واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: افزايش نگرانيهاي بينالمللي از دزدان دريايي
دزدان دريايي كه كشتيها را در خليج عدن مورد حمله قرار مي دهند معمولا در سواحل يمن كشوري فقير و بي ثباتي كه منابع كافي براي كنترل دزدي دريايي ندارد اقدام به اين كار مي كنند.
به گزارش خبرگزاري رويترز از بيروت ، تحليل گران در صنعا و برخي تحليل گران ديگر گفتند كشتيها معمولا براي اينكه از دزدي دريايي فرار كنند گذرگاه هاي ابي نزديك يمن را انتخاب مي كنند تا از دزدي هاي دريايي در سومالي دور باشند.
بسياري از تحليل گران بر اين باورند اگر يمن در اين زمينه كاري نكند براي شاخ افريقا گران تمام خواهد شد.
به عنوان مثال صادرات نفت و گاز يمن به خطر خواهد افتاد. نفت اكنون 90 درصد صادرات يمن را تشكيل مي دهد و 75 درصد درامدهاي دولت از اين راه است.
كارشناسان كشتيراني گفتند نيروي درياي يمن فقط 15 كشتي در اختيار دارد كه فقط نه فروند كشتي قادر كار مي كنند و دو كشتي از ان قادر به كشتيراني در اب هاي عميق است.
كشورهاي عربي ديشب در نشستي در قاهره بار ديگر بر لزوم مبارزه جدي با پديده دزدي دريايي در آب هاي منتهي به درياي سرخ تاكيد كردند. هفت كشور عربي حاضر در اين نشست در حالي از وضعيت آبهاي خليج عدن ابراز نگراني كردند كه طي سال جالي ميلادي 100 مورد حمله به كشتي هاي تجاري در اين منطقه گزارش شده است.
اگرچه در اين نشست هيچ راهكار عملي براي مبارزه با دزدان دريايي اين منطقه ارائه نشد اما كشورهاي عربي بر اين نكته تاكيد كردند كه ضروري است هر چه سريعتر اقدامي اساسي صورت گيرد در غير اين صورت بايد در انتظار تبعات زيان بار ادامه اين روند بود.
حملات دزدان دريايي سومالي به كشتي هاي تجاري در حال عبور از اين آبها هر روز در حال افزايش است و اين موضوع نگراني بسياري را براي شركت هاي بيمه و بخش حمل و نقل دريايي ايجاد كرده است، يكي از آخرين اين موارد حمله به يك نفت كش متعلق به عربستان سعودي و سرقت آن بوده است. بر اساس اطلاعات موجود اين نفت كش بزرگ محموله نفت خام به ارزش 100 ميليون دلار را به مقصد اقيانوس هند حمل مي كرده است. اين حمله نشان مي دهد دزدان دريايي دامنه فعاليت خود را گسترش داده و اين موضوع بر ناامني اين منطقه افزوده است.
اگرچه مجموعه اي از كشتيهاي جنگي متعلق به ناتو و آمريكا در اين منطقه تردد مي كنند اما ديشب نمايندگان كشورهاي جيبوتي، اردن، مصر، عربستان سعودي، سومالي، سودان و يمن بر اين نكته تاكيد كردند كه خود قادر خواهند بود با افزايش تدابير امنيتي، امنيت اين بخش از آبهاي بين المللي را تامين نمايند.
در بيانيه مشتركي كه در پايان اين نشست منتشر شد، آمده است: كشورهاي عربي به خوبي از اهميت مشكل امنيتي آبهاي خليج عدن آگاهند و بدينوسيله تعهد خود را به اتخاذ تدابيري جدي براي مبارزه با دزدادن دريايي در اين آبها اعلام مي دارند و كشورهاي حاضر با هدف تامين امنيت ناوبري در اين آبها تمام توان خود را به كار خواهند بست.
يك ديپلمات مصري پيش از حضور در نشست ديشب به خبرنگاران گفت: كشورهاي عربي چند گزينه پيش رو دارند اما به نظر مي رسد بهترين روش ايجاد مركز ديده باني مشترك بين نيروهاي دريايي اين كشورها است تا در كنار نصب سيستم هاي هشدار دهنده ضد سرقت، بتوان مبارزه اي كارآمد را براي ريشه كني اين پديده در پيش گرفت.
علي عبدالله صالح رييس جمهور يمن روز پنج شنبه همكاري جامعه جهاني را براي اصلاح و بازسازي ساختار سياسي دولت سومالي و نهادهاي وابسته به ان خواستارشد.
