واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: دانشمندان هستهاي ايران محفظه شتابگر ساختند
جام جم آنلاين: رئيس آزمايشگاه "واندوگراف" پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي (وابسته به سازمان انرژي اتمي ايران) از طراحي و ساخت شتابگر خطي در پژوهشگاه دانشهاي بنيادي خبر داد و جزئيات اين موفقيت و برنامه هاي آتي اين پروژه را تشريح كرد.
دكتر محمد لامعي در گفتگو با خبرگزاري مهر با تاكيد بر اينكه اكنون در حال طراحي و ساخت اين شتابگر خطي هستيم، افزود: با دستيابي به دانش فني ساخت شتابگرها موفق به طراحي و ساخت دستگاهي خواهيم بود كه با دارا بودن قابليت هاي زياد مي تواند خدمات شاياني در صنايع (پليمر- سترون كردن) و پزشكي ارائه دهد.
وي اين سيستم را شامل تفنگ الكتروني، محفظه (كاواك) و منبع توليد موج الكترو مغناطيسي ذكر كرد و افزود: الكترونها توسط تفنگ الكتروني توليد مي شوند كه طراحي و ساخت آن نيز (تفنگ الكترونيكي) به پايان رسيده است.
لامعي با بيان اينكه توليد امواج از طريق دستگاه مولد موج الكترو مغناطيسي صورت گرفته است، ادامه داد: در حال حاضر مولد اين امواج با فركانس قابل تنظيم بين 2900 تا 3100 مگاهرتز و توان 20 كيلو وات ساخته شده است و محققان در تلاش براي دستيابي به تقويت كننده نهايي اين امواج به توان 2 مگاوات هستند.
رئيس آزمايشگاه "واندوگراف" پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي با بيان اينكه انرژي نهايي الكترونها در اين شتابگر به حدود 6ميليون الكترون ولت (تقريبا 12 مرتبه جرم در حال سكون الكترونها) مي رسد، ادامه داد: اجراي اين بخش از پروژه در گرو تامين اعتبارات است.
وي همچنين به دستيابي به دانش فني توليد محفظه هاي شتابگر خبر داد وگفت: با تحقيقات زياد توانستيم به كيفيت مناسب ساخت كاواك دست يابيم.
لامعي تاكيد كرد: پس از اينكه توانستيم مشكلات مربوط به ساختمان كاواك را حل كنيم، ساخت همه كاواك ها را در دستور كار قرار مي دهيم و اميدواريم تا پايان سال ساخت اين قسمت (ساختمان كاواك) به پايان برسد.
عضو هئيت علمي پژوهشگاه دانشهاي بنيادي اين شتابگر را يك شتابگر كم انرژي دانست و به مهر گفت: نياز كشور در زمينه استقاده از شتابگرهاي خطي در بيمارستانها 100 تا 150 دستگاه است كه در حال حاضر در حدود 10 شتابگر خطي الكترون در بيمارستانهاي كشور در حال كار هستند كه عمدتا براي پرتو درماني بيماريهاي بدخيم به كار مي روند.
لامعي در ادامه تاكيد كرد: چنانچه مايل باشيم شتابگري با انرژي بيشتري بسازيم كافي است كه چند شتابگر از اين نوع را پشت سر هم قرار دهيم تا به انرژي دلخواه برسيم.
وي دشواري عمده ساخت اين نوع شتابگرها را در قسمت كاهش انرژي دانست و اضافه كرد: در اين بخش الكترونها را بايد از سرعت كم به سرعت نور رساند. سرعت الكترونها وقتي كه از تفنگ الكتروني خارج مي شوند در حدود 30 در صد سرعت نور است ولي وقتي كه به انرژي 6 مگا الكترون ولت مي رسند، سرعت آنها تقريبا برابر سرعت نور مي شود.
رئيس آزمايشگاه "واندوگراف" پژوهشگاه علوم و فنون هسته اي به كاربردهاي اين شتابگر اشاره و اضافه كرد: اين شتابگر در بيمارستانها براي درمان سرطانها براي راديو تراپي كاربرد دارد ضمن آنكه در توليد پليمرهاي مقاوم در برابر آتش سوزي، پارچه هاي ضد آب (impermabale)، رنگهاي مقاوم و براي افزايش كيفيت چوبها مورد استفاده قرار گيرد.
عضو هيئت علمي پژوهشكده ذرات و شتابگرها اضافه كرد: تحقيقات مورد نياز در زمينه راديو فركانس با همكاري دانشگاه صنعتي اصفهان انجام شده است.
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 349]