واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: .:: مسمومیت با سرب علامت ندارد ! ::.
این گزارش مخصوص آنهایی است كه در یكی از كلانشهرهای ایران زندگی می.كنند؛ كلانشهری كه ذرات ندیدنی سرب در هوایش معلقند و آدم.هایش با هر دم و بازدم مسموم.تر می.شوند. ما به این مسمومیت عادت نمی.كنیم و ذرات آلاینده به مرور زمان و طی سال.ها اثرشان را بر سلامت. ما نشان می.دهند، اما گاهی هم پیش می.آید كه به دلایلی مثل زیاد بیرون ماندن از خانه یا بالاتر رفتن میزان آلودگی هوا، مسمومیت سرب در كوتاه.مدت نیز آثارش را نشان می.دهد.
اولین پرسش كسانی كه با سرب مسموم می.شوند، این است كه سرب از چه راهی وارد بدن می.شود و مسموم.مان می.كند؟ یكی از اصلی.ترین راه.های انتقال سرب به بدن، تنفس در هوای آلوده به سرب است. اما این فلز نه.تنها از طریق دم و بازدم وارد بدن می.شود، بلكه گاهی هم در خاك تجمع پیدا می.كند و سپس از طریق آبی كه می.نوشیم یا گیاهانی كه برای رشد از آن خاك تغذیه كرده.اند، وارد بدن می.شود و مهم اینکه كودكان و زنان باردار و سالمندان بیشتر در معرض خطر مسمومیت با سرب قرار دارند.
راه ورود سرب به بدن
شایع.ترین راه كاهش احتمال آلوده شدن به سرب از طریق تنفس، استفاده از ماسك و پرهیز از قرار گرفتن طولانی.مدت در فضاهای باز بخصوص در زمان آلودگی هواست. اما این را هم در نظر داشته باشید كه سرب از روش.های دیگری نیز وارد بدن می.شود كه پرهیز از آنها گاهی ناممكن است.
به گفته دكتر محمد عبداللهی، رئیس انجمن سم.شناسی و مسمومیت.های ایران، استفاده از رنگ.های سرب.دار، بنزین دارای سرب و تجمع سرب در خاك و سپس ورود آن به مواد غذایی و چرخه غذایی انسان از جمله راه.های انتقال سرب به بدن هستند، گرچه در حال حاضر از میزان سرب در بنزین كاسته شده، اما هنوز در برخی بنزین.ها از سرب استفاده می.شود.
در مكان.هایی كه سرب در خاك به میزان بیشتری وجود دارد، غلظت آن در بدن افراد بومی آنجا بیشتر است. كاركنان معادن سرب، كاركنان كارخانه.های باطری سازی و نظایر آن كه در معرض سرب هستند، باید در انجام امور خود بیشتر احتیاط كنند. او می.افزاید: سم سرب در كودكان، زنان، مردان و افراد مسن به اشكال گوناگونی نمایان می.شود. لوله.های سرب.دار كه در سیستم آب رسانی برخی كشورها به كار می.رود بر میزان خطر انتقال سرب افزوده است. خوشبختانه در ایران از لوله.های سرب.دار در منازل استفاده نمی.شود و یكی از فاكتورهای مسمومیت با سرب حذف شده است.
علائم مسمومیت سربی
رئیس انجمن سم.شناسی و مسمومیت.های ایران اظهار می.كند: كودكان در حال رشد، زنان باردار و افراد مسن بیشتر در معرض ابتلا به مسمومیت با سرب قرار می.گیرند. این فلز می.تواند باعث ایجاد اختلالات گوارشی از جمله دردهای شكمی شود و بسیاری از اوقات تجمع سرب در شكم با درد آپاندیسیت اشتباه گرفته می.شود.
او درباره علائم ناشی از مسمومیت با سرب در كودكان می.افزاید: سرب جزو سمومی است كه در بدن تجمع پیدا می.كند، بنابراین می.تواند با تجمع در بدن زنان باردار به جنین هم برسد و خطراتی را بویژه در سه ماهه اول بارداری برای مادر و جنین به همراه داشته باشد. این سم.شناس درباره علائم آلودگی بدن به سرب در طولانی مدت اظهار می.كند: نشانه.های مسمومیت با سرب در كودكان كمی متفاوت تر است. وجود خطوط كدر بر روی دندان.ها، تغییرات خلقی و رفتاری و كم شدن رشد ذهنی بر اثر تماس كودكان با سرب ایجاد می.شود. علامت.هایی چون تجمع سرب در استخوان.ها، تجمع سرب در گلبول.های قرمز، خستگی مزمن، پیری زودرس، سردرد، افسردگی، پوكی استخوان زودرس، تغییرات روحی و رفتاری چون عصبانیت و پرخاشگری نیز اغلب در میان بزرگسالان شایع است.
جهان، نگران سرب
رئیس انجمن سم.شناسی و مسمومیت.های ایران، ادامه می.دهد: اخیرا سازمان جهانی بهداشت، مسمومیت با سرب و خطرات ناشی از آن را مورد توجه قرار داده است، زیرا در اغلب كشورها تماس با سرب و انتقال این فلز به بدن مشاهده و منجر به بروز مشكلاتی برای سلامت مردم شده است.
وی در توضیح این.كه سازمان بهداشت جهانی محدوده.ای برای میزان سرب در خون مشخص كرده است، اظهار می.كند: در همه كشورها سعی بر این است كه با انجام آزمایشاتی در خصوص تعیین غلظت سرب در خون، اقدامات لازم برای افراد در معرض خطر انجام شود تا بتوان از میزان خطر مسمومیت با سرب كاست. چه زمانی باید سراغ پزشك برویم و از نگرانی.مان درباره احتمال مسمومیت مان با سرب به او بگوییم؟ دكتر عبداللهی در پاسخ به این پرسش می.گوید: مسمومیت با سرب علامت ویژه.ای ندارد تا به محض مشاهده آن مراجعه به پزشك لازم شود. به این خاطر كه اندازه.گیری سرب خون جزو آزمایشات معمول خون نیست و پزشكان آن را جزو موارد تشخیصی خود قرار نمی.دهند.
او می.افزاید: به طور كلی مسمومیت با سرب یكی از عوامل ایجاد كننده كم.خونی در بزرگسالان، پوكی استخوان و ایجاد ضعف عمومی و خستگی مزمن در بزرگسالان است و لازم است اندازه.گیری غلظت سرب در خون در آزمایشات خون نیز لحاظ شود.
رئیس انجمن سم.شناسی و مسمویت.های ایران، درباره راه درمان مسمومیت با سرب عنوان می.كند: این سم، پادزهری دارد كه دارویی خوراكی است. خللی كه در این نوع از مسمومیت وجود دارد این است كه پزشكان، مسمومیت با سرب را در موارد تشخیصی خود قرار نمی.دهند و به علل پاتولوژیك دیگر می.پردازند.
دكتر عبداللهی، سابقه مسمومیت با سرب را مربوط به 5000 سال گذشته می.داند كه از سرب در لوازم آرایشی استفاده می.شد و اظهار می.كند: درحال حاضر استفاده از سرب در لوازم آرایشی ممنوع است. وی درصد شیوع سرب در میان افراد جامعه را نامشخص می.داند و می.گوید: متاسفانه غلظت سرب در خون هیچ.گاه به طور عمومی مورد آزمایش قرار نگرفته و نیاز به دقت بیشتری روی این مساله است.
منبع : جام جم آنلاین
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 481]