واضح آرشیو وب فارسی:فارس: بازار جديد بازيافت زباله هاي الكترونيك در ايران(قسمت دوم)
خبرگزاري فارس: قانون زباله هاي تجهيزات الكترونيكي و الكتريكي(WEEE) بازيافت زباله هاي الكترونيكي به ميزان چهار كيلوگرم به ازاي هر نفر را الزامي مي كند. به موجب اين قانون توليدكنندگان موظفند بودجه طرح هاي بازيافت را تامين كنند و خرده فروشان خدمات بازپس گيري را در اختيار مشتريان قرار دهند .
هريك از ما در خانه خود از يكي از وسايل ديجيتالي نظير كامپيوتر، پرينتر، تلويزيون، دوربين عكاسي و.... استفاده مي كنيم.
وسايل ديجيتالي كه هر از چند گاهي به دليل پيشرفت تكنولوژي ما را وسوسه مي كنند كه آنها را عوض كرده و نسخه هاي جديدتري از آنها را خريداري كنيم. اما آنچه در اين ميان توجه اكثر كاربران را به خود جلب مي كند، اين موضوع است كه بايد با آن وسايل قبلي چه كنيم.
در نگاه اول شايد اين فكر را در ذهن بپرورانيم كه اي كاش در كنار هريك از سطل هاي زباله در سطح شهر سطل هاي ويژه اي نيز براي بازيافت وسايل الكترونيكي وجود داشت تا اين زباله ها در آنجا جمع آوري مي شد. اما اگر كمي از خيال پردازي شيرين خود بيرون بياييم با اين حقيقت رو به رو مي شويم كه هنوز كشور ما در زمينه جمع آوري زباله هاي معمولي سطح شهر با مشكل مواجه است و اين زباله ها با نظم و قوانين خاصي جمع آوري نمي شوند، چه برسد به اينكه در كنار زباله هاي خانگي زباله هاي الكترونيكي نيز جمع آوري شوند!!!
در حالي كه بحث جمع آوري زباله هاي الكترونيكي در كشور ما يك بحث ناآشنا و جديد محسوب مي شود، در اكثر كشورهاي پيشرفته دنيا جمع آوري زباله هاي الكترونيكي به صورت قانونمند و به طور جدي جمع آوري مي شود.
ايران و زباله هاي الكترونيكي
عمر كوتاه تجهيزات كامپيوتري از يك طرف و تنوع طلبي مردم به استفاده از تجهيزات الكترونيكي جديد سبب شده است كه رفته رفته بحث زباله هاي الكترونيكي به مشكل بزرگ دنيا تبديل شود؛ مشكلي كه كشورهاي پيشرفته و بزرگ براي آن راه حلي يافته اند و با تصويب قانون خاص مربوط به آن و موظف شناساندن توليدكنندگان به بازيافت محصولات توليد شده خود اين مشكل را تا حدودي حل كرده اند.
قانون زباله هاي تجهيزات الكترونيكي و الكتريكي(WEEE) بازيافت زباله هاي الكترونيكي به ميزان چهار كيلوگرم به ازاي هر نفر را الزامي مي كند. به موجب اين قانون توليدكنندگان موظفند بودجه طرح هاي بازيافت را تامين كنند و خرده فروشان خدمات بازپس گيري را در اختيار مشتريان قرار دهند . زباله هاي الكترونيكي كه دستگاه هاي پي سي، كنسو ل بازي، مايكروويو و ماشين لباسشويي و.. . را در برمي گيرند، امروزه به عنوان سريع ترين منبع توليد زباله در اتحاديه اروپا شناخته شده اند .
بحث بازيافت زباله هاي الكترونيكي در دنيا به صورت جدي شروع شده است، اما در كشور ما اين موضوع هنوز به طور جدي مطرح نشده و طرح هاي داده شده نيز تنها در حد يك پيشنهاد مسكوت مانده است.
يكي از كارشناسان بازار رايانه در مورد نحوه بازيافت وسائل الكترونيكي در كشور مي گويد: "در تهران بعضي از افراد در امر خريد قطعات قديمي و رايانه هاي مستهلك فعاليت مي كنند و از طريق بازيافت اين قطعات درآمدهاي كلاني به دست مي آورند. فعاليت اين افراد در محله شوش تهران متمركز است. فعالان اين بازار با جدا كردن مس و طلاي موجود در بعضي از قطعات رايانه و با فروش اين مواد سود فراواني به دست مي آورند. در ضمن بسياري از قطعات موجود در اين رايانه هاي مستهلك سر از بازار لوازم الكترونيكي دست دوم درمي آورند." همچنين وي در ادامه مي گويد: "تعداد كثيري از اين قطعات غيرقابل استفاده و بازيافت بوده و به صورت سنتي دفن مي شوند كه اين امر به محيط زيست آسيب فراواني مي رساند و حتي در برخي موارد به آلوده كردن آب هاي زيرزميني منجر مي شود كه عواقب ناگواري در پي خواهد داشت."
علي كامراني از فعالان بازار خريد و فروش قطعات كامپيوتري نيز در اين مورد مي گويد: "با توجه به واردات رايانه هاي جديد و قطعات با كيفيت و كارآيي بالاي اين كالاها، قطعات قديمي از دور خارج مي شوند و اين امر بازار پر سودي را براي بازيافت كنندگان رايانه و قطعات فرسوده به وجود آورده است." وي در ادامه تصريح مي كند: "خريداران قطعات قديمي، مقاومت هاي درون قطعات را براي استفاده در تعمير رايانه هاي معيوب به كار مي گيرند از مس موجود در سيم ها و قطعات كامپيوتر و مقدار اندك طلاي موجود در بعضي از اين قطعات، هر يك از فعالان اين بازار سالانه 15 تا 20ميليون تومان سود به دست مي آورند."
وي در ادامه مي افزايد: "افزايش قيمت ها در بازار مس و طلا طي سال هاي گذشته سودآوري بازيافت قطعات رايانه را براي فعالان اين بازار دو چندان كرده است." در مقابل اين اظهارنظرها يكي از فعالان بازار خريد و فروش قطعات دست دوم رايانه اين بازار را فاقد سود مي داند و مي افزايد: "در حال حاضر بازار خريد و فروش قطعات رايانه ساكن است. به طور كلي قيمت خريد قطعات دست دوم و قديمي رايانه حدود يك چهارم قيمت قطعات جديد است، به همين دليل فعاليت در اين بازار به طور عادي سود خوبي در بر دارد." وي تصريح مي كند كه ركود فعلي بازار خريد و فروش قطعات دست دوم رايانه سود حاصل از اين كار را به حدود چهار تا پنج ميليون تومان در سال براي يك واحد فعال كاهش داده است.
ادامه دارد ...
..........................................................................
انتهاي پيام/
يکشنبه 3 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]