واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: در حاشيه حذف پليس از صحنههاي خسارت بيمه،از تعهد تا اجرا
پرداخت خسارت بدون كروكي كارشناسان پليس راهنمايي و رانندگي، حرف چندان تازهاي نيست، گرچه عدهاي هم كه در آبان ماه 35 سال پيش كه دكتر اميرهوشنگ كاتوزيان مديرعامل بيمه مركزي ايران اعلام كرده بود تا مبلغ 500 تومان خسارت به رانندگان بدون كروكي پليس قابل پرداخت است، آن را يك حركت تازه قلمداد كردند، ولي واقعيت اين است كه شركتهاي بيمهگر در كشورمان از سالهاي آغازين فعاليت خود از اين نوع پرداختها در گزارش عملكرد خود داشتهاند و در عين حال قوانين و مقررات پرداخت خسارت و نظرات كارشناسي پليس را هميشه محترم ميشمردهاند.
نگاهي گذرا به نخستين آييننامههايي كه در اين باره تدوين و تصويب شده است حكايت از آن دارد كه اينگونه تصميمات در 2 دهه قبل از صحبتهاي دكتر كاتوزيان اتخاذ و اجرا ميشده است و خسارتهايي تا مرز 50 تا 100 تومان (1000 ريال) براي بيمهگران، بدون كروكي و نظريه كارشناسي پليس قابل پرداخت بوده است و مبالغ قابل پرداخت براي تصادفهاي بدون كروكي و نظريه كارشناسي پليس هر چند سال يك بار افزايش يافته و از 500تومان در سال 1352 به 800 تومان در سال 1354 و از اين مبلغ تا ميزان 1000 تومان در سالهاي بعد و همينطور همراه با افزايش نرخ تورم بالا رفته است و هر بار هم مسئولان پليس و بيمههاي كشور اين موضوع را به اطلاع مردم ميرساندند و آن را بهعنوان يك خبر خوشحالكننده به مردم ميدادند. اما در سال 1352 فعاليت يك موسسه بيمه با عنوان در ايران باعث تعجب عده زيادي از مردم و فعالان اقتصادي و بازار بيمه آن زمان در كشور شد.
اين موسسه با استفاده از چند روش ابتكاري در آن سالها، تسهيلاتي براي بيمهگزاران خود فراهم ميكرد كه بتوانند فقط از طريق تلفن زدن به دفاتر اين موسسه خود را بيمه كنند تا حتي از اتلاف وقت آنها براي حضور در دفاتر بيمه جلوگيري (طرحي كه اين روزها و با وجود اين همه ابزارهاي توسعهيافته مخابراتي و رايانهاي، جاي آن در موسسات بيمهگر خالي است).
اين بيمهگر با ارائه شماره تلفنهاي خود از طرف قراردادهاي بيمه خود ميخواست كه در صورت بروز حادثه منجر به خسارت، مراتب را به صورت تلفني به كارشناسان بيمه اطلاع دهند تا خسارت مورد نظر آنها بدون كروكي و نظريه پليس كارشناسي و بدون مراجعه به دفاتر بيمه به آنان پرداخت شود و اين حركت در 34 سال پيش (كه آن روزها نيز 80 سال از عمر بيمه در كشورمان ميگذشت) يكي از حركتهاي مورد توجه مردم بودكه كم كم با مخالفت مسئولان و مقامات وقت به تعطيلي كشيده شد و مشابه آن در هيچ يك از موسسات بيمهگر سالهاي قبل و بعد از انقلاب به اجرا درنيامد. اكنون كه زمزمه افزايش سقف پرداختهاي خسارت بدون كروكي پليس مطرح ميشود، نيمنگاهي به وضعيت پرداخت خسارات خودروهاي زيان ديده در سالهاي دور و نزديك ما را با برخي از تجربيات دهههاي قبل آشنا ميكند، تجربياتي كه شايد بتوان از رهگذر آنها به راهكارهاي جديد و منطبق با ابزارهاي موجود در كشور رسيد.
