واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: از فردامرحله جديد طرح اسقاط خودرو آغاز ميشود
مژگان ميرزاييعكس: آكو سالميمرحله جديدي از طرح اسقاط خودروهاي فرسوده به صورت ويژه از فردا (5 آذرماه) در سراسر كشور شروع ميشود.
به گفته مهدي سالاريه، سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت متقاضيان ميتوانند با مراجعه به سايت Farsoodeh.ir نسبت به ثبتنام در طرح ويژه اسقاط اقدام كنند.
براساس طرح خروج خودروهاي فرسوده كه از سال 85 به طور جدي در دستور كار دولت قرار گرفت، مقرر شد كه خودروهاي فرسوده تا سال 1390 به دو روش جايگزيني و خريد نقدي از رده خارج شوند كه از اين سال تاكنون دو مرحله از طرح جايگزيني و يك مرحله از طرح خريد نقدي به مرحله اجرا گذشته شده كه در مرحله دوم طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده مقرر شده بود كه 200هزار خودرو و 100هزار تاكسي فرسوده اسقاط و جايزين شود اين در حالي است كه طرح مذكور بايد تا پايان سال 86 به اتمام ميرسيد، اما با گذشت 5ماه هنوز طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده به اتمام نرسيده و به گفته مسوولان ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت احتمالا مرحله دوم اين طرح ديماه امسال به اتمام خواهد رسيد.
همچنين با اتمام طرح خريد نقدي مرحله اول كه از سال گذشته اجراي آن آغاز شد، مرحله دوم اين طرح از فردا در دستور كار ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت قرار خواهد گرفت. در مرحله اول اين طرح خريد 90هزار خودروي فرسوده برنامهريزي شده بود كه با انصراف بيش از 50هزار ثبتنام كننده، محدوديت زماني لغو تا سقف پيشبيني شده، به حد نصاب برسد. اما به گفته مهدي سالاريه مجري طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده در مرحله دوم طرح ستاد مديريت حملونقل و مصرف سوخت خريد 160هزار دستگاه خودروي فرسوده تا سقف يك ميليون و 500هزار تومان درنظر گرفته شده و ثبتنام نيز تا زمان تكميل ظرفيت ادامه خواهد داشت.
وي كه از مرحله دوم طرح خريد نقدي به نام طرح ويژه اسقاط نام ميبرد در خصوص سن خودروهايي كه ميتوانند در طرح شركت كنند ميگويد براي اجراي اين مرحله سن خودروها از سال 1352(1973) در نظر گرفته شده كه خودروهاي مذكور بايد 4سيلندر به بالا باشند.
سالاريه در ادامه عنوان ميكند: سن فرسودگي در سال جديد براي وانت 15سال و براي سواريها 25سال درنظر گرفته شده كه در گذشته سن سواريهاي فرسوده 30سال محاسبه ميشد.
كاهش تصديگري دولت
سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده كه روز گذشته در جمع خبرنگاران سخن ميگفت در ادامه با اشاره به خروج دو ميليون خودروي فرسوده تا سال 1390 عنوان كرد: تا پايان سال 90 بايد نزديك به دو ميليون خودروي فرسوده از رده خارج شود كه براي رسيدن به اين آمار بايد سالانه 600هزار خودروي فرسوده از رده خارج شود كه اجراي اين طرح مستلزم كاهش تصديگري دولت در برنامههاي مربوط به خروج خودروهاي فرسوده است، تا بخش خصوصي با رغبت بيشتري وارد اين طرح شود.
