واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: فريدون جيراني: «علي حاتمي» در تاريخ زنده خواهد ماند ميراث تصويري ديگري به غير از آثار «حاتمي» نداريم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: فرهنگ و هنر - سينما
فريدون جيراني گفت: علي حاتمي هنرمندي تكرارنشدني بوده و همواره بخشي از فيلمسازان از جمله او متعلق به تاريخ هستند و درتاريخ زنده خواهند ماند.
به گزارش خبرنگار سينمايي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بعد از ظهر روز گذشته شنبه ـ نهم آذرماه ـ سينماي علي حاتمي به بهانهي سالروز درگذشت اين هنرمند، با سخنان فريدون جيراني كارگردان وسعيد مستغاثي منتقد و با حضور ليلا حاتمي و علي مصفا درخانه سينما بررسي شد.
دراين نشست كه از سوي كانون فيلم انجمن منتقدان و نويسندگان سينمايي برپا شده بود، پس از نمايش فيلم
«سلطان صاحبقران» فريدون جيراني به صحبت دربارهي سينماي زندهياد حاتمي پرداخت و گفت: هربار كه فيلمي را بررسي ميكنم برمبناي زمانه و شرايط زماني اينكار را انجام ميدهم اما من مدتي است كه اين فيلم را نديدهام و صحبتهاي امروزم برگرفته از آن چيزي است كه از اين فيلم درذهن دارم.
او درادامه دربارهي اين فيلم توضيح داد: اين فيلم در زمان خود بهشدت تاثيرگذار بود و انتظار نميرفت در شرايطي كه يك شاه سلطنت ميكند، سريال بدين شكل كه به مسالهي شاهكشي ميپردازد از تلويزيون پخش شود. در آن زمان در فضايي كه هيچكس جرات طرح اينگونه موضوعات رانداشت، فيلم حاتمي وارد چنين فضايي شد.
اين كارگردان همچنين عنوان كرد: تصويري كه دراين فيلم از اميركبير ارائه شده است، اولين تصويري بود كه از اين شخصيت وارد دنياي تلويزيون شد. در واقع فيلم «حاتمي» تاريخ را به تصوير كشيد و دراين ميان انتخاب مناسب بازيگر و دوبلور به او كمك كرد كه تصويري بهتري ارائه كند.
جيراني دربخش ديگري از سخنانش به آرمان شهر مطلوب زندهياد حاتمي اشاره كرد و گفت: حاتمي از اولين اثر خود يعني «حسن كچل» تا پايان كار خود شهري آرماني را طلب ميكرد. او همواره در فيلمهايش از گذشتهاي ياد ميكرد كه شايد اگر درتاريخ به آن مراجعه ميكرديم، دوران بسيار بدي بود. اما منظور حاتمي از آن شهر، يك شهر آرماني بوده است، شهري كه همه انسانهاي آن همديگر را دوست دارند.
جيراني در ادامه نشست عنوان كرد: درزمان ساخت فيلمهاي تاريخي حاتمي برخي از روزنامهها او را مورد انتقادات متعدد خود قرار دادند، بهطور مثال هنگام ساختهشدن فيلم «ستارخان» بسياري از نمايندگان مجلس چهره ارائه شده از ستارخان دراين فيلم را با چهرهي سردار ملي ناهمخوان دانستند، اما بايد توجه داشت كه در ساخت فيلم شرايط زماني از اهميت بسزايي برخوردار است و «ستارخان» سال 1351 كه در فيلم حاتمي به تصوير كشيده شده است، خيلي منطبق با سلايق مديران و مسوولان آن زمان نبوده است.
او ادامه داد: حاتمي در زمينهي مطالعه تاريخ، فردي علاقهمند بود و پيش از آنكه از دنيا برود، نيز دربارهي تاريخ و مسائل تاريخي فيلمهايش صحبتهاي خيلي خوبي كرده بود و من فكر نميكنم هيچكس توانسته باشد شخصيتي مانند ميرزاي شيرازي را مانند او بهخوبي به تصوير بكشد. البته اين نقش نيز درزمان خود با انتقاداتي مواجه شد اما بعدها جنبههايي از شخصيت شيرازي شناخته شد كه تاييدكننده شخصيت ميرزا در فيلم حاتمي بود.
كارگردان «قرمز» در پاسخ به سوالي كه مبني بر عدم تكرار زنده ياد حاتمي در دوره فعلي مطرح شده بود نيز عنوان كرد: فكر نميكنم دراين دوره بتوانم حاتمي ديگري پيدا كنيم ودر كل معتقدم حاتمي تكرارشدني نيست. او متعلق به زمانه خود بود و برگ آخر دفتر آن زمان بود و فكر نميكنم بارديگري تكرار شود. اما ما بايد در هر شرايط و هر دورهاي بهدنبال فيلمسازان آن دوره بگرديم. حاتمي تكرارشدني نيست، همانطور كه تقوايي و كيميايي هم ديگر تكرار نميشوند. هرشرايطي آدمها و فيلمسازان خاص خود را دارد و اكنون هم شما ميتوانيد فيلمسازان نسل خود را پيدا كنيد. 10سال ديگر هم شايد بتوانند مانند اين فيلمسازان را داشته باشيد، اما بخشي از فيلمسازان متعلق به تاريخ هستند و تاريخ از آنها ياد خواهد كرد و آنها درتاريخ زنده خواهند ماند.
