واضح آرشیو وب فارسی:مردم سالاری: يك سبد سبزي خوردن
قال صادق «ع» : هر چيزي زينتي دارد و زينت سفره سبزي است
وجود سبزي خوردن در هر سفره زينت خاصي بر آن مي بخشد و با آن رنگ آميزي زيبا اشتها را دو چندان مي كند. در روايتي از امام صادق «ع» نقل شده كه فرمودند براي علي «ع» هيچ ظرف غذايي نمي آوردند مگر آنكه سبزي در آن وجود داشت عرض كردم چرا؟ فرمودند: چون كه دل هاي مومنين سبز و «شاداب» است و اين قلوب آرزوي رسيدن به همرنگ خود را دارد. از اين رو براي توجه بيشتر به اين نعمت خدادادي برشرح خواص سبزي هاي داخل سبد مي پردازيم. ابتدا تره يا «گندنا» از معروف ترين سبزي هاي تيره لا له « Lidiaceae» است كه نام علمي آن «Allium» است. تره حاوي اسانس، گوگرد، آنزيم، (مالتاز، انورتا- دكستريناز- امولسين) كلسيم، پتاسيم، آهن، سلولز، كروفيل، و ويتامين هاي «A,B,C» است. خوردن تره موجب تقويت دستگاه گوارش مي شود چرا كه تره در تسريع عمل هضم به مانند كاتاليزور عمل مي كند يبوست را رفع، معده را ضدعفوني و ترشي معده را از بين مي برد. اگر از سو»هاضمه رنج مي بريد تره بخوريد كه مي تواند معده را پاك و اشتها را زياد كند و از بوي بد دهان كه ناشي از عمل بد معده و فساد مواد غذايي در آن است جلوگيري كند. تره خون را تصفيه نموده و از ايجاد ترميوز در خون و لخته شدن آن جلوگيري مي كند و براي افراد مسن بسيار مفيد است چرا كه از تصلب شرائين جلوگيري مي كند تره بيماري بواسير را از بين مي برد. جوشانده تره توام با شكر دستگاه تنفس را تقويت نموده و آسم و سياه سرفه، برونشيت، سرفه هاي مزمن و خلط دار سرما خوردگي گريپ، زكام، گرفتگي صدا ، گلودرد را درمان مي نمايد. اگر از بيماري آسم رنج مي بريد جو را با تره بجوشانيد و ميل نماييد كه بسيار مفيد مي باشد. تره بر حجم ادرار افزوده و كلسيم ها را تقويت و فعال مي نمايد جوشانده تره توام با شكر سنگ كليه و مثانه را رفع و ناراحتي هاي مجاري ادرار را رفع و قولنج كليه را درمان مي كند.
جوشانده تره از حبس ادرار جلوگيري مي كند وآب زيادي بدن را دفع مي نمايد. آب تره پوست را نرم و لطيف و آلرژي هاي پوستي و كهير را درمان مي نمايد، آب تره سوزش و درد و خارش ناشي از گزيدگي حشرات و خزندگان خطرناك را التيام مي بخشد. آب تره دمل ها را گشوده و عفونت هاي اطراف ناخن را برطرف مي سازد ضماد آب تره با آرد گندم، سبب گشوده شدن دمل ها ودرمان آنها مي شود ضماد تره توام با شير تسكين دهنده دردهاي مفصلي و درمان كننده نقرس كمر درد و روماتيسم مي باشد. چكاندن چند قطره آب تره توام با سركه خونريزي بيني را قطع مي كند تره كبد را فعال و اختلالات صفراوي را برطرف مي سازد براي از بين بردن سنگ كيسه صفرا خوردن آب تره و سركه مفيد است و ورم طحال را درمان مي كند.
تره سبزي اي است ملين و مقوي فعال كننده اندام هاي داخلي و سبزي اي است صددرصد ضد چاقي، افراط در خوردن تره براي لثه و دندان مضر مي باشد تره كوهي براي درمان اختلالات گوارشي و خوشبو كردن دهان، تره بياباني مدر و مفيد براي دستگاه كليه، تره فرنگي يا پوارو درمان كننده برونشيت، يبوست، تصلب شرائين، سو»هاضمه، نفخ معده و اختلا لات كليوي و نقرس مي باشد. البته خوردن تره خام يا پخته در بيماري هاي زنان اختلالات رحمي نقش درماني دارد.
اميرالمومنين علي «ع» هميشه تره را با نمك ميل مي فرمودند و پيامبر «ص» مي فرمودند: ركن و سرآمد سبزي ها تره است و برتري تره بر سبزي ها مثل نان است بر ساير خوراكي ها تره سبزي من وسبزي انبيا» گذشته است و من آن را دوست دارم و مي خورم گويا تره را در بهشت «الان» مي بينم كه با برگ سبز و زيبا برق مي زند (وسائل جلد 17ص 152) تخم تره نيز داروي بسيار مفيدي در درمان اسهال هاي مزمن و نفخ شكم است. البته به صورت بو داده.
