واضح آرشیو وب فارسی:مهر: جامعه - فقط 30 نفر زنده ماندهاند
جامعه - فقط 30 نفر زنده ماندهاند
گروه اجتماعي ـ نيكي محجوب: «اولين مورد بيماري ايدز در ايران كودك شش ساله هموفيلي بود كه در اثر مصرف فرآوردههاي خوني آلوده به اچآيوي مبتلا شد.» اين پيامي است كه همه ساله در روز جهاني ايدز يكم دسامبر (11 آذرماه) توسط بروشورهاي دولتي منعكس ميشود، امسال نيز به مناسبت روز جهاني ايدز، در گفتوگويي با احمد قويدل مديرعامل كانون، وي درخصوص اين بيماران و مسائل آنها گفت: 25 سال است شركت «مريو» فرانسه در انتظار دادخواهي ايران است. اولين اطلاع رسمي دولت ايران از ورود ايدز به داخل كشور به سال 1366 بازميگردد، همان زماني كه مسعود شش ساله را هيچ بيمارستاني براي درمان نميپذيرفت و نهايتا با همكاري مديرعامل وقت سازمان انتقال خون بستري شد و موضوع به شكل رسمي به بالاترين مقام اجرايي كشور گزارش شد. پنج سال پس از اين تاريخ در حالي كه همه مسوولان دولت مطلع بودند كه بيماران هموفيلي ايراني قرباني فرآوردههاي خوني آلوده شدهاند، اما هيچ پيگيري حقوقي در اين رابطه نشد و حتي در جهت كاهش دردهاي اين بيماران نيز اقدام جدي صورت نگرفت و برخي از بيماران فوت كردند. قويدل با ابراز تاسف از تاخير در اطلاعرساني در اين خصوص گفت: اين ديركرد سبب ابتلا تعدادي از همسران بيماران اچآيوي شد. براساس گزارش غيررسمي بالغ بر 20 نفر از همسران بيماران نيز غيرمستقيم به اين بيماري مبتلا شدند. در ادامه روند اين وضعيت «سزروكس» نماينده مريو در ايران نامهاي نوشت و به صراحت به آلودگي فرآوردههاي خوني ارسال شده به ايران اقرار كرد، اما مسوولان وقت در همان زمان آلودگي فرآوردههاي وارداتي را تكذيب و راه بر پيگيري و به نتيجه رسيدن اين نامه بسته شد. اما در سال 76 نامه پدر دو نفر از مبتلايان به مقام معظم رهبري كه يكي از اين بيماران كارمند سازمان انتقال خون بود، سبب تحرك جديدي در پرونده شد. قويدل درخصوص روند اين پرونده از سال 76 گفت: دستور مقام معظم رهبري ذيل اين نامه خطاب به دادگستري تحركي به وجود آورد كه در سايه آن احقاق حقوق از دست رفته بيماران هموفيلي افق تازهاي يافت. پس از سالها امكان اعلام مشكلات و وضعيت اين بيماران فراهم شد، آناني كه از ترس انگ و ننگ ناشي از يكبعدينگري نسبت به علت ابتلا به ايدز سكوت ميكردند، سكوتشان را شكستند. بر همين اساس موضوع مشكلات جدي پالايشگاه خون ايران كه منجر به شكايت وسيع بيماران در رابطه با توليد بدون مجوز فرآوردههاي خوني آلوده و ويروسزدايي نشدن آن صورت گرفته بود، فضاي حضور و استيفاي حق بيماران ايدز را پررنگتر كرد.
