واضح آرشیو وب فارسی:قدس: در گفتگو با فرماندهان نيروي انتظامي و نماينده مردم مشهد بررسي شد؛ پول، چالش بزرگ انسداد مرزهاي شرقي
* محمود مصدق
كنترل مرزها و بويژه مرزهاي شرق كشور به منظور حفظ امنيت مرزنشينان و ساكنان اين مناطق و مبارزه با قاچاق موادمخدر و انسان
به عنوان يكي از وظايف ذاتي همواره مورد توجه نيروي انتظامي بوده است، اما وقوع حادثه تاسوكي و كشته، مجروح و اسير شدن حدود 35 تن از هموطنانمان در شامگاه بيست و چهارم اسفندماه 84 توسط يك گروه تروريستي موجب شد تا پليس تمهيدات خاصي در اين ارتباط بينديشد.
از اين رو نيروي انتظامي، پروژه انسداد فيزيكي مرزهاي شرق كشور را به صورت جدي در دستور كارش قرارداد و حتي در ابتدا آن را در سال 85 و با بودجه داخلي اش آغاز كرد.
حال پس از گذشت حدود 2/5 سال از اجراي طرح ياد شده كه با تبليغات گسترده نيز همراه بوده است، به بررسي آن پرداختيم تا ببينيم در چه مرحله اي قراردارد و با چه مشكلاتي مواجه است.
* رئيس پليس: اين طرح توجيه اقتصادي هم دارد
سردار اسماعيل احمدي مقدم، فرمانده نيروي انتظامي كه پيشتر از تكميل فاز نخست عمليات انسداد مرزها در سيستان و بلوچستان تا دهه فجر امسال خبرداده بود، در گفتگو با خبرنگار ما با اشاره به اينكه انسداد مرزها تأثير زيادي در جلوگيري از شرارتها، قاچاق مواد مخدر، تردد اتباع بيگانه و ديگر مشكلات ناشي از آن دارد، مي گويد: اجراي اين طرح كاملاً توجيه اقتصادي دارد، چون هر واحد هزينه و سرمايه گذاري در مرزها از نظر اقتصاد ملي چندين واحد سوددهي خواهد داشت.
به گفته وي، نيازي نيست بار مالي جديدي برمردم و كشور تحميل شود، بلكه فقط كافي است جلوي قاچاق سوخت، كالا و اتباع بيگانه را كه علاوه بر خسارتهاي سنگين مالي آسيبهاي جدي به صنعت و توليد كشور وارد مي كنند را بگيريم.
رئيس پليس كشور اعتبارات و زمان را مشكلات عمده در تكميل ديگر فازها مي داند و مي گويد: حتي اگر منابع مالي هم تأمين شود، اجراي كار زمانبر خواهد بود.
سردار احمدي مقدم تصريح مي كند: خوشبختانه اجراي اين طرح را همه مسؤولان پذيرفته اند و مجلس شوراي اسلامي نيز در تأمين اعتبارات همراه ماست.
* رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر: راه اشرار مسدود مي شود
همچنين سردار حسين آبادي با اشاره به اينكه به منظور تأمين امنيت مناطق مرزي، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، اشرار و اتباع
غيرمجاز به كشور طرح انسداد مرزهاي شرقي كه شامل احداث ديوارهاي بتني، كانال، نصب سيم خاردار، ايجاد برجكهاي نگهباني، استقرار رادارهاي الكترونيكي و ديجيتالي و غيره است، در سال 85 و پس از حادثه تاسوكي با تأسيس قرارگاه رسول اكرم (ص) و سه قرارگاه ديگر در استانهاي سيستان و بلوچستان، خراسان جنوبي و كرمان آغاز شد، مي گويد: نيروي انتظامي در ابتدا، كانال كشي مسير زاهدان به سمت زابل را به عرض 5 و عمق 4 متر شروع كرد. در حقيقت با كندن اين كانال توانستيم دشت تاسوكي را كه محل تردد اشرار و قاچاقچيان مواد مخدر بود، مسدود كنيم.
وي در خصوص اجراي فاز دو اظهار مي دارد: همزمان با زدن كانال در مسير زاهدان به سمت زابل اجراي عمليات فاز ديگر شروع شد، به طوري كه تا پايان سال 85 توانستيم 18 كيلومتر مسير ميرجاوه به زابل را كانال كشي كنيم.
رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر ناجا با اشاره به اينكه جداسازي روستاهاي ايران از روستاهاي افغانستان در منطقه زابل با ايجاد ديوارهاي بتني از ديگر كارهاي پليس بود، مي افزايد: نيروي انتظامي علاوه بر كانال كشي 400 كيلومتر از مرزهاي شرقي، توانست تا پايان سال ياد شده حدود 800 كيلومتر خاكريز و 140 كيلومتر سيم خاردار بزند.
حسين آبادي سپس به سال 86 اشاره و تصريح مي كند؛ در اين سال اجراي طرح انسداد مرزهاي شرقي كاملاً متوقف شد، چون وزارت كشور 100 ميليارد تومان اعتباري را كه مجلس شوراي اسلامي براي انسداد فيزيكي مرزهاي شرق اختصاص داده و در اختيارش گذاشته بود، به جاي آنكه به ناجا بدهد بين تمام استانهاي كشور تقسيم كرد كه استان سيستان و بلوچستان سهم خود از اين اعتبار را صرف پرداخت بدهي هاي قبلي اش در امور آب و برق و غيره كرد.