گفتوگو با مردم
صاحب يك پژوي آردي كه خود را محمداسماعيل آصف معرفي ميكند درباره پرداخت افزايش خسارات بدون كروكي تا مرز 300 هزار تومان ميگويد:
همين امروز صبح ديدم نبش خيابان مجيديه - رسالت (تهران) دو راننده به خاطر يك برخورد كوچك و افتادن يك خط بر گلگير يكي از آنها آنچنان باهم درگير شدند كه فكر ميكنم خسارات قابل پرداخت و دريافت آنها از بيمههاي درماني، خيلي بيشتر از خسارت خودروهاي آنان بود! اين دعوا بيشتر به اين خاطر رخ داد كه طرفين حرف يكديگر را قبول نداشتند و دائما يكديگر را به مقصر بودن متهم ميكردند و در آن ميان حتما يك كارشناس پليس نياز بود، زيرا مردم آنقدر شناخت روي نوع مقصر بودن يا نبودن خود ندارند و اگر هم داشته باشند حاضر به پذيرفتن آن نيستند.
ناصر تقانپر راننده وانت آبيرنگ كه ابتداي خيابان منصور واقع در ضلع جنوبي ميدان خراسان (تهران) با يك پرايد نقرهاي رنگ برخورد كرده و منتظر آمدن افسر كارشناس است ميگويد:
راننده پرايد قبول ندارد كه خسارتش زير 300هزار تومان است، در حالي كه فقط كمي در سمت راست خودرو او فرو رفته و هزينه تعويض يا رنگ و صافكاري يك در بيشتر از 150 هزار تومان هم نميشود. بنابراين بايد منتظر نظريه و كروكي افسر كارشناس بشويم.
راننده پرايد ولي معتقد است كه پرايدش صفر كيلومتر است و با همين تصادف كوچك قيمت خودروي او خيلي بيشتر از اينها كاهش پيدا ميكند و بايد خسارات افتادن آن از صفر كيلومتري نيز جبران شود!
اما داريوش تدبير راننده خودروي گالانت مدل 82 در ميدان بهمن تهران ميگويد: اين طرح خيلي خوب است و ديگر لازم نيست كه خسارت ديدهها يكي دو ساعت معطل آمدن پليس و كروكي كشيدنهايش شوند. از طرفي در اين جور مواقع پليس ميآيد به جاي اين كه مرهمي به زخم طرفين تصادف باشد، هر يك از آنها را مبلغي هم جريمه ميكند كه اين خودش بيشتر باعث عصبانيت رانندگان ميشود.
پرداخت خسارت در صحنه
جعفر آبدانان راننده پيكان مدل 82 كه در خط بزرگراه آزادگان - اسلامشهر مسافربري ميكند هم معتقد است كه طرح پرداخت خسارات در صحنه بهتر از پرداخت خسارت بدون كروكي است.
اشاره اين شهروند به طرحي است كه از آذر ماه سال گذشته آغاز شد و طي آن پليس موظف شده است كه پس از بازديد صحنه و مشخص شدن مقصران هر حادثه، چنانچه شخص خاطي و مقصر كارت بيمه شخص ثالث ايران داشته باشد با مركز بيمه تماس بگيرند و تيم كارشناسان سيار خسارات بيمه به محل اعزام شده و پرداخت خسارت در صحنه انجام شود.
روز چهاردهم بهمن سال گذشته سرهنگهاشمي رئيس پليس راهنمايي و رانندگي تهران بزرگ به خبرنگاران نويد داد كه اجراي آزمايشي اين طرح در شهرهاي كرج، هشتگرد، اسلامشهر، رباطكريم و شهريار با توفيق روبرو شده است و از اين پس (يعني از 15 بهمن سال 86) اين طرح در 6 منطقه تهران و از اسفند 86 در تمامي مناطق 22 گانه تهران اجرا ميشود.
