واضح آرشیو وب فارسی:حيات نو: گزارش اكران سينماى ايران در آبانرونق قابل قبول گيشه در آستانه اكران دوم پاييزي
اميررضا نورى پرتو- در ماه گذشته سينماهاى تهران و شهرستانها در حالى به اكران پاييزى خود ادامه دادند كه نمايش بيشتر فيلمهاى روى پرده از عيد سعيد فطر (دهه اول ماه مهر) آغاز شده و فروش اين آثار با رضايت نسبى صاحبان فيلمها و كارشناسان اقتصادى سينما همراه بوده است. اين در حالى بود كه آغاز اكران هفته دوم دو فيلم محيا (اكبر خواجويي) و خواب زمستانى (سيامك شايقي) همزمان با شروع آبان ماه بود.
در ميان فيلمهاى روى پرده، دعوت آخرين ساخته ابراهيم حاتمىكيا با گذشت بيش از يك ماه از آغاز اكرانش توانست ديگر رقيبان خود را در جدول فروش پشت سر بگذارند. فيلم حاتمىكيا همچنان با نقدهاى منفى منتقدان و نويسندگان سينمايى روبهرو است و حتى برخى از شخصيتهاى مشهور سياسى و اجتماعى نيز در راستاى واكنشهاى گسترده نسبت به آثار اخير اين فيلم ساز محبوب و شناخته شده، در مورد دعوت اظهارنظر كردند. اين در حالى بود كه حاتمىكيا هم بر خلاف روزهاى آغازين اكران فيلمش ديگر در برابر واكنشهاى منفى نسبت به دعوت، جبهه گيرى چندانى نكرد و ترجيح داد كه سكوت كند. اما در اين ميان تماشاگران از فيلم اپيزوديك حاتمىكيا استقبال خوبى كردند. در نيمه دوم آبان ماه فروش روزانه دعوت سير نزولى خود را طى كرد، اما در پايان آبان ماه توانست از مرز هشتصد ميليون تومان فروش عبور كند. فيلم تا به اين جا نزديك به هشتصد و بيست ميليون تومان فروخته است و با اين حساب موفق شده در جدول فروش زنها فرشته اند (شهرام شاه حسيني) را پشت سر بگذارد و به نظر مىرسد پس از دايره زنگى (پريسا بخت آور) دومين فيلم پرفروش امسال لقب گرفته است.
كنعان (مانى حقيقي) كه با استقبال نسبى منتقدان سينما روبهرو شده است، از ابتدا با توجه به جنس قصه و فضاى مدرنش فروش چندان بالايى را برايش پيش بينى نمىكردند. اما استقبال خوب مردم از فيلم قابل قبول حقيقى تمام پيش بينىها را نقش بر آب كرد. بهرهمندى فيلم از حضور ستارگان محبوب سينماى ايران و ساختارى منسجم (كه نقطه ضعفهاى فيلمنامه اش را مىپوشاند) نشان داد كه عامه تماشاگران تنها به دنبال مولفههاى سطحى نيستند و بدون شك يك فيلم خوب در هر ژانرى كه باشد، مىتواند خيلىها را به سالنهاى سينما بكشاند. فروش روزانه كنعان در نيمه دوم آبان ماه با اينكه افت محسوسى داشت، اما فاصله اش را با ميانگين فروش دعوت در هر روز كاهش داد. فروش كنعان از مرز چهارصد و چهل ميليون تومان گذشته و به نظر مىرسد اگر اكران آن براى چند هفته ديگر ادامه پيدا كند، كاركرد تجارى اش در گيشه به مرز پانصد ميليون تومان برسد.
اما آخرين ساخته مجيد مجيدي، آواز گنجشكها، با وجود عدم استفاده از بازيگران شناخته شده و مولفههاى گيشهپسند توانسته به فروش قابل قبولى دست پيدا كند. اين فيلم كه سال گذشته در جشنواره فيلم فجر و جشنواره جهانى فيلم برلين به موفقيتهايى دست پيدا كرد، از ابتداى اكرانش رقيب اصلى سه زن (منيژه حكمت) در جدول فروش به شمار مىآمد. اين در حالى بود كه در روزهاى ميانى آبان ماه جواد شمقدري، مشاور هنرى رئيس جمهوري، به اظهارنظرهاى انتقادآميز مجيدى در مورد سياستها و عملكرد دولت اعتراض كرد كه با سكوت مجيدى همراه بود. با اين وجود اين موضوع بار ديگر نام مجيد مجيدى و آخرين فيلمش را كه نماينده سينماى ايران در مراسم اسكار امسال است، بر سر زبانها انداخت و سبب شد كه فروش روزانه آواز گنجشكها با افت زيادى روبهرو نشود. در اين ميان پخش برنامه اى در مورد پشت صحنه فيلم از شبكه دو سيما كه به نوعى برنامهاى تبليغاتى براى فيلم به حساب مىآمد، تعجب خيلىها را برانگيخت و در برخى محافل غيررسمي، بسيارى از تهيه كنندگان به سياست تبعيض آميز صدا و سيما در قبال فيلمهاى سينماى ايران تاختند. فروش آواز گنجشكها تا پايان آبان ماه از مرز دويست و هشتاد ميليون تومان عبور كرده و با توجه به اينكه برخى از سينماهايش را در آخرين چهارشنبه ماه از دست داده، بعيد است كه بتواند به فروشى بسيار بالاتر از اين رقم دست پيدا كند.
