واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: سروستان ؛ عسلويه اي ديگر در اقليم نفت خيز فارس
شيراز- شهرستان سروستان با جمعيتي معادل 55هزار نفر و مساحتي بالغ بر 3300 كيلو متر مربع از جمله مناطق نفت خيز استان فارس است كه در سال هاي اخير موضوع بهره برداري از نفت اين اقليم جديت بيشتر يافته طوري كه برخي از صاحبنظران و كارشناسان از سروستان به عنوان عسلويه فارس ياد مي كنند.
به گزارش خبرنگار ايرنا ؛ اين شهرستان در فاصله 80 كيلومتري جنوب شرق شيراز قرار دارد و عمليات حفاري هفت حلقه چاه توسعه اي درميدان هاي نفت سروستان و سعادت آباد اكنون توسط شركت ملي حفاري نفت ايران در حال انجام است و گفته شده در اجراي اين پروژه در مدت 28 ماه، سه حلقه چاه در سروستان و چهار حلقه چاه در سعادت آباد حفاري خواهد شد.
اين پروژه در حوزه عملياتي شركت نفت مناطق مركزي ايران قرار دارد و بر اساس قرارداد هاي منعقد شده با كارفرمايان ، پروژه به صورت كليد در دست اجرا ميشود بر اساس برنامه پيش بيني شده براي اجراي اين طرح براي شروع كار، دكل حفاري مخصوص حفاري در اين منطقه استقرار يافته است .
اجراي طرح توسعه ميدان نفتي بخش سروستان شيراز اسفند ماه دو سال قبل با حضور معاون وقت وزارت نفت، استاندار فارس و مسئولان اين استان آغاز شد.
حجم سرمايهگذاري اوليه براي بهرهبرداري ازمنابع نفتي سروستان دو هزار ميليارد ريال اعلام شده است كه موجب ايجاد اشتغال و درآمد در استان فارس ميشود.
به گفته كارشناسان ؛ با بهره برداري از منابع نفتي سروستان ميتوان به مدت پنجاه سال از منابع مذكور در صنايع نفت و پتروشيمي كشور استفاده بهينه كرد.
مديرعامل شركت نفت مناطق مركزي ايران اخيرا در گفت و گويي اعلام كرد : تا پايان خرداد ماه سال 1388 ميدان هاي نفتي سروستان و سعادت آباد واقع در استان فارس با توان توليد روزانه 15 هزار بشكه نفت به مدار توليد خواهند پيوست.
عليرضا ضيغمي همچنين در بازديد از اين ميدان هاي نفتي و با حضور در جمع پيمانكاران آن با تاكيد بر خواسته وزير نفت مبني بر اجراي زودهنگام اين طرح گفت: با عنايت و توجهي كه وزير نفت بر تسريع پروژههاي نفتي و گازي و نقشي كه در پيشبرد توسعه اقتصادي كشور دارد و بنا بر رسالت اين شركت كه توليد 65 درصد گاز مصرفي كشور ميباشد، لازم است كه در اجراي طرحهاي نفتي نيز همه كوشش خود را مصروف داشته تا به اهداف چشمانداز برنامه چهارم توسعه دست يابيم.
وي افزود: ميدان هاي نفتي سروستان و سعادتآباد وسعت 242 كيلومتر مربع و با دارا بودن يك ميليارد و402 ميليون بشكه نفت در جا در فهرست ميدان هاي نفتي شركت ملي نفت ايران در برنامه توسعه قرار گرفت كه توسعه آن با شركت توسعه صنايع نفت و انرژي قشم (OEID) و توسط شركتهاي تبديل انرژي پايا، پايدار پولاد پيشرو و مهر آرزان شهر و شركت طراحي و ساختمان نفت (ODCC) در پروژههاي احداث برقرساني به واحد فرآوري ميدان هاي سروستان و سعادتآباد، ساخت مخازن سقف شناور ذخيره نفت خام پالايشگاه شيراز، احداث تاسيسات فرآوري نفت، احداث تاسيسات سرچاهي و خطوط لوله جمعآوري، احداث خطوط انتقال به طول تقريبي 100 كيلومتر و احداث كمپ دائمي در واحد تاسيسات فرآوري مركزي در برنامه توسعه ميدان ها در حال انجام است.
ضيغمي از پيشرفت 31 درصدي پيشرفت فيزيكي اين طرح از ابتدا تا اين دوره سخن گفت و افزود: مطالعات جامع ميدان، لرزهنگاري، جادههاي دسترسي و محل چاههاي تعميري، جادههاي دسترسي و محل چاههاي جديد، قرارداد تامين انرژي، طراحي پايه سه دستگاه مخزن ذخيره و تلمبه پالايشگاه شيراز به پايان رسيده است.
