي اخلاقي و فرهنگي همراه نموده است كه اين امر مانع از اعلام بيماري از سوي افراد شده و همين مساله منجر به پنهان ماندن بيماري و طي نشدن پروسه درمان و درنتيجه شيوع سريع آن شده است.
به علت پيش داوري و ترس ازسرايت بيماري، اين بيماران درمورد انتخاب مسكن، شغل و مراقبتهاي بهداشتي و حمايتهاي عمومي مورد تبعيض قرارمي گيرند و رفتارهاي نامناسب و تحقيرآميزي كه با آنها مي شود موجب انزواي
اين بيماران شده و فرصت آموزش را ازآنها مي گيرد.
وحشت ازمرگ، وحشت طرد و تنهايي و انگ اجتماعي اخراج كارگران مبتلا و بدنامي ازطرف دوستان و خانواده سبب مي شود افرادي كه گمان مي كنند ممكن است آلوده باشند وضعيت خودشان را تا جايي كه مقدور است مخفي نگه دارند كه اين خود موجب گسترش آلودگي مي گردد. ك/4
587/584/
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]