واضح آرشیو وب فارسی:فان پاتوق: از. هاچ زنبور عسل و پسر شجاع تا جیمبو و فوتبالیست.ها
در این شماره با خود فکر کردم که مطلبی در اختیارتان قرار دهم تا برایتان جالب و خواندنی باشد در بین مطالبم جست و جو کردم که مطلبی ارائه بدهم تا با ذائقه شما جور دربیاید و متفاوت هم باشد بارها از شما پیامک و تماس.های مختلفی داشتیم که کارتون.های دوران کودکی تان را یادآوری کنیم به همین منظور سراغ چند کارتون دوست داشتنی این دوران رفتم تا تجدید خاطره ای داشته باشیم و با آن زندگی می.کردیم و به عشق آن.ها پای تلویزیون می.نشستیم. با گذشت 2 دهه از پخش کارتون.های دوست داشتنی دوران کودکی، هم چنان این کارتون.ها در اذهان بینندگان باقی مانده است.
فوتبالیست.ها
اگر چه برخی افراد ادعا می.کردند که «فوتبالیست.ها»، «پر از خالی بندی است» و «رسیدن یک سانتر ساده از کنار خط طولی به محوطه شش قدم دو قسمت طول می.کشد» و از این دست حرف.ها، اما باز نمی.شد از تماشایش صرف نظر کرد و جمعه بعد از ظهر بعد از خوردن ناهار، دیدنش از ضروریات بود. «فوتبالیست.ها» به جز ژاپن حداقل در 15 کشور دیگر پخش شده بود. علاوه بر آن، فوتبالیست.های خیلی مهمی .در دنیا ادعا کرده اند که علاقه شان به فوتبال و انتخاب این رشته به عنوان یک حرفه را مدیون این کارتون هستند. باور نمی.کنید و می.پرسید مثلا کی؟ حالا اگر هیدوتوشی ناکاتا و یوشی کاتسو کاواگوچی را به دلیل ژاپنی بودنشان بی خیال شویم، دیگر از الکس دل پیرو و زین الدین زیدان (بله، درست خواندید! زیدان بزرگ هم به عشق سوباسا اوزارا عاشق فوتبال شده است) نمی.شود گذشت نه؟ به نقل از همشهری جوان دو سری از کارتون فوتبالیست.ها در ایران پخش شد. سری اول، اسم اصلی اش «گانپاره کیکا- زو» بود که ترجمه اش می.شود همان «فوتبالیست.ها»، با هنرنمایی کاکرو دایچی به عنوان کاپیتان و ماسارو دروازه بان تیم شاهین که رقیب اصلی شان یوسوچی دروازه بان شکست ناپذیر تیم عقاب بود. اصل و اساس این مجموعه که طی سال.های 1986 تا 1987 در 26 قسمت در ژاپن ساخته و پخش شد، کمیک استریپ.هایی بود که نوری اکی ناگایی در مجله شونن ساندی می.کشید و آن قدر کارش گرفت که در سال 87 جایزه شوگاکوکان را برد. سری اول خیلی فراز و نشیب نداشت و بیشتر آن به تمرین و آموزش یا به قول فرنگی.ها «ترینینگ» می.گذشت و مسابقه، رقابت و هیجان زیادی در آن نبود. اما سری دوم که با صدای خسرو شایگان و عبارت «فوتبالیست.ها... قسمت صد و بیستم» جاودانه شد، اسم اصلی اش «کاپیتان سوباسا» بود و البته در ژاپن قبل از سری اول ایرانی اش پخش شد. اگر بگوییم کاپیتان سوباسا دنیای کارتون را تکان داد، خیلی بی راه نگفته ایم چرا که از سال 1981 تا به حال، 13 سری مختلف از کمیک استریپ.های این داستان در مجله.های گوناگون چاپ شده است و می.شود.
