واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: نگاهي به اهداف هيات حقيقت ياب شوراي امنيت سازمان ملل به افغانستان
كابل - شوراي امنيت سازمان ملل متحد براي مطالعه و شناسايي ريشه جنگ در افغانستان ، هيات ۱۵نفري را براي ارزيابي پيشرفت ها، چالشها و ارائه راهكارهايي براي خروج از بحران ، به كابل اعزام كرده است .
به گزارش روز چهارشنبه ايرنا، رهبري هيات اعزامي بر عهده جوليو ترزي دي سانت اگاتا Agata Sant Terzi Giulioسفير ايتاليا در سازمان ملل است كه از روز دوشنبه گذشته به مدت هفت روز در اين كشور حضور دارند.
هيات اعزامي كه به هيات حقيقت ياب معروف است از سال ۲۰۰۲ميلادي تاكنون سه مرتبه از افغانستان ديدن كرده است .
هيات زماني وارد افغانستان شده است كه از شدت درگيريها در جنوب و شرق كشور نسبت به ماههاي قبل تا حدودي به علت سردي هوا و عمليات هماهنگ نيروهاي پاكستاني ، سازمان ناتو و افغانستاني بر ضد شورشيان در دو سوي مرز ديورند كاسته شده است .
اين مساله تا حدودي نيز مانع ورود شورشيان براي عمليات خرابكارانه در افغانستان شده است .
به اعتقاد برخي آگاهان امور، جنگ افغانستان تنها زماني خاتمه مييابد كه اختلافات ديرينه هند و پاكستان در مورد مساله كمشير كه تاكنون باعث سه جنگ شده است پايان يابد.
رنگين دادفر اسپنتا وزير امور خارجه افغانستان شنبه اين هفته در گفت و گو با خبرنگاران بر اين نكته تاكيد كرده بود.
هرچند كابل از بهبود روابط خود با اسلام آباد در دوره جديد خبر ميدهد، اما اختلاف ديرينه دو كشور كه از بدو پيدايش پاكستان ، در سال ۱۹۴۷ميلادي بوجود آمده است ، چيزي نيست كه بتوان با چند سفر سياستمداران پاكستاني و افغان ميان دو كشور براي آن راه حل فوري تعيين كرد.
گذشت زمان باعث عميق تر شدن اختلافات دو كشور در عرصه سياسي، مرزي و اقتصادي شده است كه رفع آن نيازمند زمان ، درايت و درك واقعيت افغانستان و پاكستان از مسايل منطقه است .
گروه طالبان كه هم اكنون در حال نبرد با نيروهاي دولتي افغانستان و نظاميان خارجي است از حمايت برخي گروهها در آن سوي مرز ديورند در خاك پاكستان برخوردار هستند.
افغانها هميشه به ديده ترديد به اهداف اسلام آباد در كشور خود نگاه مي كنند، آنان از پاكستان به عنوان كشوري اسلامي و همسايه انتظاري همكاري و مساعدت در استقرار صلح و پيشرفت دارند، آرزويي كه تاكنون تحقق پيدا نكرده است .
در چنين شرايطي ماموريت ۷۱هزار نيروهاي خارجي به رهبري آمريكا، سازمان ناتو و نيروهاي كمككننده به استقرار صلح در افغانستان (ايساف ) براي ايجاد صلح پايدار با شكست مواجه شده است .
ادامه جنگ با شورشيان مانع پيشرفت ، حكومتداري مطلوب ، مبارزه با فساد اداري گرديد و اين مساله باعث افزايش كشت و توليد مواد مخدر در افغانستان و گسترش تروريسم در منطقه شده است .
ادامه بحران افغانستان ،بيانگر اين واقعيت است كه در صورت عزم ملي ، منطقهاي و جهاني ميتوان بحران را كنترل كرد و براي خروج از چالشهاي فراروي دولت مركزي براي آن راهكاري پيدا كرد، در غير اين صورت اين كشور همچنان با جنگ و خشونت رو به رو خواهد بود.
در اين ميان هرچند توده مردم افغانستان خواهان خروج نيروهاي خارجي و واگذاري امور امنيتي به نيروهاي افغان در يك دوره تاريخي معين هستند، اما هشدار برخي مقامها كه در صورت خروج نيروهاي خارجي ، كشور را آشوب فرا خواهد گرفت ، مردم را بر سر دو راهي قرار داده است .
اين هشدار با استقبال برخي كشورهاي بازيگر در عرصه افغانستان رو به رو شده است كه در پي آن اعلام كردند، نيروهاي خارجي چند دهه براي كمك به دولت و مردم افغان در اين كشور باقي خواهند ماند.
پيچيدگي اوضاع اين كشور باعث شده است كه در صورت تقويت اراده همگاني افغانها قادر خواهند بود، سرنوشت خود را به دست گيرند، در غير اين صورت حضور نظاميان بيگانه ادامه خواهد داشت ، كه اين حضور باعث گسترش برخي ناهنجاريهاي اجتماعي در جامعه سنتي افغانستان خواهد شد.
در چنين شرايطي هيات اعزامي حقيقت ياب شوراي امنيت وارد افغانستان شده است در تركيب اين هيات زلمي خليل زاد نماينده آمريكا در سازمان ملل كه افغان است ، نيز حضور دارد.
از خليل زاد به عنوان يكي از نامزدهاي احتمالي دومين دوره انتخابات رياست جمهوري افغانستان كه سال آينده برگزار ميگرددد، نام برده ميشود.
