واضح آرشیو وب فارسی:مهر: بازخواني يك فاجعه انساني /"والس با بشير" يادآور جنايت رژيم صهيونيستي در صبرا و شتيلا است
مستند انيميشن "والس با بشير" درباره نقش رژيم صهيونيستي در قتل عام سال 1982 دو اردوگاه صبرا و شتيلا در لبنان مسئلهاي را به ياد ساكنان سرزمينهاي اشغالي ميآورد كه خيلي از آنها از آن بيخبرند.
به گزارش خبرنگار مهر، اينديپندنت اعلام كرد تا چند ماه پيش تعداد بسيار كمي از اسرائيليها ميدانستند ارتش آنها عامل اصلي كشتار وحشيانه غير نظاميان فلسطيني ساكن در دو اردوگاه صبرا و شتيلا به دست شبهنظاميان فالانژ لبناني بود كه سال ۱۹۸۲ اتفاق افتاد.
اما، آري فولمن كه آن زمان يك سرباز 19 ساله ارتش رژيم صهيونيستي بود و در جنگ لبنان حضور داشت، با مستند انيميشني "والس با بشير" كه اولين بار ماه مه امسال در جشنواره كن به نمايش درآمد، آن اتفاق را بازسازي و مبناي فيلم خود را گفتگو با تعدادي از دوستان و همخدمتيهاي خود قرار داده است.
صحنهاي از انيميشن "والس با بشير"
نمايش اين فيلم در اسرائيل بار ديگر مسئله حمله رژيم صهيونيستي به لبنان و مسئوليت اين رژيم را در كشتار صبرا و شتيلا يادآوري كرده كه با دستور آريل شارون وزير دفاع وقت اسرائيل و با توجيه مقابله با حملههاي موشكي سازمان آزاديبخش فلسطين PLO انجام شد، كشتاري كه تعداد قربانيان آن از 700 تا پيش از 3000 نفر ذكر شده است.
حمله شبه نظاميان فالانژ به اين دو اردوگاه پس از آن اتفاق افتاد كه بشير جمايل رهبر آنها و رئيس جمهوري منتخب لبنان در يك بمبگذاري كه به اشتباه به فلسطينيها نسبت داده شد، به قتل رسيد. گفته ميشود شارون در جريان اين حمله بود و با دستور او شبه نظاميان مسيحي در محدوده تحت كنترل نيروهاي اسرائيلي اجازه ورود به دو اردوگاه فلسطيني را پيدا كردند.
پس از كشتار يك كميسيون بازجويي در خود رژيم صهيونيستي نقش شارون را ـ كه از سه سال پيش تاكنون پس از سكته مغزي در كماست ـ در اين جنايت تاييد كرد. شارون به ناچار از وزارت دفاع كناره گرفت، هر چند سال 2001 نخستوزير اسرائيل شد و دو سال بعد بار ديگر به اين مقام رسيد. از سوي ديگر لبنان هرگز قتل عام صبرا و شتيلا را به طور جدي پيگيري نكرد.
انيميشن "والس با بشير" در خود اسرائيل با واكنشهاي متفاوت رو به رو شده است. گروهي ديدن آن را براي سربازان وظيفه و در مجموع نظاميان ضروري ميدانند و در مقابل تعدادي اعتقاد دارند نمايش اين فيلم مستند ميتواند وجهه بينالمللي اين رژيم را خراب كند!
يكي از ايرادهايي كه منتقدان كارتون "والس با بشير" به آن ميگيرند اين است كه با ديدن فيلم فولمن تصور ميشود كشتار صبرا و شتيلا تنها در يك شب اتفاق افتاد و فرداي آن روز به پايان رسيد، در حالي كه اين اتفاق 16 سپتامبر 1982 آغاز شد و 18 سپتامبر به پايان رسيد.
يك روانشناس ساكن بيتالمقدس ميگويد: اين فيلم از سربازان اسرائيلي چهرهاي مثبت ترسيم كرده و آنها را آدمهايي به تصوير كشيده كه از آنچه اتفاق ميافتد عذاب ميكشند. در نهايت بار مسئوليت اخلاقي اين كشتار از دوش آنها برداشته ميشود. اين در حالي است كه شاهدان اين واقعه بايد جلوي آن را ميگرفتند.
از سوي ديگر، فولمن با اشاره به اينكه فيلم او ميخواهد جوانان را از حضور در جنگ بازدارد، ميگويد: اميدوارم جوانان پس از ديدن "والس با بشير" به بيهودگي جنگ پي ببرند. شارون در "والس با بشير" تنها گذرا و در حالي ديده ميشود كه هنگام خوردن استيك و تخم مرغ، تلفني با مناخيم بگين نخستوزير وقت اسرائيل و يك فرمانده در لبنان حرف ميزند.
به اعتقاد خيليها پرقدرتترين بخش فيلم فولمن جايي است كه ران بن ـ ايشاي روزنامهنگار اسرائيلي خاطرات خود را از ديدار با شارون در جريان قتل عام به ياد ميآورد. او كه آن زمان خبرنگار جنگي تلويزيون اسرائيل در بيروت بود، در يك مهماني خبر حمله به صبرا و شتيلا را از افسران ارتش مي شنود.
بن ـ ايشاي با شارون كه در مزرعه خود در جنوب اسرائيل بود تماس ميگيرد، اما وزير دفاع چندان توجه نشان نميدهد و براي جلوگيري از ادامه كشتار كاري نميكند. يك مورخ اسرائيلي اعتقاد دارد هر چند بگين تحت فشار افكار عمومي يك كميته تحقيق را مامور بررسي قضيه كرد و در نهايت شارون ناچار به استعفا شد، اما "والس با بشير" ميگويد "آيا در همين حد كافي بود؟"
"والس با بشير" يكي از 14 فيلم فهرست اوليه نامزدهاي بخش انيميشن بلند اسكار هشتاد و يكم است و به نمايندگي از اسرائيل در بخش بهترين فيلم غير انگليسيزبان حضور دارد. اين فيلم پس از نخستين نمايش در جشنواره كن، در جشنوارههاي مختلف از جمله مونيخ، كارلووي واري، تلورايد، تورنتو، نيويورك، لندن و تسالونيكي پخش شده است.
سه شنبه 5 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]