واضح آرشیو وب فارسی:فارس: گزارش فارس/ طرح تبديل جزيره خارك به سايت - موزه نهايي شد
خبرگزاري فارس: در پي تخريب كتيبه خارك به عنوان سند هويت خليج فارس، توسط يك فرد ناشناس، مسئولان ميراث فرهنگي تصميم گرفتند براي حفاظت بهتر از اين جزيره كل جزيره را تبديل به سايت ـ موزه كنند، در حال حاضر طرح تبديل جزيره خارك به سايت - موزه نهايي شده است.
![](http://media.farsnews.com/Media/8709/Images/jpg/A0553/A0553057.jpg)
به گزارش خبرنگار اجتماعي فارس، تكه سنگي مرجاني با خطوطي حك شده از دوران هخامنشي در درون يك اتاقك 12 متري با ديوارهايي از جنس ميلههاي آهني بدون هيچ سقفي در كنار جادهاي در جزيره خارك كه نشاني از هيچ سكنهاي نيست، قرار دارد.
خطوط حك شده بر اين تكه سنگ مرجاني بر اساس گزارش سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان بوشهر، كتيبهاي است كه متعلق به اواخر دوره هخامنشي است و در آبان سال گذشته بر اثر ساخت جادهاي منتهي به كتابخانه عمومي واقع در محله 3 تانكي جزيره خارك نمايان شده و توسط دانش آموزان مدرسهاي به اطلاع مسئولان مدرسه و سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري بوشهر رسيده است.
رسول بشاش، كارشناس خطوط و زبانهاي باستاني كتيبه را چنين ترجمه كرده است: (اين) سرزمين خشك و بي آبي بود شادي و آسايش را آوردم.
اين پژوهشگر، كتيبه خارك را در 5 سطر و با يك فاصله در حدود 8 سانتيمتر در 2 بخش 3 سطري و دو سطري توصيف كرده كه به صورت نامنظم و به خط ميخي باستان كنده شده و حد فاصل دو بخش كتيبه يك خط افقي منحني شكل نامنظمي است كه هر دو سطر را از هم جدا ميكند.
نگهداري از آثار تاريخي كه در محوطه آنها پايگاه ميراث فرهنگي داير شده به عهده يگان حفاظت سازمان ميراث فرهنگي است و در نقاطي كه پايگاه ميراث فرهنگي داير نشده اين اقدام بر عهده نيروي انتظامي است. در زمان كشف كتيبه طي صورت جلسهاي، حفاظت و نگهباني از كتيبه به بخشداري خارك محول شد و بخشداري نيز اين وظيفه را به نيروي انتظامي محول كرد كه به گفته محليها هر نيم ساعتي يك بار اين گشت نيروي انتظامي از اين محل عبور ميكرده است و نيم ساعت حتماً زمان خوبي براي تخريب اثري بدون محافظ ثابت است.
اوايل خرداد امسال فردي از اين فرصت استفاده كرد و باعث تخريب بخشي از اين كتيبه شد كه به گفته كارشناس باستانشناسي استان بوشهر اين تخريب 3 حرف از 20 حرف حكاكي شده كتيبه است.
در اين مدت نظرات مختلفي از سوي كارشناسان، دوستداران و مسئولان ميراثفرهنگي درباره نحوه حفاظت از اين سند هويتي مطرح شد.
در حالي حفاظت از اين سند هويتي خليج فارس بر عهده نيروي انتظامي گذاشته شد كه در اينباره نيروي انتظامي حتي يك نيروي ثابت را براي آن به كار نگرفت.
پس از بازديد مقامات سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري از محل نگهداري اين كتيبه پس از زمان تخريب در خرداد امسال و برگزاري جلساتي با مسئولان اين جزيره مقرر شد تا زمان تصميمگيري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري براي چگونگي نحوه حفاظت دائمي از اين كتيبه 3 نفر از نيروهاي حراست وزارت نفت به طور مستمر از آن حفاظت كنند.
حميد بقايي، قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي و گردشگري طي بازديدي كه از كتيبه خارك داشت درباره وضعيت تخريب اين كتيبه به خبرنگار فارس ميگويد: اين تخريب به اعتقاد كارشناسان حدود 10 درصد است و به علت اينكه نوشتههاي اين كتيبه پيش از تخريب، توسط كارشناسان خوانده شده بوده، ماهيت آن مشخص و واضح است.
جنس پوشش سطح جزيره خارك مرجاني است و اين كتيبه نيز با حفرههاي واضحي كه دارد كاملاً مشخص است كه از جنس مرجان است.
به گفته حسن فاضلينشلي رئيس پژوهشكده باستانشناسي به علت جنس خاص اين كتيبه نميتوان آن را به راحتي از محل اصلي خود برش داد و براي نگهداري آن را به موزه سپرد.
وي ميگويد: احتمال خرد شدن اين كتيبه در زمان انجام عمليات برش بسيار زياد است.
كارشناسان باستانشناسي و عدهاي از بوميهاي منطقه نيز با جابهجايي اين كتيبه مخالفند و اعتقاد بر حفاظت صحيح از اين كتيبه در محل اصلي آن دارند.
بقايي، قائم مقام سازمان ميراثفرهنگي و گردشگري نيز اذعان دارد كه «كتيبههاي باستاني كه روي سنگ هستند هيچگاه از محل اصلي خود كنده نميشوند.»
حسن فاضلي نشلي، رئيس پژوهشكده باستانشناسي درباره آخرين اقداماتي كه درباره حفاظت از اين كتيبه انجام دادهاند ميگويد: كارشناسان اين پژوهشكده براي بررسي كتيبه از نظر امكان مرمت و موارد ديگر به خارك سفر كردند و در پي اين سفر در حال حاضر طرحي تهيه و نهايي شده است كه در آن نحوه تبديل جزيره خارك به سايت - موزه و چگونگي كاوشها در منطقه مورد تأكيد قرار گرفته شده است.
وي درباره چگونگي اجراي اين طرح ميگويد: اجرايي شدن اين طرح نيازمند برگزاري جلسه مشترك مسئولان سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري و وزارت نفت است تا تصميمات اجرايي اتخاذ شود.
عمده تأسيسات موجود در جزيره خارك متعلق به وزارت نفت است و تصميماتي كه براي اين جزيره اتخاذ ميشود نيازمند هماهنگي با وزارت نفت است.
رئيس پژوهشكده باستانشناسي در ادامه به آثار متعدد تاريخي در جزيره خارك از جمله گور دخمهها و ... اشاره ميكند و ميگويد كه اين جزيره قابليت اين را دارد كه به طور كامل تبديل به يك سايت ـ موزه شود و تماماً مورد حفاظت قرار گيرد. براي تبديل جزيره خارك به سايت - موزه نيازمند 3 ميليارد تومان بودجه هستيم كه طبق قراري كه با مسئولان وزارت نفت گذاشتهايم آنها بايد اين اعتبار را تأمين كنند با تأمين اعتبار، عمليات اجرايي براي تبديل سايت ـ موزه يا مرمت كتيبه و ديگر اقدامات صورت ميگيرد.
وي با اشاره به اينكه بخش اعظم جزيره خارك را شركتهاي نفتي در بر گرفتهاند، ميگويد: عمليات باستانشناسي در منطقه خيلي هزينهبر نيست اما تبديل كل جزيره به سايت - موزه نيازمند ايجاد تأسيسات اقامتي، بهداشتي، تابلوهاي راهنما و...است و اعتبار 3 ميليارد توماني براي ايجاد اين زيرساختهاست.
انتهاي پيام/ر
دوشنبه 4 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 180]