وي گفته است كه آمريكا، سازمان ملل و شوراي امنيت از وضعيت افغانستان نگران هستند.
اعضاي اين هيات تاكنون با شماري از كارشناسان افغان از جمله وحيده مژده ، داد نوراني ، احمد سعيدي ، حبيب الله رفيع ، ژنرال عتيقي الله بريالي ، فوزيه كوفي ، ضياء رفعت ، غفور ليوال و معين مرستيال ديدار داشتند.
هرچندجزئيات اين ديدار منتشر نشده ، اما اين كارشناسان به به هيات حقيقت ياب گفتند كه دولت افغانستان پاسخگوي خواستههاي مردم نيست و قادر به هدايت سكان كشتي شكسته به ساحل مقصود نيست .
اين هيات عصر دوشنبه ضمن ديدار با وزير امور خارجه افغانستان ، در ضيافت شام كه از سوي دادفر اسپنتا به افتخار هيات ترتيب يافته بود، نيز شركت كرد.
# ;۱۶۰اسپنتا در اين ديدار از كمكهاي جامعه جهاني در بومي كردن امور، تقويت دمكراسي ، مباررزه با تروريسم و مواد مخدر ابراز رضايت كرد.
وي خواهان تقويت نقش و حضور كاي ايده نماينده دبيركل سازمان ملل در امور افغانستان شد و نقش ايده را در هماهنگ ساختن امور بسيار ارزنده دانست .
در اين ديدار، مشكلات امنيتي ، حملات انتحاري و بمبگذاري در حاشيه جاده ، كمبود مواد غذايي ، تبعات خشكسالي ،انتخابات آينده رياست جمهوري ، نقش ارتش و پليس در تامين صلح ، مذاكره با مخالفان مسلح از سوي اسپنتا مطرح شد.
همچنين جوليو ترزي سفير ايتاليا در سازمان ملل متحد گفته است كه اين نهاد افغانستان را در بخش استقرار امنيت و دمكراسي ، مبارزه با مواد مخدر ، مبارزه عليه تروريسم و ساير موارد كمك خواهد كرد.
به گفته وي اين هيات امنيت ، بازسازي ، مبارزه با مواد مخدر و تروريسم ، پيشرفت و چالشهايي كه افغانستان با آن رو به رو است ، ارزيابي خواهد كرد.
هيات حقيقت ياب شوراي امنيت سازمان ملل روز سه شنبه نيز با حامد كرزي رييس جمهوري افغانستان ديدار و گفت و گو كرد.
كرزي در اين ديدار از اين هيات و جامعه جهاني خواسته است تا به بمباران ، بازرسي خانهها و بازداشتهاي بيمورد شهروندان افغان از سوي نيروهاي بينالمللي پايان داده شود.
وي از عملكرد كاي ايده نماينده سازمان ملل در كشورش ابراز رضايت كرد و گفت : با همكاري و مساعدتهاي جامعه جهاني افغانستان به پيشرفتهايي نايل آمده و چهره كشور نسبت به سال ۲۰۰۲ميلادي كاملا تغيير يافته است .
كرزي پيشرفت افغانستان را در عرصههاي مختلف مثتب ارزيابي كرد و تصريح كرد كه با وجود پيشرفت ، امروز امنيت بطور رضايت بخش در كشور، بخصوص در مناطق مرزي با پاكستان تامين نيست .
رييس جمهوري افغانستان در ادامه ، روابط كابل و اسلام آباد را بعد از استقرار دولت جديد دوستانه خواند و گفت كه آصف علي زرداري رييس جمهوري و يوسف رضا گيلاني نخست وزير پاكستان روابط نزديك و خوبي با افغانستان دارند.
كرزي ادامه داد: اگر ما به عنوان بخشي از جامعه جهاني به جاي آماج قرار دادن پناهگاه ها، منابع تجهيز و آموزش تروريست ها، روستاهاي افغانستان را هدف حمله قرار دهيم ، در مقابل تروريستها به پيروزي نخواهيم نرسيد.
رييس جمهوري افغانستان تاكيد كرد كه جامعه جهاني بايد براي پايان جنگ و محو تروريسم زمان معيني را تعيين كند.
وي تصريح كرد كه اگر چنين زماني تعيين نميشود، ما حق داريم براي دست يافتن به ثبات و آرامش راه مذاكره و گفتگو را با مخالفين در پيش گيريم .
رييس جمهور افغانستان خاطر نشان كرد: كشورش در مبارزه با القاعده و طالباني كه از خارج دستور ميگيرند، متعهد است ، اما با طالباني كه به علت عوامل مختلف به مخالفين پيوستهاند و مخالف قانون اساسي نيستند، گفت گو خواهد كرد.
وي جنگ عليه تروريسم را نبرد بينالمللي دانست كه بايد تمام كشورها در آن مشاركت داشته باشند.
در ادامه اين نشست جوليو ترزي نماينده ايتاليا در سازمان ملل گفت كه يكي از اهداف اين سفر تجديد تعهدات شوراي امنيت در قبال تامين امنيت و بازسازي افغانستان است .
وي نسبت به تداوم كمكهاي جامعه جهاني به افغانستان اطمينان داد و گفت كه جامعه جهاني از برگزاري انتخابات ، اجراي قانون ، حقوق بشر، حقوق زنان و حقوق كودكان در افغانستان حمايت ميكند.
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 134]