واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: نشست بررسي شاخصهاي جهاني رقابتپذيري در صنعت گردشگري عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد: 10درصد توليد ناخالص جهاني از بخش گردشگري تامين ميشود
خبرگزاري دانشجويان ايران - مشهد
سرويس: شهرستانها
نشست بررسي شاخصهاي جهاني رقابتپذيري در صنعت گردشگري و عوامل موثر توسعه آن به همت قطب علمي گردشگري جهاد دانشگاهي مشهد برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) - منطقه خراسان، دكتر جعفر خيرخواهان، عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد، پنجشنبه در اين نشست كه در ساختمان جهاد دانشگاهي برگزار شد، اظهار داشت: از فوايد شاخص رقابتپذيري گردشگري ميتوان به بررسي محيطي براي جذب سرمايه و سرمايهگذاري و بررسي نقاط ضعف كشور در مقايسه با بقيه كشورها از لحاظ گردشگري اشاره كرد.
وي افزود: مجمع جهاني اقتصاد در سوئيس اين شاخص را به عنوان شاخص توسعه معرفي نمود كه ١٣٠ كشور اين شاخص را پوشش دادهاند اما ايران تاكنون در اين شاخص جايي نداشته است.
وي در مورد گامهاي لازم براي تقويت رقابتپذيري عنوان كرد: ايجاد زير ساختهاي گردشگري از طريق ارايه زير ساخت هوايي و زميني، اطمينان از دسترسي به امكانات گردشگري و تامين منابع مالي براي ايجاد سرمايهگذاري، گسترش خدمات ارائه شده بر اساس خط مشيهاي مدون، عمقدهي بيشتر به خدمات ارائه شده و رفع كامل نيازهاي مشتريان، مقرراتزدايي از طريق انحصار زدايي و رقابتي كردن بازارها، بهبود كارايي ماليات و كيفيت خدمات و دخالت و حضور هر چه بيشتر بخش خصوصي از گام هاي كوتاه مدت براي گسترش شاخص هاي رقابتپذيري است.
عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد در ادامه اذعان داشت: آزاد سازي منطقهاي و آزاد سازي بين قارهاي از راهكارهاي قابل اجرا در افق بلند مدت در اين خصوص ميباشد.
وي خاطر نشان ساخت: مجمع جهاني اقتصاد جهت رفع موانع براي رشد گردشگري، عوامل موثر در تقويت رقابتپذيري گردشگري (TCI) را شناسايي و معرفي نموده است و هدف كلي از تهيه اين شاخص ارائه آمار بين كشوري درباره عوامل محركه رشد گردشگري و امكان گفت و گو بخش خصوصي و عمومي براي بهبود ساختن محيط كسب و كار ميباشد.
وي در ادامه تصريح كرد: شاخص TCI براساس سه طبقه كلي از متغيرها تهيه شدهاند كه شاخص اول متغيرها مربوط به چارچوب تنظيمي و گردشگري است جنبهي قانونگذاري داشته و در حوزه مسووليت دولت هاست.
وي تصريح كرد: گروه دوم زيرساختهاي مربوط به محيط كسب و كار است كه امكان استفاده گردشگر از منابع محيط را فراهم ميآورد و گروه آخر، زير ساختهاي مربوط به منابع انساني، طبيعي و فرهنگي ميباشد.
خير خواهان گفت: هر كدام از اين طبقات به زير شاخههايي تقسيم مي شوند كه جمعا ١٤ ستون براي رقابتپذيري گردشگري ايجاد ميشود. قواعد و مقررات سياسي، اهميت محيط طبيعي، ايمني و امنيت سفر، سلامت و بهداشت و درجه اولويتگذاري بخش گردشگري از زيرشاخصهاي مربوطه به چارچوب تنظيمي و گردشگري است.
عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد در ادامه بيان داشت: كيفيت منابع انساني و فرهنگي، دلبستگي و نگاه مثبت به گردشگري، منابع طبيعي و منابع فرهنگي كشور، از زيرشاخصهاي مربوطه به متغير هاي انساني و فرهنگي است.
وي تاكيد كرد: در مقايسهاي كه به طور كلي در بين كشورهاي ثروتمند دنيا صورت گرفته در سال ٢٠٠٧- ٢٠٠٨ كشورهاي سوئيس، اتريش و آلمان به ترتيب رتبه اول تا سوم را در زمينه دارا بودن اين شاخصها، داشتهاند.
وي درخصوص ويژگي كشورهاي جهاني شده و تاثير آنها بر گردشگري افزود: كاهش هزينه سفر به دليل افزايش درآمد مردم و پيشرفت تكنولوژي، برداشته شدن مرزها جهت تبادل كالا، انديشه، سرمايه و انسانها (خصوصا در اروپا) و تشديد رقابت در زمينه گردشگري از ويژگيهاي كشورهاي جهاني شده ميباشد.
