واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش مكتوب ...فرصت هاي سرمايه گذاري در صنعت گردشگري استان فارس
شيراز/واحد مركزي خبر
گزارش مكتوب ...فرصت هاي سرمايه گذاري در صنعت گردشگري استان فارس
كشور ايران با موقعيت جغرافيايي خاص و با توجه به دارا بودن مناطق مختلف و متنوع آب و هوايي و نيز سكونت و زندگي اقوام مختلف درآن و همچنين سرزميني با پيشينه كهن و تنوع فرهنگ هاي بسيار و وجود آثار و اماكن تاريخي ، مذهبي ، فرهنگي ، گردشگري ، باستاني و جاذبه هاي طبيعي گوناگون و ... سبب شده اند تا ايران كشوري جذاب و ديدني براي گردشگران خارجي به حساب آيدوسالانه ميزبان طيف هاي مختلفي از گردشگران كشورهاي مختلف باشد.
اگر چه جاي جاي اين سرزمين جاذبه ها و پتانسيل هاي خاصي براي جذب توريسم و گردشگر خارجي دارد اما استان فارس با قدمت و كثرت آثار باستاني كه حدود 30 درصد آثار باستاني ايران را در بر مي گيرد شرايط ويژه اي را براي اين استان در قياس با ساير استان هاي كشور پديد آورده است .
صنعت گردشگري بعد از نفت و خودرو سومين صنعت دنيا به حساب مي آيد . براساس اعلام سازمان جهاني گردشگري در سال 2000 ميلادي تعداد گردشگران دنيا 650 ميليون نفر بوده كه سالانه با افزايش مناسبي روبه رو بوده است .
به گفته رئيسي معاون سرمايه گذاري و طرح هاي سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان براساس پيش بيني سازمان جهاني گردشگري در سال 2010 تعداد گردشگران به يك ميليارد نفر و در سال 2020 به يك ميليارد و 600 ميليون نفر افزايش خواهد يافت .
وي همچنين نرخ رشد گردشگري در جهان را هم اكنون چهار و يك دهم درصد دانست و گفت : نرخ رشد گردشگري در دنيا در حال افزايش است . به عنوان نمونه نرخ رشد گردشگري در خاور ميانه هفت و يك دهم درصد ، جنوب آسيا شش و دو دهم درصد است و پيش بيني مي شود اين روند رو به رشد تا سال 2020 ادامه يابد . بنابراين كشورهايي كه در اين منطقه هستند مي توانند با تقويت زيرساخت هاي خود در جذب گردشگر در اين باره پيشتاز باشند .
بي شك سرزمين فارس خاستگاه تمدن ايران زمين و مهد فرهنگ آن است . بايد اذعان داشت كه برتري فارس تنها به آثار و بناهاي تاريخي فرهنگي و گردشگري منحصر نمي باشد بلكه فارس و به ويژه شهر شيراز به عنوان سومين شهر مذهبي كشور و خاستگاه حرم هاي مطهر و امام زادگان بزرگوار به ويژه احمدبن موسي عليه السلام و همچنين دارا بودن اقليم چهار فصل در مناطق مختلف ، طبيعتي را در اين استان ايجاد كرده است . زماني كه دوستداران ورزش هاي زمستاني در شمال اين استان و در شهرستان هايي مانند سپيدان اسكي بازي مي كنند در جنوب استان هوا گرم و محصولات تابستاني عرضه مي شود .
همين موقعيت بكر استان از نظر طبيعي ، آثار دوره هاي مختلف تاريخي ، وجود آرامگاه شاعران بزرگ ، اماكن متبركه مذهبي ، آثار باستاني و گردشگري و صنايع دستي و به گفته برزگر مدير كل سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان ، فارس به لحاظ دارا بودن 30 درصد از آثار تاريخي و نيز سومين شهر مذهبي كشور با دارا بودن حرم هاي مطهر امام زادگان واجب التعظيم و همچنين ثبت بيش از 2000 اثر تاريخي و نزديك به 400 نقطه گردشگري از موقعيت ممتاز و برجسته اي در كشور برخوردار است . بنابراين اگر فارس را شناسنامه ايران و مهد تمدن بناميم سخني به گزاف نگفته ايم چرا كه هر مسافر با هر علاقه اي مي تواند مقصود خود را در اين استان بيابد اما اين دليل بر اين نيست كه استان فارس در اين زمينه نيازمند توجه نباشد .
به باور بيشتر كارشناسان حوزه گردشگري ، استان فارس در كنار استان هاي خراسان رضوي و اصفهان سه استان برتر كشور از لحاظ گردشگري است . اين استان كه مجموعه اي از امتيازات گردشگري نظير : مذهبي ، تاريخي ، باستاني ، طبيعي ، درماني ، آب و هوايي و به ويژه فرهنگي داراست در عين حالي كه برخي استان هاي ديگر فقط از يك يا دو امتياز گرشگري برخوردارند.
بنابراين استان فارس با بيش از 123 هزار كيلومتر مربع وسعت ، گستردگي منحصر به فرد طول و عرض جغرافيايي ، مساعد بودن انجام انواع فعاليت ها مانند كشاورزي ، صنعت و تجارت از يك سو و از سويي ديگر با تركيب جمعيتي متنوع و وجود قوميت هاي مختلف و افزون بر اين ها وجود درياچه هاي مختلف در استان ، انواع پارك هاي ملي و حفاظت شده به لحاظ پوشش هاي گياهي متنوع و نمونه هاي منحصر به فرد جانوري و ... سبب شده است كه استان با توجه به همين پتانسيل ها و ظرفيت هاي خاص ، امكان توسعه انواع فعاليت هاي گردشگري را داشته باشد .