در برنامه توسعه اين ميدان ها تكميل و تعمير سه حلقه چاه در ميدان سروستان و تعمير دو حلقه چاه در سعادتآباد به منظور تزريق گاز و پساب،حفاري چهار حلقه چاه افقي جديد در سعادتآباد و سه حلقه چاه جديد در سروستان و عمليات اجرايي سطح الارضي قرار دارد.
همچنين تاسيسات سرچاهي 10حلقه چاه توليدي دو ميدان و دو حلقه چاه تزريقي ميدان سعادتآباد، احداث 10كيلومتر خوط لوله چهار اينج انتقال گازهاي همراه، احداث 90 كيلومتر خطوط جمعآوري نفت از چاهها، احداث 110 كيلومتر خط لوله 10 اينچ جهت انتقال نفت از واحد فرآوري سعادتآباد به پالايشگاه شيراز ، احداث واحد فرآوري مركزي به ظرفيت 25 هزار بشكه در روز و طراحي و احداث سه دستگاه مخزن ذخيره و تاسيسات دريافت نفت خام در پاياشگاه شيراز از ديگر برنامههاي توسعهاي اين ميدان ها ميباشد.
ميادين نفتي سروستان در110 كيلومتري جنوب شرقي شيراز و ميدان سعادت آباد در 20 كيلومتري شمال ميدان سروستان قرار دارد. مجموع ذخاير اين دو ميدان 180 ميليون بشكه نفت در برنامه توسعه قرار دارد.
برنامه ريزي ها تا كنون براي استحصال نفت در منطقه سروستان و سعادت آباد در استان فارس در اين زمينه بوده است كه نفت اين مناطق براي استفاده در طرح توسعه پالايشگاه شيراز مورد بهره برداري قرار گيرد .
اما مسوولان محلي سروستان گزينه ديگري را نيز دور از ذهن نمي دانند و آن اين است كه در صورتي كه شرايط اجازه دهد و در صورتي كه مطالعات بيشتر وجود مقادير بيشتر نفت در اين منطقه را تاييد كند ؛ نفت سروستان به جاي انتقال به شيراز و به كار گيري در پالايشگاه جديد شيراز در پالايشگاهي كه در همين منطقه احداث مي شود مورد استفاده قرار گيرد.
نفت سروستان در گفتمان تخصصي بهره برداران و كاوشگران نفت به نفت سبز موسوم است ؛ اصطلاح نفت سبز از آن رو به نفت اين منطقه گفته مي شود كه از نظر مرغوبيت و كيفيت در رتبه بالايي قرار دارد.
ظرفيت تصفيه پالايشگاه جديد شيراز كه به پالايشگاه پارس موسوم است 120 هزار بشكه نفت و ميعانات گازي در روز برآورد شده است كه تا پايان سال 89 به بهرهبرداري خواهد رسيد.
در سفر استاني فروردين 86 رييس جمهوري به شيراز مصوب شد پالايشگاه پارس در كنار پالايشگاه كنوني شيراز ساخته شود كه اينك مقدمات تامين و آمادهسازي زمين در اين منطقه در حال انجام است كه شركت مسوول ساخت آن در يك مناقصه بينالمللي انتخاب خواهد شد. قرار است هزينه آن از طريق همكاري بخش خصوصي با شركت پالايش و پخش تامين شود.
مسوولان شركت پالايش نفت شيراز با بيان اين كه بودجه پالايشگاه جديد بيش از يك ميليارد دلار پيشبيني شده است، گفته اند : با مطرح شدن ساخت پالايشگاه جديد، طرح توسعه پالايشگاه فعلي با ديدگاه جديد در حال بررسي و مطالعه است. در اين زمينه پالايشگاه ميعانات گازي برخلاف نفت كه تهمانده سنگين دارد، فرآوردههاي با ارزش افزوده بيشتر توليد ميكند. در اين زمينه پيشبيني ميشود 95 درصد خوراك به نفت سفيد، نفت گاز و بنزين تبديل شود ولي درصد آنها به پروسه واحدهاي آن بستگي دارد.
همچنين طول خط لوله هشت اينچي انتقال نفت از سروستان به شيراز حدود 110 كيلومتر برآورد شده است كه شركت نفت مناطق مركزي، مسووليت آن را بر عهده دارد. قرار است پس از بهرهبرداري اين خط لوله در سال 89، روزانه 15 هزار بشكه نفت خام براي پالايش به پالايشگاه شيراز منتقل شود.
فرماندار سروستان در گفت و گويي اختصاصي با خبرنگار ايرنا با تاكيد بر آنكه سروستان مي تواند نقشي مانند عسلويه براي استان فارس ايفا كند گفت : وجود نفت در اين منطقه عاملي براي افزايش اشتغال و سرمايه گذاري و همچنين رسيدن به رونق اقتصادي و ايجاد درآمد است.
