واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: جامعه - فقط50 درصد از قانون جامع حمايت از حقوق معلولان اجرا شده است
جامعه - فقط50 درصد از قانون جامع حمايت از حقوق معلولان اجرا شده است
شيوا زرآبادي: با گذشت سه سال از تصويب قانون جامع حمايت از حقوق معلولان تنها 50 درصد از اين قانون اجرايي شده است. در گيرودار ارائه اين قانون به مجلس و تصويب آن در ارديبهشت سال 1383 معلولان و فعالان اين حوزه تصور ميكردند بيعدالتي و بيتوجهيهاي تصميمگيرندگان دولتها با وجود قانون از بين ميرود در حالي كه به گفته معاون توانبخشي سازمان بهزيستي تنها بخشي از اين قانون به اجرا در آمده است و بيتوجهيها همچنان پابرجاست. از طرف ديگر با اينكه پيوستن ايران به هر كنوانسيون بينالمللي به خودي خود با ايجاد تعهدات بينالمللي فراتر از تعهدات ملي خوب است اما در شرايطي كه دستگاههاي دولتي تن به قانون حمايت از معلولان مصوب مجلس اسلامي نميدهند ديگر تكليف عمل به تعهدات يك كنوانسيون بينالمللي معلوم است.
شعار امسال روز جهاني معلولان، 12 آذر «تكريم و عدالت براي همه» است. شعاري كه به وضوح نشان از دادن توجه بيشتر به مسوولان دولت براي فراهم آوردن عدالت براي همه دارد و به اين تاكيد ميكند كه با وجود طرح شعار عدالتورزي دولت نهم در آخرين سال كاري اين دولت معلولان هنوز شامل عدالت نميشوند. تا قبل از سال 83 معلولان هيچ نقطه اتكايي نداشتند نه قانون نه توجه. با آمدن اين قانون تازه قرار بر اين شد كه دستگاههاي دولتي همه در قبال معلولان احساس مسووليت كنند و وظيفهاي را به عهده بگيرند. 16 ماده اين قانون با آييننامههاي اجرايي آن اين وظايف را به دستگاهها محول كرد. در ماده 7 قانون جامع حمايت از حقوق معلولان دستگاههاي دولتي و عمومي اعم از وزارتخانهها، سازمانها، موسسات، شركتها و نهادهاي عمومي و انقلابي و ديگر دستگاههايي كه از بودجه عمومي كشور استفاده مينمايند موظف شدهاند جهت ايجاد فرصتهاي شغلي براي افراد معلول حداقل 3 درصد از مجوزهاي استخدامي (رسمي- پيماني- كارگري) خود را به معلولان اختصاص دهند. بنا به گزارش اقدامات انجام شده در خصوص اين ماده كه توسط سازمان بهزيستي در سايت اين سازمان منتشر شده است با هماهنگي سازمان مديريت و برنامهريزي كشور طي سال 1385 بيش از 362 نفر از معلولان در سازمانها و ارگانهاي دولتي با استفاده از سهميه 3 درصد استخدام و بهكار گرفته شدهاند در صورتي كه طي سالهاي 83 و 84 از اين طريق تنها 173 معلول استخدام شده بودند.
روز گذشته كاظم نظمده معاون توانبخشي سازمان بهزيستي در نشست خبري به مناسبت روز جهاني معلولان بدون اشاره دقيق به تعداد معلولان شاغل در دستگاههاي دولتي گفت: «در بخش ستادي سازمان بهزيستي حدود هزار نفر معلول شاغل هستند و سهم بهزيستي از اشتغال معلولان بسيار بيش از 3 درصد قانوني و به 8 درصد رسيده است.» سال گذشته با ابلاغ رئيسجمهور قرار بود 2هزار نفر از نابينايان شاغل شوند كه به گفته يكي از خبرنگاران حاضر پيگير اين موضوع هنوز حتي يك نفر هم از نابينايان اشاره شده به كار مشغول نشدهاند. نظمده با قصور خواندن بيتوجهي دستگاههاي دولتي به اختصاص 3 درصد از سهم استخدامي خود به معلولان درباره علت عدماشتغال آن دو هزار نابينا گفت: «اين دستگاهها يا فضاي استخدام ندارند يا به توانمنديهاي معلولان شك دارند. بهزيستي بهجد اين مورد را پيگيري خواهد كرد.»