به گفته كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري جاذبه هاي طبيعي ، ورزشي ، عشايري ، مذهبي ، فرهنگي ، صنايع دستي ، روستاها و مناطق ويژه گردشگري خاص با شكل و فرهنگ منحصر به فرد و نيز قوميت هاي گوناگون از جمله پتانسيل هاي فارس هستند كه در صورت سرمايه گذاري مي توانند در جذب گردشگر موثر باشند .
به گفته مهندس رئيسي معاون ميراث فرهنگي و گردشگري استان 7 منطقه بين المللي ، 12 منطقه ملي، 11 منطقه استاني و 24 منطقه محلي به عنوان مناطق نمونه گردشگري استان جهت سرمايه گذاري در استان آماده مي باشند كه اگر 28 مجتمع خدمات رفاهي بين راهي ، 20 طرح تأسيسات اقامتي و 15 روستاي هدف گردشگري و حدود 7 خانه قديمي قابل تبديل به منطقه گردشگري نيز به آن اضافه نماييم بيشتر ضرورت سرمايه گذاري در اين بخش احساس مي شود .
به گفته خانم رنجبر كارشناس ميراث فرهنگي استان تعداد گردشگران خارجي در سال 83 كه در سكونتگاهاي شيراز اقامت داشتند 43 هزار نفر بود كه اين تعداد در سال 86 به بيش از هفتادهزار نفر و هم اكنون نيز به بيش از 85 هزار گردشگر افزايش يافته است.
وي همچنين نرخ رشد گردشگران خارجي براساس آمار در شش ماهه نخست سال جاري نسبت به مدت مشابه در سال گذشته را 22 درصد عنوان كرد .
به گفته كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري براي ادامه نرخ رشد صنعت گردشگري ، استان نيازمند سرمايه گذاري سرمايه گذاران در دو شاخه ي سخت افزاري ( ساخت هتل ، مهمانپذير و اقامتگاه ) و شاخه نرم افزاري (خدمات گذرنامه اي و تبديل پول) است . چرا كه هم اكنون 4 هزار و 500 تخت اقامتي به گردشگران سرويس دهي مي كنند كه طي دو تا سه سال آينده اين تعداد به دو برابرافزايش خواهند يافت.
اگر چه به باور كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري استان ، ميزان درآمد استان فارس از جذب گردشگران خارجي و نيز تعداد اشتغال زايي اين بخش هم اكنون مشخص نيست اما به گفته برخي كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري استان از جمله خانم رنجبر به ازاي ورود هر گردشگر به يك منطقه شش شغل مستقيم ايجاد مي شود كه مي توان با برنامه ريزي صحيح مسئولان و آماده نمودن زيرساخت هاي مناسب اين صنعت با ورود چند هزار نفري گردشگران به استان شاهد اشتغال زايي ميليوني باشيم .
شيوه هاي جذب سرمايه گذاري در اين بخش شامل شيوه هاي سرمايه گذاري مستقيم خارجي و تماماً داخلي است كه عمده سرمايه گذاري داخلي با كمك تسهيلات و منابع بانكي امكان پذير است .
به گفته كارشناسان ميراث فرهنگي استان در اين دوره اگر چه شاهد افزايش ساخت 28 هتل در سال 79 به 49 هتل در سال 86 بوده ايم اما هم اكنون در بخش هاي هتل سازي و اقامتگاه در استان ضرورت سرمايه گذاري احساس مي شود و در صورت عدم سرمايه گذاري در چند سال آينده با كمبود شديد اين امكانات مواجه مي شويم .
به گفته رئيسي معاون سرمايه گذاري ميراث فرهنگي و گردشگري استان صنعت گردشگري فارس در بخش خدمات تفريحي و تفرجگاهي به گردشگران خارجي ضعيف است و گردشگران با پول بسيار به استان فارس مي آيند اما به دليل نبود برنامه ريزي در جذب پول آن ها بدون اينكه چيزي در استان خريداري كنند دوباره پول خود را بر مي گردانند .
كارشناسان ميراث فرهنگي و گردشگري استان عدم همكاري بانك ها و نپرداختن تسهيلات بانكي به متقاضيان ، تنگناهاي اداري و بوروكراسي موجود در استان كه سبب عدم تمايل سرمايه داران به سرمايه گذاري مي شود ، كمبود امكانات رفاهي و بهداشتي در اماكن تاريخي ، فرهنگي و گردشگري استان ، نگراني امنيتي ، خدمات ، حمل و نقل ، وضعيت اقامت ، پول و خدمات بانكي از علل و عوامل عمده موانع صنعت گردشگري استان نام مي برند .
با توجه به توانمندي استان فارس درخصوص صنعت گردشگري ضرورت توسعه ي زيرساخت هاي گردشگري در اين استان لازم به نظر مي رسد و اين موضوع محقق نمي شود مگر با بسترسازي و تهيه مقدمات جذب سرمايه گذاري براي توسعه گردشگري استان .
پنجشنبه 7 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 106]