واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: با تسريع در اجراي طرح ها، وابستگي ايران به گاز وارداتي از تركمنستان كاهش مي يابد
باتسريع در اجراي طرح هاي توسعه اي در شبكه گاز كشور كه بخش عمده آن در پايان آذر و ابتداي زمستان امسال به بهره برداري خواهد رسيد، نه فقط امنيت تامين گاز دربخش هاي شمال وشمال شرق كشور برقرار مي شود،بلكه وابستگي جمهوري اسلامي ايران به گاز وارداتي از تركمنستان كاهش چشمگيري مي يابد.
به گزارش خبرنگار اقتصادي ايرنا، ازجمله اين طرح ها سرعت بخشي به روند اجرايي احداث خط انتقال گاز 48 اينچ شمال و شمال شرق كشور است كه با احداث اين خط انتقال نه فقط شبكه گاز استان هاي شمال و شمال شرق كشور تقويت مي شود ، بلكه واردات گاز از تركمنستان به ميزان قابل ملاحظه اي كاهش مي يابد.
هم سو با اجراي اين طرح ها ، مذاكرات مقام هاي وزارت نفت ايران با مقام هاي وزارت نفت تركمنستان در خصوص دستيابي به يك توافق درباره قيمت گاز وارداتي از همسايه شمالي ادامه دارد و تاكنون روند خوبي را طي كرده است و به زودي اصلاحيه قرارداد تهيه و قيمت گاز نهايي خواهد شد.
ايران درحال حاضر روزانه 25 تا 26 ميليون متر مكعب گاز از تركمنستان وارد مي كند و در نظر دارد اين رقم را به حدود 30 ميليون متر مكعب در روز در زمستان برساند.
در خصوص طرح هاي توسعه اي در دست اجرا مي توان به خط انتقال شمال و شمال شرق كشور در مسيري به طول تقريبي 800 كيلومتر از پارچين استان تهران تا سنگ بست استان خراسان رضوي اشاره كرد.
اين خط انتقال گاز، ضمن تقويت شبكه گازرساني استان هاي سمنان، مازندران و گلستان، وابستگي به گاز وارداتي از تركمنستان را به طور چشمگير كاهش خواهد داد.
اين طرح در فاصله پارچين ـ سمنان (به طول 170 كيلومتر) سمنان ـ شاهرود (به طول 170 كيلو متر) و شاهرود ـ سنگ بست (به طول 455 كيلومتر) در مراحل مختلف اجرايي قرار دارد.
هم اكنون عمليات اجرايي 65 كيلومتر از قطعه پارچين ـ سمنان (از سمت سمنان به طرف تهران) پايان يافته و ظرف چند روز آينده به خطوط گازدار موجود متصل خواهد شد. همچنين عمليات اجرايي قطعه سمنان ـ شاهرود پايان يافته و اين بخش از خط شمال و شمال شرق آماده بهره برداري است.
هم اكنون عمليات اجرايي 75 كيلومتر از خط شاهرود - سنگ بست (حد فاصل شاهرود ـ ميامي) به پايان رسيده است و مابقي آن نيز تا اوايل دي ماه امسال تكميل مي شود. با كامل شدن اين بخش (شاهرود ـ ميامي) امكان اتصال خط لوله شمال و شمال شرق به خط لوله ميامي ـ دشت نيز فراهم مي شود.
خط انتقال 42 اينچ ميامي ـ دشت در افزايش ظرفيت انتقال گاز به شمال و شمال شرق كشور نقش مهمي دارد. اين خط انتقال كه در مسيري به طول 107 كيلومتر اجرا شده ، هم اكنون آماده بهره برداري است و به زودي به خطوط لوله گازدار كشور متصل مي شود.
با تزريق گاز به خطوط انتقال ياد شده، گازرساني به استان هاي سمنان، مازندران و گلستان به طور چشمگير تقويت مي شود.
با ادامه خط سوم سراسري، حد فاصل ساوه ـ لاكان در استان گيلان به طول 275 كيلومتر ( 56 اينچ) و اتصال آن به خطوط لوله گازدار موجود در شمال كشور، پايداري انتقال گاز در استان هاي شمالي از جمله گيلان از مسيرهاي مختلف تقويت خواهد شد.
165 كيلومتر از عمليات اجرايي بخش ساوه ـ قزوين ـ كوهين در اواخر آذرماه امسال آماده بهره برداري خواهد بود.
به گفته مسئولان اجراي طرح هاي توسعه اي شبكه گاز كشور، تقويت خطوط انتقال شبكه گاز كشور و افزايش ظرفيت ايجاد شده در بخش پالايش گاز سبب خواهد شد واردات گاز از كشور تركمنستان به ميزان چشمگيري كاهش يابد.
در روند مذاكرات اصلاح قيمت در قرارداد واردات گاز از تركمنستان تاكنون چارچوب فرمول قيمت گاز مشخص شده است. قيمت گاز وارداتي از تركمنستان در حال حاضر ثابت است و اين قيمت در آينده شناور شده و متناسب با قيمت نفت خام خواهد بود.
اعتبار قرارداد كنوني واردات گاز از تركمنستان تا پايان سال ميلادي جاري است و روند مذاكرات كه در چارچوب هاي اصولي و بين المللي در حال انجام مي باشد، حاكي از آن مي باشد كه طرفين به تفاهم خوبي دراين خصوص دست خواهند يافت.
اقتصام** 1561 ** 1557
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 125]