واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: دبيركل سازمان ملل از ايران درخواست كرد پايبندي به قطعنامه هاي شوراي امنيت
گروه سياسي؛ دبيركل سازمان ملل از ايران خواست به قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل پايبند باشد. در قطعنامه هاي شوراي امنيت همواره از ايران خواسته شده نسبت به تعليق فعاليت هاي هسته يي اش و موافقت جهت بازديد از مراكز نظامي اقدام كند، اما تهران اين درخواست آژانس را رد كرده و معتقد است مراكز نظامي نمي تواند مورد بازرسي آژانس قرار گيرد. در عين حال ايران بارها اعلام كرده همكاري هاي خود را با آژانس متوقف نخواهد كرد. همچنين بيان داشته اگر مطالعات مورد ادعاي آژانس در دسترس ايران قرار گيرد، ايران در مورد فعاليت هاي خود شفاف سازي خواهد كرد. به هرحال روز گذشته بان كي مون دبيركل سازمان ملل خواستار همكاري ايران در قبال نگراني هاي جهان نسبت به برنامه هسته يي اش شد. به گزارش ايسنا دبيركل سازمان ملل در گفت وگو با روزنامه الحيات در پاسخ به اين سوال كه آيا كاهش قيمت نفت در سياست دولت هاي توليدكننده از جمله ايران تاثير خواهد گذاشت و آيا اين تاثير از خواسته هاي هسته يي و منطقه يي ايران كم خواهد كرد، گفت؛ سياست كشورها نمي تواند ضرورتاً به مساله قيمت نفت بستگي داشته باشد، آنچه ما از كشورهايي چون ايران خواستاريم، همكاري در قبال نگراني هاي جهان نسبت به برنامه هسته يي است كه از نظر علمي و فني از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي مورد تحقيق قرار نگرفته است و ايران بايد پايبندي و تعهد كامل و سريعي به قطعنامه هاي شوراي امنيت سازمان ملل داشته باشد. البته بان كي مون به نكته مهم تري هم اشاره كرد. او درباره آنچه تاثيرگذاري ايران و سوريه بر حزب الله لبنان خوانده شد، گفت؛ جلوگيري از انتقال غيرقانوني سلاح همواره موضوع رايزني هاي مستمر به عنوان يكي از اولويت هاي موجود در چارچوب اجراي قطعنامه 1701 است. من اين مساله را اخيراً با مقامات ايراني مورد بحث قرار ندادم اما اين كار را در گذشته انجام دادم و در آينده هم اين كار را ادامه خواهم داد.
جديت و گفت وگو در برنامه هسته يي ايران
در همين حال نيكلا ساركوزي رئيس جمهور فرانسه در موضع گيري تازه خود درخصوص برنامه هسته يي ايران به رغم اينكه بر قابل قبول نبودن توان هسته يي ايران تاكيد كرد اما اين بار بر حفظ جنبه گفت وگو با تهران تاكيد كرد و افزود؛ شيوه يي كه ما همراه با متحدان اروپايي مان در قبال برنامه هسته يي ايران از آن دفاع مي كنيم بر دو اصل جديت و گفت وگو استوار است. وي افزود؛ ما بايد با مسوولان ايراني بسيار جدي رفتار كنيم؛ اما در عين حال بايد جنبه گفت وگو با تهران را حفظ كنيم، چرا كه گفت وگو بهترين راه براي قانع كردن ايراني ها است و اينكه احترام به تعهدات و قوانين بين المللي به نفع شان است و در چارچوب اين تبادل نظرها جامعه جهاني مي تواند بسته هاي پيشنهادي را به ايراني ها ارائه دهد كه شامل تضمين هاي مهمي در همكاري در بخش هاي هسته يي بومي و توسعه اقتصادي است و اين پيشنهادات همچنان تا به امروز روي ميز وجود دارد و مطرح است. ساركوزي گفت؛ طي دو سال گذشته اقدامات و پيشنهادات مهمي در چارچوب اين شيوه از سوي امريكا صورت گرفت به ويژه زماني كه با حضور در ديدار ميان نمايندگان اروپا و ايران در وين موافقت كرد. معتقدم اظهارات باراك اوباما رئيس جمهور منتخب امريكا در همين راستا است و مشابه با ديدگاه هاي ما و در ضرورت گفت وگو با تهران بدون سختگيري است كه ديدگاهي است كه خود به تنهايي مي تواند موجب حل و فصل اين بحران از طريق مذاكره شود.
ضرورت همكاري كامل ايران با آژانس
در تحولي ديگر سرگئي ريباكوف معاون وزير امور خارجه روسيه نيز از تهران خواست براي روشن شدن سوالات باقيمانده آژانس درباره برنامه هسته يي همكاري كامل داشته باشد. معاون وزير خارجه روسيه اين درخواست را پس از ملاقات با محمود سجادي سفير ايران در مسكو در قالب اطلاعيه يي عنوان كرد. ريباكوف افزود؛ اهميت عكس العمل مثبت ايران به پيشنهاد كشورهاي عضو گروه «1«5» در رابطه با آغاز روند مذاكرات به منظور حل و فصل مساله هسته يي ايران است به گونه يي كه مورد قبول همه طرفين باشد. گريگوري برديننيكوف، عضو شوراي حكام آژانس بين المللي انرژي اتمي، نيز در گفت وگو با خبرنگاران اظهار داشت؛ «روسيه بسيار مهم مي داند كه ايران توافقنامه مربوط به تضمين ها با آژانس را به صورت كامل رعايت كند.» وي همچنين تاكيد كرد، مسكو جايگزيني براي حل و فصل ديپلماتيك مساله هسته يي ايران نمي بيند.
شفاف عمل مي كنيم
در نقطه مقابل چنين درخواستي عضو كميسيون امنيت ملي مجلس تاكيد كرد اگر آژانس قصد دارد به موضوع هسته يي ايران پايان دهد، بايد اسناد و مدارك مطالعات ادعايي را به طور كامل در اختيار ايران قرار دهد. كاظم جلالي عضو كميسيون امنيت ملي مجلس در گفت وگو با فارس درخصوص موضوع هسته يي ايران گفت؛ يك رويكرد فني و حقوقي و يك رويكرد سياسي در موضوع هسته يي ايران وجود دارد كه براساس رويكرد حقوقي ايران هر اقدام و ابتكار عملي مي تواند انجام دهد و دنبال كند. وي افزود؛ ابتكار عمل هاي جمهوري اسلامي ايران مي تواند به شرطي موفق شود كه بهانه تراشي هاي 1«5 در موضوع هسته يي يك پاياني داشته باشد. جلالي خاطرنشان كرد؛ 1«5 در يك مقطع از ابهاماتي سخن گفت و ما در آن مقطع موضوع مداليتي را مطرح كرديم اما در اثناي پاسخگويي به ابهامات، موضوعات جديدي مطرح كردند بنابراين اين موضوع بيانگر آن است كه روندي كه آژانس دنبال مي كند يك حركت سياسي است.
وي با اشاره به موضوع مطالعات ادعايي اظهار داشت؛ در مورد مطالعات ادعايي اگر آژانس اسناد و مدارك را به طور كامل در اختيار جمهوري اسلامي قرار دهد براساس آنچه ما بنا داريم شفاف عمل كنيم به موضوعات هم پاسخ مي دهيم اما روشن است كه آنها قصد ندارند اين موضوع را خاتمه دهند. جلالي در ادامه تاكيد كرد؛ ايران در برنامه هسته يي عملكردي شفاف داشته است و ما قصد داريم به همه سوالات و ابهامات پاسخ دهيم.
يکشنبه 10 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 166]