هاچ زنبور عسل
کارتون «هاچ زنبور عسل» چند مرتبه از تلویزیون پخش شد که تأثیرش برای بچه.های آن دوره که نخستین سری پخش آن را دنبال می.کردند به نسبت بیشتر از دوره.های بعد بود. دلایل زیادی هم دارد؛ یکی از مهم ترین آن.ها این است که .هاچ، نخستین شخصیت کارتونی بود که در جست و جوی مادر گمشده اش بود. سیل کارتون.های ژاپنی که قهرمان.های آن، دنبال مادرانشان بودند بعد از این کارتون، سرازیر شد، مثل «بل و سباستین»، «دختری به نام نل» و حتی «بنر، سنجاب کوچولو» (با این که بنر خیال می.کرد، مادرش «گربه» است!)، به همین دلیل، تم «مادر گمشده» برای بچه.های پای تلویزیون نشین دوره.های بعد، خیلی تکراری و نخ نما شده بود و آن.ها مثل ما واکنش نشان نمی.دادند. با این که .هاچ هم یکی از شخصیت.های مخلوق کمپانی «تاتسونوکو» ژاپنی است و حدود سه چهارم صورتش را فقط «چشم» اشغال کرده است. اما حس غمگینانه چشم.هایش نسبت به دیگر قهرمان.ها، بیشتر بود. دیگر این که «هاچ» نخستین کارتونی بود که شخصیت.هایش، حشره.های مختلف بودند و طراحی شان آن قدر طبیعی و خوب بود که می.توانست برای خودش نوعی کلاس حشره شناسی باشد! (به طور مثال نسبت به طراحی کارتون مشابه اش «نیک و نیکو»، محصول کمپانی «نیپون») اما از همه این دلایل مهم تر که باعث تأثیرگذاری .هاچ بود، تیتراژ ابتدایی و انتهایی کارتون بود که، بیننده.های دوره نخست، آن را به طور کامل دیدند. (در دوره.های بعدی پخش .هاچ عنوان بندی آن نشان داده نمی.شد). قطعه موسیقی زیبای آن را با تصاویری از «پرواز زنبور عسل» روی عکس.ها و سوار شدن. هاچ بر سوسک شاخ دار را می.شنیدیم و می.دیدیم.
پسر شجاع
این کارتون محصول استودیو Knack در بین سال.های ۱۹۷۵ تا ۱۹۷۸ است. «پسر شجاع» در اوایل دهه شصت خورشیدی به فارسی دوبله و پس از آن چندین بار پخش شد. «پسر شجاع» یک کارتون اپیزودیک بود و هر قسمت آن یک داستان داشت. داستان.های این کارتون در یک جنگل رخ می.دهد و شخصیت اصلی آن یک بچه سگ آبی به نام «پسر شجاع» است. شخصیت.های این مجموعه به رسم کارتون.های آن زمان به دو گروه مثبت و منفی تقسیم می.شدند. به جز پسر شجاع، شخصیت.های مثبت آن پدر پسر شجاع، خانم کوچولو، خرس مهربون و دکتر (بز) بودند و در کنار این.ها سه شخصیت منفی شیپورچی (گرگ)، خرس قهوه ای و روباه مکار هم حضور داشتند.ب چه که بودیم، خیلی چیزها برایمان مهم نبود، به خیلی چیزها توجه نمی.کردیم و فقط لذتش را می.بردیم و ساده ترین چیزها می.توانست تمام زندگی مان شود. ممکن بود همراه با پسر شجاع با خانم کوچولو قهر کنیم و یا همراه با خرس مهربان، حال شیپورچی را بگیریم. به هیچ عنوان هم برایمان عجیب نبود که خودمان را در آن دنیای رنگی با خطوط ساده و نقاشی تصور کنیم. وقتی آن سورتمه پرنده با اسب بالدار سفیدش و دنباله ای از ستاره.های درخشان شروع به حرکت می.کرد و صورت پسر شجاع و خانم کوچولو که با هم حرف می.زدند تمام تصویر را پر می.کرد و بعد چرخیدن آن.ها در دایره.های نورانی و تصویر وحشت زده روباه کوچولو می.آمد که به دکل چوبی قایق چنگ زده بود، دیگر هیچ چیز از دنیا نمی.خواستیم! یک کاسه پر از پفک نمکی نارنجی و دیدن پسر شجاع که می.رفت تا گیاه کوهی برای درمان خانم کوچولو بیاورد، همه دنیایمان می.شد و باز همان قسمت.های تکراری دوست داشتنی. به هیچ عنوان هم مهم نبود که چرا سکنه این دهکده این قدر کم تعدادند و چرا آن قدر پدر و مادر مجرد در داستان زیاد است. هیچ سؤال نمی.کردیم که مادر پسر شجاع کجاست؟ برایمان طبیعی بود که آن آقای سگ آبی را پدر پسر شجاع بنامیم، پسر شجاع که شروع می.شد، وارد دنیای رنگی او می.شدیم، با همان پیژامه و دمپایی و همان پیراهن آستین کوتاه چهار خانه، الان که به عکس.های این برنامه نگاه می.کنیم، یاد مشق.های ننوشته مان می.افتیم و عدد نویسی با حروف و غروب.های قرمز و نارنجی؛ آن موقع.ها و پاییزهایی که اذان وسط برنامه کودک می.افتاد.
