واضح آرشیو وب فارسی:موج: گفت و گوياجراي اصل 44 قانون اساسي منافاتي با عملكرد مطبوعات ندارد
خبرگزاري موج - گروه اقتصاد فرهنگ مديرمسوول روزنامه جهان اقتصاد گفت: وضعيت اقتصادي رسانه ها با اجراي اصل 44 قانون اساسي به خطر نمي افتد.
به گزارش خبرنگار موج، چندسالي است كه بحث اصل 44 قانون اساسي دركشور مطرح شده و حركت دولت به سمت كوچك شدن و واگذار بخش ها به بخش خصوصي است. بنا به گفته سعيد تقي پور سردبير و مديرمسوول روزنامه «جهان اقتصاد» تا زماني كه فضاي كشور بطور كامل به بخش خصوصي تبديل نشود، نمي توان شاهد ارتقاي وضعيت اقتصادي رسانه ها باشيم. در رابطه با مشكلات رسانه ها و معيشتي آن ها گفت و گويي با وي داشته ايم، آنچه از نظرمي گذرانيد حاصل گفت و گوي ما با وي است.
وضعيت اقتصادي رسانه ها را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
معتقدم اقتصاد رسانه ها تابعي از اقتصاد كشوراست و اقتصاد در كشور بايد رونق پيدا كند تا بتوانيم شاد رشد و نمو در همه بخش ها از جمله مطبوعات باشيم. به عنوان مثال اگركارخانه هاي بزرگ كشورداراي درآمدهاي بيشتري باشند، مي توانند سرمايه گذاري هاي بيشتري كنند و بخشي از اين سرمايه گذاري شامل حال مطبوعات شود اما متأسفانه اكثريت اين كارخانه ها دولتي هستند و به سبك دولتي مديريت مي شوند و احتياجي نمي بينند كه براي معرفي خود از طريق رسانه ها معرفي شوند. اگر اقتصاد كشور فعال شود و رونق پيدا كند، به تبع آن فعاليت ها رقابتي مي شوند ودر اين جا است كه اين كارخانجات و ديگر دستگاه هاي دولتي براي تبليغ و معرفي خود به مطبوعات احتياج پيدامي كنند.
آيا وضعيت اقتصادي نشريات هم به وضعيت اقتصادي دولت بستگي دارد؟
حيات نشريات هم به وضعيت اقتصادي دولت بستگي دارد به عنوان مثال اگر نشريات گسترش داشته باشد و اين نشريه اولويت فعاليتش در حوزه چاپ و شيوه توليد و توزيع و تيراژ باشد بالتبع مخاطبان بسياري جذب اين نشريه مي شوند و زماني كه تعداد مخاطبان بيشتر مي شود، اقتصاد رسانه هم رونق پيدا مي كند.
به نظر شما اجراي اصل 44 قانون اساسي چه آينده اي در پيش روي مطبوعات قرار خواهد گرفت؟
مطبوعات براساس اصل 44 قانون اساسي توسعه پيدا مي كند و قرار است در اين راستا بخش خصوصي تقويت شود و اگر اين كارها در حوزه اقتصاد انجام شود، مطبوعات آينده روشني را در پيش رو خواهند داشت. درحال حاضر تابع همين شرايط امروز هستيم و هراندازه دخالت هاي دولت در اقتصاد بيشتر شود به ضرر مطبوعات تمام مي شود چرا كه مطبوعات نهاد مبتني بر دموكراسي آزادي بوده و بناي اوليه اين است كه افراد متكثر و اطلاع رساني آزاد باشد اما وقتي كه فضاي اقتصادي و فضاي اجتماعي كشور بسته شد، ضرورت حضور رسانه و فعاليت هاي رسانه اي از بين مي رود و در اين شرايط رسانه ها كم كم سيرنزولي را طي خواهند كرد. اصل 44 قانون اساسي و سند چشم انداز و برنامه هاي توسعه اي فضا و شرايط اقتصادي رسانه ها را مطلوب مي كند.