آخرين ماده قانون جامع حمايت از معلولان بخشي است كه به گفته نظمده براي دستگاهها راه گريز گذاشته است و دستگاهها با استناد به اين ماده در پاسخ به كمكاريهايشان ميگويند طبق ماده 16 قانون جامع حمايت از حقوق معلولان تا هزينه اقدامات دستگاهها به نفع معلولان تامين نشود ما ملزم به اجراي آن نيستيم. نظمده در اينباره ميگويد: «با اينكه نظارت اجراي اين قانون به سازمان بهزيستي سپرده شده است اما جايگاه تشكيلاتي ما را در نظر داشته باشيد. ما يك سازمان هستيم آيا يك سازمان ميتواند يك وزارتخانه را زير سوال ببرد. ميتواند در دولت حضور داشته باشد و مشكلاتش را بگويد. اگر مشكلي باشد ما ابتدا بايد آن را به وزارت رفاه منتقل كنيم. به نظرم زماني مشكلات ما حل ميشود كه بتوانيم آن را با بالاترين سطح قوه قضائيه مطرح كنيم.»
ماده16 در مورد محل تامين اعتبار مورد نياز قانون جامع حمايت از معلولان آورده است:
1- از محل اعتباراتي كه دستگاهها و نهادها حسب وظايف قانوني در قوانين بودجه سالانه منظور مينمايند.
2- از محل اعتبارات هزينهاي و تملك سرمايهاي سازمان بهزيستي كشور كه تاكنون از محل اعتبارات مذكور خدمات لازم را به معلولان ارائه ميداده است.
3- از محل وجوه واصله از اجراي طرح هدفمند كردن يارانهها در كشور.
4- از محل صرفهجويي در هزينههاي دستگاهها، شركتهاي دولتي و نهادهاي عمومي كه ميزان سالانه آن براي هر يك از دستگاهها و شركتها و نهادها را هيات وزيران مشخص مينمايد.
تبصره 1: آييننامه اجرايي اين ماده توسط سازمان بهزيستي كشور و سازمان مديريت و برنامهريزي كشور تهيه و به تصويب هيات وزيران خواهد رسيد. و تبصره 2 اين ماده كه راه گريز دستگاههاي دولتي براي فرافكني از مسووليتهايشان در قانون جامع حمايت از معلولان است و به گفته معاون توانبخشي سازمان بهزيستي پيشنهاد اصلاح آن به فراكسيون معلولان مجلس هشتم داده شده است چنين ميگويد: «آن تعداد يا بخشي از مواد اين قانون كه نياز به اعتبار جديد داشته باشد مادامي كه اعتبار لازم از محل منابع مذكور در اين ماده تامين نگردد اجرا نخواهد شد.»
بيش از 2 ميليون معلول و تنها 650 هزار نفر تحت پوشش
از آنجا كه به گفته معاون توانبخشي سازمان بهزيستي تعاريف متفاوتي از معلوليتها در كشورهاي مختلف وجود دارد و تعريف ما تعريف متفاوتي از معلوليت در دنياست بنابر اين بر خلاف آمارهاي جهاني كه 10 درصد جمعيت هر كشور را داراي معلوليت تخمين ميزنند شيوع معلوليت در كشور ما 6/3درصد كل جمعيت كشور است. بر اين اساس طبق آمارهاي جهاني ايران داراي 7 ميليون معلول داراي معلوليت خفيف، متوسط، شديد و خيلي شديد است و بنا بر آمارهاي رسمي كشور داراي دو ميليون 800 هزار معلول است. اين رقم بر اساس شيوع 6/3 درصدي معلوليت در ايران به دست آمده است ضمن اينكه به گفته نظمده به علت محدوديت منابع مالي و ضعف اقتصاد توانبخشي در كشور اولويت خدماترساني به معلولان در ايران با معلوليتهاي متوسط، شديد و خيلي شديد است و معلوليتهاي خفيف در برنامههاي ملي سازمان بهزيستي لحاظ نميشود.