وي گفته بود كه ميزان پرداخت خسارت در صحنه تا سقف 500 هزار تومان است كه به رانندگان خسارت ديدهاي كه داراي بيمهنامه شخص ثالث ايران هستند تعلق ميگيرد. وي اما ابراز اميدواري كرده بود كه ديگر شركتهاي بيمهگر نيز اين طرح را اجرا كنند.
سردار رويانيان رئيس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي كشور نيز اواخر ارديبهشت ماه امسال از توفيق در طرحهاي آزمايشي پرداخت خسارات در صحنه خبر داد و گفت: اميدواريم اين طرح با توفيق هرچه بيشتر در سراسر كشور اجرا شود.
وي اما همان موقع به خبرنگاران گفته بود كه پس از اجراي سراسري طرح پرداخت در صحنه، ديگر پليس، كارشناس تصادفهايش را براي اين دسته از حوادث رانندگي اعزام نخواهد كرد. از آن موقع به بعد افكار عمومي منتظر بود تا پرداختهاي 500 هزار توماني بدون حضور افسر كارشناس و كروكي در هر شرايط قابل پرداخت باشد، اما ناگهان رئيس كل بيمه مركزي ايران بدون هيچ اشارهاي به پرداختهاي خسارات در صحنه تا مرز 500 هزار تومان، از پرداخت خسارات بدون كروكي پليس تا مرز 300 هزار تومان خبر داد و هيچ توضيحي درباره 200 هزار تومان مابهالتفاوت در اين ميان نداد.
300 يا 500 هزار تومان؟
ظاهر قضيه نشان ميدهد كه پليس راهنمايي و رانندگي كشور براي حذف حضور خود در صحنههاي خسارت مالي از قبل برنامههايي را پيشبيني كرده بوده است و اين موضوع از روز 16 بهمن ماه سال 1383 كه هيات دولت آقاي خاتمي در نشست خود تصميمات جديدي درباره حركت وسايل نقليه موتوري بدون قرارداد بيمه و برگ معاينه فني گرفت، در مباحث و تصميمات پليس راهنمايي مطرح بوده است. در آن نشست اعلام شد كه نزديك به 40 درصد از تصادفها نياز به بررسي و كارشناسي پليس ندارد. اين حرف را سردار رويانيان هفته پيش در گفتگو با خبرنگار واحد مركزي خبر تكرار كرد و گفت:
دولت قبلي در نشست روز 16 بهمن ماه سال 1383 همچنين پيشبيني كرده بود پرداختهاي خسارت بدون پليس و كروكي تا مرز 50 هزار تومان به 150 هزار تومان افزايش يابد كه اين موضوع نيز در سال 1384 تحقق يافت، گرچه دو سال پيش از اين مصوبه دولت آقاي خاتمي، بيمه دانا در يك حركت تبليغاتي اعلام كرده بود كه حاضر است تا ميزان يكصد و پنجاه هزار تومان خسارت بدون اخذ كروكي پليس به طرف زيان ديده طرف قرارداد خود بپردازد، در حالي كه دكتر عبدالناصر همتي رئيس وقت بيمه مركزي ايران پرداخت يكصد و پنجاه هزار تومان خسارت به تصادفهاي بدون كروكي پليس را به شركتهاي بيمهگر اوايل مرداد 1384 ابلاغ كرد، ولي ظاهرا پرداختهاي 150 هزار توماني بدون كروكي پليس تاثير چنداني در روند خلوت شدن سرپليس و مراجعه به شركتهاي بيمهگر نداشته است كه اكنون بعد از گذشت 3 سال ناگهان اين مبلغ به 2 برابر يعني 300 هزار تومان افزايش يافته است.