مديرعامل كانون هموفيلي با اشاره به زمان به جريان افتادن اين پرونده و مرگ تعداد زيادي از بيماران اچآيوي گفت: در مسير رسيدگي به پرونده قضايي از سال 76 تا 85 كه اولين حكم حقوقي بيماران صادر شد، بيش از 50 نفر از مبتلايان كه اساسا اچآيوي مثبت بودند فوت شدند، اما اين فرصت ارزندهاي براي احياي حق اجتماعي بود. اگرچه پرونده كيفري هنوز مفتوح است و علت آن در رابطه با ايدز عدم همكاري وزارت بهداشت و سازمان انتقال خون در انتقال اسناد و حقايق چگونگي واردات خون است. البته پافشاري اخير قوه قضائيه و تمايل مسوولان جديد وزارت بهداشت و انتقال خون براي روشن شدن ابعاد آلودگي به ايدز و نقش فرآوردههاي خارجي بيترديد به نتيجه خواهد رسيد. قويدل درخصوص پروندههاي مختلف اين بيماران گفت: پرونده حقوقي 974 نفر را شامل ميشود و حكم آن در سال 1383 صادر شد، 100 مورد بيمار اچآيوي مثبت در اين پرونده وجود دارد، يك نفر تالاسمي، يك نفر همسر بيمار هموفيلي، يك فرزند بيمار هموفيل و 97 بيمار هموفيل در پرونده دوم 171 نفر قرار داشتند كه رأي آنها در سال 1385 صادر شد، حكم آن هنوز اجرايي نشده و بيماران در انتظار دريافت غرامتند. در اين پرونده 14 مورد اچآيوي هستند و همسر بيمار هموفيل، يك فرزند بيمار هموفيل و 11 بيمار هموفيل. از 1400 پرونده هموفيلي كه جاري است و هنوز رأي آن صادر نشده 33 مورد مبتلايان ايدز هستند كه شامل چهار همسر هموفيل، 2 فرزند هموفيل، 26 هموفيل هستند.
قويدل با اعلام آمار بيماران هموفيلي كه اچآيوي مثبت هستند نيز گفت: بر اساس آمار ثبت شده 184 نفر اچآيوي مثبت هستند، بسيار بايد متاسف باشيم كه بالغ بر 27 سال از اين واقعه ميگذرد و آمار قربانيان را به درستي نميتوانيم اعلام كنيم.
لازم به ذكر است از كل بيماران هموفيلي اچآيوي مثبت كمتر از 30 نفر زندهاند و تعدادي از آنها موفق به دريافت غرامت شدهاند و از نظر درماني نيز از حمايت وزارت بهداشت برخوردارند اما درمان اين افراد در چارچوب حكم دادگاه و پيشبيني جدي قوه قضائيه براي اين بيماران نيست.
قويدل در خصوص وضعيت اين بيماران گفت: اكثر بيماران نسبت به وضعيت مذكور معترض هستند و معتقدند حمايت در شرايط كنوني در حوزه دارويي، همان حمايتي است كه از هر بيمار اچآيوي مثبت ميشود، اساسا اين حمايتها در چارچوب تواناييها و بودجههاي وزارت بهداشت است در صورتي كه احكام دادگاهها ارتباطي با برنامهريزي عادي وزارت بهداشت ندارد.
اين وزارتخانه بايد به طور ويژه با بودجههاي مصوب جداگانه كليه هزينههاي درماني اين بيماران را حتي در حوزههايي شامل ويتامين و داروهاي جديد تقبل كند. ديگر موضوع مهم براي بيماران هموفيل اچآيوي مثبت عذرخواهي رسمي سازمان انتقال خون و وزارت بهداشت از تكتك آلودهشدگان و انتشار رسمي آن به علت نسبت دادن اين بيماري به راههاي ديگر غير خون است.
به گفته قويدل اين امر يكي از تاثيرگذارترين اركان حكم براي خانوادههاي قربانيان است كه در مراحل مختلف دادرسي در مقابل اين سوال قرار ميگرفتند «از كجا معلوم كه فرزند شما از طريق خون آلوده شده باشد؟» يا از مادران اين بيماران درخواست آزمايش اچآيوي ميشد.
مديرعامل كانون هموفيلي ايران در پايان سخنانش اعلام كرد: بر اساس اطلاعات ما واردات خون از فرانسه شامل فاكتور هشت بوده است، در صورتي كه آمار بيماران نشان ميدهد كه از 184 مورد شناسايي شده، 102 نفر هموفيلي با مشكل فاكتور هشت، 26 نفر با مشكل فاكتور 9، پنج نفر با فاكتور هفت، سه نفر كمبود فاكتور 10، يك اختلال پلاكتي، يك نفر با مشكل ژن ويلبراند، يك نفر فيبرونژون و نوع اختلال انعقادي 50 نفر بقيه روشن نيست. با توجه به آمار فقط فاكتور هشت از فرانسه وارد شده و قاعدتا نميتوانيم موارد آلودگي ديگر فرآوردهها را به فرانسه نسبت دهيم. مگر آنكه اطلاعاتي هنوز پنهان باشد. پرونده بيماران هموفيلي در شعبه 1057 مفتوح است.
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]