وي در ادامه با اشاره به اينكه با آغاز سال جاري بار ديگر كار انسداد مرزهاي شرقي به ناجا محول شد مي افزايد: از اين رو مجلس شوراي اسلامي براي انسداد مرزهاي شرقي 104 ميليارد تومان اعتبار اختصاص داد كه پليس نيز اجراي پروژه را شروع كرد، به طوري كه هم اكنون ايجاد ديوار بتني از 18 كيلومتر به 40 كيلومتر و كانال كشي نيز با 600 كيلومتر به پايين ريوان رسيده است.
حسين آبادي مي افزايد: همچنين كانال كشي منطقه «جكي گور» از دشت پيشين تا دريا به منظور جلوگيري از تردد خودروها به پاكستان با اعتبار مالي جديد شروع شده است.
رئيس پليس مبارزه با مواد مخدر ناجا با اشاره به اينكه تا پايان سال جاري 140 برجك در سي كيلومتر درياچه هامون زده خواهد شد اظهار اميدواري كرد، شهرستان زابل به يك نقطه قابل اتكا تبديل شود.
اين مقام پليس اضافه مي كند: البته استقرار رادارهاي الكترونيك در پاسگاههاي مرزي كه تا 30 كيلومتر قادر هستند تردد خودروها را ثبت كنند و همچنين استفاده از كايتهاي موتوري براي گشت زني در مرزها از ديگر اقدامهاي پليس براي انسداد مرزهاي شرقي تاكنون بوده است.
وي مي گويد: اگر بتوانيم طي 5 سال 500 ميليارد تومان براي انسداد مرزهاي شرقي هزينه كنيم، مي توانيم مرز را به ثبات برسانيم.
وي با تأكيد براينكه در صورت انسداد مرزهاي شرقي ايران مسير ترانزيت موادمخدر تغيير مي كند، مي گويد: هر چه مرزهاي ما بيشتر تحت كنترل قرار گيرد، ترانزيت مواد مخدر بيشتر به سمت آسياي ميانه هدايت مي شود.
وي عدم برخورداري پليس از تجهيزات فني و الكترونيكي مهم مثل ايكس ري و بادي اسكنر براي كنترل خودروها و انسان در ايستگاههاي بازرسي را يكي از مشكلات عمده نيروي انتظامي مي داند و مي گويد: با انسداد كامل مرزها از لحاظ قاچاق مواد مخدر و ورود اتباع غير به كشور به حد متعارف جهاني مي رسيم. يعني ديگر كشفيات مواد مخدر ما به صورت تني نخواهد بود.
وي از دولت و مجلس شوراي اسلامي مي خواهد كه به مرزها به عنوان يك اولويت مهم نگاه كنند.
* نماينده مردم مشهد: لايحه ويژه تدوين مي شود
از سوي ديگر جواد كريمي قدوسي، نماينده مردم مشهد و كلات و عضو كميسيون امنيت ملي مجلس شوراي اسلامي مي گويد: انسداد مرزها زماني ضرورت يافت كه بحران ناامني شرق را فرا گرفت. از اين رو دولت تصميم گرفت براي كنترل مرزها سرمايه گذاري كند، به همين منظور لوايحي را براي تعيين اعتبار به مجلس داد كه با وجود تخصيص اعتبارات مالي باز ناامني ها ادامه يافت.
وي با اشاره به اينكه در حال حاضر كميسيون امنيت ملي به مرحله اي رسيده كه لايحه اي ويژه در اين رابطه تهيه كند، مي افزايد: طي دو ماه گذشته موضوع كنترل و تقويت مرزهاي شرقي و غربي با حضور نمايندگان انتظامي در كميسيون امنيت ملي مورد بحث و بررسي قرار گرفت.
وي با اشاره به اينكه احتمالاً تا دو هفته ديگر اين لايحه با فوريت در مجلس شوراي اسلامي مطرح مي شود، مي گويد: با توجه به اتفاق نظر نمايندگان پيش بيني مي شود، پروژه انسداد مرزها به عنوان يك طرح ويژه و منسجم به تصويب مجلس برسد.
اين عضو كميسيون امنيت ملي با تأكيد بر اينكه مجلس تاكنون نيز بر مرزها نظارت داشته است، تصريح مي كند. در حال حاضر نيز من و دو نماينده از خراسان جنوبي و سيستان و بلوچستان بر انسداد فيزيكي مرزها نظارت داريم.وي با بيان اينكه اجراي پروژه انسداد مرزها دچار ضعف هايي بوده است مي گويد: به خاطر ضعف مهندسي برخي استحكامات مرزي دچار فرسايش شده و هزينه هاي انجام شده نتوانسته تأثيرگذار باشد.وي تصريح مي كند: همچنين بخش ديگري از مرزها بايد به صورت الكترونيكي و با فناوريهاي جديد كنترل شوند.ضمن آنكه مناطق ممنوعه مرزها مشخص و تردد در آنجا جرم شناخته شود.كريمي با بيان اينكه در مجموع نقاط ضعف و قوت مرزها احصاء شده است مي گويد: براي انسداد مرزهاي شرقي سه ميليارد تومان اعتبار نياز است كه اين رقم با توجه به تأثيراتي كه در بعد اجتماعي و فرهنگي و اقتصادي دارد مبلغ زياد ي نيست.
نماينده مردم مشهد و كلات در پايان اظهار مي دارد: اگر لايحه موردنظر در مجلس شوراي اسلامي تصويب شود، انسداد مرزها به عنوان يك طرح ملي در برنامه پنج ساله گنجانده و تعيين اعتبار خواهد شد و در غير اينصورت تلاش نمايندگان بر اين است كه سال آينده نيز براي كنترل مرزها اعتبار بيشتري تعيين كنند.
شنبه 2 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: قدس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 203]