واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: الشرق: عربستان از وجود موارد محرمانه در توافقنامه امنيتي نگران است
تهران- روزنامه الشرق چاپ قطر نوشت: تحليلگران سعودي از وجود دستور كار محرمانه در توافنقامه امنيتي آمريكا _ عراق نگران هستند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، پايگاه اينترنتي الشرق روز يكشنبه در گزارشي تصريح كرد: برخي از نويسندگان و تحليلگران سياسي در عربستان سعودي در مورد توافقنامه امنيتي بغداد- واشنگتن، ديدگاههاي متفاوتي دارند، بدين معنا كه برخي موافق و برخي ديگر مخالف آن هستند.
بيشتر اين افراد كه الشرق نظرشان را جويا شد، با انتقاد از توافقنامه مزبور آن را تقويت نفوذ آمريكا در منطقه برشمردند و نگراني خود را از طرح و نقشه آمريكا براي تقسيم عراق و توسعه نفوذ شيعه در اين كشور به ضرر گروههاي سني ابراز داشتند.
به نوشته روزنامه قطري، اين افراد همچنين از تسلط دولت شيعه كه برخي از اعضاي آن با ايران در عراق منافع داشته باشند، ابراز نگراني كردند.
بنابر گزارش، از سوي ديگر، آن دسته از تحليلگران سعودي كه موافق توافقنامه امنيتي بغداد- واشنگتن هستند، از بيم اينكه خروج نيروهاي آمريكايي موجب بروز هرج و مرج و شكاف در عراق شود و امكان تثبيت تسلط كشورهاي منطقه بر عراق را فراهم آورد، بر اهميت ساماندهي خروج نيروهاي آمريكايي از عراق و تعيين تاريخ مشخص براي آن تاكيد كردند.
الشرق افزود: در اين ميان، "محمد آل الزلفه"، عضو شوراي مشورتي عربستان گفت كه محور سياست تغيير ناپذير سعودي در قبال عراق، شامل تضمين ثبات و امنيت آن، حفظ وحدت ارضي و نيز حمايت از هر آن چيزي است كه آشتي ملي فراگير را براي تمام گروههاي مردم عراق به دنبال آورد.
همچنين سياست سعودي در قبال عراق، مبتني بر جلوگيري از اعطاي فرصت به هر قدرت منطقه اي براي دخالت در امور داخلي عراق و يا توسعه نفوذ خود در آن است.
بر پايه اين گزارش، آل الزلفه سپس تغيير مواضع برخي از گروههاي سياسي و طايفه اي عراق بويژه گروههاي شيعه در قبال اين توافقنامه را سوال برانگيز برشمرد و ابراز نگراني كرد كه اين مواضع با موضع ايران در ارتباط باشد.
اين مسوول سعودي سپس گفت: "تمام آنچه موجب نگراني ما است وجود دستور كار محرمانه و پنهاني در توافقنامه امنيتي و يا معاملات سياسي با ايران است كه موجب شد موضع مخالفت جويانه تهران در قبال توافقنامه تعديل شود".
وي گفت "ما همچنين از هرگونه نفوذ ايران درعراق با استفاده از فرماندهان عراقي مرتبط با ايران نگران هستيم".
آل الزلفه افزود: دغدغه اصلي عربستان اين است كه بعد از خروج ارتش آمريكا از عراق بدون ساماندهي اوضاع اين كشور و آمادگي نيروهاي امنيتي عراقي، هرج و مرج در عراق پديد آيد.
وي اضافه كرد: هر چند اين توافقنامه شك برانگيز است اما مهم ترين نكات مثبت آن، خارج كردن عراق از فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد و پايان قيموميت بين المللي بر امكانات مالي و اقتصادي آن است كه بار سنگيني بر عراق و ملت آن به شمار مي آمد.
الشرق ادامه داد: از سوي ديگر "نايف الشمري" تحليلگر سياسي عربستاني گفت كه تمام دنيا از دستور كار پنهاني واشنگتن در مورد عراق با خبر است و مي داند كه اصرار واشنگتن بر ادامه اشغال عراق، با هدف كسب وقت بيشتر براي تكميل اجراي دستور كار غيرعلني خود است كه هدف از آن تسلط كامل بر نفت عراق و درآمدهاي مالي آن و نيز فراهم كردن امكان سرمايه گذاري انحصاري شركتهاي نفتي آمريكا بر ذخاير نفتي عراق است.