بهبود وضعيت اقتصادي رسانه نيازمند چه مواردي است؟
بهبود وضعيت اقتصادي رسانه ها تابع شرايط اقتصادي است كه در سؤالات قبلي به آن ها اشاره داشتم اما موارد ديگري كه مي تواند در بهبودوضعيت اقتصادي كشور باشد وجود تشكل هاي صنفي است چرا كه اين تشكل ها با ارزيابي نقاط ضعف و تقويت نقاط قوت رسانه ها مي توانند آن ها در جهت بهبودوضعيت اقتصادي و غيراقتصادي كمك كنند. متأسفانه امروزه عملكرد تشكل هاي صنفي در كشور قوي نيست و بايد تقويت شوند.
برخي از اصحاب رسانه ها اجراي اصل 44 قانون اساسي را مغايرتي در وضعيت اقتصادي مطبوعات مي دانند، نظرشما در اين رابطه چيست؟
به نظر من اجراي اصل 44 قانون اساسي نه تنها در بهبود وضعيت اقتصادي رسانه ها لازم است، بلكه ناكافي است. ما بحثي در اقتصاد داريم كه اين آزاد سازي از مالكيت اين نهادها به بخش خصوصي تبديل شود زيرا ضعف طولاني مدت در بخش خصوصي داشتيم و بخش خصوصي پذيرش جذب اين مقدار خصوصي شدن را نداشت و به همين دليل انتقاد مي شود كه اين بخش ها به بخش غيردولتي منتقل شده نه بخش خصوصي. درواقع فضاي كشوراجازه نداده كه بخش خصوصي به اندازه كافي رشد كند و درحال حاضر نهادي را نداريم كه فضايش به سمت خصوصي سازي برود تا اندازه اي فضاي اقتصادي كشور رونق بگيرد. اگر فضاي بخش خصوصي در كشور رونق گرفت نياز به يارانه هم از بين مي رود و حتي در بخش فرهنگ عقيده دارم كه در برخي از كشورهاي پيشرفته فعاليت هاي رسانه اي درصدر فعاليت هاي اقتصادي سودآور است. ممكن است گاهي اوقات اين هراس را داشته باشيم كه خصوصي سازي شرايط فعلي ما را تا حدودي تغيير دهد و ما دچار آسيب شويم. ما اگر بتوانيم فضاي استراتژيك كشور را به سمتي ببريم كه بخش خصوصي تعيين كننده باشد، در آن زمان بخش خصوصي آنقدر ظرفيت تبليغاتي ايجاد مي كند كه همه رسانه ها را مي تواند تأمين كند. رسانه ها اگر با ملاك خصوصي قصد داشته باشند اداره شوند و نگاه شان به يارانه دولت نباشد آنچنان در عرصه اطلاع رساني پيشتاز مي شوند كه مي توانند مشتريان خود را حفظ كنند.
شايد هم در اين شرايط عملكرد واقعي رسانه هاي قوي مشخص شود؟
كاملا درست است. زماني كه رقابت ايجاد مي شود، رسانه هاي ضعيف خود به خود متوجه اين موضوع مي شود كه كار رسانه كار آن ها نيست و بايد به دنبال كسب و كار ديگري بروند و رسانه هاي قوي باقي مي مانند و به مخاطبان خود سرويس مي دهند. درحال حاضر ما روزنامه اي داريم كه درحالي با قيمت 500 تومان به فروش مي رسد كه بدون آگهي هاي و يارانه هاي دولتي است واز مخاطبان بيشتري برخوردار است و حتي آن روزنامه به اعتبار قيمت بالاي روزنامه اش قيمت آگهي هاي خصوصي خود را سه برابر آگهي هاي خصوصي ديگر روزنامه ها تعيين كرده است. فضاي كسب و كار در بخش خصوصي تكليف رسانه را با مخاطب روشن مي كند. حيات رسانه بدون يارانه درخطر نيست.گمان نمي كنم تحليل درستي از بخش خصوصي و خصوصي سازي وجود داشته وكسي نگران بخش فرهنگ باشد.
جمعه 8 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 110]