واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: چرا مردم دروغ می.گویند؟
پاسخ ساده.اش این است: برای این که آسان است. تقریباً همه مردم دروغ می.گویند و اغلب آن.ها در این کار مهارت دارند. شواهد نشان می.دهد که اغلب مردم دروغگویی را در همان سنین اولیه یاد می.گیرند. کودکان تقریباً در سن 3 سالگی برای این که خود را به مشکل نیندازند دروغ می.گویند. در 5 سالگی، وقتی پای تنبیه در میان باشد، اغلب کودکان دروغ.گویان ماهری هستند.
به گفته گیل سالتز، روان.پزشک بیمارستان نیویورک، نکته جالب این است که به کودکان یاد داده می.شود تا برای محافظت از احساسات دیگران، و خوشامد آن.ها دروغ بگویند. پدر و مادرها از همان سنین کودکی به فرزندانشان یاد می.دهند که این گونه «دروغ.های مصلحت.آمیز» را بیان کنند. برای مثال، «به خاله بگو چقدر توی این لباس خوشگل شده.»
دروغ گفتن برای محافظت از فردی دیگر، مشکل.تر است. برای مردم، دروغ گفتن برای محافظت از خودشان و پوشاندن خطاهایشان، طبیعی است امّا محافظت کردن از فردی دیگر، کمی پیچیده.تر است و به تجربه بیشتری نیاز دارد. اما هنگامی که مردم به سن بلوغ می.رسند، دیگر دروغ.گویی به
صورت طبیعت ثانویه آن.ها در آمده است.
مردم درباره چه چیزی دروغ می.گویند؟
دروغگویی در افراد بالغ به منظورهایی فراتر از اجتناب از تنبیه شدن صورت می.گیرد، هر چند اغلب افراد بالغ برای دریافت نکردن برگه جریمه رانندگی یا تخلفات جدّی.تر به دروغگویی روی آورده.اند. به عقیده رابرت فلدمن، روان.شناس دانشگاه ماساچوست، افراد بالغ می.خواهند چگونگی نگریستن دیگران به خود و نیز چگونگی نگریستن خودشان به خودشان را کنترل کنند.
به گفته فلدمن، مردم دروغ می.گویند تا مطلوب.تر و خوشایندتر جلوه کنند و در یک موقعیت اجتماعی، دیگران را تحت تاثیر قرار دهند. در واقع، آن.ها می.خواهند عزّت.نفس خود را بالا ببرند. به عقیده فلدمن، مردم به محض آن که عزّت نفسشان را در خطر ببینند، دروغ خواهند گفت.آن.ها درباره نوع ماشینی که دارند، محل زندگیشان و مقدار درآمدشان به دروغگویی خواهند پرداخت.
براساس نتیجه مطالعه.ای که در مجلّه «روان.شناسی پایه و کاربردی» منتشر شده است، 60 درصد افراد مورد مطالعه در خلال یک مکالمه 10 دقیقه.ای حداقل یکبار دروغ گفته.اند و میانگین تعداد دروغگویی.ها برای هر نفر 92/2 بوده است.
مردم به طور مرتب به خودشان نیز دروغ می.گویند. آن.ها درباره مقدار کاری که باید برای خاتمه دادن یک پروژه انجام دهند، میزان غذایی که در روز می.خورند، و بسیاری موارد دیگر به خودشان دروغ می.گویند. این نوع دروغ.ها صرفاً در خدمت فرار از واقعیت.ها و نوعی گول.زدن خود است.
برخی از افراد بیشتر از دیگران دروغ می.گویند. در واقع، بعضی.ها آنقدر دروغ می.گویند که اعتماددیگران را از دست می.دهند و حرف.های راست آن.ها نیز دروغ پنداشته می.شود. مطالعه.ای که در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی بر روی دروغگویان آسیب.شناختی (پاتولوژیک) صورت گرفته نشان می.دهد که این افراد از نظر مغزی تفاوت.هایی با دیگران دارند.
دروغگویان آسیب.شناختی
پژوهگشران 108 نفر را مورد مطالعه قرار دادند. پس از انجام آزمون.های روان.شناختی، 12 نفر از آن.ها در رده دروغگویان آسیب.شناختی قرار گرفتند. پژوهشگران 21 نفر که نتیجه آزمایششان طبیعی بود را نیز برای مقایسه و کنترل برگزیدند. سپس از همه این افراد آزمایش mri به عمل آمد.
نتیجه mri نشان داد که دروغگویان آسیب.شناختی نسبت به آن 21 نفر که آزمایششان طبیعی بود دارای اتصالات بسیار بیشتری در مغزشان هستند. پژوهشگران در حال حاضر چنین نتیجه.گیری کرده.اند که این تفاوت باعث می.شود که دروغگویان آسیب.شناختی مهارت بیشتری در «هنر» دروغگویی داشته باشند. البته برای نتجه.گیری قطعی به پژوهش.های بیشتری نیاز است. واقعیت این است که برخی از مردم دروغگویان بهتری نسبت به بقیه هستند امّا همه بالاخره اینجا و آنجا دروغ می.گویند. به گفته فلدمن، افراد برون.گرا بیشتر از افراد درون.گرا دروغ می.گویند، مردان بیشتر از زنان دروغ نمی.گویند، و تقریباً همه در محیط کار دروغ می.گویند.
مردم به کسانی که به آن.ها عشق می.ورزند بیشتر از کسانی که فقط با آن.ها آشنایی دارند دروغ می.گویند زیرا آسان.تر است. ومردم به معشوق یا همسرشان بیشتر از بقیه دورغ می.گویند زیرا راستگویی ممکن است بیشتر از دروغگویی دردسر ساز باشد.
نشانه.های دروغگویی
سالتز عقیده دارد که روش صد در صدی برای این که بفهمیم فردی دارد دروغ می.گوید وجود ندارد امّا برخی رفتارها را می.توان مورد توجه قرار داد:
اجتناب ازتماس چشمی. آیا فرد به پائین یا اطراف نگاه می.کند؟
تغییر آهنگ صدا. آیا فرد بلندتر یا آهسته.تر و یا تندتر از معمول صحبت می.کند؟
زبان بدن. آیا فرد آرام ندارد، وول می.خورد، با دست جلوی دهان یا صورتش را می.پوشاند؟
تناقض با حرف.های قبلی. آیا گفته.های شخص با حرف.های قبلیش تناقض دارد؟
همه مردم به دلایل مختلف دروغ می.گویند. بعضی ممکن است بیشتر از دیگران دروغ بگویند و برخی ممکن است به کمک روان درمانگر نیاز داشته باشند. امّا در یک نظر کلّی، دروغگویی هم یکی از خصلت.های بشر است.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 185]