واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: فرارو- ایستگاه متروی نواب- ساعت 13 و 25 دقیقه- حدود چهل سال داشت. نمی.شد حدس زد، چه در سر دارد. دقایقی بعد خود را مقابل قطار پرت کرد و در دم جان باخت. حاضران با حیرت به این صحنه نگاه می.کردند. چند خانم جیغ کشیدند. یکی دو نفر اما...
به گزارش فرارو؛ روز گذشته خانمی، خود را مقابل قطار مترو پرت کرد و به این ترتیب به زندگی. خود خاتمه داد. این حادثه در حالی رخ داد که طی یک سال گذشته، این اتفاق چند بار در ایستگاه متروی تهران رخ داده است. خودکشی مردی میانسال، پسری نوجوان و دختری جوان از این جمله. بوده. است.
اما این تنها راه پایان دادن به زندگی نیست. برخی راه.های دیگری را برمی.گزینند. سال گذشته، تعدادی دانشجو سعی کردند با خوردن قرص، خودکشی کنند. این دانشجویان اغلب از دانشگاه.های معتبر کشور، به ویژه دانشگاه صنعتی شریف بودند که حتی در مقاطع بالاتر از کارشناسی درس می.خواندند. افراد دیگری هم بودند؛ برای مثال خانم پرستاری که بعد از اخراج از کار، با قرص برنج خودش را کشت یا خودکشی یک فارع التحصیل کارشناسی ارشد دانشگاه علامه طباطبایی با قرص، موارد بسیار دیگری نیز در همین یک سال گذشته رخ داده است که ذکر تمامی آنان دشوار است.
آمار و اما و اگرها
مدیرکل آسیب.های اجتماعی سازمان بهزیستی اعلام کرده بود که آمار خودکشی در ایران در هر صدهزار نفر بین شش تا هفت نفر است و ایلام در این میان رکوردار بالاترین میزان خودکشی است. این مقام سازمان بهزیستی به اینکه میزان خوکشی در استان ایلام به حد نگران.کننده.ای رسیده است، اشاره کرده و از میزان بالای خودکشی دختران زیر سی سال از راه خودسوزی در استان.های ایلام و کرمانشاه خبر داده است.
با این حال بسیاری از کارشناسان و آسیب.شناسان اجتماعی این آمار را بسیار کمتر از حد واقعی تخمین می.زند. گفته می.شود یکی از دلایل نامشخص بودن آمار خودکشی این است که بسیاری خودکشی را تصادف یا موضوعات دیگر جلوه می.دهند؛ چرا که از اینکه انگ خودکشی به اعضای خانواده.شان زده شود، احساس شرمندگی میکنند.
یک روانپزشک و روانکاو در زمینه آمار خودکشی در ایران، گفته است: «متاسفانه ما از میزان خودکشی آمار دقیقی نداریم، نه رسمی و نه غیر رسمی. درحالی که برای هرگونه اقدام، چه پیشگیری، چه درمان و چه شناخت نیاز به اطلاعات لازم، کافی و درست است.»
آمارهایی که هر از گاه توسط نیروی انتظامی یا سازمان پزشکی قانونی اعلام می.شود، این مشکل را دارد که تنها تعداد خودکشی.های موفق را شامل می.شود و موارد اقدام به خودکشی به حساب نمی.آید. در حالی که خودکشی.های موفق میزان بسیار محدودی از اقدامات به خودکشی را نشان می.دهد.
فشارهای اجتماعی، یک دلیل مهم
یک استاد استاد دانشگاه علوم توان بخشی خودکشی را برگ جریمه.ای می.داند که به محیط داده می.شود. وی بر این عقیده است که معضل خودکشی با ظاهر افسردگی، ناامیدی، افزایش آمار طلاق، اعتیاد، بیکاری و ... بارها هشدار داده است اما توجه.ای به آن نمی.شود.
دکتر شهلا اعزازی، استاد رشته. جامعه.شناسی نیز یکی از دلایل اصلی میزان خودکشی بالا در ایران را فشارهای اجتماعی می.داند و اینکه برای فردی به فکر خودکشی می.افتد، امکاناتی وجود ندارد تا از فکر یا جبر خودکشی خارج شود.
استاد دانشگاه علامه طباطبایی این نکته را حائز اهمیت بسیار می.داند که دانشجویان در حال تحصیل، گروهی هستند که نیابد بینشان خودکشی باشد، حال آنکه میزان خودکشی بین این قشر بسیار بالا است.
به گفته دبیر سمینار بررسی رفتارهای خودکشی و راهکارهای پیشگیری از آن در ایران، خودکشی تأثیرات عمیق روانی و اجتماعی از خود به جای می.گذارد و به ازای هر خودکشی دست.کم شش نفر درگیر می.شوند و چنانچه خودکشی در مکان.های جمعی مانند مدرسه و دانشگاه رخ دهد، صدها نفر را درگیر می.کند.
تفاوت خودکشی در ایران و جهان
بر اساس اظهارات دکتر نوربالا، استاد دانشگاه، در سطح جهانی خودکشی موفق در مردان چهار برابر بیش از زن.هاست اما زن.ها چهار برابر بیش از مردان اقدام به خودکشی می.کنند. در ایران این آمار متفاوت است به طوری که خودکشی موفق در مردان دو برابر زنان است و اقدام به خودکشی در زنان دو برابر بیش از اقدام به خودکشی در مردان است.
تأهل عامل حفاظتی در برابر خودکشی است. در همه جای دنیا در افراد مجرد و تنها، نرخ خودکشی دو برابر افراد متاهل است و در مقابل طلاق و مرگ همسر میزان خودکشی را بالا می.برد. اما پژوهش.هایی که در کشورمان انجام شده نشان می.دهد اختلالات روانی در افراد متاهل بیش از افراد مجرد است. به این ترتیب به نظر می رسد که نهاد خانواده، خود نهادی آسیب زا شده است.
بر اساس دستورالعملی که چندی پیش در وزارت بهداشت مطرح شد، برای انعکاس اخبار خودکشی توسط رسانه.ها، محدودیت.های خاصی درنظر گرفته شد؛ حال آن که با وجود فراوانی عوامل زمینه.ساز خودکشی در جامعه نمی.توان رسانه.ها را به دلیل انعکاس واقعیت.ها مقصر دانست.
جامعه.شناسان بر این عقیده..اند عواملی بسیاری بر خودکشی تأثیرگذار هستند؛ عواملی همچون دلایل اقتصادی، جنسیت، سن و میزان همبستگی با اطرافیان، فشارهای روحی و اجتماعی و ... دکتر قرایی، یکی از جامعه.شناسان کشور است که بر اساس تحقیقاتش عامل اقتصادی را مهم.ترین دلیل خودکشی در کشور می.داند. بر این اساس گفته می.شود که سانسور اخبار این پدیده اجتماعی تنها پاک کردن صورت مسئله است و تا زمانی که وضعیت اقتصادی بهبود نیابد، معضل خودکشی نه تنها کاهش نیافته، بلکه سال به سال بیشتر می.شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 286]