واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: برگزاري گردهمايي بزرگ مكتب شيراز در تهران و شيراز
سرويس فرهنگي - گردهمايي بزرگ مكتب شيراز از 13 تا 17 آذر در تهران و شيراز برگزار ميشود.
دكتر بهمن نامور مطلق دبير كل گردهمايي مكتب شيراز با اعلام اين خبر، افزود: پيش از اين فرهنگستان هنر همايشهاي مكتب هرات، مكتب تبريز و مكتب اصفهان را كه از مكاتب مادر هستند، برگزار كرده است و امسال مكتب چهارم كه مكتب شيراز است برپا ميشود.
وي ادامه داد: مكتب شيراز مربوط به قرون هفتم تا نهم هجري قمري ميشود و اين مكتب بخشي از تاريخ فرهنگ و هنر و حكمت و فلسفه كشورمان را دربرميگيرد.
نامور مطلق با بيان اينكه فعاليتها براي برپايي اين همايش از دو سال پيش آغاز شده است، اظهار داشت: طي اين دو سال به شناسايي پژوهشگران اين مكتب و همچنين دبيران معتبر و برجسته در اين زمينه پرداختيم كه در نهايت با انتخاب هشت دبير علمي در گروههاي نگارگري، خوشنويسي، حكمت و فلسفه، نسخهشناسي، هنرهاي صناعي و معماري و شهرسازي فعاليتهاي اين گردهمايي آغاز شد.
رئيس فرهنگستان هنر فعاليتهاي اين همايش را در چند بخش عنوان كرد و افزود: نخستين تلاش در حوزه تاليفات مربوط به اين مكتب بود. مجموعه طرحهايي به گروههاي همايش رسيد كه 60 طرح مورد موافقت قرار گرفت و از آن ميان با 50 طرح قرارداد بسته شد كه تا آغاز همايش 15 طرح به صورت كتاب چاپ ميشود و بقيه طرحها نيز پس از همايش چاپ و ارائه ميشوند.
دبير همايش مكتب شيراز درباره پيش همايشهاي اين گردهمايي گفت: براي طراحي پيشهمايشها، حضور هنرمندان اين مكتب را تا آسياي ميانه، هند و آفريقا رصد كرده بوديم تا در اين مناطق نيز پيشهمايش داشته باشيم كه در نهايت هند و آفريقا براي برپايي اين پيش همايشها انتخاب شدند و در ايران نيز مشهد و كرمان و تبريز و ابركوه منتخب پيش همايشهايي در شناخت مكتب شيراز شدند.
نامور مطلق، با اعلام ارائه 250 مقاله در همايش مكتب شيراز و حضور 20 شخصيت خارجي در اين گردهمايي، با اشاره به زمان برپايي همايشها در تهران و شيراز، خاطرنشان كرد: اين همايش از صبح 13 آذرماه در تهران آغاز ميشود و تا پايان روز 14 آذر ادامه مييابد.
جمعه 15 آذر نيز عزيمت كارشناسان و پژوهشگران و استادان علمي به شيراز و ديدار از مراكز و مناطق فرهنگي اين شهر را خواهيم داشت و صبح شنبه 16 آذر همايش در شيراز گشايش يافته و تا 17 آذر نيز در آنجا ادامه مييابد.
دكتر قاسم كاكائي قائم مقام همايش در شيراز و رئيس گروه حكمت و فلسفه نيز در اين نشست اظهار داشت: گردهمايي مكتب شيراز در واقع برپايي هشت همايش تحت عنوان يك گردهمايي است. در اين همايش 120 مقاله در هشت سالن تهران و 120 مقاله در شش سالن شيراز ارائه ميشود.
وي ادامه داد: تصميم بر اين است تا دبيرخانه دائمي مكتب شيراز به همت دانشگاه شيراز در اين شهر تاسيس شود، همچنين به مناسبت برپايي اين همايش، پژوهشكده تاريخ، فرهنگ و ادب فارس در شيراز تاسيس خواهد شد تا بررسي در مكتب شيراز پس از پايان اين همايش نيز در اين پژوهشكده ادامه يابد.
دكتر حسن بلخاري رئيس پژوهشكده هنر فرهنگستان هنر نيز درباره اهميت مكتب شيراز گفت: اين مكتب دوره بسيار مهمي را در بر ميگيرد و اگر مكتب شيراز حذف ميشد، مكتب اصفهان را قطعا نميداشتيم.
وي سپس به نقاط قوت مكتب شيراز اشاره و تصريح كرد: مكتب شيراز حلقه اتصال جريانهاي اشراقي و مشاعي با حكمت متعاليه با مكتب اصفهان است، فيلسوفان اين دوره جامعالعلوم هستند و گرايشهاي كلامي در اين مكتب اوج ميگيرد و در اين دوره است كه كلام فلسفه رنگ شيعي به خود ميگيرد. از لحاظ فلسفه نيز اين مكتب بسيار نقاد است و اوجگيري تغزل در مكتب شيراز به نگارگري اين دوره رنگ ديگري داده است.
دكتر حبيبالله آيتاللهي دبير علمي گردهمايي نيز ريشهنگارگري مكتب شيراز را در هنر دوره پيش از اسلام و ادامه آن را در دوره اسلامي عنوان كرد و گفت: اگر مكتب شيراز بوجود نيامده بود مكاتب تبريز، هرات، بخارا، مشهد و حتي مكتب شيراز هند هم بوجود نيامده بود. و تمام مكاتب دوره ايلخاني همه زير نفوذ مكتب شيراز بوجود آمدهاند.
وي با بيان اينكه، نگارگري مكتب شيراز آغازگر عرفان و حكمت در هنر بود به دو ويژگي نقاشيهاي مكتب شيراز كه تغيير كادر از افقي به عمودي و پر كردن صفحه اشاره كرد و خبر انتشار 10 جلد كتاب در حوزه نگارگري مكتب شيراز را در اين همايش داد.
حميدرضا قليچخاني دبير علمي گروه خوشنويسي گردهمايي نيز تصريح كرد: پس از دو سال فعاليت هشت عنوان كتاب در اين باب كار شد كه پنج عنوان از منابع دست اول و مهم براي پژوهشهاي مكتب شيراز هستند.
وي در ادامه به محتواي برخي از اين كتابها اشاره كرد و گفت: كتيبههاي شيراز شامل سنگ، مقابر و قرآنها و آثار خوشنويسان، ارتباط خوشنويسي با هنرهاي صناعي و ادبيات و ورود اصطلاحات خوشنويسي در هنرهاي ديگر شامل محتويات اين كتابها ميشوند.
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 207]