به نوشته روزنامه قطري، الشمري همچنين گفت: از سوي ديگر، اشغالگر آمريكايي نفوذ شيعه در عراق را افزايش داد و دست ايران و عوامل آن را براي ادامه دستور كار خود و تسلط بر حكومت عراق باز گذاشت و اين همان موضوعي است كه "سعود الفيصل" وزير خارجه عربستان دو سال قبل در مورد آن هشدار داده بود.
وي افزود: تثبيت وضعيت شيعيان عراق در دولت بغداد مي تواند، موجب تقويت شعيان كشورهاي خليج فارس شود به گونه اي كه درخواست هاي آنان افزايش يابد و دولت هاي خليج فارس را در تنگا قرار دهد.
الشمري تصريح كرد: ما نسبت به تسلط دولت شيعه بر عراق با توجه به آن كه برخي از اعضاي آن با ايران منافع مشترك دارند، نگران هستيم و اين امر در آينده موجب بروز نگراني در تمام كشورهاي شوراي همكاري خليج فارس مي شود.
بنابر گزارش، الشمري با اشاره به نگراني سعودي ها از وجود مواد محرمانه در توافقنامه امنيتي بغداد- واشنگتن گفت: اين نگراني بدان علت است كه دولتي كه در سايه اشغالگري تاسيس شده است نمي تواند به توافقنامه اي دست يابد كه در آن منافع ملت عراق رعايت شده باشد.
وي افزود: بندهاي علني هر توافقنامه اي خلاصه و كوتاه است كه امكان تفسير آن از سوي يك قدرت تاثير گذار فراهم است اما ضمائم و پيوست هاي آن معمولا خطرناكتر از بندهاي علني آن است.
الشمري همچنين گفت كه امضاي توافقنامه به آن اندازه كه دستاوردي براي دولت بوش قبل از پايان دوره رياست جمهوري خود است، به همان ميزان پيروزي براي دولت "نوري مالكي" به شمار نمي آيد.
وي سپس اين سوال را مطرح كرد كه آيا دولت عراق كه از سوي اشغالگران بر سر كار آمد مي تواند در صورتي كه يك سرباز آمريكايي عراقي ها را به قتل برساند يا حرمت زنان و دختران عراقي را هتك كرد، او را محاكمه كند؟ درحالي كه مالكي پيش از اين گفته بود، نمي تواند يك كارمند را بدون موافقت آمريكا جابه جا كند.
الشرق در ادامه نوشت: "عبدالله الفوزان" از اساتيد دانشگاهي عربستان نيز توافقنامه امنيتي را "شري اجتناب ناپذير" دانست زيرا خروج فوري نيروهاي آمريكايي از عراق بدون ساماندهي اوضاع امنتيتي و آماگي ارتش و پليس عراق در كنار فاجعه هايي كه مردم عراق در سالهاي اشغالگري آمريكا شاهد آن بودند، فاجعه ديگري را در اين كشور به دنبال خواهد داشت.
به گفته وي، نخست وزيرعراق با هوشمندي فراواني اين روند را اداره كرد زيرا پيشتر بر مخالفت خود با توافقنامه امنتيي تاكيد مي كرد كه آن نيز بر اساس مانور سياسي و با هدف سردرگم كردن دشمنان داخلي خود بود.
به نوشته روزنامه قطري، الفوزان افزود: نوري المالكي تنها به اداره اين بازي با طرفهاي داخلي عراق اكتفا نكرد بلكه اين توافقنامه را براي كشورها ي همسايه ارسال داشت تا اطمينان آنان بويژه ايران و سوريه را به اينكه، هدف قرار نمي گيرند، جلب كند.
الشرق همچنين نوشت: "سلطان الغامدي" محقق سعودي نيز معتقد است كه اين حق همسايگان عراق بويژه ايران و سوريه و حتي كشورهاي عربي خليج فارس است كه از مقاصد آمريكا در قبال آينده عراق نگران باشند بلكه بايد احتياط كنند و هوشيار باشند زيرا تمامي تجارب مشابه با آمريكا بسيار تلخ بوده، بويژه اينكه اين توافقنامه شامل عبارتها و جملات مبهم و شك برانگيز و نگران كننده است.
بنابر گزارش، الغامدي افزود: همه مي دانند كه تنها دوست آمريكا در منطقه، اسرائيل است و اين به تنهايي فاجعه واقعي براي كشورهاي منطقه به شمار مي آيد.
صوير**1110** 1549
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 116]