واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: آشنايي با ناسا
فضا- همشهري آنلاين:
ناسا مخفف سازمان هوانوردي و فضايي ملي آمريكا است.
ناسا عهدهدار و مجري اكثر طرحهاي دولتي آمريكا در زمينه فضا و علوم مربوط به آن است. همچنين ناسا مسئول مديريت و اجراي پژوهشهاي تجاري و نظامي در زمينه هوافضا است.
اين سازمان در ۲۹ ژوئيه سال ۱۹۵۸ تأسيس شد و بودجه آن در سال مالي ۲۰۰۷ برابر ۱۶ ميليارد دلار بود.
طبق اساسنامه ناسا، تمام فعاليتهاي اين سازمان در جهت پيشرفت علم است و اين سازمان اجازه طراحي يا ساخت هيچ سلاح و يا جنگافزاري را ندارد.
پس از آنكه شوروي سابق با پرتاب اسپوتنيك، اولين ماهواره فضايي جهان، آغازگر عصر فضا شد، دوايت آيزنهاور رييس جمهور وقت آمريكا با ادغام شركتها و سازمانهاي فعال در زمينه هوا و فضا فرمان تأسيس ناسا را صادر كرد.
پيشرفت شوروي در مسابقه فضايي و فرستادن اولين فضانورد جهان؛ يوري گاگارين به مدار زمين در دهههاي ۵۰ و ۶۰ ميلادي، دولت وقت آمريكا وادار به سرمايه گذاريهاي كلان در امور فضايي شد.
جان اف كندي رئيس جمهور وقت آمريكا در سال ۱۹۶۱ برنامه بلندپروازانه دولت را براي فرستادن فضانورد به ماه اعلام كرد.
پس از ۸ سال كوشش، هزينه كردن ۱۱ ميليارد دلار و كشته شدن ۳ فضانورد در آزمايش آپولو ۱، بالاخره سفينه ماه پيماي آپولو ۱۱ در سال ۱۹۶۹ بر سطح ماه فرود آمد و نيل آرمسترانگ اولين انساني شد كه بر سطح ماه قدم گذاشت.
پس از آن ۶ ماموريت ديگر آپولو ۱۲ تا آپولو ۱۷ به ماه سفر كردند كه همه آنها به جز آپولو ۱۳ ماموريتهايشان را طبق برنامه قبلي به انجام رساندند.
پروژه فضايي آپولو يكي از پروژه هاي فضايي ناسا در زمان مسابقه فضايي ميان شوروي و آمريكا بود. اين ماموريتها در سالهاي دهه ۶۰ و ۷۰ ميلادي بوقوع پيوست، و جانشين پروژه جميناي بود، كه نهايتا منجر به فرود اولين انسان به كره ماه گرديد.
دوره با اهميت بعدي در فعاليتهاي فضايي ناسا از سال ۱۹۸۱ با پرتاب اولين شاتل فضايي آغاز شد. شاتل فضاپيمايي است كه براي حمل بار و ۷ فضانورد به فضا طراحي شده است.
مهمترين تفاوت شاتل با سفينههاي پيشين قابليت استفاده مجدد از اين فضاپيما است. فضاپيماي شاتل سوار بر موشك به فضا پرتاب ميشود اما هنگام بازگشت به زمين مانند گلايدر در باند فرودگاه فرود ميآيد.
تا كنون ۶ فروند فضاپيماي شاتل ساخته شده كه اولين آن يعني اينترپرايز صرفاً براي آزمايش در جو زمين ساخته شد و در بخش جديدالتأسيس موزه هوافضاي واشينگتن با نام اودوار هازي (Udvar Hazy) در معرض ديد عموم قرار دارد. ۵ شاتل ديگر جمعا اقدام به ۱۲۰ پرواز به فضا كردند كه ۱۱۸ مورد از آن با موفقيت انجام شده است.
از ۵ فروند شاتل عملياتي ناسا، شاتل چلنجر در سال ۱۹۸۶ فقط ۷۳ ثانيه پس از پرتاب به خاطر نقص فني منفجر شد و تمامي ۷ فضانورد آن از جمله يك معلم كشته شدند.
مجدداً در سال ۲۰۰۳ ميلادي، شاتل كلمبيا هنگام بازگشت به زمين به خاطر آسيب ديدگي يكي از بالها منفجر شد و تمامي ۷ فضانورد آن كشته شدند. پس از اين ۲ سانحه، ناسا اعلام كرد كه فضاپيماهاي شاتل را در سال ۲۰۱۰ بازنشست خواهد كرد.
در سال ۲۰۰۴، دو مريخ نورد ناسا در سطح سياره مريخ فرودآمدند. طراحي سيستم نقليه اين خودروها به گونهاي است كه در سطح شني، سنگلاخي و ناصاف امكان حركت و مانور آنها وجود دارد.
اين مريخ نوردها با استفاده از دوربينها و آلات و ادوات دقيقي كه به همراه دارند از سال ۲۰۰۴ به كاوش و تحقيق در سطح سياره سرخ مشغول هستند. اين ۲ مريخ نورد در اصل براي ماموريتي چندماهه طراحي شده بودند اما هنوز پس از گذشت چندين سال به كار خود ادامه ميدهند.
ناسا، سازمان فضايي روسيه، سازمان فضايي اروپا و سازمان فضايي چين امروزه بدنبال بازگشت و تأسيس پايگاه روي كره ماه ميباشند.
آمريكا با داشتن بودجهٔ چندين برابر بودجهٔ شوروي، سرعت رشد سريعتري به پروژههاي خود داد تا اينكه بالاخره با ارسال آپولو ۱۱ و فرود اولين انسان بر سطح ماه، تنها قمر زمين، آمريكاييان در مسابقه فضايي گوي سبقت را ربودند. آمريكا همچنين به دنبال تاسيس اولين پايگاه خود روي كره ماه ميباشد.
جمعه 8 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 160]