واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: موسيقي سنتي در جامعه كمرنگ شده است
امروز موسيقي سنتي در حالت خوبي قرار ندارد و به شدت در جامعه كمرنگ شده است.
به گزارش سرويس هنري برنا، محمد موسوي؛ نوازنده برجسته ني در نشست خبري خود كه صبح امروز در خانه موسيقي برگزار شد، اظهار كرد: عشق و علاقه در موسيقي حرف اول را ميزند اما متاسفانه امروز به موسيقي به عنوان يك كار تجاري نگاه ميشود بنابراين نتيجه كار ضعيف است.
اين نوازنده برجسته ني در ادامه گفت: در موسيقي سنتي، ساز در خدمت آواز است و آواز در خدمت كلام و كلام هم بايد حاوي يك پيام براي خواننده و مخاطب خود باشد، اما آيا امروز در موسيقيهايي كه ساخته ميشود و پيامي از آن دريافت ميشود؟ هيچ نوآوري و خلاقيتي در كارها ديده نميشود و پيامها يا تكراري است يا به درد جامعه نميخورد.
گروه موسيقي عارفان به سرپرستي محمد موسوي قرار است روزهاي 17، 18 و 19 آذرماه به ياد مولانا كنسرتي را در سالن غدير وزارت كشور برگزار كند. در اين برنامه كه دو بخش دارد قطعاتي از موسيقي سماع كه برگرفته از موسيقي سماع تركيه است و در بخش دوم در دستگاه شور و همايون قطعاتي به صورت بداههنوازي اجرا خواهد شد. فردين لامعپور (ديوان)، پوشان يغمايي (تنبك) و احمد آزادبيگي (دف) موسوي را در اين كنسرت همراهي خواهند كرد.
موسوي يكي از دلايلي كه موسيقي سنتي امروز دچار مشكل شده است را عدم حمايت دولت و مسئولان ذيربط از موسيقيدانان و هنرمندان اين رشته عنوان كرد و افزود: با شرايط امروز هيچ هنرمندي نميتواند از راه موسيقي كسب درآمد كند مگر اين كه نگاه اقتصادي به اين مقوله داشته باشد و از همين جا است كه به موسيقي ضربه ميخورد.
وي كه بعد از هشت سال مجددا به اجراي برنامه خواهد پرداخت در پاسخ به اين سوال كه چرا خواننده در گروه حضور ندارد، گفت: من بيست سال است كه با خوانندهاي كار مشترك انجام نميدهم چرا كه وقتي ساز ني در حد عالي نواخته ميشود بايد يك خواننده در حد عالي بخواند. بعد از اينكه همكاري ام با آقاي شجريان قطع شد، طبق آموختههايم از استاد عبادي كه هميشه از استعدادهاي جوان حمايت همهجانبه ميكردند، با جواناني همچون افتخاري، عقيلي و محمديان تنها در حد يكي دو شب كار مشترك اجرا كردهام و آن هم تنها به اين نيت كه استعدادهاي جديد آواز را به جامعه هنري معرفي كنيم و اگر جوان بااستعدادي شناسايي شود حتما او را نيز معرفي خواهيم كرد.
موسوي دليل سكوت در اين هشت سال را اختلاف با وزارت فرهنگ و ارشاد عنوان كرد و گفت: با مذاكراتي كه سال گذشته با وزارت ارشاد شد اختلافات برطرف شد و در آينده قصد داريم كنسرتهاي متعددي در شهرستانها اجرا كنيم.
وي افزود: مردم ما دوست دارند كه همراه موسيقي كلام هم باشد اما ما بايد به موسيقي بيكلام هم عادت كنيم؛ هرچند در اين عرصه موسيقي خوب بسيار كم است.
اين نوازنده بلندآوازه ني در پاسخ به اين سوال كه آيا نگران نيستيد كه كنسرت شما كه بدون كلام با عدم استقبال مخاطب روبرو شود، گفت: من پنجاه سال نوازندگي ميكنم و در كنسرتهايي كه در بيست سال گذشته بهصورت بيكلام برگزار كردهام همواره با استقبال مخاطب روبهرو بودهام چرا كه ارتباط با مخاطب و مردم در نوازندگي مطرح است و من كاري كه با ساز ني ميكنم اين ارتباط را به خوبي و در حد بالا با آنان برقرار ميكنم. با ني چهار صدا توليد ميشود اما من با آن هشت صدا ميسازم كه براي شنونده بسيار قابل توجه است.
موسوي يكي از مشكلات آوازخواني در ايران را عدم آشنايي كامل خوانندهها با ادبيات عنوان كرد و افزود: متاسفانه خوانندگان جوان ما براي يادگيري زحمت نميكشند و ميخواهند هرچهزودتر كار را تمام كنند و به سراغ كار بعدي بروند بنابراين غالبا شعرها نادرست خوانده ميشود.
وي در بخش ديگري از گفتههايش اظهاركرد: در همه كشورهاي دنيا با شكلها و روشهاي گوناگون ساز ني نواخته ميشود. در برنامههاي مختلفي كه من در خارج از كشور داشتم همه هنرمندان آن كشورها بر اين اعتقادند كه ني ايراني كاملترين ني دنياست.
موسوي تصريح كرد: با آقاي شجريان سابقه دوستي چهل ساله دارم و در اين مدت نوارهاي زيادي را با همكاري هم پر كردهايم كه اگر آقاي شجريان از انتشار آنها راضي باشند من موافق اين عمل هستم اما مشكل عمدهاي كه در اين بين وجود دارد كپي و تكثير غيرمجاز از كارهاي هنري است كه متاسفانه امروز به يكي از مشكلات اصلي عرصه هنر تبديل شده است و در اين زمينه هنرمند با مشكلات عديده اقتصادي روبهرو ميشود و وزارت ارشاد بايد فكري اساسي بكند.
وي گفت: مسئولان جشنواره موسيقي فجر از من براي اجراي موسيقي در اين جشنواره دعوت كردند اما به دليل انجام اين كنسرت انرژي زيادي برايم نميماند تا در جشنواره هم به اجراي برنامه بپردازم.
محمد موسوي ساعت اجراي اين كنسرت را 19 تا 30/21 اعلام كرد و درباره قيمت بليتها گفت: بليتها با قيمت 25، 20 و 15 هزار تومان به فروش خواهد رفت و شركت نواي ني كه متعلق به خودم است باني اين كنسرت خواهد بود.
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 113]