وي در خصوص مراحل خريد نقدي خودروهاي فرسوده نيز ميگويد: پس از ثبتنام متقاضيان در سايت
Farsoodeh.ir استعلام مشخصات متقاضي از طريق راهور ناجا صورت خواهد پذيرفت و در صورتي كه اطلاعات مورد تاييد راهور باشد متقاضي به مراكز اسقاط معرفي و برگه اسقاط را دريافت خواهد كرد و مالكان ميتوانند پس از اتمام مراحل مبلغ خود را از ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت و يا از ساير بخشها دريافت كنند. همچنين بر اساس آخرين مصوبه ستاد مديريت حمل و نقل و مصرف سوخت واردكنندگان مكلف شدند كه براي شمارهگذاري خودروهاي وارداتي با مصرف بيش از 6 ليتر يك دستگاه، 6 تا 10 ليتر دو دستگاه و بيش از 10 ليتر سه دستگاه خودروي فرسوده از رده خارج كنند.
به گفته سالاريه اجراي طرح مذكور موجب شد كه واردكنندگان خودرو نيازمند برگه اسقاط خودروهاي فرسوده باشند به همين دليل مالكان خودروهاي فرسوده ميتوانند برگه اسقاط خود را به اين دسته از افراد نيز واگذار كنند و مبلغ خودروي فرسوده نيز به صورت توافقي محاسبه ميشود. وي در ادامه ميگويد: خريد برگه اسقاط براي خودروهاي داخلي نيز موضوعيت دارد زيرا
براساس قانون جديد خودروهاي توليد داخل با مصرف بيش از 10 ليتر نيز بايد يك خودروي فرسوده از رده خارج كنند به همين دليل مالكان خودروهاي فرسوده ميتوانند برگه اسقاط خود را به اين خودروسازان نيز واگذار كنند.
سالاريه واردكنندگان قطعات منفصله را يكي ديگر از خريداران برگه اسقاط خواند و اظهار داشت: واردكنندگان قطعات منفصله نيز كه عوارض واردات به گمرك پرداخت ميكنند، ميتوانند برگه اسقاط را خريداري كرده و از تخفيف يك ميليون و 500 هزار تومان بهرهمند شود.
بر همين اساس حضور بخشهاي مختلف در طرح خريد نقدي موجب بالا رفتن دلالگري در اين بخش و نامتعادل شدن قيمت خودروهاي فرسوده خواهد شد. به طوري كه دلالان به بهانه طولاني شدن مراحل خريد نقدي برگه اسقاط را با قيمت كمتر از مالكان خريداري كرده و آن را با قيمت بيشتر به بخشهاي خصوصي واگذار ميكنند از سوي ديگر با توجه به آن كه مسوولان ستاد سقف يك ميليون و 500 هزار تومان را در نظر گرفته امكان دارد كه خودرو با قيمت كمتر ارزيابي شده، به همين دليل مالكان به سمت بازار آزاد و بخش خصوصي روي آورند.
هر چند سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده معتقد است كه رواج دلالگري در اين زمينه به ذاته ايرادي ندارد بلكه آن مسئلهاي كه مشكلساز ميشود واسطهگري است كه خسارت وارد كند.
به گفته سالاريه تا بيش از سال 85 و در مرحله اول طرح برگه گواهي اسقاط خريد و فروش ميشد اما در مرحله جديد اين ستاد چيزي به نام برگه اسقاط ندارند بلكه تمام مراحل از طريق سايت انجام خواهد شد بنابراين گواهي اسقاطي معتبر است كه در اين سايت مورد تاييد باشد و برگهايي كه راهور ناجا و مراكز اسقاط صادر ميكند مورد پذيرش نيستند كه اين امر موجب افزايش نظارت ستاد ميشود.
پلاكهاي غير ايران بايد شناسنامهدار شوند
سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده با اشاره به آن كه خودروهايي كه پلاك غير ايراني دارند بايد شماره VIM دريافت كنند، ميگويد: در طرح جديد ثبتنام بايد شماره VIM در سايت درج شود اما مشكلي كه وجود داشت اين بود كه خودروهاي قديمي شماره VIM نداشتند و بر اين اساس مذاكراتي كه با راهور ناجا برگزار كرديم مقرر شد كه اين دسته از خودروها با مراجعه به راهور اقدام به شناسنامهدار شدن پلاك خود كنند.