جیمبو
این کارتون روایت یک هواپیماست که سخن می.گوید، ناراحت می.شود، احساسات و حتی چشم و گوش و طرفدارانی دارد که وقتی جیمبو در حال پرواز است او را تشویق می.کنند و فریاد می.زنند «جیمبو جیمبو...». فکر می.کنید چرا در این کارتون، جیمبو که خیر سرش یک هواپیمای جت به حساب می.آمد، آن قدر کوچولو و قلمبه بود که باید گفت به هوش خیلی بالای طراح انگلیسی اش برمی.گردد! جناب طراح در بعضی از قسمت.ها، نقشه ای که برای ساخت جیمبو به کمپانی تحویل داده بود به جای اینچ از سانتی متر استفاده کرده بود و به احتمال زیاد نمی.دانست که «اینچ» به طور تقریبی 5 و 2 دهم برابر «سانتی متر» است. دنیا هم آن قدر پیشرفت نکرده بود که مثل الان هر کسی از چنین موضوعی اطلاع داشته باشد! نتیجه شاهکار طراح، این شد که یک هواپیمای زرد رنگ و تپل از توی کارخانه آمد بیرون و اسمش شد جیمبو. همه 25 قسمت جیمبو که سال 1987 توسط کمپانی مادوکس به کارگردانی کیث لرند ساخته شد، خلاصه می.شد به ماجراهایی که در مراقبت فرودگاه برای جیمبو و دیگر رفقایش اتفاق می.افتاد. خوشبختانه بقیه شخصیت.های فرودگاه به اندازه جیمبو ناقص الخلقه نبودند؛ تامی .(کامیون دوکابینه)، کلود (خودرو آذوقه)، آماندا (خودرو مسافربری)، نیل (خودرو سوخت)، سای (پلکان) و مری (بالگرد) از لحاظ ظاهری کمی .به واقعیت نزدیک تر بودند، اگر یادتان باشد آن قسمتی که قرار بود هواپیماها در آسمان حرکت.های ژانگولر انجام بدهند و به قول معروف، نمایش هوایی داشته باشند، حتی سر و کله یک هواپیمای بمب افکن به اسم آور و لنکستر هم پیدا شد که البته بعد از آن قسمت هم غیب شد و دیگر خبری از آن نشد. مدام با رئیس فرودگاه یعنی همان آقایی که در برج مراقبت حرص می.خورد، درگیری داشت. ترجیع بند همه 25 قسمت جیمبو را که از دهان همان آقای عصبانی بیرون می.آمد، یادتان هست؟ همان طور که هر قسمت، گاوها در تیتراژ می.گفتند «ما، ما»، آقای رئیس هم داد می.زد: «من می.خوام باهات حرف بزنم، جیمبو!»
-----------------------------
منبع : خبرگزاری خراسان
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فان پاتوق]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 856]