و اما ترب:
تربچه نقلي داخل سبد سبزي خوردن ريشه متورم و غده اي شكل گياهي از تيره شبوCruciferae است كه نام علمي آن (sativus Rhaphanus) مي باشد و در زبان عربي به آن خجل مي گويند و در انواع سياه وسفيد و پرورش يافته آن كه تربچه است وجود دارد. ترب داراي آب، چربي، قند، پروتئين، اسيد فسفريك، ماده اي به نام «سنه ول» گلوكزيد اسانس، ماده اي به نام «رانونول» آنتي بيوتيك (سينالين- ساتي دين- رافانديق) گوگرد، كلسيم، آهن و ويتامين هاي (A-B1-B2-PP) است. تربچه نقلي داراي اسانس سولفوره مي باشد و داراي خواص اشتها آور قوي است شايد به همين جهت است كه به عنوان پيش غذا نيز در سالا دها استفاده مي شود و همچنين دستگاه گوارشي را تقويت مي نمايد. ترب سبب تسريع در هضم غذا مي شود.
ترب كليه را فعال كرده و بر حجم ادرار مي افزايد آب ساقه هاي ترب دفع كننده سنگ مثانه مي باشد و جوشانده تخم ترب مدر بوده و درد و ورم كليه را درمان مي نمايد اين جوشانده در درمان بيماري هاي كبدي نيز موثر و درد و ورم طحال را نيز درمان مي كند ترب پوست را تقويت مي نمايد و موجب روئيده شدن مجدد موهاي ريخته شده مي گردد. ضماد تخم ترب سبب برطرف شدن كك و مك لكه هاي سياه پوست و درمان سرمازدگي مي گردد ماساژ عضو سرما زده با جوشانده ترب سبب التيام و التهابات سرمازدگي مي گردد. در تسكين دردها و جراحات پوستي، ضماد تخم ترب داروي موثري مي باشد ضماد تخم ترب اگر با عسل و سياه دانه مخلوط گردد دردهاي مفصلي را تسكين مي دهد و از ورم مفاصل مي كاهد اگر ترب را به صورت پرورده يا ترشي با سركه درآوريم مي تواند از سرفه هاي خلط دار، تنگي نفس، برونشيت جلوگيري كند. امام صادق(ع) مي فرمايند ترب بخوريد چرا كه 3 خاصيت دارد برگ ترب بادهاي (دروني) را طرد، مغز ترب مدر است و ريشه آن بلغم را قطع مي كند. (خصال ج 1)
سبزي زيباي ريحان كه هم دررنگ سبز يافت مي شود و هم بنفش كه به سبد سبزي زيبايي خاصي مي بخشد داراي اين خواص نيز هست. ريحان گياهي خوراكي از تيره نعناع «Ladiatae» است كه نام علمي آن «ocimumdasilicum» و بر آن ريحان «شاهسفرم» نيز مي گويند ريحان با بويي مطبوع حاوي اسانسي موسوم به اسانس بازيليك است كه شامل اين تركيبات است استراگول، لينالول، سينول، اوژنول، سينامات دوستيل و... ريحان داراي طبيعت گرم با فوايد بسيار است. اگر از بي خوابي و خستگي و سرگيجه و سردردهاي عصبي و ميگرن و عصبانيت رنج مي بريد ريحان را به طور مرتب مصرف كنيد، كه دستگاه عصبي شما را تقويت مي كند.
ريجان در تقويت دستگاه گوارش به خصوص معده نقش عمده اي را دارا مي باشد اشتهاآور است و هضم كننده غذا و دل پيچه و نفخ را از بين مي برد و در درمان قولنج روده نيز موثر است خيسانده تخم ريحان سبب از بين رفتن اسهال مي شود. ريحان كليه ها را فعال حجم ادرار را زياد و ورم كليه ها را از بين مي برد و سنگ كليه و مثانه را نيز دفع مي سازد. غرغره كردن با جوشانده ريحان سبب ضدعفوني گلو و دهان و درمان زخم هاي حفره دهان مي گردد شست و شوي چشم با جوشانده ريحان چشم را ضدعفوني و قوه بينايي را تقويت مي سازد.
عصاره ريحان توام با شكر سبب تقويت دستگاه تنفس و درمان تنگي نفس، برونشيت و سينه درد است ضماد تخم ريحان زخم هاي پوستي را ضدعفوني و التيام مي بخشد اين گياه معطر و خوش طعم داروئي موثر است در درمان اختلالات عصبي، گوارشي، رحمي و كليوي.
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مردم سالاری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 417]