سه زن، دومين فيلم منيژه حكمت پس از اثر تحسين شده زندان زنان، نتوانست در گيشه فروش بالايى را تجربه كند. اين فيلم كه در ابتدا فروش روزانه اش از آواز گنجشكها بالاتر بود، از هفته چهارم اكرانش كم كم با ريزش مخاطب روبهرو شد. منيژه حكمت كه در گفت و گوهايش با نشريات تخصصى بر به تصوير كشيدن دغدغههايش تاكيد داشت، سعى كرد با مانورهاى تبليغاتى در مصاحبههاى مطبوعاتى اش به فروش نه چندان اميدواركننده فيلمش كمك كند. سه زن كه روايتى موازى از رنج زنان در دل تاريخ معاصر ايران است، در گيشه اندكى بيش از دويست و بيست ميليون تومان فروخته است و با در نظر گرفتن اينكه از آخر آبان سرگروه و سينماهاى اصلىاش را از دست داده، مىتوان گفت با فروشى در حدود دويست و سى ميليون تومان از پرده سينماها خداحافظى خواهد كرد.
اما دو فيلم محيا و خواب زمستانى در حالى به روى پرده سينماها رفته اند كه از ابتدا فروش خيلى بالايى براى آنها پيشبينى نمىشد. محيا كه در بخش مسابقه بيست و ششمين جشنواره فيلم فجر شركت داشت و البته در ميان منتقدان و تماشاگران نظر چندانى را به خود جلب نكرد، به واسطه نقش آفرينى قابل قبول شهاب حسينى كه ديپلم افتخار جشنواره فجر را برايش به ارمغان آورد، توانست در مدت كمتر از يك ماه از مرز صد ميليون تومان فروش عبور كند. با توجه به اينكه محيا يك داستان عاشقانه تكرارى را با مولفههاى معناگرايى وطنى و تثبيت شده در چند سال اخير تركيب كرده، به نظر مىرسد اكبر خواجويى كه كارنامه اش در تلويزيون پربارتر از سينما بوده، از فروش صد و چهل ميليونى فيلمش تا به اين جا چندان هم ناراضى نباشد. هفته اول آذر ماه آخرين هفته نمايش فيلم محيا خواهد بود. اما خواب زمستانى كه در جشنواره فجر سال گذشته به خاطر ريتم كند و فضاى كسل كننده اش با انتقادهاى فراوانى روبهرو شد، در گروه نمايش فيلمهاى فرهنگى از ابتداى آبان ماه روى پرده رفت. سيامك شايقي، منتقد سابق سينما كه فيلمهايش آثارى آبرومند در بدنه سينماى ايران به حساب مىآيند، در همان روزهاى ابتداى ماه به شيوه اكران فيلمش اعتراض كرد. اما با اين وجود او اعتقاد دارد در شرايط كنونى كه اكران در سايه سليقههاى بسته پخشكنندههاى قدرتمند قرار گرفته، نمايش خواب زمستانى بهتر از در حاشيه ماندن آن است. خواب زمستانى كه شخصى ترين فيلم سازندهاش به حساب مىآيد، با بهرهمندى از بازيگران توانمندى همچون فاطمه معتمدآريا و لادن مستوفى چشم به فروش متوسطى داشت كه با بررسى فروش روزانه آن مىتوان گفت اين هدف سازندگانش برآورده نشده است. اين فيلم تا به اين جا اندكى بيش از بيست و پنج ميليون تومان فروخته است.
از آخرين چهارشنبه آبان ماه دو فيلم چهارچنگولى (سعيد سهيلي) و دلداده (قدرت الله صلح ميرزايي) مهمان پرده سينماهاى كشور شده اند. چهارچنگولى كه جايگزين سه زن شده، اولين تجربه سعيد سهيلى در حيطه ژانر كمدى است. سهيلى كه در ابتدا كارگردانى از سينماى دفاع مقدس به حساب مىآمد، در ادامه روند فيلم سازى اش به داستانهايى اجتماعى و انتقادى روى آورد و سعى كرد كه مولفههاى تماشاگرپسند مورد علاقه اش را در كارهايش جارى كند. اما هيچ يك از فيلمهايش در جلب رضايت منتقدان و تماشاگران به موفقيت بزرگى دست پيدا نكردند. به نظر مىرسد ساخت فيلمىهمچون چهارچنگولى كه به طور مستقيم گيشه را هدف گرفته، تلاش سهيلى براى تثبيت جايگاهش در سينماى تجارى ايران است. اما دلداده كه كار جديد قدرت الله صلح ميرزايي-فيلم ساز آشناى سينماى كم هزينه و ساده پسند- است، بدون داشتن سينماى سرگروه به روى پرده رفته و با تمركز بر تمىكميك و تماشاگرپسند چشم به فتح گيشهها دارد. از هم اكنون براى هر دو فيلم كه از حضور ستاره اين سالهاى سينماى كمدي، جواد رضويان، استفاده كردهاند، مىتوان فروشى قابل قبول بين سيصد ميليون تا پانصد ميليون را پيشبينى كرد. اما اين نكته را نبايد از ياد برد كه دستيابى به جايگاهى بالا در جدول فروش نيازمند بهرهمندى اين دو فيلم از ساختارى منسجم در فرم و محتوا است كه متاسفانه هر دو آنها به دليل شتاب در توليد و كسب شانس اكران از اين امتياز مهم بى بهره هستند. با توجه به اينكه فيلمهاى ديگرى همچون خواستگار محترم (داوود موثقي)، دل شكسته (على رويين تن) و آتش سبز (محمدرضا اصلاني) در راه هستند، براى سينماى ايران مىتوان گيشه پر رونقى را در پايان پاييز و ابتداى زمستان پيشبينى كرد.
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات نو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 85]