غلامرضا غلامي افزود: نفت سروستان به نفت سبز موسوم است و از اين رو به نفت اين منطقه نفت سبز مي گويند زيرا اين نفت از نظر مرغوبيت و كيفيت در رتبه بالايي قرار دارد.
فرماندار شهرستان سروستان بيان كرد: ورود شركت هاي نفتي و پيمانكاران و حفاران و بهره برداران نفت به منطقه سروستان در سالهاي اخير نويد بخش رونق اقتصادي اين منطقه است و با گذر زمان و پيشرفت بيشتر برنامه استحصال نفت از ميدان هاي نفتي سروستان اميد مي رود شهرستان سروستان چهره يك منطقه نفت خيز به خود بگيرد و مردم اين منطقه نيز از مواهب استحصال نفت در سروستان بهره مند شوند.
غلامي گفت : طرح فعلي براي استحصال نفت در شهرستان سروستان اين است كه نفت اين منطقه به شيراز منتقل شود و در طرح توسعه پالايشگاه شيراز مورد بهره برداري قرار گيرد اما مي كوشيم كه در بلند مدت برنامه احداث پالايشگاه مستقل در اين شهرستان را نيز پيگيري كنيم و اميد مي رود با احداث پالايشگاه در اين شهرستان رونق دوچندان شامل شهرستان سروستان شود.
فرماندار شهرستان سروستان گفت : طرح احداث پتروشيمي نيز در اين شهرستان مصوب شده است و با بهره برداري از ذخاير نفت سبز شهرستان سروستان مي توان از مواهب وجود پتروشيمي نيز بهره مند شد.
غلامي اضافه كرد : در مجموع سروستان يك قطعه طلاي زنگار گرفته است كه داراي منابع غني ؛ شهروندان فرهنگمدار و افق هاي روشن در توسعه است اما به جهت سالها محروميت و دوري از برنامه هاي توسعه اين شهرستان نتوانسته است سهم واقعي خود را از توسعه به دست آورد.
موقعيت جغرافيايي شهرستان سروستان نيز طوري است كه مي تواند به توسعه روز افزون اين شهرستان با بهره برداري از منابع نفتي كمك كند.
شهر سروستان نزديك انتهاي جنوب شرقي حوزه ي نواحي مركزي ومابين دو رشته كوه موازي زاگرس جنوبي واقع شده است.از نظر تقسيمات كشوري بيست و پنجمين شهرستان فارس است كه اخيرا از بخش به شهرستان ارتقا يافت.
اين شهرستان درمنطقه اي نسبتا كوهستاني دردامنه ي كوهي به نام قلات قراردارد.
در تقسيمات اقليم هاي ايران سروستان در بين منطقه گرم و خشك و گرم ومرطوب ومنطقه سرد قرارگرفته است.
ارتفاع سروستان ازسطح دريا 1500متر است. زمين هاي سروستان گلي است ودر روي لايه هاي رسوبي سيلاب قرار گرفته كه اكثرا از انواع زمين هاي متغير فشرده مي باشد.اين خاكهاي رسوبي دره تا عمق متجاوز از 35 متر در عمق زمين قرار دارند. طول جغرافيايي سروستان13و53 وعرض آن17و29 است.
موضوعي كه در بهره برداري از منابع نفتي سروستان حائز اهمتيت است و بر آن تاكيد مي شود جديت بيشتر وزارت نفر براي بهره برداري از منابع نفت در اين شهرستان است ؛ ذكر اين نكته حائز اهميت است كه مطالعات استحصال نفت در شهرستان سروستان قبل از انقلاب در اين منطقه آغاز شده است و تقريبا سه نسل پي در پي در اين شهرستان وعده و نويد رونق اقتصادي و استفاده از نفت سبزوايجاد اشتغال را شنيده اند و درحالي كه نسل اول اكنون در آستانه كهولت و سالخوردگي است نسل نوجوان اين شهرستان نيز همچنان با همان وعده ها و نويد روزگار مي گذراند كه روزي بتواند كلاه ايمني كار كردن در يك پالايشگاه كه نفت آن از خاك سرزمين خودش استحصال شده را بر سر بگذارد.
شتاب در بهره برداري از منابع نفت اين شهرستان همچنين مي تواند افق هاي روشن ديگري فرا روي جمعيت جوان شهرستان سروستان قرار دهد ؛ جمعيتي كه اكنون مي توانند در دانشگاه اين شهرستان در رشته هاي مرتبط با نفت وپتروشيمي به تحصيل مشغول شوند و در كنار استحصال نفت و كيمياگري آن به تحصيل علوم مرتبط نيز بپردازند.ك/4
677 / 675
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]