عبد الله صالح در گفتگو با شبكه خبري (روسيه امروز) در صنعا اظهار داشت اقدامات دزدان دريايي در خليج عدن تنها در صورتي پايان خواهد يافت كه ساختار دولت سومالي اصلاح شود و دولتي مقتدر در اين كشور بحران زده بر سركار ايد.
رييس جمهور يمن تصريح كرد صنعا اماده همكاري با كشتيهاي نيروي دريايي امريكا ، المان و هلند مستقر در منطقه است.
خليج عدن به ويژه ابهاي سواحل سومالي از خطرناك ترين مناطق ابي در جهان است و دزدان دريايي سومالي تاكنون تعداد زيادي از كشتيها را در اين منطقه ربوده اند.
اگرچه شماري از كشتيهاي جنگي متعلق به سازمان ناتو و آمريكا در اين منطقه تردد مي كنند اما ديشب نمايندگان هفت كشور عربي جيبوتي، اردن، مصر، عربستان سعودي، سومالي، سودان و يمن در نشست قاهره بر توانايي خود براي افزايش تدابير امنيتي در ابهاي اين منطقه تاكيد كردند.
هيل از چاتم هاوس در لندن گفت دزدي دريايي و قاچاق مواد مخدر و انسان و جهان در اين منطقه افزايش خواهد يافت.
امريكا براي مقابله با سرقتهاي دريايي در سواحل سومالي و خليج عدن خواستار همكاري بين المللي شد.
شان مك كورمك سخنگوي وزارت امور خارجه امريكا اعلام كرد در حال حاضر دولت امريكا پديده سرقتهاي دريايي را از جنبه ديپلماتيك و سياسي بررسي مي كند. بان كي مون دبير كل سازمان ملل متحد نيز روز چهارشنبه از راهزنيهاي دريايي چند روز اخير در سواحل سومالي ابراز نگراني كرد.
دبير كل سازمان ملل متحد با انتشار بيانيه اي هر گونه دزدي و يا سرقت مسلحانه دريايي را در هر نقطه اي از جهان محكوم و حمايت خود را از تلاش كشورهاي مقابله كننده با اين افت ، اعلام كرد.
در همين حال شركت " فرانتلاين ال تي دي " بزرگترين شركت نفتكش جهان روز جمعه اعلام كرد پاسخ نظامي تنها راه حل دزديهاي دريايي در ابهاي سومالي است.
مارتين جنسن مدير كل شركت فرانتلاين ال تي دي مستقر در اسلو روز جمعه در مصاحبه با خبرنگاران اعلام كرد به اعتقاد من پاسخ نظامي به دزديهاي دريايي تنها راه حل است. وي افزود اگر نيروهاي بين المللي اقدام فوري در رابطه با دزديهاي دريايي در ابهاي سومالي اتخاذ نكنند و اوضاع به همين صورت بماند ، اين شركت تغيير مسير حركت نفتكش هاي خود را از سومالي و خليج عدن بررسي مي كند.
ديپلمات ارشد اتحاديه افريقا روز پنج شنبه اعلام كرد خصومت ها ميان سياستمداران سوماليايي، دزدي دريايي را نزديك سواحل اين كشور افزايش داده است و سازمان ملل متحد بايد به سرعت صلح باناني را به سومالي اعزام كند.
جان پينگ رئيس كميسيون اتحاديه افريقا گفت افزايش فزاينده دزدي دريايي نشانه اي اشكار از وخيم شدن بيشتر اوضاع در سومالي است كه پيامدهايي گسترده براي اين كشور، منطقه و جامعه بين المللي در پي دارد.
حملات امسال دزدان دريايي به كشتي هاي تجاري در اب هاي سومالي، هزينه هاي بيمه را براي شركت هاي كشتيراني افزايش داده و حتي موجب شده است برخي شركت ها محموله هاي خود را از طريق دماغه اميد نيك در افريقاي جنوبي حمل كنند.
نيروهايي از سازمان پيمان اتلانتيك شمالي (ناتو) و اتحاديه اروپا تلاش مي كنند از كشتي هاي تجاري در يكي از شلوغ ترين مسيرهاي تجاري كه اروپا را به اسيا مرتبط مي كند ، محافظت كنند.
ياپ دو هوپ شفر دبير كل ناتو شامگاه چهارشنبه در غنا اعلام كرد اين سازمان به كمك به بهبود و ارتقاي اوضاع امنيتي در افريقا متعهد است اما انتظار دارد كشورهاي افريقايي در مبارزه با دزدي دريايي پيشقدم شوند.
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]