شواهد موجود نشان ميدهد كه پرداختهاي خسارات 300 هزار توماني بدون كروكي پليس هم عليرغم ابلاغ و اعلام رسمي از سوي پليس راهور كشور كه گفته بود از 19 آبان قابل اجراست، اجرا نشده است و وجود برخي ناهماهنگيها ميان پليس، دستگاه قضايي بيمه مركزي ظرف روزهاي اخير موجبات سردرگمي رانندگان خسارت ديده بدون كروكي پليس را فراهم آورده است، از سويي پليس ارائه كروكي به آنها را ضروري نميداند، از سوي ديگر شركتهاي بيمهگر به خسارتديدگان ميگويند كه هنوز ابلاغي در اين باره به آنها نشده است و آنها براي حل مشكلات خود ناچار به شوراي حل اختلاف مراجعه ميكنند.
در شوراهاي حل اختلاف نيز بابت ترسيم كروكي موردنياز آنها مبلغ 35 هزار تومان حق كارشناس دادگستري اخذ ميشود و اين سيكل سردرگمي حتي موجبات دلخوري سردار رويانيان را نيز فراهم كرده، طوري كه او در يك برنامه تلويزيوني از اين كه يك آيين نامه قانوني اين قدر دير به زيرمجموعههاي دولتي ابلاغ و اجرا ميشود گلايه كرد.
از سوي ديگر دكتر الهام وزير دادگستري و سخنگوي دولت آقاي احمدينژاد نيز از تاخير در اجراي اين قانون گلايه داشته و در نيمه اول آبان ماه اين گله را در گفتوگو با خبرنگارن در ميان نهاد. با همه اين احوال جوادفرشباف ماهريان رئيس كل بيمه مركزي ايران به همه خبرنگاران قول داده است كه اين قانون از ابتداي آذرماه امسال به اجرا گذاشته شود و براساس تصميمات اتخاذ شده، پرداخت بدون كروكي خسارت، تا سقف 300 هزار تومان عملي گردد.
وي همچنين گفته است كه در آييننامه جديد شوراي عالي بيمه حداكثر سقف پرداخت بدون كروكي 5/2 درصد ديه است كه تا مبلغ يك ميليون و 340 هزار تومان از سال آينده قابل پرداخت است.
سرهنگ عليرضا جهانگيري رئيس مركز اجرائيات پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي نيز از طرفين تصادفهاي خسارتي (داراي بيمهنامه شخص ثالث) ميخواهد كه براي دريافت خسارات خود تا سقف 300 هزار تومان ديگر منتظر هيچ پليسي نباشند و بعد از توافق با يكديگر به شركتهاي بيمه مراجعه نمايند.
وي ميگويد: فقط ظرف شش ماهه اول سال جاري تعداد 327 هزار و 89 فقره گزارش تصادفات خسارتي داشتهايم كه رقمي معادل 5/78 درصد تصادفات كشور را تشكيل ميدهد و به ناچار تاكنون پليس در همه صحنههاي آنان حضور يافته و با تنظيم كروكي سازش و ارجاع به دفاتر بيمه و يا محاكم قضايي مشكلات اين گونه تصادفها را حل كرده است.
سرهنگ جهانگيري همچنين معتقد است كه براساس ماده 18 قانون بيمه شخص ثالث، شركتهاي بيمهگر موظف به پرداخت خسارات مالي وسائط نقليه داراي بيمهنامه تا سقف تعهدات بيمه هستند و در تصادفهاي خسارتي، در صورتي كه طرفين تصادف اختلافي نداشته باشند و داراي بيمهنامه شخص ثالث باشند، از اين پس بايد تا سقف بيمه براي دريافت خسارت بدون نياز به پليس و كروكي به شركتهاي بيمهگذار مراجعه كنند و اگر شركتهاي بيمهگذار از پذيرش درخواست متقاضيان امتناع كردند، مراتب را به پليس راهنمايي و رانندگي ناجا و يا به اداره كل امور اقتصادي سازمان بازرسي كل كشور اطلاع دهند.
حسن فرازمند
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 130]