او همچنين با اظهار تاسف از فيلمهايي كه بهواسطهي زنده ياد حاتمي ساخته نشد نيز اظهار كرد: «ملكههاي برفي» يكي از ايدههاي بسيار عالي، حاتمي بود كه هيچگاه فرد ديگري، ايدهاي به اين زيبايي طرح نكرد.
جيراني دربارهي فيلم «جهان پهلوان تختي» هم گفت: اگرچه به زعم عدهاي، پس از او، بهروز افخمي اين فيلم را با ديدگاه خود ساخته است، اما او هيچگاه پايان و باورهاي حاتمي را دراين فيلم دستخوش تغيير نكرد.
جيراني در بخش ديگري نيز با اشاره به فيلم «مادر» گفت: درزمان نگارش فيلمنامه اين فيلم، عدهبسياري گفتند كه حاتمي بلد نيست ديالوگ شهري بنويسد، اما از نظر من او دراين فيلم بهترين ديالوگها را نوشت و بهخوبي به ياد دارم كه او بههنگام نگارش فيلمنامه اين فيلم بهدنبال نثري براي فيلمهاي شهري بود كه البته آن را پيدا كرد.
سعيد مستغاثي، منتقد سينما هم دراين نشست توضيح داد: فيلم «سلطان صاحبقران» در ابتدا به شكل مجموعهاي 13 قسمتي طراحي شده بود و اين مجموعه در سالهاي 54 و 55 از تلويزيون پخش شد. اما بعد از انقلاب، زندهياد حاتمي با تدويني مجدد، اين سريال را تبديل به سه فيلم 70 دقيقهاي كرد كه يكي از آنها فيلمي دربارهي اميركبير بود كه امروزه مشاهده كرديم.
او درادامه با اشاره به باهوشي حاتمي در ساخت اين سريالها درزمان حكومت شاهنشاهي، از ديالوگهاي حاتمي ياد كرد و گفت: مرحوم حاتمي در زمان حيات خود محكوم بود كه فيلمهايي تاريخي و با ديالوگهايي پرتمطراق ميسازد، اما اولين فيلم تاريخي او، در واقع ششمين تجربه سينمايي او بوده است و به گفتهي خود حاتمي، با ورود به اين عرصه وارد مرحلهاي جديتر شده و براي مخاطب خود حرفهاي جديتري مطرح ميكند.
اين منتقددر ادامه سينماي حاتمي را از بارزترين ريشههاي سينماي ملي دانست و از تلاش او براي درهم آميختن فرهنگ ايراني و اسلامي ياد كرد.
مستغاثي همچنين عنوان كرد: زندهياد حاتمي بسيار دوست داشت كه وصيتنامه هنرياش فيلمي دربارهي پيامبر باشد كه متاسفانه اين اتفاق نيفتاد و امروزه فيلمهايي كه توسط او ساخته نشده، از حسرتهايي است كه بر دل ما مانده است.
مستغاثي درپايان صحبتهايش نيز به اهميت شعر و موسيقي در فيلمهاي حاتمي اشاره كرد و او را پايهگذار سينماي موزيكال و شاعرانه دانست و از حضور چندتن از آهنگسازان مطرح در فيلمهاي او ياد كرد.
به گزارش ايسنا، ليلا حاتمي دختر علي حاتمي نيز كه بههمراه همسرش علي مصفا از ديگر حاضران اين مراسم بودند، در سخنان كوتاهي گفت: پدرم همواره در حال نوشتن بود و شايد تنها به هنگام خريد از مغازه، نمينوشت. من در آن هنگام احساس ميكردم اين مساله امري عادي و طبيعي است اما اكنون كه از آن فضا فاصله گرفتهام، بهتر متوجه تلاش او دراين عرصه ميشوم.
علي مصفا نيز از شرايطي كه براي اكران فيلم محبوب دوران كودكي او فراهم شده بود، از برگزاركنندگان اين نشست تشكر كرد.
همچنين در بخشي ديگري از اين نشست كه اجراي آن را علي اعلايي، منتقد سينما برعهده داشت رضا مجاوري، فيلمبردار اين فيلم هم گفت: اين فيلم برخلاف آنچه در كتابهاي مختلف ذكر شده، با دوربين 35 ميليمتري تصويربرداري شده است.
انتهاي پيام
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]