خير خواهان در رابطه با منافع مستقيم و غير مستقيم گردشگري برا ي كشورها گفت: اولين فايده، اشتغالزايي هم در صنايع سرمايهبر و هم در صنايعي كه كاربري بالا دارند، ميباشد كه موجب افزايش مشاغل رسمي و غير رسمي دستفروشها و راهنماها و ... مي شود.
وي ادامه داد: گردشگري باعث افزايش درآمدزايي ميشود، به گونهاي كه برآورد ميشود درآمد غيرمستقيم با درآمد مستقيم برابرگردد. طبق آمارها جهاني در سال ٢٠٠٦ ، ٢٣٤ ميليون نفر شاغل در بخش گردشگري بودهاند كه ٨ درصد كل شاغلان را تشكيل ميدهد و به علاوه ١٠ درصد توليد ناخالص جهاني هم از بخش گردشگري تامين ميشود.
وي تاكيد كرد: سرمايهگذاري در اين بخش، در كشورهاي جهان سوم عامل موثري براي كاهش فقر ميباشد، ٤٣ درصد درآمد كشورهاي در حال توسعه از تجارت خدمات در بخش گردشگري بوده است كه در فقيرترين كشورها به ٧٠ درصد ميرسد.
عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد يادآور شد: بانك جهاني كشورها را به ٤ گروه در آمدي تقسيم كرده است. كشورهاي با درآمد حدود ٨٠٠ تا ٩٠٠ دلار درآمد سرانه در سال كشورهاي فقير نامگذاري شدهاند.
وي عنوان داشت: كشورهاي ثروتمند به كشورهايي با درآمد سرانه بيش از ١١ دلار در سال اطلاق ميگردد. كشورهايي با درآمد سرانه ٨٠٠ تا ٣ هزار دلار به طور سالانه، متوسط رو به پايين و كشورهايي با در آمد ٣٠٠ تا ٨ هزار دلار درآمد سرانه متوسط رو به بالا ناميده ميشوند.
وي اذعان داشت: ايران طي ٣٠ سال گذشته از رده متوسط رو به بالا به متوسط رو به پايين نزول كرده است كه عوامل مختلفي در اين امر دخالت داشتهاند.
وي اظهار داشت: كشورهاي توسعه يافته در زمينه رشد گردشگري افزايش كمي داشتهاند كه ميتوانند به دليل اشباع شدن اين صنعت در اين كشورها باشد اما در فاصله سال هاي ١٩٩٠تا ٢٠٠٥ سهم كشوري در حال توسعه از بازار از ٢٨ درصد به ٤٠ درصد رسيده است.
وي ادامه داد: در واقع بازار وسيع رو به رشدي در برابر كشورهاي در حال توسعه در زمينه گردشگري وجود دارد به گونهاي كه در فاصله اين ١٥ سال (١٩٩٠- ٢٠٠٥) رشد گردشگري در سطح دنيا ٤٠ درصد بوده است در حالي كه در فقيرترين كشورها به بيش از ٨ درصد ميرسد.
وي در خصوص جايگاه ايران در صنعت گردشگري خاطر نشان ساخت: از نظر تعداد ورود گردشگر و رتبه درآمدي ايران در جايگاه سيزدهم بوده است كه در فاصله ١٠ سال ٥/١٤ درصد ميانگين رشد سالانه داشته و تعداد گردشگر وارد شده ٢٦ نفر به ازاي ١٠٠٠ نفر بوده است كه به طور سرانه هر گردشگر ١٧ دلار درآمد در كشور ايجاد ميكند.
عضو گروه پژوهشهاي اقتصادي جهاد دانشگاهي مشهد خاطر نشان ساخت: با وجود پايين بودن ميزان درآمد جايگاه به نسبت كشورهاي توسعه يافته، ايران رشد خوبي در اين سالها داشته است.
وي در ادامه تصريح كرد: ورود گردشگر و گسترش صنعت گردشگري نه تنها به اقتصاد كشور كمك ميكند بلكه ميتواند منبع جديدي به فعاليتهاي اقتصادي اضافه كرده و جايگزين خوبي براي نفت در كشورهاي تك محصولي باشد به علاوه رشد صنعت گردشگري باعث افزايش عدالت اجتماعي، ايجاد درآمد براي بخشهاي مختلف و همچنين ايجاد پيوند بين آنها ميشود.
خير خواهان اظهار داشت: گردشگري اثرات غيرمستقيمي بر جامعه و محيط نيز ميگذارد به گونهاي كه هم مردم و هم گردشگر منتفع ميگردند، دامنهي توجه مردم براي حفظ محيط زيست را افزايش ميدهد كه باعث جذب گردشگر از طريق حفظ و پايداري محيط زيست ميگردد و به علاوه ميتواند برند ملي اسم نشان و نام كشور را در سطح جهان پخش نمايد تا زمينهسازي براي سرمايهگذاري خارجي و امكان مبادله فرهنگي با ديگر كشورها، ايجاد گردد.
انتهاي پيام
جمعه 1 آذر 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 529]