وي در ادامه ميگويد مالكان خودروهاي با پلاك قديمي ميتوانند به نزديكترين راهنمايي و رانندگي محل سكونت خود مراجعه كرده و درخواست شناسنامهدار شدن پلاك خود كنند پس از مراجعه اين افراد و استعلام از طرف راهور ناجا به خودروها برچسبي داده ميشود كه شماره VIM در آن لحاظ شده و در اين صورت ميتوانند در طرح شركت كنند.
به گفته سالاريه خودروهاي كه پلاك ملي ندارند يا پلاك قديمي خود را شناسنامهدار نكردهاند از هيچ امتيازي برخوردار نخواهند بود و علاوه بر حذف سهميه سوخت به زودي از تردد آنها نيز جلوگيري خواهد شد و خدماتي نيز دريافت نخواهد كرد.
واردكنندگان، بودجه را تامين كردند
از سوي ديگر و در حالي كه ناصر ابراهيمي مدير كل گمرك در گفتوگو با خبرنگار ما دريافت عوارض از سوي واردكنندگان خودرو به ستاد تبصره 13 را رد كرده و معتقد است كه همچنين عوارضي از واردكنندگان اخذ نميشود سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده در پاسخ به اين پرسش كه بودجه در نظر گرفته شده براي اجراي طرح از چه طريق تامين ميشود ميگويد: بودجه عمده براي اجراي اين طرح از طريق واردكنندگان خودرو تامين شده زيرا واردكنندگان موظف بودند كه براي شمارهگذاري يك خودروي فرسوده از رده خارج كنند كه اين امر در حال حاضر افزايش نيز يافته است به همين دليل مشكل براي نقدينگي وجود ندارد.
وي در ادامه عنوان ميكند: ستاد در حال حركت به سمتي است كه واردكنندگان به طور مستقيم به طرح وارد شوند نه آنكه پول را به ستاد واريز كنند و در صورت اجراي اين طرح واردكنندگان ملزم ميشوند كه به طور مستقيم در طرح اسقاط خودروهاي فرسوده شركت كنند.
پنج دي ماه آخرين مهلت براي دريافت وام
مرحله دوم طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده كه هم اكنون با كندي بسيار پيش ميرود يكي ديگر مباحث مطرح شده در اين نشست بود.
به گفته سرپرست طرح خروج خودروهاي فرسوده از ابتداي سال 85 تاكنون 470هزار خودروي فرسوده از رده خارج شده كه 380هزار خودروي جايگزيني و 90هزار خودرو به صورت نقدي از رده خارج شدهاند. وي همچنين عنوان كرد: هماكنون در حال اجراي طرح جايگزيني خودروهاي فرسوده سال 86 هستيم كه اين طرح نيز در مراحل پاياني قرار دارد و ثبتنام كنندگان تنها تا پنج دي ماه براي دريافت وام مهلت دارند و در صورت عدم مراجعه از طرح خارج خواهند شد.
وي در خصوص طرح نوسازي تاكسيهاي فرسوده نيز ميگويد: علاوه بر نوسازي سواريهاي فرسوده طرح نوسازي تاكسيها را نيز در دستور كار ستاد قرار دارد كه از ابتداي سال 85تاكنون 52هزار متقاضي ثبتنام كردهاند كه از اين تعداد به 36هزار متقاضي وام پرداخت شده و 30هزار متقاضي نيز تاكسيهاي جديد تحويل گرفتهاند.
به گفته سالاريه با توجه به آنكه سن تاكسيها از 15 به 10 سال تغيير كرده و برخي تاكسيها نيز 13 ساله هستند در صورت عدم مراجعه اين افراد براي جايگزيني از ابتداي فروردين سال 88 از تردد آنها جلوگيري خواهد شد.
دوشنبه 4 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 241]