بر اين اساس در حال حاضر يك ميليون و 200 هزار معلول در كشور شناسايي شدهاند كه به گفته نظمده تنها 650 هزار نفر تحت پوشش خدمات توانبخشي قرار دارند و از اين 650 هزار نفر تنها 227هزار نفر كمك هزينه نگهداري و توانبخشي (مستمري)دريافت ميكنند. حداقل مستمري مددجويان بهزيستي از 25 هزار تومان در سال گذشته به 32 هزار تومان در سال 87 رسيده است و بر اساس تعداد افراد خانواده تا 60 هزار تومان هم افزايش مييابد.
به گفته نظمده با اعتباري بيش از 8 ميليارد تومان 9350 دانشجوي معلول نيازمند كمك هزينه تحصيلي براي تحصيل در دانشگاههاي غيردولتي دريافت كردند. تعداد معلولان جسمي و حركتي گيرنده خدمات از مراكز غيردولتي در سال 85، 3235 نفر بوده و در سال 86 به 5020 نفر رسيده است. تعداد معلولان ضايع نخاعي خدمات گيرنده از 1583 نفر در سال گذشته به بيش از 3 هزار نفر در سال 87 رسيده است. اعتبار حق پرستاري براي معلولان ضايع نخاعي از 855 ميليون تومان در سال 85 به 3 ميليارد و 500 هزار تومان در سال 87 رسيده است. ميزان اعتبار اياب و ذهاب معلولان از يك ميليارد و 140 ميليون تومان در سال گذشته امسال به يك ميليارد و 500 هزار تومان افزايش داشته است. تعداد كاشت حلزون انجام شده براي كودكان 425 مورد بوده است و ميزان اعتبار اين عمل از پنج ميليون تومان در سال 83 به 240 ميليون تومان در سال 86 رسيده است. در بين اعتبارات سازمان بهزيستي اعتبار مربوط به وسايل كمك توانبخشي كاهش يافته است. سال گذشته اين اعتبار به بيش از پنج ميليارد تومان ميرسيد كه نيمي از آن توسط سازمان بهزيستي و مابقي از بند ب تبصره 15 بودجه وزارت رفاه تامين ميشد. امسال اين اعتبار از بودجه وزارت رفاه حذف شده است. پيش از اين معلولان از تعداد سهميه خود از وسايل توانبخشي و كيفيت آنها گلايه داشتند و اكنون با حذف نيمي از اعتبارات آن شرايط سخت تري بوجود خواهد آمد. در سال 85، 39 هزار و 316 نفر از معلولان ذهني در مراكز غيردولتي نگهداري ميشدند كه در سال 86 به 37هزار نفر رسيدند. تعداد بيماران رواني مزمن در مراكز غيردولتي روزانه و شبانه در سال 85، 8279 نفر بوده و در سال86 به 9879رسيده است.. اعتبار سازمان براي بيماران رواني مزمن در سال 86/13 ميليارد تومان و در سال 87 بيش از 24 ميليارد تومان تعيين شده است. مطابق با قانون برنامه سوم و چهارم تا پايان برنامه چهارم توسعه اقتصادي بايد 75 درصد از بيماران رواني مزمن ساماندهي و تحت پوشش قرار گيرند در حالي كه به گفته نظمده در مصوبه اخير دولت تعداد بيماراني كه بايد تحت پوشش قرار گيرند 21 هزار نفر عنوان شده است. و بهزيستي از جمعيت 75 هزار نفري بيماران مزمن تاكنون 45 هزار نفر را تحت پوشش قرار داده است. در حالي كه آمار واقعي بيماران رواني مزمن 210 هزار نفرند كه بهزيستي تنها 75 هزار نفر از آنان را شناسايي كرده است.
دوشنبه 11 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]