واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: در همايش ايمني در معادن عنوان شد هر 16 روز يك معدنچي ايراني كشته مي شود
عليرضا بهداد
«وقتي برنامه سوم توسعه به پايان رسيد به ازاي هر شش ميليون تن استخراج يك نفر در معادن جان خود را از دست مي داد، اما امروز به ازاي هر 10 ميليون تن استخراج يك كشته مي دهيم كه نشان مي دهد نسبت به برنامه سوم توسعه وضعيت ايمني معادن كشور 60 درصد بهبود داشته است.» معاون وزير صنايع و معادن اين جملات را ديروز در جمع صدها تن از مهمانان داخلي و خارجي شركت كننده در هشتمين همايش ايمني، بهداشت و محيط زيست در معادن و صنايع معدني بيان كرد تا آب پاكي را روي دست آنها كه از وضع نابسامان ايمني در معادن كشور انتقاد دارند، بريزد.مسعود سميعي نژاد معادن فعال كشور را چهار هزار و 500 فقره اعلام كرد و مدعي شد 98 درصد اين معادن توسط بخش خصوصي به بهره برداري مي رسد اما اشاره نكرد آن دو درصد باقي مانده يي را كه از قلم انداخته، 10 معدن بزرگ مس، سنگ آهن و سرب و روي كشور را تشكيل مي دهند كه مالكيت آنها در دست دولت بوده و بيشترين ارزش افزوده را براي مالك دولتي آن به همراه دارد و نگفت اين 98 درصدي كه توسط بخش خصوصي به بهره برداري مي رسد به رغم تناژ استخراج پايين تر بيشترين ميزان تلفات جاني كارگران را در پي داشته است. او ابراز اميدواري كرد كه روزي ميزان مرگ و مير در معادن كشورمان به صفر برسد. اما براي اين كار راهكاري ارائه نداد ولي گفت وزارت صنايع و معادن قصد دارد بيشترين تسهيلات را براي بهبود وضعيت ايمني در معادن كشور به معدنكاران ارائه دهد. اين در حالي است كه در گذشته مسوولان قبلي اين وزارتخانه وعده داده بودند بيشترين تسهيلات را براي نوسازي ماشين آلات به معدنكاران اختصاص دهند. اردشير سعدمحمدي مديرعامل شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران كه تا سال گذشته مسوول بالادستي سميعي نژاد در وزارت صنايع و معادن بود در اين همايش كمتر به حوادث پيش آمده در معادن تحت مديريتش اشاره كرد اما گفت؛ توليد شمش طلا در ايران كه امروز حدود 200 كيلوگرم است تا سه سال آينده به سه هزار كيلوگرم (سه تن) افزايش خواهد يافت چرا كه تجهيز معدن طلاي زرشوران كه بزرگ ترين معدن طلاي كشور است، آغاز شده و در 36 ماه آينده به بهره برداري كامل خواهد رسيد.سعدمحمدي از افزايش صد درصدي استخراج و توليد كنسانتره سنگ آهن خبر داد و گفت در سال 83 (دولت اصلاحات) تنها 13 ميليون تن كنسانتره سنگ آهن توليد مي شد اما امروز (دولت نهم) اين ميزان به 26 ميليون تن افزايش يافته است. در بخش زغال سنگ نيز تا پايان سال جاري يك ميليون و 250 هزار تن كنسانتره توليد مي شود كه اين ميزان در سال آينده به يك ميليون و 750 هزار و تا پايان سال 1390 به سه ميليون تن خواهد رسيد.او با اشاره به اينكه ساختار سنتي معادن كشور نياز به مدرنيزه شدن دارد، گفت؛ بايد امنيت كاري در معادن كشور ارتقا يابد تا سوددهي معادن را بيشتر كند و رقابت پذيري آن را بالاتر ببرد.
انگوران فعلاً واگذار نمي شود
سعدمحمدي در حاشيه اين همايش در گفت وگو با «اعتماد» درباره واگذاري معدن سرب و روي انگوران به بخش خصوصي گفت؛ «هنوز در رابطه با واگذاري اين معدن دولت تصميمي نگرفته است. اما ما آماده هستيم اين معدن را بر اساس اصل 44 واگذار كنيم.» او با اشاره به سفر هفته گذشته هيات دولت به زنجان افزود؛ رئيس جمهوري در اين سفر نيز اشاره يي به معدن انگوران نكرد و در جلسه استاني هيات دولت نيز در رابطه با اين معدن مصوبه يي نداشت. اين در حالي است كه چند روز پيش رئيس كميته معدن و صنايع معدني مجلس شوراي اسلامي به «اعتماد» گفته بود وزير صنايع و معادن صورت جلسه يي را به امضا رسانده كه بر اساس آن معدن سرب و روي انگوران به يك كنسرسيوم واگذار خواهد شد.سعدمحمدي در پاسخ به اين پرسش كه آيا با توجه به طرح هاي تعريف شده در بخش فولاد مي توان سنگ آهن مورد نياز را در داخل كشور به توليد رساند يا خير، گفت؛ سعي ما بر اين است سنگ آهن مورد نياز كشور را تامين كنيم كه در همين راستا چند طرح معدني بزرگ نيز در دست انجام است.
گزارش «اعتماد» از وضعيت ايمني در معادن كشور
آخرين آمار منتشر شده در خصوص وضعيت ايمني در معادن نشان مي دهد در سال گذشته نزديك به 214 ميليون تن انواع مواد معدني از معادن كشور استخراج شده و 22 معدنچي جان خود را از دست داده اند. به عبارت ديگر در هر 16 روز يك معدنچي دچار سانحه شده و جان خود را از دست داده است. انفجار در معادن زغال سنگ (بخش دولتي و خصوصي)، ريزش در تونل ها، پرتاب سنگ و سقوط از ارتفاع عمده ترين دليل كشته شدن معدنچيان اعلام شده كه سهم معادن تحت مديريت بخش خصوصي در مرگ افراد بالاتر است.اين آمار حاكي از آن است كه در سال 1385 به ازاي هر 9/6 ميليون تن استخراج يك نفر جان خود را از دست داده كه با توجه به 200 ميليون تن ماده معدني كه در اين سال به استخراج رسيده 30 نفر به مرگ محكوم شده اند.بررسي نسبت توليد به مرگ در معادن كشور طي سال هاي 80 تا 84 نيز نشان مي دهد در سال 1380 به ازاي هر 8/2 ميليون تن، در سال 1381 به ازاي هر 8/3 ميليون تن، در سال 1382 به ازاي هر 6 ميليون تن، در سال 1383 به ازاي هر 3/6 ميليون تن و در سال 1384 به ازاي هر
7/3 ميليون تن استخراج ماده معدني يك معدنچي جان خود را از دست داده است.بر پايه اين گزارش سال 1384 با داشتن 43 حادثه منجر به مرگ پرحادثه ترين سال براي بخش معدن كشور ثبت شده است.
چهارشنبه 6 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 182]